Monolitiskt Golv: Anordningen Av Armerad Betong Utan Ram Eller Balkplattor På Wellpapp. Vilken Monolit är Bäst För Ett Privat Hus?

Innehållsförteckning:

Video: Monolitiskt Golv: Anordningen Av Armerad Betong Utan Ram Eller Balkplattor På Wellpapp. Vilken Monolit är Bäst För Ett Privat Hus?

Video: Monolitiskt Golv: Anordningen Av Armerad Betong Utan Ram Eller Balkplattor På Wellpapp. Vilken Monolit är Bäst För Ett Privat Hus?
Video: Gjutning av betonggolv 2024, Maj
Monolitiskt Golv: Anordningen Av Armerad Betong Utan Ram Eller Balkplattor På Wellpapp. Vilken Monolit är Bäst För Ett Privat Hus?
Monolitiskt Golv: Anordningen Av Armerad Betong Utan Ram Eller Balkplattor På Wellpapp. Vilken Monolit är Bäst För Ett Privat Hus?
Anonim

Monolitiskt golv är ett av de mest populära alternativen för att ordna horisontella element. Det används i byggnader och strukturer som används i låga byggnader, om anläggningens layout skiljer sig från den vanliga. Till exempel, när det inte finns några inre bärande väggar och skiljeväggar, eller omspännen överstiger dimensionerna för standardfärdiga plattor som tillverkats med en industriell metod. Det finns olika sätt att arrangera monolitiska golv - med användning av balkar eller utan dragbalkar, på wellpapp eller avtagbar formning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad?

Hur bestämmer jag vilken monolit som är bäst för ett privat hus? När du väljer den optimala designen är det värt att uppmärksamma inte bara funktionerna i det använda materialet och layouten på byggnadens väggar. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de belastningar som plattan måste tåla. Detta gör att du exakt kan bestämma antal och egenskaper hos förstärkningen och ge den styrka.

Bild
Bild

Ett monolitiskt golv är en typ av stödkonstruktioner som har ett horisontellt läge i rymden, skapat genom att gjuta metallarmering med betong. Dess arrangemang ger möjligheter för bildandet av en solid grund som kan fungera som ett stöd för byggnadens vidare drift. Vid självbetong av en monolit används formning med armeringsstavar inuti. Användningen av fasta tak är absolut motiverad i följande fall.

  1. Vid uppförande av byggnader med komplexa konfigurationsparametrar eller originalarkitektur . När det är omöjligt att göra hela strukturen på prefabriken måste du komplettera den med monolitiska sektioner. Men det skulle vara mycket mer rationellt i det här fallet att omedelbart slutföra arrangemanget av en enda platta över hela byggnaden.
  2. Vid problem med leverans och transport av tallrikar , omöjligheten att använda tung kranutrustning.
  3. I närvaro av icke-standardiserade spann , som inte kan täckas med seriella armerade betongprodukter. I detta fall kan också massiva ribbor för armering eller balkstöd för mellanliggande stolpar användas.
  4. Under anläggningens svåra driftsförhållanden . Ju högre golvbelastning, desto mer sannolikt blir det att ersätta standardkompositplattor med en monolit. Med hög luftfuktighet och bullernivåer bör endast lösningar användas som är tillräckligt motståndskraftiga mot ogynnsamma miljöförhållanden.
  5. Vid monolitiska och prefabricerade monolitiska strukturer , där den väl beprövade tekniken för forminstallation och stickning av armering används.

Med rätt tillvägagångssätt garanterar valet av ett monolitiskt golv många fördelar i byggnadens vidare drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hur mycket billigare är en monolit än plattor? Allt beror på det område som arbetet ska utföras på, komplexiteten i processen. Men ett sådant beslut har också uppenbara nackdelar som bör beaktas innan det slutliga beslutet fattas. I synnerhet kräver ett monolitiskt betonggolv en gradvis uppbyggnad av hållfasthet. Följaktligen kommer arbetskostnaderna och slutförandetiderna för processen att vara betydligt högre än vid användning av konventionella spisar. Men dessa olägenheter täcks helt av fördelarna med denna lösning:

  • hög bärighet - tål även chock från en explosionsvåg och betydande vibrationsbelastningar;
  • inga begränsningar för storleken på spann, i vissa fall används stöd i form av kolumner;
  • installationsprocessens lokalitet - allt skapas på plats, direkt vid anläggningen;
  • förmågan att självständigt utföra arbete utan att involvera arbete från tredje parts specialister;
  • längsta möjliga livslängd - på grund av betongens varierande tjocklek är det möjligt att förhindra exponering av armeringen under många decennier framöver;
  • hög brandsäkerhet, taket är tillverkat av obrännbart material och stöder inte förbränningsprocesser;
  • inga driftsvårigheter - inget behov av underhåll, byte av bärande element;
  • minska tjockleken på strukturen utan att förlora dess styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt: behovet av att upprätthålla en viss temperatur och fuktighetsförhållanden under betong. Denna metod kommer inte att fungera om konstruktionen kräver en stram tidsfrist, eftersom blandningen tar tid. Dessutom behöver taket som skapats med hjälp av en betongmonolit i vardagsrum ytterligare efterbehandling. Och dess arrangemang kräver en viss styrka från grunden och väggarna. Till exempel kommer träbalkens eller stockens bärförmåga inte att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Alla typer av armerade betonggolv är indelade i monolitiska, ofta ribbade och prefabricerade. Om vi betraktar en solid platta som en bas, kommer det att vara nödvändigt att använda formning för att hälla en betongskikt med förstärkande komponenter inuti. Detta kan bara uppnås genom att använda en extern avtagbar eller icke-borttagbar ram. Oftast används anordningen av armerad betongbalk och ramlösa plattor på wellpapp, vilket är relevant för industriella och kommersiella byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

I bostadshus används avtagbar lagerformning, vilket gör det möjligt att demontera ramen efter att betongen har fått den angivna styrkan och hårdheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek

Bland de parametrar som är viktiga vid konstruktionen av ett monolitiskt golv, först och främst, skiljer sig tjockleken. Enligt de beräknade standarderna bör denna siffra vara 1/30. Det vill säga att medelvärdena kommer att motsvara 30 mm per 1 m span. Ju längre avståndet från vägg till vägg, desto tjockare ska monolitskiktet vara. Om den framtida strukturens arbetsbelastning inte är för hög kan den göras tunnare med 10-15%.

Bild
Bild

Stressbelastningstillstånd och förstärkning

Vid beräkning av förstärkningen av monolitiska fundament, beaktas alltid SSS -indikatorn, med hänsyn till materialets ytterligare "beteende", dess motståndskraft mot deformationsbelastningar. Beroende på installationsmetod böjer plattorna inte på samma sätt. Därför är det nödvändigt att i förväg beräkna metoden för att fixa det och fördelningen av laster när man bestämmer den optimala arten av installationen av armering. Stödets beskaffenhet bestäms genom att markera de noder / punkter som den maximala belastningen faller på.

Bild
Bild

Betongens egenskaper gör att den uppvisar hög tryckhållfasthet . Men materialet är inte resistent mot dragbelastningar. Förstärkning är utformad för att lösa detta problem. Det färdiga kompositmaterialet (armerad betong) kräver användning av stavar som motsvarar deras egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av armering utförs i områden som är utsatta för den största spänningen . Det kallas longitudinellt eller arbetar och kräver användning av stavar med en periodisk profil, betecknad A400. Valet av tonhöjd (avståndet mellan enskilda element) är viktigt. Räckvidden på 150-200 mm anses vara standard, med mitten och kanten på brädet som de viktigaste områdena. I närvaro av stödelement (pelare, mellanväggar) utsätts dessa zoner också för den största påfrestningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armering på toppen och botten av betongskiktet kräver vertikala anslutningar genom tvärgående armering. Vid svåra driftsförhållanden, med betydande belastningar, förhindrar närvaron av denna komponent delaminering av betongmonoliten. I avsaknad av sådana påverkande faktorer är rollen som tvärgående förstärkning ganska konstruktiv; här används stavar med en slät profil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Ett monolitiskt golv i ett hus eller på en anläggning som inte är bostadshus kan ha en balk eller icke-balkstruktur. Vid närvaro av stöd blir balkar och balkar som används vid konstruktionen av plattan ett med den. Beamless lösningar skapas utan utstående ribbor, men de har sektioner som sträcker sig längre än 0,3 m från kanten av spännet. I dragversioner finns det tvärformade eller tvärgående tvärbalkstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste formen för erektion är den icke-dragare versionen av golvplattor. Den kan användas för att ställa in en komplex arkitektonisk form och volym till monolitiska huvudstäder. Stödkolumnerna är arrangerade i en kvadratmaskig metod, med en jämn fördelning av laster. Med deras hjälp är det lätt att få ett slätt armerat betongtak.

Bild
Bild

Installation av armerad betong på wellpapp regleras av SNiP II-23-81 och utförs i de fall det är nödvändigt att bygga byggnader och konstruktioner med ett stort antal tillgängliga laster. När man bildar en monolit på ett profilerat ark är det nödvändigt att säkerställa dess skydd med en galvaniserad beläggning eller polymerspray så att korrosion inte skadar materialet i framtiden.

Bild
Bild

När man skapar monolitiska strukturer kan aggregat från expanderad lerbetong, skumbetong och andra krossade fraktioner användas, vilket ökar bullerisoleringsegenskaperna. Snittritningen hjälper till att bestämma tjockleken på fyllningsskiktet och fördelningen av alla komponenter i plattan . En expansionsfog i en monolitisk platta skapas med en stödtyp av installation för att undvika sprickbildning av materialet. I öppna områden placeras krymp- och isoleringsremsor på ett avstånd av cirka 3 m.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer ett monolitiskt golv som kommer att utrustas i ett hus är det bättre att ta hänsyn till alla faktorer. För en byggnad med flera våningar är det bättre att använda avtagbar lagerform, som enkelt och snabbt kan monteras på plats. I den privata sektorn kan du använda balklösa strukturer. Men om belastningen är signifikant, kanske krafterna i kolumnerna och stöden inte räcker.

Bild
Bild

Ett mellangolvutrymme fyllt med en förstärkningsbur kan kräva ytterligare isolering för isolering och brusreducering. I detta fall fylls utrymmet mellan golven med betong med tillsats av expanderad lera. Kolumnversionen är mer lämplig för bostäder, kommersiella, detaljhandelsbyggnader eller öppna planutrymmen. På väggar av skumblock är det bättre att inte använda en monolitisk betongplatta, utan ljusare golv. Om ett alternativ i ett stycke väljs bör lastberäkningarna vara så exakta som möjligt.

Bild
Bild

Beräkning

För att utföra beräkningen av ett monolitiskt golv rekommenderas det att använda speciella program som gör att du snabbt kan lösa problemet. SNiP -handboken, som beskriver de viktigaste tekniska parametrarna, läggs till grund för beräkningen av ramen och supportenheten. Schemat kommer att innehålla följande parametrar:

  • armerad betongmassa - standarden är lika med 2500 kg / m3;
  • golvkonstruktionens vikt, byggd ovanpå den, skiljeväggar - 150 kg / m2 (medelvärden);
  • nyttolast - det blir minst 300 kg / m2.
Bild
Bild

Valet av förstärkning utförs av programmet längs X- och Y -axlarna, med beaktande av de förväntade och simulerade deformationsbelastningarna. Projektets längd, betongklass och armering och lockets tjocklek beaktas också. Vid beräkning summeras golvets egen vikt med en liknande indikator, men med beaktande av lastens tillförlitlighet, skiljeviktens vikt, beräkningen av den tillfälliga belastningen. Genom att lägga till dessa parametrar kan du få information som är tillämplig när du utvecklar skisslösningar.

Bild
Bild

En annan komponent i beräkningarna är bestämningen av momentkrafterna i sektionerna av en monolitisk platta. Den beräknas utifrån designparametrarna och bestäms individuellt. Bestämning av antalet förstärkning utförs enligt den genomsnittliga viktkoefficienten - den är lika med 80 kg / m3. Ytan på plattan multipliceras med dess tjocklek och multipliceras med ett värde av 80. Resultatet är lika med armeringsjärnens totala massa.

Rekommenderad: