Förkläde För Köket Av Plast (44 Foton): Väggförkläde Av Transparent ABS -plast. Mått På Väggpaneler Med Fotoutskrift

Innehållsförteckning:

Video: Förkläde För Köket Av Plast (44 Foton): Väggförkläde Av Transparent ABS -plast. Mått På Väggpaneler Med Fotoutskrift

Video: Förkläde För Köket Av Plast (44 Foton): Väggförkläde Av Transparent ABS -plast. Mått På Väggpaneler Med Fotoutskrift
Video: Automatic bib machine disposable PE plastic apron production equipment 2024, April
Förkläde För Köket Av Plast (44 Foton): Väggförkläde Av Transparent ABS -plast. Mått På Väggpaneler Med Fotoutskrift
Förkläde För Köket Av Plast (44 Foton): Väggförkläde Av Transparent ABS -plast. Mått På Väggpaneler Med Fotoutskrift
Anonim

Köket är ett multifunktionellt rum. Här lagar de mat, tar emot gäster och samlar hushållsmedlemmar till lunch eller middag. Det är därför de försöker utforma köket i en lägenhet eller ett privat hus så att det är mysigt och vackert.

Vid inredning av detta rum ägnas vanligtvis särskild uppmärksamhet åt väggen längs spishällen, diskbänken och bänkskivan. Detta område kallas ett förkläde. Olika material kan användas för dess design, men idag kommer vi att prata om väggpaneler av plast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Keramiska plattor, glas, olika typer av sten, trä kan användas för att avsluta förklädet. Alla dessa material är estetiska och hållbara, men har en betydande nackdel - höga kostnader. På grund av de höga kostnaderna och komplexiteten i deras installation föredrar fler och fler människor plastpaneler. Med hjälp av sådant material kan du göra efterbehandlingen med dina egna händer och spendera minst tid och pengar.

De som bestämmer sig för att köpa plast bör bestämma vilken typ av material som ska användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare erbjuder flera sorter av plastprodukter, som alla har vissa prestandaegenskaper och funktioner

  • ABS -plast … Polymeriskt material, vid tillverkning av vilket akrylnitril, butadien och styren används. Materialet dök upp på byggmarknaden nyligen, men har redan vunnit förtroendet hos en stor konsumentarmé. Externt kan ABS -plast vara paneler med spegelbeläggning eller applicerad fotoutskrift. Ett brett utbud av designlösningar gör att du kan välja det bästa alternativet för vilken inredning som helst.
  • Polykarbonat eller akrylglas … En typ av plast som har blivit ett alternativ till härdat glas eller har flåts. Det är valt för sitt överkomliga pris och enkel installation. Externt liknar polykarbonat silikatglas - det är helt slätt och transparent, har en karakteristisk glans.
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler … Det mest budgetmaterialet från familjen av plastprodukter. Den produceras i form av ark eller foder (rackversion). Oftast används de av utvecklare, personer med en budget eller de som vill uppdatera köket i en hyrd lägenhet lite. Utåt kan sådana paneler imitera olika naturmaterial, vara monokromatiska, med mönster eller mönster.

För att avgöra vilken typ av dekorativ plast du ska välja för köket bör du studera deras fördelar och nackdelar, liksom funktionerna i driften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla typer av väggpaneler i plast har liknande fördelar.

Dessa inkluderar:

  • ett stort urval av designlösningar - varje köpare väljer själv ett alternativ i enlighet med sina smakpreferenser;
  • motståndskraft mot hög luftfuktighet är ett viktigt kriterium, eftersom förklädet ständigt är i kontakt med stänk från vatten och fett;
  • enkel vård;
  • bekväm bearbetning - plastprodukter kan enkelt skäras, vilket är särskilt viktigt när man skapar hål för att installera uttag;
  • låg kostnad;
  • lätt installation - människor som köpt plastprodukter behöver inte lägga pengar på att anställa en mästare för att installera dem.

Nackdelen med alla plastpaneler anses vara deras "rädsla" för höga temperaturer. För att säkra förklädet är det nödvändigt att installera skydd bredvid spisen eller hällen - en glasskärm. Efter att ha granskat de allmänna egenskaperna måste du överväga fördelarna och nackdelarna med varje typ av plastpanel.

Bild
Bild
Bild
Bild

ABS -plast

Sådana produkter är inte det billigaste alternativet. Deras kostnad är ungefär lika med priserna för keramiska plattor. Av alla plastprodukter för efterbehandling av ett förkläde är ABS -plattor de dyraste. Nackdelarna inkluderar också panelernas gulaktiga nyans, som blir mer uttalad under drift och exponering för solljus. Dessutom, när de utsätts för solen, bleknar mönstret, förlorar monokromatiska produkter också sin ljusstyrka.

Nackdelarna med ABS -paneler inkluderar

  • Dåligt motståndskraft mot nötning och olika mekaniska påfrestningar. Använd endast milda slipmedel för att upprätthålla renheten hos sådana produkter. Om du använder en grov borste kommer du att skrapa och repa ytan på efterbehandlingsmaterialet.
  • "Rädsla" för ammoniak och olika organiska lösningsmedel.
  • Kort livslängd. Med förbehåll för installations- och driftsreglerna kommer produkterna att vara högst fem år, varefter de måste ändras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

ABS -plast har många fördelar. Dessa inkluderar materialets lätthet, vilket underlättar transport och installation. En av de främsta fördelarna med denna beklädnad är dess miljövänlighet. Det avger inga skadliga ämnen under drift och uppvärmning. Produkten tål ett brett temperaturintervall utan att ändra utseende.

ABS -plast har god flexibilitet. På grund av detta är det enkelt att montera det på en ojämn väggyta. Men om väggen har uppenbara stötar eller andra brister kan panelerna kollapsa i vågor … Dessutom är ABS-produkter slagfasta, vilket gör dem pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Ett förkläde av detta material kommer att hålla länge utan att förlora sitt ursprungliga utseende. Med tiden bleknar inte produkterna och behåller rika färger även när de utsätts för solens strålar. I utseende liknar polykarbonat glas - materialet är slätt och transparent. Det är dock mycket billigare än kakel eller glaspaneler. Polykarbonat är resistent mot olika mekaniska påverkan - det är inte rädd för stötar eller faller från en höjd.

Den har också ökad böjhållfasthet. Akrylglas är brandsäkert. När den utsätts för höga temperaturer kommer den att smälta snarare än att bränna. När de smälter släpper inte elementen ut giftiga ämnen. Polykarbonat har också mindre nackdelar.

En av dess främsta nackdelar är dåligt nötningsbeständighet. På grund av detta kan den inte gnidas med grova borstar eller svampar med hårda slipande partiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc

Det billigaste alternativet. Dess ekonomiska tillgänglighet är en av de främsta fördelarna. Det är mycket billigare än polykarbonat- eller ABS -produkter. Tyvärr har detta motstående material fler nackdelar än fördelar.

Dess nackdelar är följande

  1. Bräcklighet … PVC -paneler repas lätt vid våtrengöring. Med tanke på att förklädet snabbt blir smutsigt på grund av stänk på det vid matlagning, kommer det att kräva dagligt underhåll. Efter cirka 2 års intensiv användning måste panelerna bytas ut.
  2. Burnout … Under påverkan av solens strålar bleknar PVC -produkter och får en gulaktig nyans.
  3. " Rädsla" för produkter med slipmedel och tenn svampar.
  4. Dåligt motstånd mot hög temperatur … På grund av detta bör materialet inte användas för att täcka området bredvid hällen. Det bör noteras att vid upphettning börjar PVC -produkter avge ämnen som är skadliga för människors hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om köparen köpte en obestämd produkt är det troligt att den är av dålig kvalitet. Dessa PVC -paneler är ofta tillverkade av billiga och skadliga råvaror. Som ett resultat är de inte miljövänliga.

Under drift kommer PVC -beklädnad av låg kvalitet att släppa ut toxiner som gradvis förgiftar människokroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Plast är ett material på ytan som alla designidéer kan förverkligas. Förklädningsprodukter säljs i valfritt färgschema. Butikerna erbjuder modeller från känsliga pastellfärger till mer intensiva och prickiga färger. I detta fall kan panelerna vara matta eller blanka, ha en reliefyta, vara med ett mönster eller med ett fototryck. Det finns också en svart och vit plast till förklädet till salu.

Här är de vanligaste designvariationerna för plastförkläden

  • Imitation av naturliga eller konstgjorda material … Plastpaneler för tegel, mosaik, bräda, porslin, porslin, marmor eller andra fasader är mycket populära.
  • Med bilder av frukter, bär eller blommor … Sådana förkläden utmärks av ljusstyrka och mättnad av nyanser, catchy. Detta alternativ är perfekt för dem som vill framhäva bilden.
  • Med en spegelyta … Ett sådant perfekt slätt förkläde kan ge smak till inredningen i alla kök. Detta är dock inte ett praktiskt alternativ. På spegelytan kommer fläckar, droppar från stänkande vatten och olika föroreningar att slå. För att behålla förklädets estetik måste det tvättas konstant, vilket påverkar dess hållbarhet negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stadsbilder … Perfekt för stadskök.
  • Solida variationer … Om du vill kan du välja plast med önskad nyans: vit, grå, rosa, röd, lila, svart och andra toner. Dessutom säljs produkterna med olika texturalternativ, vilket också utökar produktsortimentet. Sådana variationer väljs ofta av ägare till ett hörnkök.

De vanligaste förklädena är med fotografiska bilder av olika motiv. Det kan vara djur, fåglar, skogsgläntor, olika landskap, stilleben. Valet av design för ett förkläde är ett individuellt beslut. Det är baserat på köparens personliga preferenser.

Det är värt att överväga att det inte finns så många färdiga alternativ med fotoutskrift. I de flesta fall tillverkas sådana paneler på beställning, vilket medför extra kostnad för den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper ett efterbehandlingsmaterial för att ordna ett förkläde bör du vara uppmärksam på flera viktiga parametrar.

  • Mått på plast … Vanliga väggpaneler eller PVC -tryckta produkter säljs med en bredd på 15 till 50 cm eller i form av plattor (måtten varierar mycket: från 30 * 30 till 98 * 98 cm). Dessutom kan du köpa foder. Polykarbonat säljs i samma storlekar. ABS -plast finns oftast i formatet 601 × 3001 mm. Tjockleken på produkterna kan variera. Det är bäst att föredra materialet med högsta möjliga indikator, eftersom tjockleken i stor utsträckning kommer att bestämma materialets hållbarhet.
  • Plasttyp … Ibland kan det vara svårt för köpare att bestämma vilken typ av paneler de ska välja. Experter rekommenderar att du köper PVC -material i lantliga hus eller i hyresrätter på grund av deras ekonomiska tillgänglighet. Det mest pålitliga och hållbara förklädet från plastfamiljen är ABS -produkter. Det är därför experter rekommenderar att köpa dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design … På grund av det stora utbudet av designlösningar är det ibland svårt för köparen att bestämma hur det framtida förklädet för köket ska se ut. Det bör noteras här att plastens färgschema ska kombineras med stilen på köksinredningen och inredningen. Experter avråder från att köpa material i mörka färger eller ytor med en blank konsistens. Minsta smuts kommer att synas på dem. Om det finns en rädsla för att förvärva plast som är olämplig i färg och design, rekommenderas det att föredra ett förkläde med ett neutralt färgschema. Detta inkluderar paneler med beige, vita, gråtoner samt geometriska tryck.

Du ska inte köpa plast till ett lägre pris än marknadspriset från en tvivelaktig tillverkare. Som regel är sådana produkter av dålig kvalitet.

När du köper måste du kräva av säljaren certifikat och annan relaterad dokumentation för varorna … Annars är det hög risk att förvärva plast eller material som är ohälsosamt och har dåliga värme- och fuktavvisande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

Innan du installerar plastpaneler, kakel eller foder måste du kontrollera väggens kvalitet. Om ytan är relativt plan kan installationen göras direkt på den. Om det finns utskjutande eller djupa gropar är det bäst att göra en ram med träplankor. Plast ska fixeras på dem med självgängande skruvar. För maskering av fästelement är det bäst att använda speciella möbelproppar.

Om duken planeras att monteras direkt på väggen, är det lämpligt att förbereda ytan. För att göra detta måste den rengöras från smuts och damm. Den färdiga ytan måste vara ren och torr. Därefter bör du börja mäta och skära materialet. Vilken typ av plast som helst skärs med en hacksåg med fina och frekventa tänder eller en vass konstruktionskniv.

Duken fästs på väggen med:

  • specialiserat lim;
  • flytande naglar;
  • självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första och andra alternativet är idealiskt för väggar med minimala yttre defekter. Förfarandet är enkelt: för att fixa materialet måste du applicera ett lim på baksidan av arket och pressa förklädet mot väggen. Därefter väntas 1-2 minuter. Plasten fastnar snabbt och enkelt på ytan, men senare problem kan uppstå med demontering av förklädet.

För att montera plast på självgängande skruvar måste du först göra hål i materialet och väggen. Arbetets noggrannhet säkerställer användningen av en byggnadsnivå och markeringar. Efter borrning genom väggen avlägsnas damm noggrant. Återstående smuts kan synas genom den genomskinliga plasten, vilket minskar förklädets estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Det är viktigt att ordentligt ta hand om ditt köksförkläde i plast. Efterlevnad av vissa regler kommer att förlänga livslängden för det installerade bladet.

För att hålla väggpaneler rena utan större arbetskostnader bör de torkas av med en mjuk, fuktig trasa omedelbart efter tillagningen.

Färska fettfläckar kan enkelt tas bort från ytan. Det kommer att bli mycket svårare att hantera gammal förorening. Vissa hemmafruar gör ett stort misstag - gnugga torkad smuts med en metallsvamp eller använda produkter med grova slipande partiklar. Som ett resultat avlägsnas smutsen tillsammans med färgen på panelerna. Som ett resultat bildas nötning och djupa repor på dukens yta. Sådana defekter är orsaken till att en skadad duk byts ut mot en ny.

För att undvika mekanisk skada på plast vid rengöring bör ett antal regler följas:

  • vid tvätt är det endast tillåtet att använda mjuka svampar och tyger;
  • för rengöring kan du använda alla medel som är avsedda att diska;
  • du kan inte använda pulver eller rengöringsmedel i sin rena form - de måste först lösas upp i vatten;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det är förbjudet att använda produkter som innehåller lösningsmedel eller andra kemiskt aggressiva komponenter (annars kan det bildas bubblor på plastytan);
  • ett förorenat förkläde kan torkas med en lösning av vodka och vatten (komponenterna tas i ett förhållande 1: 1, produkten är endast lämplig för monokromatiska material);
  • så att inga ränder finns kvar på ytan, särskilt för transparenta och blanka paneler, bör rengöringen slutföras genom att torka av duken noggrant med en torr trasa eller servett.

Det rekommenderas inte att använda syror som citronsaft eller ättika för att ta hand om ditt förkläde. Dessa ämnen kan missfärga duken eller leda till glansförlust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumentrecensioner

Det finns få lovord på nätet för plastförkläden. Mestadels uppskattas de för sin låga kostnad. Plastduk - möjligheten att snabbt och billigt uppdatera atmosfären i köket. Det är det som lockar folk i första hand och får dem att göra ett utslagsköp.

Tänk på fördelarna som noteras av dem som bestämmer sig för att köpa ett plastförkläde:

  • estetik - plastpaneler ser ljusa och originella ut;
  • enkel att göra-det-själv-installation med hjälp av tillgängliga verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Köpare noterar också allvarliga nackdelar med plast. Först och främst inkluderar de svagt motstånd mot höga temperaturer.

Av några svar att döma, deformeras och sväller paneler installerade bredvid en gasspis eller spis. De är inte avsedda för ett sådant "grannskap". Detta problem kan undvikas genom att installera ett annat material som är mer motståndskraftigt mot höga temperaturer i hällens område, t.ex. glas eller keramiska plattor.

Nackdelarna inkluderar materialets skörhet. Denna nackdel är särskilt märkbar vid skärning av produkter. Plastpaneler kan gå sönder om de används med ett olämpligt verktyg. Det finns också stora risker för att skydda förklädet vid oavsiktliga kraftbelastningar.

Vissa konsumenter hänförde plastens bräcklighet till en nackdel, andra noterade det som en dygd. Denna faktor har blivit en fördel för dem som är vana vid att ofta förändra miljön och göra ändringar i det inre av rummet. För sådana människor är ett plastförkläde en gåva. Det låter dig dekorera köksarbetet på ett originellt sätt med minimala ekonomiska kostnader.

Rekommenderad: