Drivna Pålar: Alternativ För Armerad Betong För Grunden Av Ett Privat Hus, Armerade Betongprodukter Enligt GOST, Metall- Och Betongprodukter För Påeldrivna Konstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Drivna Pålar: Alternativ För Armerad Betong För Grunden Av Ett Privat Hus, Armerade Betongprodukter Enligt GOST, Metall- Och Betongprodukter För Påeldrivna Konstruktioner

Video: Drivna Pålar: Alternativ För Armerad Betong För Grunden Av Ett Privat Hus, Armerade Betongprodukter Enligt GOST, Metall- Och Betongprodukter För Påeldrivna Konstruktioner
Video: Gjuta platta - Armering och armeringsdistanser 2024, April
Drivna Pålar: Alternativ För Armerad Betong För Grunden Av Ett Privat Hus, Armerade Betongprodukter Enligt GOST, Metall- Och Betongprodukter För Påeldrivna Konstruktioner
Drivna Pålar: Alternativ För Armerad Betong För Grunden Av Ett Privat Hus, Armerade Betongprodukter Enligt GOST, Metall- Och Betongprodukter För Påeldrivna Konstruktioner
Anonim

Det viktigaste elementet i en byggnad är grunden. Valet av teknik för dess konstruktion beror först och främst på markens egenskaper, liksom på vilken typ av byggnad som byggs. Den mest aktiva som används i modern konstruktion är remsan och pålversionen av fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Grunden på drivna pålar, som används vid konstruktion på instabila jordar, har blivit utbredd. För en sådan bas används stöd-armerade betongstavar med ett tvärsnitt (vanligtvis fyrkantigt) i intervallet 150-500 mm och en längd från 3 till 25 m.

I den nedre delen kan de vara skarpa för bättre penetration i marken, och i den övre delen är de utrustade med ett huvud. Det senare tjänar till att skydda stöden från deformation under körprocessen, hammarslag faller på huvudet.

Bild
Bild

Högarna körs i marken med hjälp av specialutrustning - en hydraulisk hammare . Högens längd och sektion beräknas utifrån markens egenskaper och objektet som byggs. En viktig punkt är att längden ska vara tillräcklig så att stödet stabilt vilar på hårt underlag och kringgår mjuka lager. Endast i det här fallet kan vi prata om föremålets stabilitet och tillförlitlighet, inte mottaglig för dess inflytande från markhöjningen.

Sfären för att använda grunden på drivna högar är”problem” jordar - först och främst organiska, det vill säga våta, torviga jordar. Denna typ av bas är lämplig för lera och leriga, fina sandiga jordar samt vattenmättade jordar. Högfundamentet kan användas på ojämna ytor med höjdskillnader. Med andra ord gör användningen av denna teknik det möjligt att göra nästan vilken mark som helst som är lämplig för konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att cirka 60% av föremålen i vårt land byggdes på detta sätt.

Fundamentet på pålarna kan vara kaklat (grill) eller tejptyp. Den första typen anses vara det bästa alternativet för instabil jord.

Pålkörning kan utföras på ett av följande sätt:

  • ett högfält, vanligtvis används för konstruktion av höghus på en platta;
  • i rad-högar monteras i rader för lågkonstruerad privat konstruktion, medan stöden måste installeras vid skärningspunkten mellan de bärande väggarna, i hörnen;
  • enda stöd monterade på platser som är utsatta för störst markdeformation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

fördelar

Den största fördelen med drivna påelfundament är möjligheten att bygga på nästan vilken som helst, inklusive mycket instabil (torv) jord - där andra system inte är tillämpliga. Ett undantag för pålkörning är endast stenig och permafrostjord, på vilken pålfundament också görs, men med en annan teknik (uttråkad metod).

Högar tål inte bara vertikala utan även horisontella belastningar , vilket gör att de kan användas på "kvicksands". Genom att justera högen på pålarna på olika punkter i föremålet är det möjligt att utföra konstruktion på avlastningsytor, sluttningar, områden med höjdskillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högarna har hög bärighet, därför är de lämpliga för konstruktion av både små privata bostadshus och bostadshus i flera våningar, civila, industriella och jordbruksanläggningar. Samtidigt har stödet en lång livslängd, vilket är 50-150 år.

Högkörningsprocessen kan utföras året om, förutsätter en minimal mängd markarbeten, samt en hög körhastighet - i genomsnitt tar en hög med en längd av 4 m flera minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

Liksom alla system har drivna pålfundament nackdelar. Först och främst är det omöjligheten att använda denna metod under förhållandena i fabriksbyggnader eller om det finns uppförda hus i närheten. Detta beror på det faktum att vid körning uppstår markvibrationer, som är oönskade för grunderna för närliggande föremål, liksom vägar, huvudledningar. Dessutom åtföljs installationsprocessen av en hög ljudnivå, vilket blir obehag för människor som bor i grannhus.

Trots de genomförda undersökningarna och konstruktionen av preliminära ritningar är det extremt svårt att föreställa sig hur marken kommer att bete sig på stora djup, därför utesluter denna teknik inte risken för grundläggning och kränkningar av geometri.

Bild
Bild

Högfundamentet tillåter dig inte att få ett fullvärdigt källar- eller källarrum som kan utnyttjas. Om det ändå är nödvändigt används ett högtejpssystem med en grävd grop, men detta är ett mödosamt och inte alltid möjligt alternativ. Slutligen kan behovet av att attrahera specialutrustning också betraktas som en nackdel, vilket också kommer att medföra extra kostnader.

Det viktigaste regleringsdokumentet för byggprocessen är SNiP (Building Norms and Rules). När det gäller konstruktionsegenskaperna hos stiftelser på högar, anges de i SNiP 2.02.03-85 ("Högfundament"). Direkt installation av stöd måste uppfylla kraven i SNiP 3.02.01-87 ("Jordarbeten, fundament och fundament").

Under konstruktionen bör pålar av armerad betong användas som uppfyller GOST 1984-2012. Geologiska undersökningar (markanalys, borrning av testbrunnar) måste utföras i enlighet med GOST 19912.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Beroende på vilket material de drivna pålarna är gjorda av finns det flera typer.

Trä . Trähögar har den minsta säkerhetsmarginalen, de används i privat bostadskonstruktion för lätta timmerstugor eller ramhus. Lärk, ek, ceder och andra hårda arter används som råvaror som är resistenta mot fukt och temperaturförändringar. Strukturellt är de stöd med en diameter på 20-40 cm och en längd på 3-8 m, vanligtvis utrustade med en stålspets med ett band. Beroende på klimat och driftsförhållanden är livslängden på träpålar minst 50 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stål . De har en något högre bärighet, men de används också sällan. Som regel fungerar de som ett stöd för tillfälliga strukturer. Ett karakteristiskt drag är den avsmalnande spetsen. En sådan avsmalnande metallhög liknar en skruvanalog, men har inte blad.
  • Armerad betong (RC) . De är de mest utbredda, beroende på storlek, de tål en vikt på 10-60 ton, livslängden når 150 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

RC -pålar skiljer sig i sin tur ut enligt följande kriterier:

beroende på armeringsmetod finns förspända längsgående förstärkningar (för sand, strömmande sand- och lerjord), förspänd tvärförstärkning (för komprimerbar, förutom lera, jord), längsgående förstärkning utan förspänning (för lerig, sandig jord) och också pålar med en fyrkantig sektion och ett cirkulärt hålrum inuti med förspända eller icke-stressade längsgående förstärkningar

Bild
Bild
Bild
Bild
  • i form utmärks högarna med runda, fyrkantiga, tee- och ihåliga sektioner samt cylindriska och prismatiska;
  • baserat på konstruktionsegenskaperna utmärks monolitiska och prefabricerade (sammansatta) högar;
  • beroende på hälens särdrag - högar med en bojad eller ihålig häl och högar med en breddad bas som har dykt upp relativt nyligen.

Dessutom utmärks högpelare, vars överjordiska del fungerar som byggnadens pelare på föremål på en våning. Anordningen för sådana strukturer kan inte utföras på svaga (torviga, siltiga), såväl som grova grusjordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och beräkning

För att säkerställa fundamentets tillförlitlighet tillåter en exakt beräkning av antalet högar, deras tvärsnittsdiameter och längd. När du bygger ett bostadshus, beroende på jordtyp, används armerade betonghögar med ett tvärsnitt på 150-250 mm och en längd på 3 till 10 m. Som du vet måste högar vila på fasta jordlager - deras längden beror på detta.

Genom att borra en geologisk brunn fastställs markens egenskaper och djupet av de fasta skikten bestäms. För att beräkna antalet stöd behöver du veta husets massa. Till exempel är djupet av hårda lager på leriga jordar i genomsnitt 3,5 m, så pålens längd blir 4 m.

Bild
Bild

För att beräkna husets vikt måste du veta hur mycket en kubikmeter väger. m material från vilket det är byggt . I vårt fall är detta lärk, 1 kubikmeter. m som väger cirka 800 kg (denna parameter låter dig ta reda på ett speciellt bord som finns i det offentliga området för olika byggmaterial). Husets totala yta är 60 kvm. m. Objektets totala vikt beräknas av produkten från dessa indikatorer. Resultatet är 50 ton.

Lägg till vikten på grillen, golv, ytbehandling och andra material. Beräknat efter volym får vi ytterligare 80 ton. Lägg till 10 ton för möbler och utrustning som används i huset under drift.

Bild
Bild

Räknar vi ihop de resulterande siffrorna får vi 140 ton. Cirka 30% av vikten läggs till för styrka, så husets totala vikt kommer att vara 182 ton.

En hög med en längd på 4000 mm, beroende på jordtyp, tål en belastning på 10-40 ton. Om vi tar ett genomsnittligt värde på 20 ton, då för byggandet av ett trähus med en yta på 60 kvm. m kommer att kräva 9 högar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I praktiken kan deras antal variera något, eftersom avståndet mellan pålarna är 2-2,5 m för trä- och ramhus på grillen.

Efter att beräkningarna har gjorts upprättas ett påskörningsschema. De måste nödvändigtvis falla på hörnen av byggnader, i skärningspunkten mellan bärande element.

Högpartiet bestämmer också dess styrka och bärighet . Till exempel rekommenderas en hög med en sektion på 150x150 mm för säsongsbyggnader, bad. En analog med en sektion på 200x200 mm kan användas för konstruktion av envånings trä- eller ramhus. För mer imponerande föremål på 2-3 våningar, liksom gjorda av byggstenar eller tegelstenar, krävs stöd med en sektion på 300x300 mm.

Bild
Bild

Installation

Installation av fundamentet på drivna pålar börjar med geologiska undersökningar, under vilka jordtypen fastställs. Baserat på de mottagna uppgifterna skapas projektdokumentation, material köps in. Direkt på byggarbetsplatsen börjar installationen med dess röjning och märkning, tillförsel av material. Vid markering av platsen markeras även pålens drivpunkter, varefter nivån och geometrin för den framtida grunden kontrolleras.

Körteknik innebär användning av specialutrustning med en pneumatisk eller hydraulisk hammare . Högen installeras strikt vertikalt och körs ner i marken med en hammare och sjunker djupare för varje slag. Det är viktigt att övervaka stödets beteende - det kan snubbla över en sten eller annan fast formation, eller bokstavligen börja "sjunka" i jorden (faller i underjordiska tomrum).

Bild
Bild

I detta fall förlängs eller flyttas stödet 0,5-1 m längre. När alla pålar är inkörda börjar de slå toppen av stödet för att få tillgång till förstärkningen. De senare är inriktade på samma höjd. Därefter installeras gallret eller formen för bandfundamentet förbereds. I det senare fallet förstärks formen med en armeringsbur och hälls med betong. Efter att den fått styrka (efter cirka 28 dagar) kan du fortsätta arbetet.

Grillen, som är en monolitisk platta som kopplar ihop alla stöd, kan vara av metall eller armerad betong. I det första fallet är dessa färdiga metallprodukter installerade ovanpå stöden och svetsade på armeringsstavarna. Som regel används denna typ av grill för små byggnader (verandor, bad) och tillfälliga föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bostadsbyggnader används en armerad betongplatta, som erhålls genom att hälla en förinstallerad form med betong.

Beroende på konstruktionstyp är grillen av följande typer:

  • hängande - i det här fallet är plattan högt över marken, och utrymmet under golvet är inte isolerat (lämpligt som bas för bad, vind, säsongsboende);
  • grunt - störtar till ett grundt djup i marken, vilket dock inte gör det till ett extra stöd, men gör att du kan minska byggnadens underjordiska utrymme från dåligt väder och kalla vindar;
  • begravd - analogt med en remsbotten, störtar den i marken, på grund av vilken den, precis som högar, tar på sig byggnadens belastning (vanligtvis används för kapitalbyggnader).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Efter hällning av bandbasen eller armerad betonggrill måste betongen skyddas med ett täckmaterial från de negativa effekterna av miljön. Under den varma säsongen är det viktigt att skydda ytan från att torka ut; under den första veckan bör betongen fuktas efter behov.

Det är bättre att inte hälla lösningen under den kalla årstiden, men om du fortfarande måste göra detta, bör du lägga till speciella komponenter i kompositionen och också använda en värmekabel i lösningens härdningsstadium. För att blanda murbruk bör du använda cement, vars varumärkesstyrka inte är mindre än M500.

Bild
Bild

Vid hällningsprocessen bör bildning av luftbubblor i lösningen uteslutas, eftersom de minskar ytans hållfasthet. För detta placeras dränkbara vibratorer i formen, där kompositionen redan finns, vilket komprimerar lösningen.

Rekommenderad: