Våt Fasad (61 Bilder): Nackdelar Och Fördelar Med Teknik, Enhet Och Isolering, Installation Och Dekoration

Innehållsförteckning:

Video: Våt Fasad (61 Bilder): Nackdelar Och Fördelar Med Teknik, Enhet Och Isolering, Installation Och Dekoration

Video: Våt Fasad (61 Bilder): Nackdelar Och Fördelar Med Teknik, Enhet Och Isolering, Installation Och Dekoration
Video: Lindab UltraLink® | En viktig komponent för alla behovsbaserade ventilationssystem 2024, Maj
Våt Fasad (61 Bilder): Nackdelar Och Fördelar Med Teknik, Enhet Och Isolering, Installation Och Dekoration
Våt Fasad (61 Bilder): Nackdelar Och Fördelar Med Teknik, Enhet Och Isolering, Installation Och Dekoration
Anonim

Utformningen av fasaden på en byggnad är lika viktig som dess inredning. Moderna tillverkare producerar många praktiska material som kan användas för exteriördekoration av hus av alla storlekar och layouter.

Vad ligger bakom titeln?

Inte alla husägare vet exakt vad som utgör en våt fasad. Innan du börjar bekanta dig med denna efterbehandlingsmetod bör du svara på denna fråga. Den våta fasadens minnesvärda namn talar för sig själv. I detta fall innebär det användning av högkvalitativa limlösningar i flytande eller halvflytande tillstånd. Tack vare introduktionen av denna sofistikerade teknik skyddas bostäderna på ett tillförlitligt sätt mot daggpunkter - med en våt fasad tas de ut och tränger inte in i taket.

Bild
Bild

Dessutom innehåller definitionen av en våt fasad tre huvudmetoder för att avsluta privata hus ., där fästelement av värmare, armeringsnät och beklädnad utförs med hjälp av speciella limblandningar. Även om det finns en skarp temperaturskillnad i och utanför byggnaden kommer det inte att samlas förstörande kondens i hus med en våt fasad. Denna teknik såg ljuset tillbaka på 60-70 -talet av förra seklet, när frågan uppstod om effektiv energibesparing av byggnader. Det är värt att notera här att det är just högkvalitativ ytterväggsisolering i detta fall som är den optimala lösningen, eftersom det gör det möjligt att flytta daggpunkten så långt som möjligt från de inre utrymmena i bostaden.

Bild
Bild

Tekniska funktioner: fördelar och nackdelar

För närvarande kan husägare välja det bästa isoleringsalternativet för sig själva - externt eller internt. Men lejonparten av konsumenterna vänder sig till pålitliga externa system där isoleringen ligger utanför. Idag vänder sig många husägare till denna design för fasaden på privata hus, eftersom det låter dig förlänga livslängden på byggnads- och beklädnadsmaterial. I det här fallet, som i många andra, måste du först förbereda fasaden ordentligt. Därefter kan du gå direkt till dess isolering med lämpliga material. Valet av värmare idag är större än någonsin, så du kan välja det bästa alternativet till vilket pris som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först efter detta börjar mästarna att applicera ett speciellt lim på det isolerande materialet. Efter tekniken appliceras sedan ett förstärkande nät på den, som är resistent mot effekterna av alkaliska föreningar. De sista stadierna i allt arbete är att putsa basen, samt att applicera ett ytskikt med dekorativ trim. För att en våt fasad ska vara pålitlig och hållbar måste den vara en kaka i flera lager. Denna regel kan inte försummas, annars blir beklädnaden mindre hållbar och pålitlig och det blir kallt inuti bostaden.

Bild
Bild

Dessa sofistikerade system har många positiva egenskaper som de väljs av många husägare

  • Ett sådant system kombinerar både dekorativa och värmeisoleringsfunktioner, vilket är mycket bekvämt och sparar tid på ytterligare arbete.
  • Om husets väggar är för ljusa eller tunna, är en våt fasad den perfekta lösningen. Med ett sådant system blir huset inte bara mycket mer attraktivt, utan också mycket varmare och bekvämare.
  • Med en varm fasad av hög kvalitet kan du spara betydligt på uppvärmning, eftersom huset inte behöver överdriven uppvärmning.
Bild
Bild
  • Det som är bra med en våt fasad är att den kan användas för alla typer av underlag.
  • Med hjälp av ett sådant system kan ytterligare ljudisolering tillhandahållas till bostadsutrymmet.
  • Tack vare den våta fasaden ökar husets livslängd avsevärt, eftersom det kommer att skyddas säkert från negativa yttre faktorer.
  • Med en liknande design ser husen mycket snyggare ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Under åren dyker inte fula saltfläckar upp på en våt fasad, vilket är mycket svårt att bli av med.
  • Överlappningar med en sådan prestation lägger inte till sig själva, därför behöver inte en förstärkt grund göras för dem.
  • Enligt experter är en våt fasad billigare än analoger.
  • I närvaro av en våt fasad kommer bostadens inre att skyddas inte bara från frost utan också från höga temperaturer. Det kommer inte att finnas någon överhettning och täppa till i rummen.
Bild
Bild

Idag används sådan teknik av dem som är vana vid att ta hand om sitt hem och vill att det ska behålla sitt attraktiva utseende så länge som möjligt. Tror dock inte att en våt fasad är en felfri lösning, utan brister.

Det är värt att uppmärksamma de nackdelar som finns i ett sådant system

  • Många husägare är ledsna över att installationen av en våt fasad bara kan startas vid en temperatur på +5 grader Celsius. Annars kan allt material misslyckas i applikationsstadiet.
  • Installationsarbetet får under inga omständigheter utföras om det regnar utanför fönstret (även svagt och fint). Och under vått väder är det bättre att skjuta upp installationen av en våt fasad "för senare".
Bild
Bild
  • När du utför en sådan fasad är det nödvändigt att se till att alla byggnads- och fasadmaterial passar ihop.
  • Direkt solljus som träffar en våt fasad kan leda till överdriven torkning av murbruk på taket, vilket kan påverka beklädnadens hållbarhet och dess hållbarhet och slitage negativt.
  • Gipsade underlag måste förses med vindskydd av hög kvalitet. Detta beror på att damm och smuts kan fästa vid den färska beläggningen under sedimenteringsprocessen. Samtidigt kommer typen av finish att försämras kraftigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur allvarliga de listade nackdelarna är - var och en bestämmer själv. Du kommer dock aldrig att stöta på många av dem om du följer tekniken för att ordna en våt fasad. Kvaliteten på de inköpta materialen spelar också en viktig roll. Lågkvalificerade murbruk och limblandningar kommer inte att hålla särskilt länge, och deras applicering kan orsaka många svårigheter.

Pajfyllning

Som nämnts ovan är en förutsättning för en våt fasad av hög kvalitet ett kompetent "paj" -arrangemang. Det senare innehåller flera viktiga lager, utan vilka en pålitlig beläggning inte fungerar. En speciell fasadvägg fungerar som en bas i ett sådant system. Det kan vara valfritt - tegel, trä, monolitiskt, skumblock eller ark. Huvudkravet som basen måste uppfylla är en perfekt plan yta. Om vi försummar detta villkor cirkulerar luft ständigt mellan golvytan och isoleringsmaterialen, på grund av vilken isoleringen i rummet inte når den önskade nivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga lager i "pajen" är det värmeisolerande skiktet . Experter rekommenderar att köpa nät som inte är rädda för kontakt med alkalier. Efter värmen följs ett förstärkt lager. Som regel innehåller den minerallim och ett armeringsnät. Dessutom behöver du ett lager fasadfärg av hög kvalitet eller dekorativt gips. Det är också tillåtet att köpa speciella fasadplattor som är lätta för efterbehandling.

Bild
Bild

Bland annat bör man komma ihåg att hela "pajen" på den våta fasaden måste vara vattentät. Det är därför alla material måste väljas på ett sådant sätt att varje nytt lager i riktningen inifrån och ut är mer ångtätt än det föregående. Endast om detta krav uppfylls kommer bostaden att "andas". Och det bör också komma ihåg att termiskretsen för "pajen" ska förbli oavbruten. Det ska inte finnas några sprickor, luckor eller sprickor i den.

Bild
Bild

Typer: rekommendationer för användning

Ett system med flera lager som kallas en våt fasad är mycket populärt idag. Många husägare väljer det, men inte alla vet att det finns flera sorter av en sådan fasaddesign. Till att börja med är det värt att överväga i detalj vilka underarter våta fasader är indelade i enligt de material som används.

Organisk . I sådana system fungerar som regel billig skumplast som värmare. När det gäller förstärkningen utförs den med en speciell förstärkningsmassa av organiskt ursprung. Den slutliga ytbehandlingen i detta fall är en silikonblandning, även om organisk gips kan användas istället.

Bild
Bild
  • Mineral . Om du bestämmer dig för att vända dig till en mineralvåt fasad, bör du köpa mineralull av hög kvalitet för isolering. Förstärkning i ett sådant system sker med hjälp av en speciell förstärkningslösning av mineraliskt ursprung. För den sista dekorativa beläggningen är samma material lämpligt som för organiska alternativ.
  • Kombinerad . Med ett sådant system används också billigt skum för isolering. Mineralråvaror används för vidare efterbehandling.
Bild
Bild

Moderna våta fasader skiljer sig också åt vid fixeringsmetoden

Med en tung version behöver isoleringen inte installeras direkt på golvet. I stället glider plattor av värmeisoleringsmaterial på pluggar försedda med små krokar. Dessa fästelement är förinsatta i väggarna. I detta fall appliceras ett pålitligt nät av metall på isoleringen. Samtidigt fästs detta element på speciella tryckplattor. Därefter kan du fortsätta att putsa baserna och avsluta dem med ett ytskikt av material. Det är fullt möjligt att klara sådant arbete med egna händer

Bild
Bild

Lätta fasader är mycket vanligare än tunga. Med denna typ av finish fästs isoleringen direkt på väggarna. För detta är det tillåtet att använda ett lämpligt lim tillsammans med plastpluggar

Valet av isolering

En av huvudrollerna i en våt fasad spelas av en ordentligt utvald isolering. Idag väljer de som regel antingen skumplåtar (deras tjocklek bör vara från 5 till 10 cm) eller mineralull med hög densitet (det är bättre att ta basaltprodukter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av isoleringsmaterial för en våt fasad bör vara mycket noggrant och balanserat.

Samtidigt rekommenderar experter att uppmärksamma följande viktiga parametrar

  • Pris . När det gäller detta kriterium överträffar skumplast utan tvekan mineralull. Detta material har använts mycket länge och är billigt, så många konsumenter väljer det, trots dess bräcklighet.
  • Ångpermeabilitet egenskaper . Sådana kvaliteter är inneboende i den populära men dyra mineralullen. Enligt proffs "andas" huset med en sådan värmare, därför är det bekvämare att vara i det. Dessutom är "andnings" bostäder inte mottagliga för bildning av mögel och mögel. Polyfoam skiljer sig inte åt i särskild ångpermeabilitet, eftersom det är sämre i detta fall än mineralull.
Bild
Bild
  • Komplexiteten i installationsarbetet . Om vi jämför skum och mineralull när det gäller installationens komplexitet, kan vi omedelbart säga att den första av dem är enklare och mer formbar. Detta beror på den styva skumstrukturen.
  • Brandsäkerhet . Brandsäkerhetsegenskaper är också mycket viktiga för isolering. Så skumplattor är brännbara, så de måste behandlas med brandskyddsmedel. Basaltull brinner inte. Den tål temperaturer upp till +1000 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och du måste också vara uppmärksam på tjockleken på den köpta isoleringen. Idag kan du i butiker av bygg- och efterbehandlingsmaterial hitta många isoleringsmaterial med olika dimensionella parametrar. Tjockleken på plattorna är olika och kan vara från 25 till 200 mm. Som regel är stigningen i detta fall 10 mm.

Man bör komma ihåg att för tunna isoleringsark kan vara ineffektiva . Men du behöver inte rusa till ytterligheter, för för tjocka material rekommenderas inte heller att användas, eftersom de bara leder till onödiga utgifter, och i ett hem med överdriven isolering kommer det inte att vara särskilt bekvämt. Experter rekommenderar starkt att man köper högkvalitativt isoleringsmaterial från kända tillverkare för byggnaders fasader. Överdrivna besparingar kan leda till köp av en produkt av låg kvalitet som inte kommer att utföra sina grundläggande funktioner och kommer att kräva byte, och detta är en extra kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

En vanlig hantverkare kan också bygga en våt fasad av hög kvalitet. Men för detta måste du fylla på inte bara med tålamod, utan också med alla nödvändiga verktyg och förbrukningsmaterial. Allt material och verktyg måste vara av oöverträffad kvalitet. Det kommer att bli mycket lättare att arbeta med sådana komponenter, och resultatet kommer definitivt inte att göra någon besviken.

Det är värt att överväga alla positioner som kan komma till nytta för sådant arbete

Du behöver en start- eller basprofil. Det är nödvändigt att se till att parametern för dess bredd motsvarar tjockleken på isoleringen. Kvaliteten på profilen här måste motsvara omkretsen av de tak som ska färdigställas

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du bör köpa tillförlitliga anslutningsdelar för bas- / sockelprofilen. Tack vare dessa komponenter är det möjligt att uppnå perfekt korrekt sammanfogning av alla profiler i ett enda plan. Dessutom tillåter dessa komponenter dig att bilda rätt fog (temperaturgap) mellan profilerna.
  • Fästelement för ramprofiler. Det är värt att se till att expansionsspikarna har en längd på minst 40 mm om skiljeväggar är färdiga av massivt tegel eller betong. För tak som består av ihåliga tegelstenar rekommenderas att man väljer fästelement 60 mm, för luftbetong och gassilikat - 100 mm. Det är lätt att räkna fästelementens poäng. Om isoleringsskiktet är 80 mm eller mer kommer steget att vara 300 mm, och om tjockleken är mindre än 80 mm kan installationen utföras i steg på 500 mm. En plastdistans krävs för varje fästpunkt. Denna del är användbar för den mest exakta och korrekta inriktningen av profilerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att köpa en kvalitetsprimer för att förbereda plattorna för limning av plattorna. I detta fall rekommenderas att köpa djup penetrationsjord för tegel-, gips- eller gassilikatbaser. Dess genomsnittliga förbrukning är 300 ml per 1 m². För betongbaser är det bättre att köpa betongkontaktjord. Den genomsnittliga förbrukningen av en sådan lösning är som regel 400 ml per 1 m².
  • Det är nödvändigt att köpa ett högkvalitativt lim för fixering av isoleringsskivorna. Välj endast lim som är speciellt utformade för sådana uppgifter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är värt att köpa högkvalitativa isoleringsskivor med en förberäknad tjocklek. Deras genomsnittliga förbrukning, med hänsyn till skärning och eventuellt avfall, tar från 1,05 per 1 m².
  • Du behöver också en plugg-svamp. De behövs för att mekaniskt förstärka isoleringsmaterialet. Totalt bör pluggens längd motsvara isoleringens tjocklek, liksom längden på distansen.
  • Du måste fylla på material för att applicera det förstärkande baslagret som går längs isoleringsplattorna. För detta köps oftast en specialiserad gipsblandning eller en pålitlig limkomposition, som också används för att installera varma plattor.
  • Du måste köpa ett förstärkningsnät. Det rekommenderas att köpa slitstarka och hållbara produkter från material som inte är rädda för alkali.
  • Det är absolut nödvändigt att fylla på vattendispergerande jord, dekorativt gips och färg speciellt för utomhusbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

När alla nödvändiga komponenter redan har förberetts, bör du gå vidare till nästa viktiga steg - detta är förberedelsen av fundamenten för framtida installation av en våt fasad.

Det är värt att demontera denna process med hjälp av exemplet med att fixera isoleringen till en lämplig limkomposition

Isoleringsplattor kan endast fästas med lim om basen är noggrant rengjord för allt överskott. Till exempel, om den gamla färg- och lackbeläggningen finns på fasaden, måste den tas bort ända ner till själva basen eller ett lager gips

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är tillåtet att lämna det gamla gipset bara om det fortfarande är i perfekt skick. För att säkerställa detta måste du göra en noggrann kontroll av basen med en lätt kran. Om instabila områden hittas bör de snabbt rensas.
  • Om det finns mögel eller mögel på väggarna kan de inte användas för att ordna en våt fasad. Sådana defekter måste avlägsnas från väggarna.
  • Efter avlägsnande av överlappningens svampavlagringar är det nödvändigt att smörja det med ett speciellt "läkande" medel. Det är tillåtet att påbörja annat arbete endast när antiseptikumet på baserna är helt torrt.
Bild
Bild
  • Det bör noteras att väggarna måste vara plana. Eventuella oegentligheter, sprickor, sprickor och gropar måste repareras. Det är värt att försegla dem med jord, polera dem.
  • Det är nödvändigt att inspektera väggplanet både horisontellt och vertikalt. Om avvikelser överstiger 20 mm märktes, kommer det inte längre vara möjligt att jämna ut dem lite senare med gips, så problem måste lösas så snart som möjligt.
  • Installera metallkomponenter på väggarna i förväg, som används för montering av antenner, rännor, belysningsarmaturer och andra liknande saker.
  • När reparations- och gipsskiktet på golven är helt torrt måste ytan grundas. Primer kan appliceras med en rulle eller pensel. Du måste försöka att inte tappa sikte på en enda plats på basen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och puts

Om basen är korrekt förberedd kan du fortsätta med installationen av startkällarprofilerna och ytterligare installation av isoleringsmaterialet.

Det är värt att överväga steg-för-steg-instruktioner för att utföra dessa arbeten

  • Källarprofilen måste placeras strikt horisontellt. Det är på den som den första isoleringsplattan kommer att installeras. Jämnheten på platsen för denna del bör övervakas med hjälp av en nivå.
  • Du bör aldrig överlappa profiler. Det vore mer korrekt att montera dessa delar uteslutande från ände till ände, med ett intervall på 2-3 mm.
  • Vid de yttre och inre hörnen måste profilerna fästas samtidigt som de håller ett gap. För detta ändamål skärs dessa delar i en vinkel på 45 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om isoleringens densitet överstiger 80 cm bör du ta hand om tillfälliga stopp för montering av startprofilen. Dessa delar ska inte böjas. Efter installationen av isoleringen avlägsnas stöden helt enkelt.
  • När alla stöd är klara, bör du fortsätta med att förbereda lösningen. Du bör följa instruktionerna på förpackningen.
  • Tillsätt gradvis en torr lösning till erforderlig mängd vatten. För att få alla komponenter till ett flytande tillstånd måste du använda en borr med en mixerfäste.
  • Rör om kompositionen tills en enda massa utan klumpar bildas. Detta tar vanligtvis 5 minuter. Därefter måste du göra en kort paus i 6-8 minuter och blanda lösningen igen.
Bild
Bild

Det är tillåtet att lägga limet på isoleringsmaterialet på följande sätt:

  • i remsor på 100 mm längs omkretsen, lämna 20-30 cm från kanten;
  • små objektglas med en diameter på cirka 200 mm, medan höjden på den applicerade lösningen kan vara 10 eller 20 mm.
Bild
Bild

Om väggen som ska isoleras är ganska platt, kan limet appliceras på hela ytan med en hackad murslev. Det rekommenderas att applicera limmet enligt följande:

  • en liten mängd av blandningen måste gnidas in i isoleringsplattans beläggning, med liten ansträngning;
  • överför nödvändig mängd lim.
Bild
Bild

Vidare lutar plattan, smord med lim, på plats och trycker hårt mot den. Det är nödvändigt att fördela limmet, flytta delen något till sidorna, upp och ner. Allt överflödigt lim som kommer in i kanterna bör tas bort så snart som möjligt. Nästa isoleringsplatta bör placeras så nära den föregående som möjligt utan att lämna luckor. Om det inte fungerar utan dem kan de stängas med mineralullskilar. Som regel börjar installationen av isolering från ett hörn och går vidare i rader.

Bild
Bild

I detta fall måste följande regler följas:

  • den första raden måste installeras på ett sådant sätt att den vilar mot den första profilen längs sidan (begränsare);
  • plattorna måste läggas med en förskjutning av de vertikala lederna med minst 200 mm;
  • i hörnen, använd "växellås" -tekniken;
Bild
Bild
  • delar av plattor nära hörn, skiljeväggar eller sluttningar får inte vara mer än 200 mm breda;
  • så snart som möjligt måste du docka isoleringsskiktet med tak och sluttningar.

När du slutför installationen av isoleringen måste du se till att det inte finns några luckor och luckor någonstans. Alla defekter måste elimineras med resterna av mineralull. Efter läggning av isoleringen bör ett armeringsnät installeras. Det behövs för ytskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

När förstärkningsskiktet är helt torrt (det tar från 3 till 7 dagar) kan du gå direkt till efterbehandling av baserna. Applicera ett tunt lager av gipsblandningen jämnt med en slicker i ett vinklat läge. Den resulterande ytan blir den perfekta basen för bearbetning med pålitlig fasadfärg eller annat utvalt material. Detta förfarande är det sista steget i uppvärmningen av husets utsida.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

När du installerar en våt fasad bör du följa råd från specialister.

  • För arbete på fasaden kan du bara använda de material som inte är rädda för temperaturförändringar, annars kan du få sprucken gips.
  • Det är värt att köra handen över basens yta. Om det finns spår av krita på det och något smular från väggen, bör golven rengöras så noggrant som möjligt.
Bild
Bild
  • Sockelprofilen efter installationen måste vara i en rad. Det ska inte finnas några luckor eller sprickor i anslutningsområdena.
  • Experter avråder starkt från att välja glasfiberplattor för hemisolering. Sådana material kan inte skryta med tillräcklig styrka. Dessutom är de rädda för alkalier, utan vilka gips och limblandningar inte kan göra.
  • Värmeisolatorn ska inte pressas mot basen igen. Det rekommenderas inte heller att flytta den efter några minuter. Om isoleringen inte är limmad ordentligt, ska limlösningen tas bort och sedan applicera den på plattan och pressa delen mot ytan.
Bild
Bild
  • I processen med att isolera lutningar är det nödvändigt att se till att det isolerande materialet sträcker sig över sina gränser med cirka 10 mm. Med det här alternativet blir det mycket lättare att docka huvudfasadisoleringen.
  • Under installationen anses pluggen vara korrekt installerad om huvudet är placerat i samma plan med det värmeisolerande skiktet.
  • Det förstärkta nätet kan inte läggas genom att installera det på en värmare som inte tidigare har belagts med lim, eftersom om förstärkningsskiktet är ganska tunt kommer sprickor att uppstå vid dess leder.
Bild
Bild
  • Om du bestämmer dig för att göra allt arbete själv, bör du fylla på märkesvaror och blandningar från kända tillverkare, trots deras kostnad. Det är lämpligt att köpa produkter som har bra konsumentrecensioner.
  • Fasadarbete bör utföras på senvintern eller tidig höst. Det är lämpligt att bekanta dig med väderprognosen innan du fortsätter med fasadens utformning.
Bild
Bild

Vackra exempel

En våt fasad med en grov persikafärgad finish ser spektakulär ut på nästan alla hus, från små till stora och i flera våningar. Du kan späda pastellfärgen med ljusa sidoskär och ett mörkt tak.

Lätta kaffefasader med vita fönsterkarmar ser väldigt känsliga ut. Tillsammans med tak av en liknande nyans kommer ett mörkt chokladtak, liksom ett staket av trä och tegel, att se harmoniskt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En våt fasad, färdig med snövit eller krämfärg, kommer att se spektakulär ut om den kompletteras med inlägg under en grå vild sten. En sådan byggnad kan dekoreras med steniga stigar och smidesjärnstaket runt platsen eller balkongen.

Den ursprungliga våta fasaden med kaffekanter kan kompletteras med stenverk i botten. På ett sådant hus kommer ett vinröttfärgat tak att se organiskt ut, vilket effektivt späd pastellpaletterna.

Rekommenderad: