Beräkning Av Grundplattan: Hur Man Beräknar Tjockleken På Plattans Fundament I Ett Hus Och Dess Stansning, Ett Exempel På Att Beräkna Mängden Betongmaterial På En Elastisk Grund

Innehållsförteckning:

Video: Beräkning Av Grundplattan: Hur Man Beräknar Tjockleken På Plattans Fundament I Ett Hus Och Dess Stansning, Ett Exempel På Att Beräkna Mängden Betongmaterial På En Elastisk Grund

Video: Beräkning Av Grundplattan: Hur Man Beräknar Tjockleken På Plattans Fundament I Ett Hus Och Dess Stansning, Ett Exempel På Att Beräkna Mängden Betongmaterial På En Elastisk Grund
Video: Bygga hus – Gjuta grund 2024, Maj
Beräkning Av Grundplattan: Hur Man Beräknar Tjockleken På Plattans Fundament I Ett Hus Och Dess Stansning, Ett Exempel På Att Beräkna Mängden Betongmaterial På En Elastisk Grund
Beräkning Av Grundplattan: Hur Man Beräknar Tjockleken På Plattans Fundament I Ett Hus Och Dess Stansning, Ett Exempel På Att Beräkna Mängden Betongmaterial På En Elastisk Grund
Anonim

Moderna hus är byggda på olika grunder. Valet beror direkt på belastningarna, avlastningen av det valda området, jordens struktur och sammansättning och naturligtvis klimatförhållanden. Den här artikeln avslöjar fullständig information om plattfundamentet, besvarar begripligt frågan om hur man korrekt gör en fullständig beräkning som hjälper till att bygga den nödvändiga grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den kaklade typen av fundament består av byggnadens bas, som är en platt eller armerad betongplatta med förstyvningar. Strukturen för denna grund är av flera typer: prefabricerade eller monolitiska.

Prefabricerade fundament är prefabricerade plattor tillverkade på fabriken . Tallrikar läggs med konstruktionsutrustning på en tidigare förberedd, det vill säga planat och komprimerat underlag. Flygplatsplattor (PAG) eller vägplattor (PDN, PD) kan användas här. Denna teknik har en stor nackdel. Det är förknippat med bristen på integritet, och som en följd av detta, med motsvarande omöjlighet att motstå även de minsta rörelserna på marken. Det är av denna anledning som den prefabricerade typen av plattfundament huvudsakligen endast används på ytor av stenig mark eller på icke-porösa grovkorniga jordar för konstruktion av små konstruktioner av trä i områden där det minsta frysdjupet är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men en monolitisk plattfundament är en hel styv armerad betongkonstruktion som uppförs under själva byggnadens område.

Geometriskt är denna typ av fundament av flera typer

  • Enkel . När grundplattans undersida är plan och plan.
  • Förstärkt . När undersidan har förstyvningar som är ordnade i en särskilt beräknad ordning.
  • UWB . Detta är namnet på den isolerade typen av svenska plattor, som tillhör typen av armerade grundplattor. Under konstruktionen används en unik teknik: betongblandningen hälls i en separat utvecklad fabrikstyp av permanent formning, vilket möjliggör ytterligare formning på en elastisk grund, eller snarare, i dess nedre del och på ytan, ett nät av förstärkt och små förstärkare. USHP har också ett värmesystem.

Denna artikel talar om den enklaste monolitiska plattfundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar, urvalskriterier

Den första fördelen är nästan perfekt mångsidighet. Ibland på nätet kan du hitta artiklar som säger att grundplattor kan byggas överallt.

Även om byggnadsarbete utförs på ett sumpigt område kommer inget fruktansvärt att hända med plattorna: under perioden med hårt kallt väder kommer det att stiga, och under den varma perioden kommer det tvärtom att sjunka så att säga, att simma.

Det visar sig ett slags "betongfartyg", som har en överbyggnad ovanpå hela huset

Och ändå kommer följande anmärkning att vara rättvis här: den enda grunden som möjliggör en ganska tillförlitlig erektion på plantering och mycket svängande jord, inklusive en sumpig jordtyp, är en högfundament. Denna typ av fundament används när pålarna har tillräckligt med egen längd för att förankras i de lägsta bärande jordlagren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frostig typ av lyftning, inklusive nedsänkning, under upptining eller nedsänkning av grunden på grund av fuktning av markytan (till exempel vid stigning av grundvatten) kan inte lika mycket förekomma under hela plattans yta. I alla fall kommer bara en av sidorna att röra sig mer. Ett enkelt exempel skulle vara vårens upptining av markytan. Tinprocessen kommer att bli mycket snabbare och mer intensiv på husets södra sida än i norr. Under tiden kommer brickan att utsättas för enorma belastningar, som förresten inte alltid tål. Allt detta kommer att påverka strukturen: huset kan helt enkelt luta. Det kommer inte att vara så läskigt om den här byggnaden är av trä. Och om det byggdes av tegel eller block kan det uppstå sprickor på väggarna.

Plattformen gör att du kan bygga hus även på de svåraste markerna, som inkluderar den medelporösa typen av jord, som har minst bärighet än till exempel bandjord. Men du behöver inte överskatta denna möjlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Används plattfundament när man bygger stora strukturer? Vissa hävdar att endast de lättaste och samtidigt otillräckligt hållbara strukturerna kan byggas på en monolitisk platta. Detta påstående är inte helt sant, för med valet av gynnsamma förhållanden och en korrekt utformad grund med kompetent byggnadsarbete kan plattfundamentet motstå även huvudstadens centrala varuhus. Förresten, den här byggnaden byggdes på en platta.

Priset är för högt. Av någon anledning är denna åsikt utbredd. Nästan alla är säkra på att plattformstypen är mycket dyrare, dyrare än befintliga fundamenttyper. Av någon anledning tror de flesta också att kostnaden kommer att vara ungefär hälften av de tillgängliga kostnaderna för alla efterföljande byggnadsarbeten.

Samtidigt har ingen någonsin gjort någon jämförande analys. Av någon anledning tar många inte heller hänsyn till att det vid byggandet av ett hus till exempel inte är nödvändigt att göra golv. Naturligtvis avser detta en grov golvyta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplexiteten i själva verket. Följande uttalande hörs ofta: "För byggandet av en platta av platta krävs erfarenhet av kvalificerade arbetare." Och ändå, om du tänker efter, blir det tydligt att sådana "mästare" kraftigt överskattar priserna för deras arbete. Faktum är att bara okunskap om tekniken vanligtvis leder till misstag, och du kan vrida den med någon annan grund.

Så vilken typ av svårigheter kan du möta när du arbetar med en plattfundament? Vid utjämning av webbplatsen? Nej, allt här är inte heller mer komplicerat än vid utjämning av en nedgrävd grundfundament. Kanske svårigheten med vattentätning eller isolering? Här är det snarare bättre att utföra dessa operationer på en plan horisontell yta än på vertikala plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanske är det stickningen av förstärkningsburen? Återigen måste du jämföra och förstå vilket som är lättare, till exempel kan du ta förstärkningen som ligger på en platt plats eller krypa med händerna i själva bandfundamentet med dess formning. Kanske är det hällningen av själva betongblandningen? I detta alternativ beror allt inte på den valda grunden, utan snarare på egenskaperna hos en separat plats, om mixern kan köra upp till byggarbetsplatsen eller om betongen måste blandas manuellt.

Faktum är att bygga grundplattor är en fysiskt utmanande uppgift . På grund av det ganska stora byggområdet kan detta arbete kallas tråkigt, men det säger inte att hjälp av kvalificerade byggare kommer att krävas. Därför kommer vanliga "praktiska" män att klara ett sådant fall. Dessutom, om du korrekt följer konstruktionstekniken och SNiP för en kolonn, platta och annan grund, kommer allt definitivt att lösa sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar

Varje nollcykel kräver en beräkning, som först och främst består i att bestämma tjockleken på själva plattan. Detta val kan inte göras ungefär, eftersom en så oprofessionell lösning på problemet kommer att leda till en svag bas som kan spricka i kallt väder. De gör inte en alltför massiv djup grund för att inte slösa onödigt mycket extra pengar.

För självbyggande av hus kan du använda beräkningen nedan . Och även om dessa beräkningar inte jämförs med tekniska, som utförs i designorganisationer, är det ändå dessa beräkningar som kommer att hjälpa till vid genomförandet av en högkvalitativ grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Undersök marken

Marken på den valda byggarbetsplatsen bör undersökas.

För ytterligare beräkningar måste du välja en viss tjocklek för grundplattan med lämplig massa. Detta kommer att hjälpa till att uppnå det bästa specifika trycket på den tillgängliga jordtypen. När belastningarna överskrids börjar strukturen vanligtvis "sjunka", vid minimal belastning kommer en liten frostig svullnad av markytan att luta fundamentet. Allt detta kommer att orsaka motsvarande inte alltför trevliga konsekvenser.

Det optimala specifika trycket för markytan på vilken konstruktionen vanligtvis påbörjas:

  • finsand eller dammig typ av hög densitet sand - 0,35 kg / cm³;
  • fin sand med en genomsnittlig densitet - 0,25 kg / cm³;
  • sandig lera i fast och plastisk form - 0,5 kg / cm³;
  • plast och hårda leror - 0, 35 kg / cm³;
  • plast av lera - 0,25 kg / cm³;
  • hård lera - 0,5 kg / cm³.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Total vikt / vikt av huset

Baserat på det utvecklade projektet för den framtida strukturen är det möjligt att bestämma vad husets totala massa / vikt kommer att vara.

Det ungefärliga värdet av den specifika tyngdkraften för varje strukturelement:

  • tegelvägg med 120 mm tjocklek, det vill säga en halv tegelsten, - upp till 250 kg / m²;
  • luftbetongvägg eller 300 mm D600 luftbetongblock - 180 kg / m²;
  • stockvägg (diameter 240 mm) - 135 kg / m²;
  • 150 mm trävägg - 120 kg / m²;
  • 150 mm ramvägg (isolering krävs) - 50 kg / m²;
  • vind av träbjälkar med obligatorisk isolering, densitet upp till 200 kg / m³, - 150 kg / m²;
  • ihålig betongplatta - 350 kg / m²;
  • mellangolv eller källare av träbjälkar, isolerade, densiteten når 200 kg / m³ - 100 kg / m²;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • monolitiskt golv av armerat betong - 500 kg / m²;
  • driftbelastning för överlappande golv och källare - 210 kg / m²;
  • med ett tak av stålplåt, wellpapp eller metallplattor - 30 kg / m²;
  • arbetsbelastning för överlappning av vinden - 105 kg / m²;
  • med ett tvålagers takmaterial av takmaterial - 40 kg / m²;
  • med ett keramiskt tegeltak - 80 kg / m²;
  • med skiffer - 50 kg / m²;
  • snötyp av belastning applicerad på mittzonen på det ryska territoriet - 100 kg / m²;
  • snötyp av last för de norra regionerna - 190 kg / m²;
  • snötyp av last för södra delen - 50 kg / m².
Bild
Bild

Beräknar plattans yta

Ytan på hela plattan måste beräknas utifrån den tekniska konstruktionen. Strukturens vikt bör divideras med området för att få en indikator på den specifika belastningen som påverkar markytan. Förresten, det erhållna resultatet tar inte hänsyn till den grundläggande massan. Därefter måste du jämföra den resulterande siffran med den optimala koncentrerade belastningen, sedan kan du beräkna skillnaden, det vill säga ta reda på hur mycket som inte räcker för att få det optimala specifika trycket. Den resulterande skillnaden måste multipliceras med ytan på plattan själv för att slutligen erhålla den nödvändiga massan av fundamentet.

Det resulterande resultatet av grundplattans massa divideras med densiteten hos armerad betong 2500 kg / m³ . Således kommer den erforderliga volymen av grundplattan att erhållas. Denna volym måste divideras med värdet på ytan på denna platta för att få dess tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande tjockleken måste avrundas till närmaste största eller omvänt det minsta värdet, vilket är en multipel på 5 centimeter. Baserat på de redan avrundade värdena är det nödvändigt att beräkna fundamentets vikt igen och lägga till antalet med byggnadens massa för att bestämma det beräknade specifika trycket som verkar på markytan. Därefter bör du jämföra det erhållna resultatet med det optimala. Det är viktigt att komma ihåg att denna skillnad inte kan överstiga ± 25%.

Den specifika belastningstypen från byggnadens totala vikt påverkar betongen nedan . Baserat på detta är det nödvändigt att bestämma den optimala betongklassen som ska användas för gjutning, förutsatt att betongbeläggningens hållfasthet förblir i kompression, det vill säga beräkna för stansning. I grund och botten är valet mellan märkena M300, M200 och M250.

Sådana beräkningar anses faktiskt vara enkla. Här behöver du bara den kunskap som du förvärvat i skolan i matematiklektioner.

Rekommenderad: