Armering Av Golvplattor: Hur Man Förstärker Monolitiska Och Ihåliga Plattor Med Kolfiber? Armering Av Armerade Betongplattor Uppifrån Och Nedifrån. Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Armering Av Golvplattor: Hur Man Förstärker Monolitiska Och Ihåliga Plattor Med Kolfiber? Armering Av Armerade Betongplattor Uppifrån Och Nedifrån. Andra Metoder

Video: Armering Av Golvplattor: Hur Man Förstärker Monolitiska Och Ihåliga Plattor Med Kolfiber? Armering Av Armerade Betongplattor Uppifrån Och Nedifrån. Andra Metoder
Video: SikaWrap® FX 2024, Maj
Armering Av Golvplattor: Hur Man Förstärker Monolitiska Och Ihåliga Plattor Med Kolfiber? Armering Av Armerade Betongplattor Uppifrån Och Nedifrån. Andra Metoder
Armering Av Golvplattor: Hur Man Förstärker Monolitiska Och Ihåliga Plattor Med Kolfiber? Armering Av Armerade Betongplattor Uppifrån Och Nedifrån. Andra Metoder
Anonim

Alla bärande och inneslutande strukturer i byggnader och konstruktioner förlorar sina kvalitetsegenskaper under drift. Inget undantag - linjära stödelement (balkar) och golvplattor. På grund av en ökning av belastningen på konstruktionerna, samt delvis skada på armeringen, uppstår sprickor på ytan på prefabricerade paneler och i djupet av betongmassan av monolitiska strukturer.

För att öka bärighet och öka livslängden förstärks plattorna. Valet av en lämplig metod för förstärkning av plattorna bestäms av deras designfunktioner.

Identifiera sårbarheten

Ofta kan skador oavsiktligt döljas av upphängda och undertak, plåster, färger, vilket inte gör det möjligt att märka dem i tid och börja arbeta med reparation och restaurering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid bestämning av det faktiska tekniska tillståndet för bärande och inneslutande konstruktioner, beklädnad och golvpaneler krävs:

  • bestämma geometriska parametrar (bredd, tvärsnittsvärde, span);
  • installera arbetsarmeringen genom att ta bort det skyddande skiktet av betong från ungefär den tredje delen av panelen.
  • att ta reda på betongens hållfasthetsegenskaper med hjälp av den instrumentella analysmetoden;
  • upptäcka defekter, skador och förändringar i form (sprickor, nedböjningar och hängande, minskning av arbetsarmeringens tvärsnitt på grund av rostbildning, minskning av betongens hållfasthetsegenskaper på grund av mättnad, felaktig placering av arbetet förstärkning och dess förlust i diameter).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på resultaten av inspektionen av plattorna det är nödvändigt att göra konstruktionsberäkningar av deras slutliga belastnings- och sprickmotstånd för uppfattningen av åtgärderna för de befintliga och förväntade lasterna.

Vid utförande av sådana beräkningar krävs ytterligare information om armering av golvplattor av följande typ: närvaro och placering av komprimerad armering längs armeringsstångens bredd, och dessutom om plattan var förspänd.

Regler

Vid arbete med att förstärka golvplattor, förutom att uppfylla enhetliga säkerhetsregler (TB) vid byggnadsarbeten i enlighet med kapitlet i SNiP III-4-80 , är det nödvändigt att följa ytterligare regler som är förknippade med särdragen och villkoren för det utförda arbetet.

Tekniska processer (TP), som produceras på en fungerande produktions territorium och i arbetsbutiker, är relaterade till högriskåtgärder och måste utföras enligt tillstånd . Arbetare på byggföretag bör bekanta sig med arbetsplanerna och genomgå en extraordinär säkerhetsutbildning på grund av den höga risken för arbetsprestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Vid konstruktion av strukturer och byggnader används en mängd olika typer av golvplattor: monolitisk, räfflad och ihålig kärna. Beroende på typ av panel, användningsförhållanden och typ av förstörelse, bestämmer specialisten som ansvarar för koordinering av byggnadsarbete vilken typ eller typ av armering som ska användas. Beslutet godkänns i varje enskilt avsnitt, hållfasthetsberäkningen av förstärkningen av konstruktionen utförs, liksom den tekniska konstruktionen samordnas och godkänns.

För närvarande finns det sådana metoder för att förstärka den skadade golvpanelen: förstärka golvplattorna med järnbalkar, kolfiber samt förstärka golvpanelen från botten eller uppifrån genom att bygga upp ett betongskikt och armering. Låt oss analysera sätten att återställa förmågan att motstå belastningen på golvpanelen mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning av trägolv

Som regel återställs sådana strukturer på grund av skada eller kränkning av balkarnas integritet. I detta fall förstärks eller ersätts trägolven med balkar av en större sektion. När rummet ändrar sitt syfte, eller belastningen på strukturen ökar, är det därför nödvändigt att förstärka balkarna, ändra dem till de mest förstorade eller öka antalet och placera dem tätare.

För arbete behöver du:

  • naglar;
  • en hammare;
  • lim att klistra över balkarna med takmaterial;
  • anti-putrefaktivt ämne.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Motsvarande material kommer också att krävas:

  • brädor eller stänger;
  • takpapp för isolerande trä.

Bjälkar förstärks med hjälp av balkar eller brädor med rätt tjocklek, som spikas på båda sidor. Kort som används för överlägg, måste vara minst 38 millimeter tjock , och här är beräkningen av staplarnas tvärsnitt och tjockleken måste utföras av konstruktören.

Om aggregatet av krafter som appliceras på strukturen blir större, kommer det att vara nödvändigt att öka balkarnas maximala belastning genom att fixera överlagren längs hela deras längd. Om det är nödvändigt att reparera skadade balkar appliceras dynorna endast på rätt ställen. I grund och botten är de förstärkta i ändarna. Orsaken till strålarnas defekt på denna plats orsakas av att de har fel stöd mot väggen. Utseendet av kondensatfuktighet gynnar det faktum att trädet förfaller och tappar sin styrka i området för kontakt med väggen.

För att undanröja ett sådant problem måste strålarnas ändar behandlas med ett antikrotmedel och täckas med takmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning av ihåliga kärnplattor

En mängd olika konstruktionsmetoder praktiseras för att förstärka en platt struktur med ihålig kärna:

  • skapa ett hjälpbetongskikt på ytan, förstärkt med stålarmering;
  • förstärkning av ihåliga paneler från undersidan av armerad betongmassiv med hjälp av betong och stålarmering;
  • lokal förstärkning av defekta områden och fyllning av hålrum med betonglösning;
  • förstärkning av armerade betongplattor med betong och armering i områden med kontakt med väggytan.

För mellanliggande stöd kan detta göras genom att installera enstaka vertikala strukturer i förberedda hål i stödområdena för intilliggande plattor och ytterligare betongkanaler med hjälparmering. I den här versionen fungerar plattorna som kontinuerliga balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Två sätt att stärka monolitiska golv

Förstärkning av en monolitisk armerad betongkonstruktion görs med flera metoder. Först och främst kommer arbetet att kräva verktyg och lämpligt material:

  • stansare;
  • jackhammer;
  • betonggolv;
  • elektrisk svetsmaskin;
  • I-balkar, kanaler, hörn;
  • hårnålar;
  • brädor för formning;
  • betong (PVA -pasta, grus, sand, cement).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du skär en liten öppning i monolitiska plattor, det första steget är att installera stödpelarna . Sedan är det nödvändigt att skära öppningen och skära änden med en hammare så att förstärkningen sticker ut 15-20 centimeter. Därefter fixeras en kanal på den längs öppningens kontur genom svetsning, en formning görs underifrån och gapet mellan kanalen och betongen fylls med en förberedd betonglösning. Med tiden, efter att betongen har fastnat helt, måste de tillfälliga stolparna och formen tas bort.

När du skär en stor öppning i monolitiska paneler och förutsatt att lagerväggarna på den nedre nivån (6-12 meter) ligger nära varandra, rekommenderas att använda den nedre upphängda hållarmeringen som är fixerad på väggarna. Denna armering av det armerade betonggolvet måste göras redan innan öppningen skärs.

Vinklar eller kanaler av lämplig storlek är monterade från botten från ände till ände nära det armerade betonggolvet, extremt nära området för den föreslagna öppningen och med två ändar sätts in i urtagen gjorda i förväg (om väggarna är tegel). Därefter stämplas nischer, gapet mellan golvplattorna och armeringen från metallkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den andra versionen fästs I-balkar och kanaler på armerade betongväggar med hjälp av låssystem för dessa ändamål. Om det inte är möjligt att binda till lagerväggarna nedanför när du skär ut öppningen på panelen och dessutom är öppningen ganska stor, förutom den nedre förstärkningen i öppningens hörn, installeras pelare mellan golvet ligger nedanför och det där öppningen skärs av. Dessa pelare tar delvis på sig den försämrade förmågan att motstå panelens belastning.

Skärning av monolitiska plattor måste utföras noggrant, eftersom fabriksprodukter har en bredd på 60 centimeter till två meter. Och om du skär av en bit av en sådan panel över hela dess bredd, kommer den andra halvan säkert att falla ner. För att förhindra fall av monolitiska plattor är det nödvändigt att tillfälligt förstärka det armerade betonggolvet innan öppningen skärs.

Bild
Bild

När öppningen är liten och det är möjligt att arbeta från två kanter av armerade betongkonstruktioner är det inte så svårt att utföra armering. Skärets del av panelen är fixerad till de intilliggande, i vilka öppningen inte kommer att skäras, med hjälp av kanalen som levereras från botten och bunden med stift genom remsan som läggs ovanpå. Som ett resultat visar det sig att De 2 orörda angränsande plattorna fungerar som bärande balkar på vilka den delvis skurna golvplattan hålls.

Förstärkning av U-formade golvplattor

Arbetet med att förbättra bärförmågan hos U-formade golvpaneler kan utföras antingen genom att bygga upp en ny serie armerad betong eller genom att förstärka strukturen med en kanal. I detta fall omfördelas böjspänningarna på plattan till lagerväggarna och balkarna från kanalen. På grund av armeringens oattraktiva utseende praktiseras denna metod för reparationsarbete och rekonstruktion av industriella verkstäder och lager.

Ett liknande resultat uppnås när man förstärker monolitiska golvplattor uppifrån med järnbalkar. Denna teknik säkrar den skadade plattan med ett speciellt "bandage" tillverkat av 2-T-balkar eller svetsade kanaler, vilket förhindrar att den kollapsar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning av ribbade plattor

Metoden att förstärka ribbade strukturer liknar på många sätt armering av monolitiska paneler. Från vilket vi kan dra slutsatsen att det i denna version är nödvändigt att bygga upp delen av betongplattan i horisontalplanet (på blocket). Eftersom förstärkningsmetoden liknar metoden med monolitiska plattor är verktygen och materialen desamma.

En annan metod för att förstärka räfflade strukturer som används idag är vid utförandet av hjälpkanter, vars placering är parallell med de befintliga.

För att genomföra denna operation demonteras betong i fixeringszonerna i de nya balkarna, sedan avlägsnas en del av det övre planet i blocken i synfältet, vilket gör det möjligt att öppna deras mitt. Efter denna åtgärd visas ledigt utrymme som rensas. Därefter läggs armering i den och betong hälls. Det är lätt att beräkna att på grund av skapandet av extra revben minskar belastningen på varje separat tagd ribba och på strukturen som helhet, vilket var huvuduppgiften för att utföra denna åtgärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning av kolfiber (kolfiber)

Förstärkning av tak med kolfiber är en relativt ny metod för Ryska federationen, som först användes 1998. vid limning av ytan med ett höghållfast material, vilket tar upp några av påfrestningarna, vilket ökar komponentens maximala belastning . Lim är strukturella lim baserade på ett mineralbindemedel eller epoxihartser.

Förstärkning av golvpaneler med kolfiber gör det möjligt att öka konstruktionens maximala belastning utan att föremålets användbara volym minskar. Byggnadens egenvikt kommer inte att ökas eftersom tjockleken på de använda komponenterna varierar från 1 till 5 millimeter.

Kolfiber är ett material, inte en slutprodukt. Det skapar material i form av maskor, kolremsor och plattor. Plattorna förstärks genom limning av kolfiber i områden där de är särskilt stressade. Oftast är detta mitten av spannet i strukturens nedre område. Detta gör det möjligt att öka den maximala böjbelastningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Band och plattor används ibland i par eftersom monteringsmetoderna är identiska. Men om du vill använda maskor eliminerar detta användning av band och plattor, eftersom du måste utföra "vått" arbete.

Överlappningar förstärks enligt en teknik som involverar panelens layout i det inledande skedet. Det är nödvändigt att beskriva de platser där förstärkningskomponenterna kommer att placeras. Dessa områden rengörs från motstående material, vatten-cementblandning och smuts.

Kompatibiliteten hos plattans arbete med förstärkningskomponenterna beror på i vilken utsträckning basen kommer att förberedas med hög kvalitet. Därför, i förberedelsestadiet, bör du se till att planet är jämnt, dess tillförlitlighet och integriteten hos materialen i basen, samt frånvaron av smuts och damm. Ytan måste vara torr och temperaturen måste ligga inom acceptabla gränser. Kolfibern förbereds. Den säljs förseglad i cellofan.

Det är nödvändigt att inte låta komponenterna komma i kontakt med damm, vilket är ganska mycket efter slipning av betongen. Annars kan komponenterna inte impregneras med strukturlim

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsområdet måste täckas med polyeten, längs vilket det är praktiskt att varva ner kolfiber till önskad längd. För skärning kan du använda en prästkniv, en vinkelslip eller järnsax.

Hjälpsamma ledtrådar

Det finns bara två, men mycket viktiga tips. Vid restaureringsprocedurer och uppförande av strukturer är det nödvändigt att följa teknikens krav och öva högkvalitativa råvaror. Beräkningen av förmågan att motstå belastningen av golvplattor, möjligheten att förstärka den måste anförtros åt kvalificerade, erfarna organisationer i denna fråga. Genomförandet av dessa rekommendationer kommer att göra det möjligt att utesluta problemsituationer i byggnadsprocessen.

Rekommenderad: