Armerade Betonggolv (37 Bilder): Funktioner I Kappade Och Icke-balkar, Prefabricerade, Ribbade Och Monolitiska Plattor, Val Av Tak Och Mellangolv

Innehållsförteckning:

Video: Armerade Betonggolv (37 Bilder): Funktioner I Kappade Och Icke-balkar, Prefabricerade, Ribbade Och Monolitiska Plattor, Val Av Tak Och Mellangolv

Video: Armerade Betonggolv (37 Bilder): Funktioner I Kappade Och Icke-balkar, Prefabricerade, Ribbade Och Monolitiska Plattor, Val Av Tak Och Mellangolv
Video: Taktvättning och målning Ammattipojat 2024, Maj
Armerade Betonggolv (37 Bilder): Funktioner I Kappade Och Icke-balkar, Prefabricerade, Ribbade Och Monolitiska Plattor, Val Av Tak Och Mellangolv
Armerade Betonggolv (37 Bilder): Funktioner I Kappade Och Icke-balkar, Prefabricerade, Ribbade Och Monolitiska Plattor, Val Av Tak Och Mellangolv
Anonim

I den moderna världen är det svårt att föreställa sig att människor för en tid sedan bara kunde bygga sina hem av trä, vilket inte alltid var säkert. En sten användes också, som redan var ett mer hållbart material. Med teknikutvecklingen utvecklades speciella strukturer, kallade armerade betonggolv. Denna uppfinning fortsätter att åtnjuta popularitet under lång tid . Och detta är ingen slump, eftersom detta material är riktigt hållbart och av hög kvalitet. Den är älskad för sin relativt snabba och okomplicerade installation och långa livslängd. Förstärkta betonggolv, om de fungerar korrekt, tål allvarlig vikt och blir en trogen assistent vid byggandet av en verkligt stark byggnad.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Till att börja med, överväga de uppenbara fördelarna för vilka konsumenter föredrar betonggolv.

  • Bra bärförmåga.
  • Drifttiden kan nå flera århundraden. Som ni vet, under de första 50 åren efter konstruktion, får betong bara styrka, och efter det kan det tjäna mer än en generation av byggnadsinvånare.
  • Det är möjligt att hälla betonggolv i olika former och storlekar. Det är viktigt att komma ihåg att i breda rum är det nödvändigt att installera balkar för mer tillförlitligt stöd.
  • Brandsäkerhet. Alla vet att betong inte brinner. Dessutom kan den i vissa fall till och med skydda mot öppen eld.
  • Det finns inga sömmar och skarvar på betonggolven, vilket verkligen spelar in i händerna på ägare som vill utföra kvalitetsreparationer utan märkbara brister.
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande punkter kan betraktas som nackdelarna med ett betonggolv

  • Det finns ganska allvarliga svårigheter med installationen av plattor, det vill säga detta kräver speciella enheter. Detta komplicerar utan tvekan processen med att själv bygga en byggnad från ett sådant material.
  • Den stora massan av armerade betongplattor kan utöva ett enormt tryck på redan existerande delar av den färdiga strukturen. Det är önskvärt att byggnaden konstrueras uteslutande av sådana plattor.
  • Det fungerar inte när som helst på året, eftersom det bara är nödvändigt att använda speciella frostskyddsmedel vid temperaturer under 5 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bygganordning

Tänk först på det material som behövs för att fylla den monolitiska strukturen.

  • Armatur. Experter rekommenderar att föredra en vars diameter varierar från 8 till 14 millimeter, detta val beror på de förväntade belastningarna.
  • Cement. Frimärken bör övervägas från M-400.
  • Krossad sten och sand.
  • En enhet med vilken du kan svetsa olika delar av beslagen.
  • Trä för formning.
  • Elverktyg för att hugga trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss se steg-för-steg-instruktionerna för montering av formen . Dess botten kan tillverkas av brädor, vars bredd är 3 till 4 centimeter, eller från plywood, skyddad mot vatten, 2 centimeter tjock. För väggarna på sidorna kan du vända dig med hjälp av brädor med en tjocklek på 2-3 centimeter. Om det under uppsamlingsprocessen har uppstått sprickor på brädorna måste de täckas med en film så att lösningen inte tränger igenom strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du lägga bottenmaterialen på en plan yta. För installation kan du vända dig till tvärbalkar och stöd, vars mellanrum inte överstiger 1, 2 meter. Vidare är det viktigt att kvalitativt montera väggarna på sidorna. Formen måste göras stadigt, horisontellt. Samma film kan hjälpa till att bli av med oegentligheter på den framtida plattan. Botten är täckt med den så att ytan är slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att överlåta arbetet inom armeringsberäkningar till en professionell . Förstärkning är en tvåstegsprocess. Den nedre är monterad på plastställ. Nätet som skapas av förstärkningen fixeras på ett avstånd av 150-200 millimeter med mjuk tråd. Vanligtvis läggs armeringen i ett massivt ark, men det händer också att längden inte räcker. I en sådan situation är det nödvändigt att överlappa armeringen, den ytterligare ökningen ska vara lika med 40 gånger stångens diameter. Fogarna måste förskjutas för större tillförlitlighet. Maskens kanter är monterade med "P" -förstärkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om hällområdet är tillräckligt stort, så behövs det ytterligare förstärkning. Den är skapad av andra, nya armeringsbitar, vars storlekar oftast varierar från 50 till 200 centimeter. Nätet på botten är förstärkt i öppningen, och det övre kan fästas säkrare över de bärande väggarna. På platser där material vilar på pelare är det viktigt att se till att det finns andra element som förstärker strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggare råder att vända sig till hjälp av M400 betong för gjutning (1 del beräknas för betong, sand är grunden för 2 delar, krossad sten är 4 delar, för den totala massan tar vi vatten). Efter lyckad blandning hälls murbruk i formen. Du måste börja i ett visst hörn och sluta i motsatsen.

För att förhindra att oönskade tomrum bildas i betongen måste du använda en djup vibrator, det hjälper till att bli av med onödigt utrymme inuti. Det är nödvändigt att hälla den armerade betongplattan utan några stopp, jämnt är skikttjockleken cirka 9-13 centimeter . Därefter utjämnar experter det sista lagret med speciella enheter, som liknar enkla hushållsmoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du vet får den resulterande armerade betongplattan 80% av sin hållfasthet efter minst 3 veckor efter att ovanstående procedurer slutförts. Följaktligen kan du bli av med formen först efter denna period. Om detta måste göras tidigare måste stödet lämnas.

Du kan börja använda brädorna för konstruktionsändamål först efter 28 dagar . Man tror att det är exakt hur mycket de behöver för att torka helt inifrån och ut. För att inte möta sprickor måste betongen under den första veckan efter hällning fuktas konstant, vattnas med vatten. Vissa människor, för att behålla fukt, täcker färdiga och vattengjutna armerade betongplattor med säckväv eller tät film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Armerade betongplattor, som byggelement som fungerar som väggar i en byggnad, har sina egna egenskaper, är uppdelade i flera typer och har sina egna klassificeringar. Monolitiska armerade betongplattor är caisson, balklösa, eller de kan ha en ribbad överlappning (när de väljer platta element föredrar köpare ofta ribbade). Balkplattor av betong används också ofta. Denna typ används till exempel i källaren i en viss byggnad. Låt oss ta en titt på var och en av typerna och typerna separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prefabricerade

Denna typ av armerade betongplattor fick sitt namn på grund av att dess skapande sker direkt hos ett företag som arbetar med byggmaterial. I sin tur indelas prefabricerade paneler i stickade och svetsade. För det andra tillverkas ramen genom att svetsa rak förstärkning. Oftast används elektrisk eller gassvetsning för detta. Det första alternativet är svårare ur produktionssynpunkt. Detta kräver en speciell stickningstråd, vars tjocklek inte överstiger 2 millimeter . Beredda betongplattor kan variera i design. De är till exempel gjorda av däck, då når vikten på en 0,5 ton. Massan av breda beläggningselement varierar från 1,5 till 2 ton. Det finns överlappningar med liten fyllning. Specialister producerar också sådana strukturer, vars dimensioner sammanfaller med standardytan i vardagsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålkärniga plattor av betong och pålitligt armerade med en ram av järnförstärkning fick särskilt förtroende från byggarna. Tack vare en sådan ram har monolitiska armerade betongplattor hög hållfasthet och kan tjäna en ganska lång livslängd.

Inuti, längs sådana paneler, finns det cylindriska hålrum . Deras närvaro minskar avsevärt produktens vikt, vilket är extremt viktigt när man reser höga byggnader. En sådan struktur ökar också dess motståndskraft mot deformation. Enkelt uttryckt, armerade betongplattor med hålrum inuti lämpar sig inte för att gå sönder. Utbudet av val, när det gäller storlek, är tillräckligt stort, du kan alltid välja de som passar det område du behöver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Armerade betongplattor med detta namn hälls direkt på platsen, där de snart kommer att stiga i byggnaden, det vill säga på byggarbetsplatsen. De skiljer sig också åt i design. Till exempel representerar ribbade plattor ett anslutet system av balkar och själva plattan. De skär varandra och skapar därmed en solid grund. Huvudstrålarna kallas dragare och vinkelräta balkar kallas ribbor, varifrån strukturen förtjänar sitt namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Caissons fungerar som ett system av balkar med samma diameter, som är sammankopplade med själva plattan . Det finns urtag mellan sådana balkar, som kallas caissons. Enkla plattor som läggs på pelare anses vara icke-balkar. På toppen av plattan finns en så kallad förtjockning, och längst ner på den finns armeringsstavar. Det är viktigt att placera ramen i själva strukturen 2-3 centimeter för att hälla betong i springan för att stärka enheten. Denna typ av monolitiska plattor används endast när spännlängden inte når mer än 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Balkgolv av armerat betongmaterial, tvärtom, behövs i de fall där spannet når 3 eller fler meter . I en sådan situation är balkar förlagda på väggen, vars avstånd är 150 centimeter. Det finns 16 olika typer av sådan balkkonstruktion enligt välkända kvalitetsstandarder. Bland dem är den maximala längden 18 meter, vilket är tillräckligt för storskaliga byggarbeten.

Bild
Bild

Byggare kan vända sig till hjälp av räfflade golv endast om spännvidden inte överstiger 6 meter . När längden är något längre kan förstärkning behövas, vilket görs med en tvärbalk. Sådana mönster kan hjälpa till att uppnå ett perfekt plant tak. Vid installation av sådana strukturer fästs ytterligare element på armeringen. Vid efterföljande reparationer kan detta hjälpa till att fixa till exempel ett trätak.

Bild
Bild

Ansökningar

Golvplattor i armerad betong har speciella hål som ökar ljud och värmeisolering. Det finns gångjärn på plattans yta, som tillsammans med specialutrustning hjälper till att leverera och installera plattan till dess avsedda plats. Sådana strukturer används vanligtvis som golvelement vid konstruktion av olika byggnader, inklusive för droppfria rambyggnader, vid installation av tunnlar. En allvarlig nackdel med ihåliga tak är att stansning av grenar för nödvändiga tekniska ledningar är strängt förbjudet, detta kan kränka plattans bärförmåga.

Bild
Bild

Platta armerade betongplattor fungerar som huvuddelen av stödet i byggnader som kallas panelbyggnader, de kan användas som en takplatta mellan golv, till exempel i ett privat hus. Experter noterar att sådana strukturer tål en seismisk belastning på 7 punkter. De främsta fördelarna med platta armerade betongplattor är följande fakta: särskild hållfasthet, hög tillförlitlighet, förmågan att ge önskad form för att öka utbudet av arkitektoniska lösningar.

Bild
Bild

Takplattor av armerad betong är nödvändiga för byggande av byggnader, som oftast används för alla industriella ändamål. Hur sådana konstruktioner används beror på deras typ. Om de så kallade ribborna är riktade nedåt, är plattorna lämpliga för tak i lagerbyggnader; om uppåt - för golvet.

Urvalstips

På den nuvarande byggmaterialmarknaden finns det mer än ett brett urval av alla slags strukturer som används för att bygga olika byggnader. Ett av de mest populära är monolitiska och prefabricerade golv i armerad betong . Många experter är överens om en åsikt. Om du planerar att bygga något komplex, ur arkitektur, byggnaders synvinkel, är det bättre att ge din preferens till monolitiska plattor. Om byggnaden kommer att ha en standardform och storlek är det bättre att välja prefabricerade plattor av armerad betong. De är naturligtvis mer ekonomiska när det gäller materialkostnader, mer pålitliga och enklare att installera.

Rekommenderad: