Skruvhögar (88 Bilder): Gör Gör-det-själv Högdrivna Delar För Grunden, Installation Och Installation, Tillverkning Av Komponenter, Fördelar Och Nackdelar Med Pålversionen Av Husets

Innehållsförteckning:

Video: Skruvhögar (88 Bilder): Gör Gör-det-själv Högdrivna Delar För Grunden, Installation Och Installation, Tillverkning Av Komponenter, Fördelar Och Nackdelar Med Pålversionen Av Husets

Video: Skruvhögar (88 Bilder): Gör Gör-det-själv Högdrivna Delar För Grunden, Installation Och Installation, Tillverkning Av Komponenter, Fördelar Och Nackdelar Med Pålversionen Av Husets
Video: Параметры поиска 2024, Maj
Skruvhögar (88 Bilder): Gör Gör-det-själv Högdrivna Delar För Grunden, Installation Och Installation, Tillverkning Av Komponenter, Fördelar Och Nackdelar Med Pålversionen Av Husets
Skruvhögar (88 Bilder): Gör Gör-det-själv Högdrivna Delar För Grunden, Installation Och Installation, Tillverkning Av Komponenter, Fördelar Och Nackdelar Med Pålversionen Av Husets
Anonim

Varje hemgrund måste byggas och utformas med stor omsorg. Detta gäller fullt ut tillvalet med skruvhögar. Den uppenbara enkelheten i deras installation döljer faktiskt många finesser och nyanser som helt enkelt inte kan ignoreras utan risken för obehagliga konsekvenser.

Tillverkning: etapper

Högstöd kan göras för hand. Men det måste erkännas att sådant arbete inte är lätt och kräver mycket erfarenhet, en grundlig studie av problemets detaljer. För att fästdelen lätt ska komma in i marken är det nödvändigt att noggrant beräkna spiralbladets lutning, dess fastsättning på spetsen. Situationen förvärras av fullständig frånvaro av statliga standarder och frånvaro av referensprodukter. Du kan inte köpa eller ta emot en hög och göra andra enligt dess modell - även ledande tillverkare säljer ofta varor av låg kvalitet.

Bild
Bild

Den typiska sammansättningen av strukturen är följande:

  • kropp - ett rör med en diameter på 7, 6–35 cm med en väggtjocklek på 0,4 cm;
  • spetsar som erhålls genom svetsning eller gjutning av spikar, vars längd är 2 egna diametrar eller kottar;
  • blad - spiraler med en eller två sladdar och, som tillval, ett par skruvar 40–70 cm från varandra;
  • huvudet används i kombination med trägrillar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett typiskt huvud är tillverkat som en tallrik med speciella hål och ett antal förstyvningar. Denna platta svetsas till en spole gjord av ett rör med en innerdiameter något större än högens yttre skal. Observera: vid självtillverkning av skruvstöd är det värt att använda ritningar som distribueras av vilken tillverkare som helst. Då elimineras risken för fel med bladstorleken, antalet svetsar minskar. Ju färre sådana anslutningar, desto färre svaga områden runt dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt proffs är det värt att välja rör tillverkade i enlighet med GOST 8732 och 19281 eller genom att ersätta dem TU St20 och 09G2S. Sådana material kännetecknas av ett lätt snitt och en enkel krökning av kronbladen. Det är mest bekvämt att bilda ett tips från dem. Hemmagjorda skruvhögar tillverkas mestadels med en längd av 2 till 3 m, om det krävs för att nå lagerlager av jord på ett betydande djup, efter att ha skruvat in, lägg till ett rör 150-200 cm långt. På tal om tillbehör kan man inte misslyckas för att nämna tipsen.

Bild
Bild

De är gjorda av tre olika typer, tillvägagångssättet gäller inte bara teknikens nyanser, utan också storleken på den del som används. Så, toppar av en svetsad konstruktion eller de som erhålls från en rör "kropp" kommer bäst att passera genom tät jord. Men det blir lättare att genomborra sandmassivet, torvavlagringar och sandig lera med korsformade spetsar. Hur länge grunden kommer att hålla beror inte på typen av topp. Men tydliga skillnader finns när man jämför spänningskraften på spaken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av en rörformad kropp innebär att den byggs upp med två diametrar ., eftersom en av arbetsstyckets ändar blir spetsen på den framtida högen. Börja med att skiva en mall. Enligt denna mall är kanten på arbetsstycket markerad i sektorer. När man skär ett rör blir krita linjer en vägledning för bildandet av ojämna kronblad. Vidare är sådana kronblad böjda i form av en strikt kon, och toppen är exakt i linje med rörets axel; efter avslutad manipulation svetsas fragmenten med hjälp av dubbelsömmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om rördiametern är 10, 8–20 cm förbereds fem kronblad. Med sin mindre storlek (från 7, 6 till 8, 9 cm) räcker det med fyra fragment.

Förutom svetsmaskinen kräver normal drift användning av verktyg som:

  • plasmaskärmaskin;
  • gasfräs;
  • kvarn med utrustning för skärning i metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa klippaggregat är utbytbara, men det rekommenderas att alltid ha minst två alternativ till hands samtidigt, och helst alla tre. I händelse av funktionsstörning eller svårigheter kommer det inte att bli några problem i arbetet. Sedan kan du med hjälp av de erhållna topparna snabbt sänka dem till önskat djup genom att trycka på små stenar och krossa stora stenar. Om du måste bygga små arkitektoniska former och ljusa byggnader kan du använda svetsade spetsar som erhållits på ett liknande sätt. Rekommendation: Bladdockning fungerar bäst med lanserna från rörklackarna, snarare än de som erhålls från stålplåt.

Bild
Bild

Det finns ett annat tillvägagångssätt som använder ett något annorlunda schema . Detaljerna skärs i form av en triangel, kompletterad med förstyvningar och en rund platta som pluggar röret i ena änden. Vid montering placeras en stor triangel och ett par revben ovanpå pluggen, fäst vid plattan i en vinkel på 90 grader. Du måste tackla med svetsning på flera punkter samtidigt. Den sista fästningen görs som en dubbelsöm.

Bild
Bild
Bild
Bild

En korsformad spets kräver skruvblad som ska fästas ovanför lansen. Därför uppnås den höga permeabiliteten hos olika raser på grund av den ökade åtdragningskraften. När det gäller bladen kan du förenkla att skruva ner dem i marken genom att placera en skruv längst ner på spetsen och lämna minst 2/3 av längden ovanpå. Den exemplariska bladhöjden är 50–70 mm. För att erhålla bladen används stålplåt med en stor tjocklek på minst 0,5 cm.

Bild
Bild

En solid enklapps propeller kräver att bladen sprids med en kofot eller bändstång till den valda stigningen. Om strukturen bildas av flera ämnen samtidigt är det mycket mer korrekt att klippa enstaka segment (högst ½ cirkel). Separata sektioner svetsas sekventiellt till toppen eller högens kropp. Det första tillvägagångssättet gör det inte möjligt att skapa en komplex skruv, men det ger en stabil geometri av strukturen. I det andra schemat innebär montering av skruven med flera passager inga särskilda svårigheter, men du måste noggrant övervaka så att spiralens utseende inte störs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före manuell skärning är arbetsstyckena märkta med en ytterdiameter på 150-300 mm, det beror på belastningen på högen, oftast begränsas de till en korridor från 200 till 250 mm. De försöker jämföra innerdiametern med rörets yttre dimension. Ritningen av segmentet som förbinder cirkeln i hålrummet och utsidan utförs på en slumpmässigt vald plats, men det är fortfarande värt att närma sig detta arbete mer noggrant. Det är nödvändigt att skära delar med en plasmaskärare från ett ark med en tjocklek på 0,5–0,7 cm; istället för en plasmaskärare kan du ta en gasfräs. Vid arbete tittar de noga för att se till att snittets bredd beaktas och sätet behandlas korrekt.

Under kabeldragningen kläms området motsatt snittplatsen i ett skruvstycke och skjuts isär med en lirig stång eller kofot . När det inte finns någon skruv kan du helt enkelt använda en slits i massiva stålkonstruktioner. Men i alla fall är det värt att hela tiden observera om skruvens normala stigning är säkerställd vid skruven eller inte. Andra alternativ kan användas för att producera högar med flera körningar. Så i en av dem är märkningen av den inre diametern densamma som rörets ytterstorlek (200-300 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ringen som härrör från en sådan markering delas av ett par segment i semirings av samma storlek. Sann formskärning innebär möjligheten att utföra åtgärder i valfri sekvens, men detta kräver ett professionellt verktyg. Metoden för "installation på en hög" förutsätter att, enligt skruvmarkeringarna, den första halvringen tas och att den rätta vinkeln iakttas. Om allt är korrekt placeras andra halvringar längs samma linje - lika många som det är planerat att göra svängar. Observera: en liten avböjning av halvringarna får mer exakt matcha deras designmått och geometri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur bra själva röret är, är korrosionsskydd också mycket viktigt. Enligt resultaten från speciella tekniska undersökningar visade det sig att den årliga förlusten av pålar och deras blad är 0,01 mm väggar, och detta är i nästan idealiska förhållanden. Om jorden är mycket kemiskt aktiv, om effekterna är stora, kan slitage påskyndas avsevärt.

Efter avkalkning och vid bearbetning av helt nya rör kan följande användas:

  • emalj av två komponenter är gjord speciellt för underjordiska metallprodukter, livslängd - minst 60 år;
  • emalj baserad på polyuretan kräver preliminär applicering av VL05 primer, kommer att pågå minst tre decennier;
  • glasfiber. Innan du applicerar den måste du behandla basen med en kall zinkbeläggning. Den totala livslängden (teoretiskt beräknad) når 3-4 århundraden, stabil motståndskraft mot elektrokemisk korrosion säkerställs.
Bild
Bild

Men glasfiber kan knappast kallas ett prisvärt material. För att spara pengar används oftast komplexa färger baserade på epoxiharts. När det gäller det ursprungliga stålet kan du använda standard St20 eller GOST 8732-74 för att kunna räkna med pålitlig drift av stödelementet i vanlig huskonstruktion. Endast vid mycket hög belastning eller under svåra driftförhållanden är det meningsfullt att fokusera på GOST 19281. För det mesta används motsvarande högar i industriell och flervåningskonstruktion, för utveckling av en personlig tomt är deras egenskaper överdrivna. Oavsett vilken typ av stöd som används väljs deras längd på ett sådant sätt att det exakt når lagret av fast jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet krävs det inte bara att nå det, utan också att lämna en reserv för fördjupning med 30-35 cm. När det är planerat att ta bort högarna högre över marken kan du ytterligare öka ett sådant gap. Med rätt takhöjd kan du undvika den efterföljande tråkiga uppbyggnaden och tillhörande potentiella fel. För att bestämma önskad rördiameter när du gör den själv, liksom när du väljer färdiga strukturer, är det värt att överväga normerna för SNiP 2.02.03-85. Ja, det är ganska svårt, men det kommer att hjälpa till att göra allt mycket exakt och tydligt.

Bild
Bild

Oftast används rör med en diameter på 4, 7–7, 6 cm vid konstruktion av lätta typer av staket och barriärkonstruktioner. Genom att öka den till 7, 7–8, 9 cm kan du vara säker på stabiliteten hos ett tegelbad, ett stort lusthus eller ett kraftfullt tegelstaket. Men för ramkonstruktioner, för timmerstugor och hus i två, tre våningar, rekommenderas att använda högar med en diameter på 10, 8 cm. Du bör inte alltid sträva efter maximivärdet, eftersom detta bara medför omotiverade konsumentkostnader. Viktigt: under hantverksmässiga förhållanden är det extremt svårt att göra högar större än 10, 8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För sådana produkter måste förstärkta blad monteras, och endast industriell produktion kan göra dem med hög kvalitet . Dessutom komplicerar ökningen av diametern bildandet av skruven. Samtidigt kan stammens väggar, även under de lättaste byggnaderna på gynnsam mark, inte vara tunnare än 0,4 cm. När du väljer önskad tjocklek i ett särskilt fall rekommenderas det att inte glömma att konens böjning kommer att måste förses med hammarslag. Så principen "ju mer desto bättre" fungerar inte heller här.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De otvivelaktiga fördelarna med pålskruvsockeln för huset är följande:

  • förmågan att klara sig utan speciella maskiner för en liten skala av arbete;
  • uteslutning av form och sockel;
  • samma kvalitetsarbete under vilken säsong som helst;
  • tillhandahålla ventilation under husets golv;
  • förmågan att demontera alla strukturella element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men även en sådan attraktiv lösning har ett antal nackdelar. Det kommer inte att vara möjligt att bygga det på stenar, och oavsett skyddskvalitet måste man räkna med risken för korrosion hela tiden. Nivån på belastningen på fundamentet är begränsad; Dessutom är skruvhögar mycket mer krävande för arbetets kvalitet. Den minsta avvikelsen från normal teknik kan framkalla misslyckande hos stöden, deras böjning eller tryckning uppåt. Dessa negativa aspekter tillåter dock inte att ignorera det faktum att skruvsubstratet är bra på floder och sjöar, på bryggor, i skogsområden och så vidare.

Bild
Bild

Design egenskaper

Det räcker inte att bara förbereda högar för arbete, även om de är mycket bra. Högskruvfundamentets enhet under huset har ett antal specifika funktioner som inte kan ignoreras. Skruvhögar, som utåt liknar stora skruvar, är immun mot jordfrysning och kan trängas in på olika djup. Skruvning i jord av något slag underlättas av en spetsig ände med en skärande del. Högar komprimerar jorden runt dem och undertrycker effektivt höjning.

Bild
Bild

Korrosionsbeständigheten bestäms till stor del av den typ av skyddande beläggning som används . Polymerer ger det bästa locket, men de är extremt svåra att applicera på metall. Användningen av skruvhögar för tillfälliga och hjälpstrukturer, för infrastruktur för personliga tomter är utbredd. Grunden för dem tål en total belastning på 50 ton, och en enda hög kan enkelt tåla tryck upp till 9 ton under hela sin normala livslängd. När en tillfällig struktur inte längre behövs eller måste flyttas till en annan plats, till och med transporteras, kan du ta med dig högen och spara på material till grunden. Efter den typ av spets som används är skruvkonstruktionerna uppdelade i element med ett smalt och brett blad, och de senare är fortfarande uppdelade i att ha ett eller två varv.

Bild
Bild

En enkelvarvsprodukt är utrustad med endast en varv, därav namnet. Dess topp är utrustad med speciella hål som gör att du kan fixa och använda borren. Enkelslinga lösningar föredras vid konstruktion av staket och små strukturer. Det breda bladet är attraktivt under byggandet av ett tvåvåningshus, liksom för alla arbeten i områden med instabil mark. Fästets stabilitet ökar markant. Men även bland högarna med smala blad finns en gradering - till flervarvig och rörformig.

Bild
Bild

Förekomsten av flera varv gör det möjligt att bilda spetsiga spetsar . Med denna lösning kan du framgångsrikt genomborra även mycket tät jord. Den rörformade produkten är att föredra under vintermånaderna när marken är frusen och dåligt bearbetad. Speciella hål släpper igenom marken. Efter att ha gått inuti gör det hela strukturen mycket stabilare än i en fyllig version.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utesluta misstag är det viktigt att komma ihåg att även de som formellt tillhör samma kategori kan ryska och utländska högar skilja sig från varandra. Valet av lämplig lösning bör endast göras efter samråd med geologer och ingenjörer.

Följande faktorer beaktas:

  • markegenskaper;
  • graden av penetration av kyla i marken;
  • klimategenskaper i området;
  • höjden på grundvattnets placering.
Bild
Bild
Bild
Bild

De installerade pålarna måste i alla fall betongas. Detta hjälper till att fixa stödet i jorden och skyddar det samtidigt mot korrosionsprocesser. Barrträ kan användas som band. Det rekommenderas att ta block för band som är märkbart bredare än pålarna som ska monteras. Den konformade spetsen placeras på högar fyllda med cement, och om snittet görs snett måste stödblocket fyllas med jord vid vridning.

Bild
Bild

Varianter av högar

Vad är dem?

Galvaniserade pålar kännetecknas av ökad tillförlitlighet och utmärkt hållbarhet. Zink kan appliceras med varma och kalla metoder. Men även ett så bra lager kommer att kräva en särskild korrosionsbehandling. Het förberedelse anses vara den bästa eftersom denna finish kommer att minska repor och andra defekter under installationsprocessen. Den galvaniserade högen fungerar bra vid konstruktion av ovanjordiska konstruktioner och säkerställer vid behov högsta miljöprestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall, för betongskruvstöd, tas betong av låga kvaliteter i kategorin (M200 och M300) . M200-lösningen används för envånings- och tvåvåningshus med ljusa och medelstora tak. Gjutna och svetsade klackar är två viktiga alternativ med vilka skruvhögar är monterade. Svetsad teknik innebär fastsättning av metallblad 0,3–0,5 cm; det är billigare än gjut- eller betongprodukter, men tillförlitligheten är fortfarande otillräcklig. När de skruvas fast i fasta substrat sker ibland förstörelse eller till och med separering av delar från varandra.

Bild
Bild

Den gjutna versionen har en annan fördel: den är mycket mer exakt, stål av stål 25 används för arbete. Värmebehandling av gjutgods är obligatorisk, vilket ökar strukturen. Spetsarna i gjutdesignen är utrustade med blad med en tjocklek på 1, 3 cm, och ju närmare kanten desto tunnare blir produkten. En sådan lösning låter dig med säkerhet passera även mycket svåra markmassor, det finns inget behov av tidig lossning. Spridningen i storlek kommer att vara minimal, högarnas beteende under installationen kommer att vara helt förutsägbart för utvecklare.

Bild
Bild

För vilken jord?

Galvaniserade element kan bäddas in i alla typer av jord, för detta ändamål är de utrustade med konformade spetsar. Användning av sådana stöd är mycket möjligt även i bergsområden. Observera: högar med en skruv kan inte monteras i marken, bestående av grova stenar och steniga inneslutningar. En grovkornig bas anses vara en som är bildad av mekaniskt icke-länkade fragment av steniga stenar och vittringsstenar. I en sådan mark faller från 50% av den totala massan och volymen på skräp som är större än 0,2 cm.

Bild
Bild

Anledningen till förbudet är enkel - stora stenbitar kan skada även de mest hållbara metaller och legeringar . Man bör komma ihåg att installationen av problemmineralstrukturer är djupare än 150 cm, vanligtvis inte är svår. Men det slutliga beslutet bör endast fattas av kvalificerade ingenjörer, eftersom det minsta misstaget kan leda till allvarliga konsekvenser. Sandjord bidrar mer till skruvhögar och ger vanligtvis inga obehagliga överraskningar. Redan på 1,5 m djup tillåter styrkan hos substratmaterialet oftast att byggnaden stöds så tillförlitligt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dammiga leror är något mindre lämpliga eftersom de tenderar att svälla mycket kraftigt. Sand lera och lera i detta avseende är något bättre, men sämre än den sandiga basen. Problemet kan lösas genom att öka implementeringsdjupet. Om knivarna stöter mot starkt material, håller högarna exakt på plats och kommer att kunna behålla husets integritet i många år. När det gäller hopfällbara jordar är konstruktionen på dem extremt svår, och du kommer definitivt att behöva utföra testborrningar och utvärdera jordens egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design och beräkning

Efter att ha valt ett lämpligt alternativ för utförande av pålar måste du börja beräkna deras linjära parametrar och utarbeta projekt och skapa ritningar.

Endast noggranna beräkningar gör att du kan välja följande:

  • den nödvändiga höjden på konstruktioner;
  • det totala antalet stöd;
  • diametern på var och en av dem;
  • djupet av bokmärket;
  • kostnaderna för byggandet av stiftelsen.
Bild
Bild

Beräkningssekvensen bestäms inte godtyckligt, den är mycket tydligt fixerad i SNiP 2.02.03.85. Enligt denna standard kan man vid bestämning av konstruktionens erforderliga egenskaper inte begränsas endast till data om terrängen och djupet av grundvattenscirkulationen. Det är oerhört viktigt att fokusera på den verkliga mängden nederbörd som faller i en viss klimatzon. Om det av någon anledning är omöjligt att utföra en högkvalitativ geodetisk undersökning, måste du ta den minsta designbelastningen som grund. Antalet skruvhögar bestäms genom att multiplicera den totala belastningen med resultatet genom att dividera tillförlitlighetsfaktorn med den högsta tillåtna lastnivån.

Bild
Bild

Det rekommenderas att belastningen på var och en av högarna är proportionell mot den totala belastningen från strukturen . Korrekt konstruktion, i enlighet med GOST-standarder, ger alltid en jämn fördelning av laster under bärande väggar och under områden med ökat tryck. Dessutom analyseras rullkraften. I många fall är det möjligt att garantera en byggnads livslängd inte mindre än en viss nivå endast när du kontaktar specialister. En enklare teknik för att bestämma dimensioner och fysiska parametrar för strukturer är att använda speciell programvara.

Bild
Bild

Vid beräkning av den genererade belastningen krävs det att ta hänsyn till golvmassan och arbetstrycket från personerna i huset, från deras egendom. Samtidigt glömmer inte professionella arkitekter belastningen som genereras av vindbyar, dragkraft och temperaturryck. Pålar med ett brett blad och en gjuten spets anses vara den bästa lösningen för låga byggnader på relativt slät mark. Om du tar mönster med många blad placerade på olika nivåer, kommer detta att hjälpa till att motstå även mycket kraftiga belastningar i svår jord. Produkter med variabel omkrets ingår i projektet om det är nödvändigt att lösa ett specifikt arbetsområde; Slutligen kommer ett smalt blad med en gjuten, tandad ände att hantera stenig mark och till och med permafrost bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pålaxlar anses vara den minst tillförlitliga lösningen .erhålls från ett sömrör genom att svetsa knivarna. Det är tillåtet att använda sådana konstruktioner endast med en begränsad mängd laster och på "bra" mark. Det är allmänt accepterat att en hög med en diameter på 8, 9 cm med en bladstorlek på 25 cm klarar högst 5000 kg. Detta är exakt den operativa belastningen som skapas av ett envånings ramhus. En design med en diameter på 10, 8 cm med ett blad på 30 cm tål enkelt upp till 7000 kg, det vill säga den är redan lämplig för tvåvåningshus och blockbyggnader.

Bild
Bild

När det är planerat att använda luftbetongblock och tegel för att bygga ett hus, ger projektet möjlighet att använda högar med en diameter på 13,3 cm med ett blad 35 cm brett.

Långsiktig praxis har gjort det möjligt att formulera universella krav på stödens längd, nämligen:

  • en stång som är 250 cm lång införs i leror som ligger upp till 100 cm från ytan;
  • en sådan hög introduceras i lösa jordar och kvicksand, som kan nå en tät massa;
  • skillnaden i områden med ojämn terräng kan vara upp till 50 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det enligt resultaten av beräkningarna visar sig att denna skillnad måste göras större, måste du verkligen helt överge användningen av högar eller noggrant jämna ut lättnadens ojämnheter, ta bort överflödig jord eller hälla i låglandet. När det är planerat att sätta en ram av trä eller ett blockhus ovanpå kan avståndet vara från 2 till 2,5 m. Lite längre kan du flytta isär stöden som exponeras under byggnader av stockar och balkar. För att allt ska vara pålitligt och tjäna länge är det omöjligt att höja basen högre än 0,6 m. Längs pålarnas längd finns en marginal på 200-300 mm kvar.

Bild
Bild

Vid upprättandet av ett projekt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt de mest problematiska områdena. Normalt är detta byggnadens hörn och korsningarna mellan den bärande väggen och interna skiljeväggar. Belastningarna som uppstår vid entrégrupperna och längs omkretsen är ganska höga. Att komma in för att hålla kaminen och eldstaden kräver minst två högar. Minst ett stöd bör placeras under de bärande väggarna på de platser där mezzaninen och balkongen ligger.

Bild
Bild

Om det från verkliga driftförhållanden är nödvändigt att lägga till antalet skruvhögar i jämförelse med den beräknade, ska du inte vara rädd för ett sådant steg. Tvärtom kommer den ökade styrkan att ge verkliga kostnadsbesparingar, eftersom byggkvaliteten kommer att vara optimal för hela användningsperioden. Vid beräkning av ett grillage av vilken typ och höjd som helst beräknas det så noggrant som möjligt hur grunden som helhet och varje hörn kommer att pressas igenom. Dessutom beräknas böjningsenergin. I varianten med en hög typ av grill är 100% av belastningen pålagd pålarna, och därför kommer en exakt beräkning utan hjälp utifrån, eller åtminstone utan specialiserad programvara, att vara ganska svår.

Bild
Bild

Träning

De mest noggranna beräkningarna och de mest genomtänkta projekten kommer inte att ge något positivt resultat om du tanklöst närmar dig pålkörning. Även om deras utvecklare och tillverkare aktivt introducerar lösningar i sina konstruktioner som gör det möjligt att kompensera för några av byggfelen, är det bättre att installera stöd under ett hus eller annan struktur enligt alla regler. Och detta innebär grundlig förberedelse av platsen, även när "bara" ett badhus eller ett garage byggs. Frågan är inte begränsad till geologisk utforskning och insamling av data om önskad typ av högar, det nödvändiga djupet för deras läggning och så vidare. Ibland är det nödvändigt att skruva in eller köra in högelementen i form av ett prov för att bättre kunna utvärdera egenskaperna hos en viss plats genom erfarenhet.

Bild
Bild

På byggarbetsplatser med stark mark räcker det med att jämna ut området , ta bort alla buskar, träd, gräs och deras rötter, ta bort skräp av något slag. Men där marken är lös, mycket mjuk eller inte för stabil, måste du jämna ut platsen. I områden med höga grundvattensbord innebär förberedelser ofta avfrostning och dränering. För att säkerställa frånvaron av någon form av vegetation under huset är det ibland till och med nödvändigt att ta bort det bördiga skiktet och ta bort 200-300 mm jordmassa från ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikten av det första godkännandet är inte bara att det öppnar möjligheter för byggnadsarbete. Detta är det enda sättet att markera nollnivån korrekt och börja nedräkningen av byggnadens nivåer som helhet från den. Markeringen utförs inte bara på planen, utan också på marken. Att sträcka repet eller tråden som hålls i stavarna hjälper till att göra det mer uppenbart och lättare att använda. Ett enklare alternativ är att gräva små fördjupningar fyllda med kalk. Linjer som förbinder ankarpunkter dras direkt på ytan med hjälp av spadar och andra förankringsverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha dragit linjerna måste de och gränspunkterna kontrolleras igen med ritningen och planerna. Det är bättre att spendera några timmar på det än att sörja i flera år efter misstaget. Oavsett styrkan hos pålarna som ska monteras måste sannolikheten för deras förstörelse från yttre påverkan beaktas. Erfarna byggare tar alltid maximal hand om att skydda stöden från vatteninträngning och vandring av markmassor. Även uppvärmningen av området under huset är ganska motiverat.

Bild
Bild

När det beslutas att hälla tejpen över pålfundamentet är hela sektionen upp till dess botten mättad med jordmassa . Innan själva blandningen hälls måste det täckas över de fria utrymmena på högarna med ett lager primer eller andra vattentätningsmedel. Detta ger en luftdyna mellan byggnaden och marken för tejpens tjocklek. Först när allt detta har gjorts kan du fortsätta arbeta med att installera själva fundamentet. Att göra det manuellt eller använda specialutrustning - detta måste avgöras individuellt i varje fall.

Bild
Bild

Installation

Teknologi

Kunskap om höginstallationsteknik är avgörande för alla utvecklare. Om du gör ett misstag kan du möta en minskning av arbetslivet och med en minskning av basens styrka. Skiktets djup med erforderlig bärighet måste bestämmas under frysmarkeringen. När man köper pålar med hänsyn till ett sådant djup måste man ta hänsyn till höjden på 50 cm över marken, vilket gör det möjligt att jämna ut påelfältet.

Lagerväggarnas axlar markeras omedelbart efter det, tillsammans med dem utförs märkningen för alla strukturer som skapar en belastning, till exempel:

  • veranda;
  • trappa i huset;
  • spis eller öppen spis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Självgjorda eller köpta pålar måste sänkas ned i förborrade ledande hål. Ändarna som skjuter utåt skärs till en gemensam horisontell nivå. Bandningen utförs med hjälp av grill och förstyvningsdelar, men det är nödvändigt att tillgripa båda elementen endast när pålarna är mer än 1,5 m över marken. Högar som inte har en zinkbeläggning måste betongas inifrån för att förhindra korrosion. Detta krav är viktigt även för konstruktioner med ett polymer- eller glasfiberskikt, som av tekniska skäl inte kan vara monolitiska inuti röret.

Bild
Bild

Experimentella vändningar har stor roll, de kompletterar den bild som geologiska undersökningar ger, och i vissa fall låter de dig helt vägra att betala för geologers hjälp. En hög introduceras i tur och ordning på flera utvalda platser för att slutligen bestämma djupet på bärjorden. Dessutom upptäcks om det finns en abborre, hur stark den är, om det finns en vattentät jord nedanför. Efter att ha behandlat alla dessa punkter bör du gå vidare till märkningen, som utförs med sladdar längs trasorna. De punkter där pålarnas centrum ska anges är markerade med kryss.

Bild
Bild

Styrhål borras längs dessa kors eller gropar grävs ut . Att vrida fyrhögarna (hörnet), placerade vid korsningen av väggarna, är det första du ska göra. Endast den här tekniken garanterar sammanträffandet av byggnadens verkliga och designade konturer. Mindre avvikelser från enskilda stöd elimineras med hjälp av huvuden med förlängda plattformar. Det är ganska svårt att göra utan ledande hål; de förenklar avsevärt både den vertikala placeringen av rörformiga strukturer och införandet av spiraler i marken.

Bild
Bild

Det högsta tillåtna felet vid användning av fyrhögar överstiger inte 50 mm. Vid mellanliggande punkter kan stödblocken installeras med mindre styvhet. Men om alla fyrar är gjorda korrekt kommer den troliga avvikelsen att ligga inom gränserna utan ytterligare ansträngningar. Högfältet på platsen för installation av en huvudugn eller annan tung härd bör ha minst 4 högar med grill i form av en platta. Det måste också finnas en hög under stationära pumpar över 400 kg.

Bild
Bild

Om en reservgenerator är planerad att installeras ovanpå täcks grillens ovansida med vibrationsisolerande tejp. Beroende på den uppskattade massan placeras 2 eller 4 högar under den inre trappan. Grunden under verandan bildas strikt individuellt, med uppmärksamhet på designens geometri och nyanser, husets layout och arrangemanget av det intilliggande territoriet, inklusive det blinda området. Det viktigaste är att inte glömma alla dessa högar, så att du inte behöver skruva dem i bråttom, öppna de grova golven och bryta det redan felsökade systemet. I detta arbetsskede är det nödvändigt att hantera installationen av verktyg, deras värmeisolering och med tillägg av värmekablar.

Bild
Bild

Det är ganska dyrt att skruva fast pålarna i fundamentet med hjälp av specialutrustning .därför föredrar nästan alla utvecklare andra alternativ. Helt manuellt arbete kräver deltagande av tre personer, SVS roterar med två av dem och den tredje kontrollerna. Efter att ha mekaniserat processen (med hjälp av en borr med planetväxel) kan du begränsa dig till två deltagare. Den ena övervakar vertikaliteten i produktens inträde, medan den andra underlättar det första steget i implementeringen. Trots de ökade arbetskostnaderna är en helt manuell teknik mer praktisk, den låter dig omedelbart identifiera ingången till lagerlagren genom en ökning av dragkraften.

Bild
Bild

För att minska byggkostnaderna måste du omedelbart, vid designtiden, avgöra om huvudstycken behövs eller inte. Men det är användbart att ta hänsyn till att en betydande avvikelse från normalaxeln under drift fortfarande kommer att tvinga installationen av dessa element. Det finns ingen anledning att placera huvuden ovanför grillarna av metall och armerad betong. Eftersom svetsningen av huvuden till pålarna bildar frätande fickor är det nödvändigt att använda färg som innehåller zink och aluminium för skydd. De utför sin funktion endast när slagg och skala avlägsnas från ytan.

Bild
Bild

Skruva i en hög kan orsaka att toppen flyttas åt sidan . Plattorna hjälper till att rikta in väggaxlarna när stapelgolvet är bundet med ett grill. Ett huvud kan inte undvikas där en grill av trä inte kan fixeras på ett runt rör. Och det är också användbart där balkar används från kanaler svetsade till kanten, vars stödområde måste ökas, annars blir det inte möjligt att bilda svetsar. När det gäller att skjuta pålarna från väggaxeln hjälper huvudet till att korrigera defekter upp till 100 mm i båda riktningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla andra fall behöver du inte använda svetsade plattor. Grunden för SVF under ett tegelhus kräver nödvändigtvis en monolitisk grillning. Under timmerstugor och tvåvånings, tre våningar ramhus uppnås fästningens reserv med hjälp av en I-balk eller kanalstänger. När det är planerat att sätta lätta bostäder på toppen kan du begränsa dig till träband eller brädor. Monolitiska grillverk skapas med formning, armering bärs genom pålkropparna, det muras i betong tillsammans med huvuden.

Bild
Bild

I-balkar och kanaler måste svetsas till högar utan toppar. När påelfältet visade sig vara på en sluttning med en höjdförändring på mer än 150 cm från en motstående vägg till en annan, kan man inte göra utan att förstärka bandet med styva stag eller vertikala anslutningselement. Flänsar behövs för att fästa dem. Denna teknik garanterar en total grundresurs på minst 70 år.

Bild
Bild

Arbetsorder

När all nödvändig data har samlats in och frysdjupet har uppskattats krävs att byggplatsen befrias från allt som kan störa arbetet, även i liten utsträckning. Dessutom kontrolleras stålkvaliteten och parametrarna för de nödvändiga rören specificeras. När du markerar territoriet kan du fokusera på ritningarna av både huset som helhet och dess första våning. En hög med ett övergångshuvud upptill är förmonterad i ett visst hål och fixeras genom hålet. När det blir svårt att rotera de utskjutande spakarna används rörspakar.

Bild
Bild

När högen sjunker ändras huvuden till kortare . Om det inte var möjligt att passera fryslinjen kan orsaken ligga i en hård sten. Han kringgås helt enkelt och rör sig bredvid. Så stödet flyttas om det behövs tills barriären bryts. De inskruvade pålarna skärs till en horisontell och mättas med en betonglösning.

Rekommenderad: