Hur Räknar Man Ställningar? Beräkning Av Yta Och Kvantitet I M2, Exempel. Hur Beräknar Man Rörflöde Och Ställningsstabilitet För Utomhusbruk?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Räknar Man Ställningar? Beräkning Av Yta Och Kvantitet I M2, Exempel. Hur Beräknar Man Rörflöde Och Ställningsstabilitet För Utomhusbruk?

Video: Hur Räknar Man Ställningar? Beräkning Av Yta Och Kvantitet I M2, Exempel. Hur Beräknar Man Rörflöde Och Ställningsstabilitet För Utomhusbruk?
Video: How to Erect Scaffold 2024, Maj
Hur Räknar Man Ställningar? Beräkning Av Yta Och Kvantitet I M2, Exempel. Hur Beräknar Man Rörflöde Och Ställningsstabilitet För Utomhusbruk?
Hur Räknar Man Ställningar? Beräkning Av Yta Och Kvantitet I M2, Exempel. Hur Beräknar Man Rörflöde Och Ställningsstabilitet För Utomhusbruk?
Anonim

Byggnadsställningar är en tillfällig konstruktion av metallstavar och träplattformar som används för att hysa material och byggarna själva för att utföra installationsarbete. Sådana strukturer installeras både utanför och inuti byggnaden för efterbehandling av olika ytor.

För att beställa skogar måste du korrekt beräkna deras yta . Det är värt att överväga mer detaljerat hur detta görs och vad som måste beaktas.

Bild
Bild

Hur beräknar jag ytan?

Det finns flera alternativ för beräkning av byggnadsställningar. Det första handlar om att beräkna efter yta. I det här fallet bör du vara uppmärksam på följande parametrar.

  1. Vägghöjd . För beräkningen måste du lägga till en till den faktiska indikatorn för att få 1 m2 med en marginal. Då kommer det också att vara möjligt att ta hänsyn till säkerhetskraven, eftersom det är nödvändigt att installera staket på ställningen, vilket kräver extra utrymme.
  2. Fasadens eller innerväggens längd . Med denna parameter kommer det att vara möjligt att ta reda på antalet sektioner som hjälper till att stänga hela väggen för högkvalitativt och säkert utomhus- eller inomhusarbete.
  3. Konstruktionstyp . Det kommer att påverka storleken på de sektioner som ska utgöra byggnadsställningarna. Så till exempel i beräkningen kan det vara nödvändigt att ta hänsyn till förbrukning av rör.
Bild
Bild

För att göra det tydligare hur beräkningen av rutor ser ut är det värt att överväga ett exempel. Låt väggens höjd vara 7 meter, då blir den slutliga höjden på strukturen 8 meter, eftersom du måste lägga till en till den första indikatorn.

Vägglängden i exemplet är 21 meter och konstruktionstypen är ram . Då blir sektionens höjd lika med 2 meter, och du måste köpa 11 sektioner för att täcka hela väggen. För att beräkna ställningens kvadratmeter kommer det således att vara nödvändigt att multiplicera höjden (8 meter) med längden (22 meter), och resultatet är 176 m2. Om du skriver det med en formel kommer det att se ut så här: 8 * 22 = 176 m2.

Bild
Bild

Bland de kunder som ansöker om beräkning av byggnadsställningar för väggdekoration uppstår frågan, vad blir priset per kvadratmeter av strukturen. Då kommer kunskapen om ett standardiserat och ganska enkelt schema för beräkning av området att vara till nytta.

Beräkning av tillåtna laster

Den andra metoden för att bestämma ett mer exakt ställningsområde innefattar att ta hänsyn till de möjliga belastningarna som strukturen kommer att klara. Detta är ett ganska viktigt kriterium som gör att du kan välja ett material med hänsyn till konstruktionens nödvändiga styrka och stabilitet:

  • ramar;
  • ställningar;
  • brädor.
Bild
Bild

För att hitta värdet på de tillåtna lasterna är det värt att ta hänsyn till 3 huvudkriterier

  1. Vikten av installatörer, puts, målare eller andra byggare som kommer att stå på plattformen.
  2. Den totala massan av byggmaterial som strukturen kommer att behöva tåla som ett resultat.
  3. Transportsystem typ. När det gäller en tornlyftmekanism kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till den dynamiska faktorn lika med 1, 2. I alla andra är standardlastindikatorn 200 kg per låda eller skottkärra om materialet installeras av en kran och 100 kg per last om den bärs av en arbetare.

Det är värt att notera att säkerhetsåtgärder endast tillåter att en nivå av strukturen laddas. Samtidigt bestämmer standarderna också det maximala antalet personer som kan vara på plattformen. I genomsnitt bör det inte vara mer än 2-3 av dem per golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på

För att beräkna byggnadsställningar är det nödvändigt att ta hänsyn till båda de listade metoderna, med hjälp av vilka det är möjligt att välja rätt material och bestämma dess mängd, vilket i slutändan gör att vi kan beräkna kostnaden.

Först och främst bör du mäta längden och höjden på fasaden eller väggen som måste bearbetas eller slutföras. Då blir det möjligt att bestämma antalet spann av framtida skogar som kan täcka hela väggen. Populära värden för konstruktionens höjd och spännvidd är 2 respektive 3 meter.

Exempel: Ställningar krävs för att slutföra fasaden på en byggnad 20 meter hög och 30 meter lång. Lösning

  1. Först måste du bestämma det totala antalet nivåer. Det kommer att bli 10 stycken, eftersom 10 * 2 = 20 meter.
  2. Därefter bestäms antalet spänn längs väggens längd. Det kommer också att finnas 10 stycken, eftersom 10 * 3 = 30 meter.
  3. Sedan beräknas den totala ytan av strukturen: 20 meter * 30 meter = 600 m2.
  4. Nästa steg innebär att ta hänsyn till den möjliga belastningen på långlinan, som kan tas från standarderna. Belastningen beror på vilken typ av arbete som utförs, antalet installatörer eller andra arbetare på plattformen och byggmaterialets totala vikt. Beroende på de erhållna uppgifterna bestäms dimensionerna på sektionerna i olika strukturelement.
  5. Efter att ha bestämt dimensionerna söker de efter lämpliga element i järnaffärer eller på tillverkares webbplatser, bestämmer standardpriset och multiplicerar det med området.
Bild
Bild

De tre sista stegen är nödvändiga om du vill bestämma byggnadskostnaden vid beställning av byggnadsställningar eller självmontering av konstruktionen . För att bestämma området utan ett pris räcker det att använda en beräkningsmetod som tar hänsyn till väggens höjd och längd.

Rekommenderad: