Armerade Betonghögar: Sammansatta Armerade Betongprodukter För Grunden, Alternativ För Armerade Betongprodukter Av Kvadratiska Sektioner För Ett Privat Hus, Pålkonstruktion I Enlig

Innehållsförteckning:

Video: Armerade Betonghögar: Sammansatta Armerade Betongprodukter För Grunden, Alternativ För Armerade Betongprodukter Av Kvadratiska Sektioner För Ett Privat Hus, Pålkonstruktion I Enlig

Video: Armerade Betonghögar: Sammansatta Armerade Betongprodukter För Grunden, Alternativ För Armerade Betongprodukter Av Kvadratiska Sektioner För Ett Privat Hus, Pålkonstruktion I Enlig
Video: Design of Pile Foundation | Hindi | Pile Foundations | Design of Concrete Structures | 2024, Maj
Armerade Betonghögar: Sammansatta Armerade Betongprodukter För Grunden, Alternativ För Armerade Betongprodukter Av Kvadratiska Sektioner För Ett Privat Hus, Pålkonstruktion I Enlig
Armerade Betonghögar: Sammansatta Armerade Betongprodukter För Grunden, Alternativ För Armerade Betongprodukter Av Kvadratiska Sektioner För Ett Privat Hus, Pålkonstruktion I Enlig
Anonim

Armerade betongpålar är den mest efterfrågade typen av stöd för att organisera en pålfundament. Detta beror på deras hållbarhet, höga bärighet, fuktbeständighet och möjligheten att installera med hjälp av flera tekniker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Armerade betonghögar (RC) är en armeringsbur som hälls med betongbruk. Den färdiga produktens längd kan vara från 3 till 12 m.

Armerade betonghögar används när man organiserar en grund med drivteknik. Deras användning gör att du kan stärka basen och nå fasta jordlager.

Visuellt representerar de baser med en rund (ihålig eller fylld), fyrkantig sektion. De skiljer sig åt i diameter och höjd, vilket avgör bärighet och tillämpningsområde. Dessutom beror styrkaindikatorerna på betongkvaliteten som används. Ju högre den är, desto mer tillförlitliga är elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa pålar av armerad betong används cement, vars varumärkesstyrka inte är mindre än M100. Inte bara pålens tryckhållfasthet beror på betongens prestandaegenskaper, utan även frostbeständighet och fuktbeständighet. De sista parametrarna för betongkvalitet M100 är F 50 (det vill säga konstruktionen tål upp till 50 frysnings- / tiningscykler) och W2 (vattentätningstryck) - 2 MPa. Stödets vikt bestäms av dess dimensioner och beror också på densiteten för den typ av betong som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis används mer täta betongkvaliteter M-250, M-300, M-400. Frostmotståndet för sådana produkter når 150 cykler, och vattenmotståndskoefficienten är minst 6.

På grund av det ökade motståndet mot möjligheten att köra högar till stora djup, blir deras användning möjlig på rörliga jordar (inklusive i zonen för ökad seismisk aktivitet), på lera, höjda och svaga jordar, i vattenmättade och träskiga jordar.

Armerade betonghögar kan användas inte bara som grunden för fundamentet, utan också för att förhindra att gropen smulas, stärka jorden och det befintliga påelfundamentet. För detta nedsänks armerade betongstöd på ett kort avstånd från de befintliga strukturerna och utför funktionen av en andra hög. Dessutom, med ytterligare förstärkning av fundamentet, kan den typ av stöd som övervägs utföras från den befintliga grunden och anslutas till den via balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bland fördelarna med armerade betongstöd skiljer man vanligtvis åt flera egenskaper.

  • Lång driftstid - upp till 100 år, beroende på installationsteknik. Ägarnas recensioner gör att vi kan dra slutsatsen att en sådan grund kan vara upp till 110-120 år utan att kräva större reparationer.
  • Höghållfasta indikatorer - i genomsnitt tål ett stöd från 10 till 60 ton. På grund av denna funktion används denna typ av hög för konstruktion av industriella anläggningar, bostadshus i flera våningar och strukturer gjorda av tunga paneler.
  • Strukturell stabilitet på alla typer av jord , vilket uppnås på grund av den betydande fördjupningen av betonghögen. Detta gör att betongelementen kan vila på djupa jordlager med maximal bärighet.
  • Möjligheten att utföra konstruktion på rörliga, avlastningsjordar , med högar i olika längder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna är den betydande massan av strukturen, vilket komplicerar processen med transport och installation av element.

Tillsynskrav

Produktionen regleras av TU (tekniska förhållanden), vars huvudpunkter regleras i enlighet med GOST 19804, som antogs redan 1991. Produktens livslängd är 90 år.

Armerade betongprodukter som överensstämmer med den angivna GOST används i en- och flervåningskonstruktion från olika material, vid konstruktion av transport, konstruktion, brokonstruktioner, jordbruks- och industrianläggningar och hydrauliska konstruktioner.

Med ett ord, på alla de objekt, från vilka grunden kräver ökad styrka, bevarandet av driftsegenskaper även under förhållanden med konstant fuktighet och under påverkan av frätande miljöer.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST 19804-2012 är det normativa dokumentet som styr funktionerna i produktionen av fabrikstypdrivna betonghögar. Om vi talar om armering måste det använda stålet uppfylla kraven i GOST 6727.80 och 7348.81 (krav på tråd baserad på kol och lågkolstål som används som armering).

Byggandet av brokonstruktioner innebär egna regler. De stöd som används måste uppfylla GOST 19804-91. För deras tillverkning används betong med styrkan M350, själva strukturen är förstärkt med längsgående armering. Endast sådana element kommer att säkerställa styrkan och tillförlitligheten för hela den framtida broens struktur.

Samma monolitiska högar används vid konstruktion av höghus i flera våningar, storskaliga industrianläggningar. Urvalssekvensen, begravningsmetoden, kvalitetskontrollen och detaljerna i testdrivna högar återspeglas i SNiP 2.02.03 -85.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Klassificeringen av stöd av denna typ kan utföras utifrån flera kriterier. I allmänhet är alla pålar av armerad betong uppdelade i 2 typer - ramar, gjutna med betong direkt på byggarbetsplatsen och analoger, tillverkade på fabriken.

Typen av pålar beror på något sätt på deras enhet - installationstekniken. Så, pålar, som hälls direkt efter installationen i marken, kan monteras genom att köra in med hydrauliska hammare, genom vibrationsfördjupning eller genom indragningsteknik under påverkan av statiskt (konstant) tryck.

Om vi pratar om färdiga strukturer, används en av följande installationsmetoder-jordcement, uttråkad eller uttråkad injektion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på konstruktionsegenskaperna är armerade betonghögar indelade i flera typer.

Monolitisk

De representerar ett fast stöd med en rektangulär eller fyrkantig sektion, även om högar med en rund, trapetsformad eller T-sektion, vars storlek är 20-40 mm, är möjliga. Den nedre änden är päronformad, den kan vara vass eller trubbig. Sådana stöd är inte ihåliga, så inga hål behöver göras för att dränka dem i marken. Tekniken för att slå eller vibrera i jorden används. De används ofta inom anläggningsteknik, de är också efterfrågade vid byggandet av ett privat hus (trä, block, ram).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ihålig (skal)

Det ser ut som ett skal, för nedsänkning i jorden som en brunn förbereds preliminärt. Stödet kan vara runt eller fyrkantigt, men det senare har fortfarande ett cirkulärt tvärsnitt. Ihåliga stöd är i sin tur uppdelade i massiva och sammansatta (de består av flera element som monteras omedelbart före nedsänkning).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tryckt

Men den monteras också genom nedsänkning i ett tidigare förberett urtag.

Beroende på armeringstyp är armerade betonghögar av följande typer:

  • stöd med icke-spänd längsgående förstärkning med tvärförstärkning;
  • Stöder med förspänd längsgående förstärkning med eller utan tvärförstärkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om formen på högarnas tvärsnitt, så är de runda (ihåliga eller fasta), fyrkantiga, fyrkantiga med en rund hålighet, rektangulära. Det är oacceptabelt att placera stöd med ett fyrkantigt tvärsnitt i permafrostjord. Även med en liten upptining kommer högen att rulla och byggnaden kommer att skeva. I regioner med ökad seismisk aktivitet bör strukturer med cirkulärt tvärsnitt användas.

Tilldela strukturer i ett stycke och prefabricerade. De andra består av flera segment, vilket gör det möjligt att öka produktens höjd. Segmenten fixeras genom svetsning eller med hjälp av en bultanslutning.

Styrkan och ytterligare tillförlitlighet för anslutningen av segmenten säkerställer förekomsten av en "glas" -typskarv på varje efterföljande segment.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Installationen av pålar föregås av geologiska undersökningar och markprovtagning vid olika tider på året. Baserat på resultaten som erhållits under analysen fattas beslut om metoderna för pålkörning. Och även designdokumentation utarbetas, där bland annat data beräknas bärlasten för ett stapelelement, deras storlek och antal bestäms.

Uppskattningen inkluderar inte bara kostnaden för att köpa högar, utan också deras transport till byggarbetsplatsen, attrahera (köpa eller hyra) specialutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är en provkörning av supporten, som låter dig utvärdera hur stödet beter sig i praktiken. Efter körning lämnas den en tid (från 3 till 7 dagar), under vilken observationer också utförs.

För att driva pålarna appliceras dynamiska och statiska krafter - slag appliceras på stödytan med en speciell hammare. För att förhindra förstörelse och deformation av elementen i detta ögonblick tillåter pannbanden, som skyddar basens huvud vid stötar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om installationen ska utföras i vattenmättade jordar är det bättre att använda en vibrerande pålförare. Installationsprocessen är en sekventiell höjning och efterföljande sänkning av högen i jorden. Dessa cykler upprepas tills elementets bas når konstruktionsdjupet.

Om installationen är tänkt att vara på extremt täta och hårda jordar, är det möjligt att kombinera metoden för körning och vibrationsdämpning med jorderosion. För att göra detta pumpas vatten in i brunnen längs högen under tryck. Det minskar friktionen mellan elementet och jorden och mjukar upp det senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden för att köra och vibrera är tillämplig för fasta och skalstöd, men är inte lämplig för konstruktion i stadsförhållanden, eftersom det åtföljs av starkt buller och vibrationer. Det senare kan negativt påverka tillståndet för grunderna för grannobjekt.

Ihåliga och ramade pålar installeras med borrteknik, som möjliggör förberedande förberedelse av gruvan. Ett stöd införs i den och en primer eller cement-sandmurbruk hälls mellan dess väggar och gruvens sidoytor.

Denna metod kännetecknas av låg ljudnivå och frånvaro av vibrationer under nedsänkning, kräver inte inblandning av massiv stötutrustning eller utrustning för att skapa vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrinstallationsteknik har flera varianter. Så för lerjord är den uttråkade metoden lämplig, där en ihålig hög sänks ner i brunnen och betongas direkt i marken. Dessutom kan färdiga pålar av armerad betong användas, vars fixering i brunnen utförs genom återfyllning mellan basytans sidoytor och axelns väggar med lerlösning. I stället för det senare kan höljet användas.

Borrmetoder innebär att injicera finkornigt betongbruk i brunnen, medan borrmetoder innebär att fylla utrymmet mellan brunnen och en hög med betongbruk som placeras i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Högar tillverkas av stora fabriker eller produktionsverkstäder på byggföretag. Som regel har de tidigare produkterna en lägre kostnad, men fabrikerna föredrar att samarbeta med grossistköpare.

Om du behöver ett begränsat antal stöd är det bäst att kontakta verkstaden på ett välrenommerat byggföretag. Som regel kan du här beställa högar åtminstone i stycket, men kostnaden blir högre. Detta beror på att små företag inte kan bygga upp sin kraft, därför ökar de sina egna intäkter genom att höja prislistan.

Att välja pålar är bättre än inhemsk produktion, eftersom de tillverkas i enlighet med kraven i GOST.

Det finns ingen anledning att köpa billiga produkter av okända märken, eftersom styrkan och hållbarheten hos fundamentet, och därför hela huset, beror på högarnas kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis beror priset på en hög på dess längd och tvärsnittsdimensioner, liksom betongstyrkan för den använda betongen. Den lägsta kostnaden har tre meter konstruktioner med en fyrkantig sektion, vars sida är 30 cm.

Som regel, ju större sats med inköpta betongprodukter, desto lägre blir kostnaden för en varuenhet. Vid registrering av självhämtning ges rabatt i de flesta fall.

Du kommer att lära dig mer om armerade betonghögar i följande video.

Rekommenderad: