Betongbeläggningsplattor: Gatstenar, 500x500x50 Och 300x300x30, Grå Och Andra Färger, Armerade Betongplattor, Släta Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Betongbeläggningsplattor: Gatstenar, 500x500x50 Och 300x300x30, Grå Och Andra Färger, Armerade Betongplattor, Släta Och Andra

Video: Betongbeläggningsplattor: Gatstenar, 500x500x50 Och 300x300x30, Grå Och Andra Färger, Armerade Betongplattor, Släta Och Andra
Video: Plattsättning släta plattor 50x50x5cm grå 2024, April
Betongbeläggningsplattor: Gatstenar, 500x500x50 Och 300x300x30, Grå Och Andra Färger, Armerade Betongplattor, Släta Och Andra
Betongbeläggningsplattor: Gatstenar, 500x500x50 Och 300x300x30, Grå Och Andra Färger, Armerade Betongplattor, Släta Och Andra
Anonim

Utformningen av trottoarer, hustomter görs vanligtvis med användning av betongplattor av hög kvalitet. Det är viktigt att de inte bara är estetiskt tilltalande, utan också hållbara, med en lång livslängd.

Det finns speciell teknik som gör det möjligt att tillverka plattor enligt vissa standarder och med lämplig märkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Betongbeläggningsplattor kan bokstavligen ses överallt, eftersom de är praktiska och enkelt kompletterar landskapsdesignen. Du kan ofta hitta stigar på gårdar och hela angränsande områden, anlagda i snygga kvarter. Det är bekvämt att ordna ingångar till byggnader, stigar för fotgängare och cyklister, trottoarer med betongplattor.

På gatorna, mycket ofta med hjälp av betongelement, övergångsställen (under jord och över marken), hållplatser för kollektivtrafik, stigar på parkeringsplatser, torg är täckta. MEN också beläggningsplattor med en halkfri beläggning finns på lekplatser för barn och flerfärgade, med ovanliga former-i inredningen av rabatter och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan utbredd användning av denna typ av efterbehandlingsmaterial beror på dess fördelar:

  • låg kostnad, vilket gör brickan tillgänglig för många konsumenter;
  • enkel installation tillåter, om så önskas, att göra allt arbete själv;
  • motståndskraft mot slitage säkerställer en lång livslängd för produkterna;
  • bra vattenbeständighet;
  • vid behov kan reparationer utföras fragmentariskt;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • estetiskt utseende;
  • variation i storlek, form och färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För många klimat är en viktig punkt till förmån för betongplattor enkelt underhåll vid frekventa nederbörd. Det räcker med att organisera vattenflödet längs mellanrummen mellan lederna i blocken så att det kan absorberas i jorden . Moderna betongprodukter för ytfinish produceras endast i enlighet med de angivna GOSTs. Vanligtvis används tung eller finkornig betong i flera lager för produktion. I detta fall är tjockleken på det övre lagret mer än 2 millimeter.

Enligt standarderna bör fuktabsorbering inte överstiga 6%och styrkan bör inte överstiga 3 MPa . När det gäller slitage överstiger den inte 0,7 gram per kvadratcentimeter. Det antas också att brickan lätt kan motstå mer än 200 stadier av frysning och upptining.

Om plattans tjocklek tillåter, förstärks den inte. Med tråd i form av armering produceras produkter med en tjocklek på 7,5 cm.

Elementen lyfts och transporteras med monteringsöglor med en diameter på 6 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas plattor?

Tillverkningen av betongplattor utförs på flera sätt

  • Vibration gjutning innebär att plattan erhålls genom gjutning i speciella formar. Som ett resultat kommer materialet att ha en slät yta. Men i detta fall blir den resulterande produkten mindre hållbar och motståndet mot låga temperaturer minskar. Detta minskar livslängden till cirka 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrokomprimering genomfördes också med hjälp av pressen. Kakel tillverkade med denna metod kännetecknas av motståndskraft mot temperaturfluktuationer. De tål också bättre mekanisk skada. Således kan plattorna som erhålls genom vibrokomprimering hålla 25 år eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bättre förstå vad en betongplatta är, bör du bekanta dig mer med processen för att få den. Tillverkningen av betongelement sker vanligtvis på ett vibrerande bord . Detta gör att du kan ge basmaterialet styrka. Förutom betong och ett bord behöver du naturligtvis tillsatser för att ge produkterna vattentäthet, färgpigment och speciella former.

Arbetsstycken installeras på det vibrerande bordet, som är försmorda med olja . Detta är nödvändigt för att göra färdiga betongplattor lättare att få tag på. Blandningen hälls i varje form. Efter att ha passerat vibrationsgjutningen, avlägsnas arbetsstyckena från bordet och överförs till hyllorna.

Här är de täckta med polyeten och lämnas i flera dagar (högst 3)

Betongen härdar dock helt först efter 21 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongprodukter avlägsnas från formarna med hjälp av en anordning som ser ut som en hammare. Det är dock viktigt att applicera lätta slag så att sprickor inte går igenom plattan. Annars blir det olämpligt att använda. Naturligtvis är det bäst att använda plastformar, som säkert kommer att hålla betongen intakt när den tas bort.

Efter det behöver tallrikarna ett par dagar till för att ligga ner. Detta beror på att betong har möjlighet att expandera. Om det finns ett behov av att göra plattorna så starka som möjligt kan du lägga till metallelement i formarna som armering. För vissa typer av plattor använder de till och med speciella ramar med ökad styrka.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Betongplattor kan delas in i två huvudtyper: trottoar och väg

  • Trottoar används för att dekorera gångvägar och andra platser med lätta belastningar.
  • Vägarmerad betong är tillämpliga vid blockering av vägar, parkeringsplatser, entréer. Vanligtvis förstärks sådana plattor för förstärkning. Som ett resultat kan de användas överallt där massiv tung utrustning passerar.

Oftast är vägplattan grå, eftersom det inte behövs någon färgestetik för den. När det gäller trottoarblock kan deras färg variera ganska mycket beroende på färgämnet som tillsätts under tillverkningen.

På den övre ytan kan plattorna vara antingen släta eller grova.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Plattornas form klassificeras enligt standarderna och markeras därefter

  • Rektangulära är gjorda i form av en klassisk rektangel och betecknas med bokstaven "P".
  • Square, som namnet antyder, har alla egenskaper hos ett torg. Bokstaven "K" valdes för deras märkning.
  • Sexkantiga är vanligtvis märkta med bokstaven "W".
  • Lockiga kan ha ett invecklat utseende. Du kan känna igen dem med "F" -markören.
  • Inramning är lätt att identifiera med beteckningen "O".
  • Dekorativa vägelement är märkta lite mer komplicerade - tre bokstäver "EDD" på en gång.
Bild
Bild

Det är värt att notera att det finns en separat typ av täckning avsedd för platser som används av synskadade.

Sådana plattor är konvexa och har grova utskjutande element som fotgängaren kan känna med fötterna. Det är bättre att välja täckningsform i förväg, samtidigt som man tar hänsyn till den framtida belastningen på den.

Och det finns också en outtalad uppdelning av beläggningsplattor i form, förståelig för tillverkare och köpare. Bland dem är de mest utbredda sådana typer som gatstenar (tegelstenar), våg, bikaka, klöver, spole, fjäll, blomma, spindelnät, fleece och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Plattor kan delas in i två klasser:

  • för tillfällig beläggning betecknas det "2P";
  • för permanent vägyta markeras det som "1P".

Dessa typer har olika fästmetoder och sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beteckningar och mått

Betongplattor för vägar varierar vanligtvis i längd från 3 till 6 meter och i bredd från 1, 2 till 2 meter. När det gäller deras längd varierar den från 14 till 22 centimeter.

Trottoarplattor finns i en mängd olika storlekar . Exempelvis kan block i form av rutor ha parametrar på 100 x 100 mm eller 20 x 20 cm, men det vanligaste alternativet är 50x50 cm. När det gäller tjockleken beror det helt på vad beläggningen ska användas till. Till exempel används plattor med en höjd av 40-60 mm för vanliga fotgängare. Om du behöver motstå en ökad belastning är det bättre att välja block med en tjocklek på 70 mm eller mer.

Om vi går från höjden är det tillräckligt med plattor på 100x200x30 mm för park- och trädgårdsbanor, för gågator eller för trottoaren - 300x300x40 mm . Motorvägar, särskilt om inte bara bilar utan även godsvagnar rör sig längs dem, kan täckas med block med parametrar som 500x500x50, 500x500x70 och till och med 300x300x50 mm.

För platser med hög belastning är naturligtvis förstärkta plattor med parametrar 1000x1000 mm och en höjd av 100 mm en idealisk lösning.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att en parameter som plattans höjd också påverkar installationsmetoden. Så, för plattor med en tjocklek av 30 mm eller mindre är det nödvändigt att förfylla med betong.

Blockens vikt beror på deras storlek och form. Till exempel kommer massan av en åtta-formad kakel med en storlek på 400x400 mm att väga lite mer än 18 kg, och en kvadrat på 500x500 mm kommer att väga 34 kg. En lättare sköldpadda är med parametrarna 300x300x30 mm - 6 kg.

Varumärkena tillåter dig att urskilja ett stort utbud av betongbeläggningsplattor . Beteckningar inkluderar bokstäver och siffror, som vanligtvis skrivs med en prick. Den första siffran i markeringen indikerar standardstorleken, bokstaven indikerar produkttypen och den andra anger blockhöjden, mätt i centimeter. Som ett exempel kan vi överväga hur beteckningen på en kvadratisk platta med parametrarna 375 x 375 mm och en höjd av 7 cm bildas. Så den första blir siffran 4, följt av bokstaven "K" och sedan nummer 7 - som ett resultat, en markör för formen "4. K. 7 ".

Bild
Bild

Installationsregler

Korrekt installation av beläggningsplattor garanterar en långsiktig och trevlig drift av beläggningen. Blocken läggs på olika underlag beroende på belastningen på ytan. Till exempel, för vandringsleder är det tillräckligt att göra en kudde av sand. Om beläggningen också kommer att användas för transport, kan betongbruk inte undvikas.

Kakel kan läggas i olika mönster. De mest populära bland dem är fiskbens, korg, halvcirkel, tegel, stolpar. Installationen består av vissa steg.

  • Platsen är markerad med stigar och trottoarer.
  • Det översta lagret av jord som mäter 150 mm tas bort.
  • Den öppnade jorden tampas noggrant.
  • Därefter måste du bilda spår för vattendränering och fylla dem med 5 cm sand.
  • Nu måste du skapa en kudde av våt sand, krossad sten och betong 100 mm hög. Det måste tampas ned med en gummiklubba eller vibrerande platta.
  • När basen är klar läggs plattorna på ett avstånd av minst 3-5 mm från varandra. De resulterande sömmarna kan repareras med samma förening som kudden gjordes av.
  • Det sista steget är att rengöra duken med vatten, som riktas längs sprickorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationen bör man komma ihåg att några av betongelementen måste skäras för att jämna ut murverket.

Därför är det lämpligt att köpa brickor med marginal. En lägre förbrukning av block kan uppnås om läggningen görs på mer ekonomiska sätt, till exempel rakt, snarare än diagonalt.

Rekommenderad: