Golvplattor (39 Bilder): Typer Av Armerade Betongplattor (betongvaror), Massiva Och Prefabricerade. Hur Väljer Jag En Platta För Ett Panelhus?

Innehållsförteckning:

Video: Golvplattor (39 Bilder): Typer Av Armerade Betongplattor (betongvaror), Massiva Och Prefabricerade. Hur Väljer Jag En Platta För Ett Panelhus?

Video: Golvplattor (39 Bilder): Typer Av Armerade Betongplattor (betongvaror), Massiva Och Prefabricerade. Hur Väljer Jag En Platta För Ett Panelhus?
Video: Gör det själv – limma ett massivt trägolv mot betongplatta 2024, Maj
Golvplattor (39 Bilder): Typer Av Armerade Betongplattor (betongvaror), Massiva Och Prefabricerade. Hur Väljer Jag En Platta För Ett Panelhus?
Golvplattor (39 Bilder): Typer Av Armerade Betongplattor (betongvaror), Massiva Och Prefabricerade. Hur Väljer Jag En Platta För Ett Panelhus?
Anonim

För golvbildning används ofta inte trä- eller stålkonstruktioner, utan kapitalplattor. Det finns många sorter av sådana produkter, och varje typ förtjänar särskild uppmärksamhet. Men först måste du ta reda på exakt hur en sådan produkt tillverkas.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Det är lämpligt att starta samtalet om tillverkning av golvplattor med det faktum att dessa huvudsakligen är armerade betongkonstruktioner. Därför kan de tillverkas antingen på industriföretag, eller i bästa fall på stora byggarbetsplatser, med deltagande av erfarna teknologer. Plattor kan tillverkas av olika typer av betong. En tät betongblandning behövs om du vill begränsa massan. Och så finns det strukturell lättbetong, som bildar en tät struktur.

Om du planerar att använda plattan där betydande böjspänningar skapas, används så kallad armerad betong . Produkter med inre hålrum tillverkas med en formteknik. Olika kvaliteter av "tung" betong används som råvaror. I början förbereds förstärkningen, som behövs för att skapa ramgaller.

Viktigt: Ramgallret måste uppfylla tillverkningsstandarderna för hållfasthet och geometrisk konfiguration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medan kopplingarna förbereds blandas lösningen. Som vanligt görs det genom att blanda grus och sand med cement. De exakta proportionerna väljs individuellt varje gång. Beroende på produktionsorganisationen erhålls grus med sand färdigt från stenbrott eller knådas direkt på företaget. I detta fall siktas nödvändigtvis ett sådant arbetsstycke.

Syftet med screening är att bli av med för stora fraktioner som inte kan formas . Därefter läggs gallret i formen och betong hälls i det. För att förbättra enhetligheten i massans fördelning utövas ofta vibrationsbehandling. I vissa företag utövas ytterligare ångbehandling.

Viktigt: om tekniken observeras bör sådana plattor erhållas som inte kommer att hänga eller deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Även en kortfattad bekantskap med tekniken för tillverkning av golvplattor visar hur olika de kan vara. Och för en fullständig förståelse av essensen av varje produkt, dess syfte, är det viktigt att kunna läsa märkningen. Det är inte spontant, tvärtom är tillverkarna skyldiga att följa instruktionerna i GOST 2016. Den vanliga noteringsordningen är följande:

  • typ av strukturelement och produkt;
  • längd;
  • bredd (höjden är alltid densamma, därför är det inte föreskrivet);
  • tillåten bärnivå (1 enhet är lika med 100 kg per 1 kvm);
  • förstärkningskategori;
  • andra parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista gruppen innehåller information om:

  • motståndskraft mot frätande och aggressiva ämnen;
  • seismiskt motstånd;
  • motståndskraft mot låg temperatur;
  • inbäddade element eller speciella hål.

Bokstäverna P, PTS eller PP betecknar en monolitisk produkt med full vikt. Bakom minskningen av växthusgaser eller PR döljs fasta ribbor. Om plattan är markerad som PV betyder det en kontinuerlig ribbad platta med ventilationsöppningar. När hålen för lamporna förbereds används beteckningarna PS eller PF. Kombinationen av PL-symboler innebär att överlappningen är utformad för ett lättfallande tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lätt avtagbart tak av välvda och välvda ribbor kan markeras som POS, POV, POF, POL. Hålkärnplattor är märkta enligt antalet punkter på vilka plattan vilar. Produkter i klass T är baserade på tre sidor och produkter från K - på alla fyra. Om det inte finns någon bokstav alls betyder det att strukturen är utformad för att stödjas på båda sidor. PC- och PG -plattor skiljer sig från andra ihåliga kärnor (PB) i produktionsmetoden.

PG, PK - betyder att man häller i formkonstruktionen. Men PB betyder att det bildas på en kontinuerlig transportör. Resultatet är en mycket hög mjukhet och säkerhet. Dessutom har PB inte betydande längdbegränsningar. Därför kan sådana plattor användas på platser med atypiska dimensioner.

Men formplattan har relativt smala öppningar . Det är inte tillåtet att borra sådana produkter, varför kommunikation genom dem är omöjligt. Dessutom anger markeringarna också typen av betong. Bokstaven C står för ökat motstånd mot seismiska stötar, och jag står för cellmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare:

  • M - finkorn;
  • C - täta silikater;
  • L - lungor;
  • W - värmebeständighet;
  • P - sandbetong;
  • H - normal permeabilitet.
Bild
Bild

Vyer

Förgjutna betongplattor kan endast beredas i en stor specialiserad produktionsmiljö. Betong av utvalda kvaliteter används nödvändigtvis, vilket dessutom förstärks med ett armeringsgitter. Varje sådan produkt är standardiserad. Dess dimensioner är följande:

  • i längd minst 2, 5 och högst 12 m;
  • i bredd strikt från 1 till 1,5 m;
  • i tjocklek från 0, 14 till 0, 22 m.

Användningen av standardbetongprodukter gör att du kan bygga ett golv så snabbt som möjligt. Lyckas avsevärt minska arbetskostnaderna och förenkla installationen. Förbehandlade betongkonstruktioner kan vara helt solida, och samtidigt ser de annorlunda ut än andra typer när det gäller slutytans utseende. Utseendet på längsgående hålrum är helt uteslutet där.

Det fasta blocket är extremt robust, men ändå ganska tungt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom tillåter ett monolitiskt prefabricerat RC -block att en relativt stor mängd värme passerar igenom. Och bullret i rummet kommer att passera mycket bra, vilket naturligtvis inte är bra för de boende i huset eller de som arbetar där. Den ihåliga kärnplattan är gjord med håligheter som är placerade längs längsaxeln. Hålrummen har vanligtvis ett cirkulärt tvärsnitt, innerdiametern är 0, 11-0, 16 m.

Plattor med ovala kanaler inuti är mindre vanliga . Användningen av ihåliga kärnprodukter i konstruktionen har blivit vanlig. De uppskattas för sina utmärkta ljudisoleringsparametrar. Minskningen i massa minskar belastningen på byggnadens huvudelement, inklusive huvudväggarna. Tältkonstruktionen förtjänar också uppmärksamhet.

Sådana plattor liknar i tvärsnitt en bricka med parallellt orienterade ribbor. Tjockleken på varje ribba är från 0, 14 till 0, 16 m. Den lätta konstruktionen av hiltakplattan hindrar inte att den håller hög hållfasthet och motstår kraftfulla deformationer. Det U-formade blocket är dock mycket svårt att avsluta från insidan.

Och ytterligare en svaghet är dess ökade värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av golvplattor kan tillverkas av armeringsburar. Den svetsade metoden innebär kontakt eller halvautomatisk svetsning av en stålstång. Det stickade gallret är monterat av enstaka stavar. En speciell glödgad tråd används för att ansluta dem. Den slutliga versionen av plattan väljs naturligtvis även under designprocessen.

En platt massiv platta används för att täcka tak och mellangolv. I det här fallet måste du överge selen. Samma produkt används mycket ofta i lågkonstruktion. Men det finns andra användningsområden för platta element:

  • konstruktion av tekniska och industriella anläggningar;
  • bildandet av öppningar;
  • läggning av uppvärmningsnät;
  • byggande av balkonger och många andra föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild

En standardprodukt kan endast tillverkas med tung betong på minst M300. Styrka kategorier - B12 eller B20. Minst 50 frysnings- och upptiningscykler garanteras. Golvplattan är helt motståndskraftig mot vatteninträngning . Förutom enkla kan förspända plattor också användas.

Med en sådan produkt kan du avsevärt minska kostnaden och förkorta byggtiden. Det viktigaste är att detta inte påverkar tillförlitligheten. Därför ägnar designers och byggare allt mer uppmärksamhet åt förspänningsteknik. Det kan också göras med enkel "mekanik" (närmare bestämt med uttag). Men ibland utövas också elektrotermisk behandling när en stark uppvärmning erhålls under passagen av en högfrekvent ström.

Den blandade elektrotermomekaniska tekniken kännetecknas av ökad produktivitet . Men betalningen för de produkter som erhålls på detta sätt är för hög. Därför används denna version av tekniken endast när det är extremt höga krav på hållfasthet, stabilitet och motståndskraft mot böjkraft. Egenskaperna erhålls faktiskt på en mycket hög nivå. Det enda problemet är att endast de mest förberedda företagen kan producera elektrotermomekanisk förspänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den förspända plattan kan vara prefabricerad eller monolitisk. Den prefabricerade typen är ganska billig, men den bör endast användas för spann som inte är längre än 6 m. Den högsta tillåtna belastningen per 1 kvm. m överstiger inte 10 000 newton. Ett monolitiskt förspänt block är efterfrågat när man skapar höghusstrukturer.

Förstärkning kan göras "på stoppet" (innan morteln appliceras). Men härdning "på betong" övas också. Den produceras endast när lösningen hårdnar till deklarerad varumärkesstyrka. Viktigare är att förspänning är bra för jordbävningar och explosioner. En ökning av livslängden för strukturer som helhet tillhandahålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Caisson -plattor kan ge bra resultat. Först och främst började de användas vid konstruktion av brostöd som ligger direkt i reservoaren. Först bildas en ö med markfyllningsmetoden. Därefter bildas en struktur av armerad betong eller metall. Hela den nedre delen av konstruktionen är utrustad med förstklassiga stålknivar.

Problemet är att det är extremt hälsofarligt att använda en caisson -platta för att arbeta människor under bryggstöd . I mer än ett halvt sekel har caissons endast använts i helt undantagsfall, när man inte kan klara sig utan dem. Men i konstruktion betyder en kappskiva ett helt annat föremål, vilket är mycket mer praktiskt. Syftet med sådana element är att dela taket eller valvens inre yta med hjälp av urtagningar som liknar lådor. Dessa fördjupningar är placerade i springorna i tvärbalkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den nedre delen av sektionen är utrustad med förstärkta revben. Sträckt förstärkning är koncentrerad i dem. Samtidigt finns det ingen konkret där. Revbenen placeras i två riktningar i rät vinkel mot varandra. Ribbsteget är 1,5 m. En platta placeras på revbenen.

Tekniska överväganden motiverar knappast användningen av komplexa skivor. Men deras användning för rent arkitektoniska och designändamål är ganska rimlig. Som ett resultat kan du simulera:

  • forntida egyptiska mosaiker;
  • gammal grekisk stil;
  • Romerska fresker.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanaltypen av golvplattor (VP) används inte i själva byggandet av byggnaderna. Men å andra sidan är det oumbärligt överallt där avlopp, uppsamlare eller vattentryckskonstruktioner installeras. Och också sådana element behövs för att lägga kanalen för värmeanläggningen. Moderna kanalplattor är lika bra både under jord och i överjordiska delar av specialkonstruktioner . Den gamla tekniken för vibrationsgjutning har nu ersatts av vibrokomprimering.

Denna förändring var inte av misstag - tack vare det har skyddet mot vatten ökat avsevärt. Dessutom har skivornas motståndskraft mot syror och olika metallsalter ökat. Kanalplattan är lika efterfrågad när man placerar taket på en industribyggnad eller en privat bostad. Trots samma dimensioner med samma typ av fasta strukturer erhålls en lättare produkt. Kanalplattan används i stor utsträckning för byggnadsarbeten i lös jord, där markvattnet är högt.

I allt större utsträckning används inte bara armerad betong utan även expanderade betongplattor för golvkonstruktion . Enligt kombinationen av parametrar föredrar vissa specialister dem till och med framför vanliga betongprodukter.

Expanderade lerbetongblock kan ha både prefabricerade och monolitiska utföranden; i båda fallen är de fullt tillämpliga utan specialutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ribbade strukturer tål perfekt betydande belastning. Detta låter dig byta till att använda ett material med medeltäthet.

Viktigt: den expanderade lerbetongplattan kan bara läggas efter slutlig härdning . Men en obrytbar lerditbetongbeläggning är attraktiv genom att den är lätt att bygga även utan hjälp utifrån. För att bilda lagerbalkarna används en I-balk eller kanal av stål.

För att simulera formen används wellpapp. Viktigt: betongblock av expanderad lera är endast tillverkade av råvaror som inte innehåller klorider och som kännetecknas av ökad brandbeständighet. För att komplettera och förstärka balkarna används plattor med frekventa ribbor. Men denna lösning är endast lämplig för spann som inte är längre än 8 m.

Naturligtvis kan något av de beskrivna överlappningsalternativen endast användas efter noggrann beräkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För formning av plattor i ren form kan betongkvaliteter från M250 till M350 användas. Naturligtvis, ju högre denna kategori, desto högre belastning kommer elementen att kunna överleva.

I avsnittet ser överlappningen ut så här:

  • ihålig platta;
  • fyllig konstruktion;
  • klassisk Caisson -produkt;
  • kanalblock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Hålkärnplattor (används mest i privat konstruktion) har huvudsakligen följande dimensioner:

  • tjocklek 0,22 m och längd 4,78;
  • tjocklek 0,26 m med en längd av 5,679 m och mindre;
  • tjocklek 0,22 m, längd väljs godtyckligt.

Plattan av PB-märket kan ha en längd av 1, 8-9 m. Denna lösning är mest bekväm när du beställer "ytterligare" block. När det gäller tomrummen är de minst 0, 114 m för PC- eller SG -produkter. Därför orsakar inte passage av avloppsstigningar problem. Men vid PB är hålen smalare (max 0,06 m).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Baserat på vad som redan har sagts kan det betonas att golvplattor används för mellangolv i panelhus och för privat konstruktion. Det är vanligt att dela in sådana strukturer i offentliga, industriella och bostadskategorier. Naturligtvis levereras branschen med de mest hållbara produkterna. Den tål maximal belastning och till och med exponering för aggressiva ämnen. Plattan med den övre ribborienteringen används främst i industribyggnader och med den nedre i golv.

Ribbade produkter används främst där många människor går:

  • på stormarknader;
  • på biografer och fritidshem;
  • på arenor;
  • på andra liknande platser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Denna fråga uppstår i första hand för privata utvecklare. En platta med många hålrum är lätt, men dess styrka måste noggrant övervakas. Det rekommenderas att kontrollera markeringen med speciella tabeller där den är dechiffrerad. PC- och HB -design väljs främst där styrka är särskilt viktig. Men PNO får endast användas i lågkonstruktion (1, max 2 våningar).

Det händer att typiska plattblock inte kan användas av någon anledning . Då måste du fylla i produkten direkt på anläggningen. Prefabricerade monolitiska strukturer (en typ av inmonterad monolitisk) är lättare att bygga. Samtidigt genomförs de mest vågade projekten framgångsrikt.

Men det slutliga beslutet bör fattas först efter samråd med experter när du beställer direkt.

Rekommenderad: