Beräkning Av Tyg För Sängkläder (24 Bilder): Hur Man Beräknar Materialförbrukningen För Ett 2-sovrum Eller Annan Euro-uppsättning För Att Sy Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Beräkning Av Tyg För Sängkläder (24 Bilder): Hur Man Beräknar Materialförbrukningen För Ett 2-sovrum Eller Annan Euro-uppsättning För Att Sy Med Egna Händer?

Video: Beräkning Av Tyg För Sängkläder (24 Bilder): Hur Man Beräknar Materialförbrukningen För Ett 2-sovrum Eller Annan Euro-uppsättning För Att Sy Med Egna Händer?
Video: INREDNING: Så skapar du en härlig bäddning, Hotellbäddning, Andrea Brodin 2024, Mars
Beräkning Av Tyg För Sängkläder (24 Bilder): Hur Man Beräknar Materialförbrukningen För Ett 2-sovrum Eller Annan Euro-uppsättning För Att Sy Med Egna Händer?
Beräkning Av Tyg För Sängkläder (24 Bilder): Hur Man Beräknar Materialförbrukningen För Ett 2-sovrum Eller Annan Euro-uppsättning För Att Sy Med Egna Händer?
Anonim

För varje person anses en extra minut i en mysig säng på mjuka lakan under en varm filt vara ett element av lycka. Speciellt om sängkläderna är gjorda av kvalitetsmaterial. En knapptryckning på kroppen får dig att glömma alla problem och besvär, på en resa genom trevliga drömmar.

Hur många meter behöver du för standardsatser?

För livets moderna rytm är det mycket viktigt att en natts sömn låter en person slappna av och varva ner. Sängkläder av hög kvalitet spelar en viktig roll i denna fråga. Ganska ofta står många hemmafruar inför problemet med den första tvätten. Så snart en ny uppsättning har tvättats blir tyget till ett tätt material som blir obehagligt att röra vid.

För att undvika sådana incidenter hittade värdinnorna rätt lösning och tog produktionen av sängkläder i egna händer . Vid första anblicken verkar det som att processen att sy ett lakan, påslakan och ett par örngott inte är komplicerat. Och det kommer inte att ta mycket tid. Men i verkligheten visar det sig mycket tidskrävande arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först är det nödvändigt att korrekt beräkna bilderna på sängkläderna. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till ökningen av tyget för ytterligare fotnoter.

Bild
Bild

För det andra är det mycket viktigt att göra snittet korrekt. Annars kan bitar av oanvänt material finnas kvar, eller omvänt kommer tyget inte att räcka. För att inte leta i gamla poster efter storlekarna på elementen i sängmönstret, föreslås det att titta på bordet.

Duntäcke Ark
1 sovrum (150 cm) 215*143 120*203
1, 5-bädd (150 cm) 215*153 130*214
2-bädd (220 cm) 215*175 230*138-165

När det gäller kuddar måste du göra oberoende mätningar, eftersom valet av varje person är baserat på bekvämlighet. Någon använder bara rektangulära former, för andra anses klassiska fyrkantiga kuddar vara de mest bekväma.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att självständigt beräkna tyget för sängkläder med en bredd på 220 centimeter, förresten, den europeiska storleken och för att ta reda på hur mycket tyg du behöver använda måste du lösa ett enkelt problem:

  • påslakan 220 cm bredd + 0,6 cm på ena sidan på sömmen + 0,6 cm på andra sidan på sömmen = 221,2 cm bredd på ena sidan, 221,2 cm x 2 = 442,4 cm tyg i full storlek, med hänsyn tagen till sömmar;
  • lakan 240 cm bredd + 0,6 cm per söm + 0,6 cm per söm = 241,2 cm full storlek på önskad materialbredd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbel

Trots att det finns vissa standarder för sängkläder finns variationer av dubbla uppsättningar av olika storlekar på marknaden. Till exempel är påslakans mått 200x220, 175x215, 180x210 centimeter. Följaktligen varierar längden och bredden på arket 175x210, 210x230, 220x215 centimeter. Kuddar beroende på konfiguration och form. För att förstå hur mycket material som krävs för att sy en dubbel uppsättning måste du ta en av de storlekar som anges nedan.

  • För ett påslakan krävs 175 cm för ena sidan, den andra sidan motsvarar storleken på den första. Det är bättre att rulla tyget snarare än att klippa det. För tillverkning av sömmar, lägg till 5 cm. Totalt krävs 175x2 + 5 = 355 cm tyg för att sy ett påslakan.
  • Arket är mycket lättare att göra. Till hennes storlek 210 cm läggs 5 cm till sömmarna. Totalt 215 centimeter.
  • Örngott till exempel är rektangulära med måtten 50x70 + 5 cm söm. Det totala materialet är 105 cm. Två kuddar kommer att ta 210 centimeter.
  • Den slutliga beräkningen av den förbrukade vävnaden var 7,8 m.
Bild
Bild

En och en halv sover

För syning av ett och ett halvt sängkläder är de mest acceptabla storlekarna följande: påslakan 150x210 cm och lakan 150x200 cm. Därefter beräknas den totala mängden material.

  • Ena sidan av påslakan kräver 155 cm, där 150 cm är det avstånd som krävs av standarden, och 5 cm läggs till sömmarna. Samma bild ser ut för andra sidan. I allmänhet kräver det att du syr ett påslakan 3,1 m.
  • Arket är gjort på samma sätt. Standard 150 cm ökar med 5 cm för sömmen. Totalen är 1,55 m.
  • För kuddfodral måste du veta storleken på de tillgängliga kuddarna. Om vi tar alternativet 60x60, får vi följande beräkningar: lägg till den andra sidan av örngott på ena sidan av 60 cm örngott och avståndet för sömmarna på 5 cm. Totalen är 1,25 m per kudde.
  • Den totala mängden tyg som förbrukas för att sy ett och ett halvt sängkläder är 5,9 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

En säng

Det är ingen stor skillnad mellan en och en halv och enkelsängar. Måtten är nästan desamma, det enda är att tillverkare kan minska breddavståndet med cirka 20 cm, men inte mer. Av deras plan att döma kan du göra en ungefärlig beräkning.

  • Påslakan är också 150 cm. Lägg till 5 cm i sömmarna och multiplicera med två för att ta hänsyn till den andra sidan. Totalt 3,1 m
  • Lakan 130 cm. Plus 5 cm sömmar. Totalt 1,35 m.
  • Örngott, beräknat 60x60, är 125 cm tyg, med ytterligare 5 cm för sömmarna.
  • I allmänhet visar det sig 5,7 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man material för europeiska parametrar?

I det moderna livet anses euro -set vara det mest acceptabla alternativet för sängkläder. De kan köpas, eller du kan sy med dina egna händer genom att välja ett speciellt material. När det gäller dimensioner finns det flera tillämpliga standarder för Euro -kit. Den vanligaste varianten är 220x240 cm. När det gäller kuddfodral så beror det på kuddarna. Den kan vara 50x70 eller 70x70 centimeter stor. För att förstå vad tygförbrukningen kommer att vara för den önskade storleken måste du studera tabellen.

Euroset Storleken
2,2 m 2,4 m 2,8 m
Duntäcke 4,85 m 4,85 m 4,85 m
Ark 2,45 m 2,45 m 2, 45 eller 2, 25
Wrap kuddfodral 50 * 70 1,1 m / 0,75 m 1,1 m / 0,75 m 1,1 m / 0,75 m
Örngott 70 * 70 1,5 m / 1,5 m 1,5 m / 1,5 m 1,5 m / 1,5 m
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till typen av tyg

Efter att ha fattat beslutet att sy en uppsättning sängkläder på egen hand måste du först välja tyget. Det måste vara mjukt, känsligt, huvudsaken är att materialet som valts för tillverkningen måste vara säkert.

  • Chintz . Många olika färger och mönster används för detta material. Tygets kvalitet är lätt, berör kroppen, orsakar trevliga känslor. Nackdelen ligger i tygets finhet, så det finns ingen anledning att räkna med många års service.
  • Kalikå . Materialet är ganska tätt. Köpare kan välja mellan ett stort antal färger av denna typ av tyg. Vid tvätt tvättas inte mönstrets färg bort, och med konstant användning får materialet mjukhet, utan att förlora konsistens.
  • Flanell . Denna typ av tyg används mest för att sy babyblöjor. I alla avseenden är flanellväv väldigt likt calico, så det kan användas när du syr sängkläder.
  • Satin . Detta material skiljer sig bara i positiva egenskaper. Det är mjukt, lätt och extremt hållbart. Ganska ofta sys barns sömnpaket av den. Med tanke på de höga egenskaperna är kostnaden för satin ganska hög.
  • Linné . Tyget är mycket hållbart och tillhör typen av allergivänliga material. I färgsorten konkurrerar lin inte med andra typer av material, eftersom det är mycket svårt att måla.
  • Silke . Den mest kända typen av tyg. Dess egenskaper inkluderar jämnhet och styrka. Färgpaletten har inga gränser. Silke orsakar ingen allergisk reaktion och kan pågå länge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Layout och skärning för gör-det-själv-sömnad

Innan huvudarbetet påbörjas krävs vissa manipulationer med vävnaden. Det måste tvättas noggrant, strykas och strykas med ett strykjärn. Efter dessa steg kommer tyget att krympa. Annars blir resultatet oproportionerligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att sy ett ark måste du göra ett noggrant snitt av tyget. För en önskad bredd på 220 cm avsätts ytterligare ett sömrum på max 5 cm. Om tyget har stängda kanter behöver bredden inte läggas till. För längden på arket mäts 2,4 m och 5 cm för utsläpp på båda sidor. Till att börja med är kanterna med öppna snitt överlockade. Sedan viks kanterna 2 cm och strykas för att underlätta arbetet. På några millimeter är det nödvändigt att göra en dekorativ typlinje. Enligt detta schema skärs ark med en bredd av 220 centimeter.

Det finns lite mer arbete att göra med påslakan . Med en bredd på 220 centimeter, enligt preliminära beräkningar, kom tyget ut 4,5 m. Materialet måste vikas på mitten. För att underlätta efterföljande användning är det bäst att sy ihop påslakanens sidor och fylla på påslakan själv, lämna en öppen bit på den mindre sidan. Sömmen för den öppnade sektionen stängs bäst.

Klippning och sömnad av örngott utförs med hänsyn till individuella storlekar.

Rekommenderad: