Klinkerpaneler För Fasaden: Fasadplattor För Utvändig Dekoration Och Husbeklädnad

Innehållsförteckning:

Video: Klinkerpaneler För Fasaden: Fasadplattor För Utvändig Dekoration Och Husbeklädnad

Video: Klinkerpaneler För Fasaden: Fasadplattor För Utvändig Dekoration Och Husbeklädnad
Video: Porcelain Exterior Wall Cladding 2024, April
Klinkerpaneler För Fasaden: Fasadplattor För Utvändig Dekoration Och Husbeklädnad
Klinkerpaneler För Fasaden: Fasadplattor För Utvändig Dekoration Och Husbeklädnad
Anonim

Klinkerpaneler är en populär typ av fasaddekoration. Materialet utvecklades och lanserades i produktion av specialister från Tyskland för mer än 40 år sedan, och sedan dess har det tagit sin rättmätiga plats på marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial.

Specifikationer

Tekniken för tillverkning av klinker har varit känd under mycket lång tid och består i extruderingsbearbetning av skifferlera, varefter produkterna förvärvar högpresterande egenskaper och överträffar lera och betongmaterial när det gäller hållfasthet och frostbeständighet. Sådan beklädnad kan ofta ses på fasaderna till bostadshus och arkitektoniska monument.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerpanelen är en flerskiktsmodul bestående av polyuretanskumplåt med en tjocklek av 2 till 8 cm, på vilken ett keramiskt dekorativt lager är fixerat. Således är klinkerpanelen ett unikt efterbehandlingsmaterial som harmoniskt kombinerar dekorativa egenskaper med en kraftfull isoleringseffekt. Tekniken för tillverkning av kakel, som består i att placera keramiska ämnen i speciella former, följt av hällning med en polyuretanskumkomposition, eliminerar helt delaminering av panelen under drift.

Bild
Bild

Storleken på plattan beror på dess design och syfte och är i genomsnitt 1090x359 mm . Kostnaden varierar också beroende på storlek, antal lager och tillverkare. De dyraste är tyska modeller. Deras pris når 12 tusen rubel per kvadratmeter. Italienska företag erbjuder produkter för 7 tusen rubel, och polska tillverkare producerar fler budgetkollektioner, som i genomsnitt kostar 5 tusen rubel. Inhemska produkter anses vara det mest budgetmässiga alternativet. Så en kvadratmeter av en panel, vars grund är extruderat polystyrenskum, kan köpas för endast ett och ett halvt tusen rubel, modeller av polyuretanskum kostar två och ett halvt tusen, och paneler som inte har isolering säljs för 1900 rubel.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumentefterfrågan och ett stort antal positiva recensioner beror på ett antal obestridliga fördelar med detta material.

Utformningen av panelerna möjliggör en sömlös fasadbeklädnad. Detta har en fördelaktig effekt på att öka värmebesparingen och gör det möjligt att avsevärt spara på uppvärmning av bostäder. Värmeledningsförmågan hos en klinkerplatta med ett 8 cm tjockt isoleringsskikt är lika med värmeledningsförmågan hos ett 70 cm brett tegelverk eller en 40 cm tjock luftbetongvägg

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitiska paneler har ett attraktivt utseende och eliminerar behovet av att putsa fasader. Materialet produceras i ett brett sortiment med en mängd olika färger och texturer, vilket underlättar mycket valet och ger gott om möjligheter för implementering av djärva designlösningar. Klinkerlagret är tillverkat i tegel eller sten, och kan ha både slät och grov konsistens. Relieffytan ser mest imponerande ut: den ökar ytterligare den visuella likheten hos klinkerpanelen med naturmaterial

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enkel installation och enkelt underhåll. Tack vare det universella”tung-och-spår” -fästsystemet kräver fasadbeklädnaden inte användning av dyra verktyg och inblandning av specialister.
  • Panelerna är mycket motståndskraftiga mot ultravioletta strålar och förlorar därför inte sitt ursprungliga utseende på länge och kräver inga åtgärder för deras restaurering och reparation.
  • Materialen är inte av intresse för insekter och gnagare och är inte mottagliga för mögel och mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förekomsten av speciella luckor på baksidan av dubbelskiktspanelerna ger nödvändig ventilation av fasaden, vilket gör det möjligt att göra utan installation av ytterligare ventilationsutrustning.
  • Panelernas täta anslutning garanterar avsaknaden av kalla broar, vars närvaro kan leda till ackumulering av kondensat och vattendämpning av fasaden.
  • Materialets höga ljudisolerande egenskaper skyddar hemmet på ett tillförlitligt sätt från främmande buller.
Bild
Bild
  • Ökat motstånd mot aggressiva yttre miljöpåverkan gör att panelerna kan användas i alla klimatzoner. Materialet tolererar extrema temperaturer bra, är inte rädd för överflödig fukt och kan hålla i mer än 50 år.
  • Panelerna är lätta, så att klinkerbeklädnad inte påverkar fundamentet och bärande väggar väsentligt.
  • Möjlighet till installation under vilken säsong som helst. Den enda begränsningen är tillämpningen av mellanfogning. Installationen kan endast utföras vid positiva temperaturer.
  • Närvaron av ytterligare element för att dekorera yttre och inre hörn, fönster och öppningar underlättar avsevärt installationen och ger byggnaden ett färdigt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med materialet är dess höga kostnad, vilket är särskilt märkbart när man vetter mot byggnader med två våningar och högre . Baksidan är bräckligheten hos klinkerlagret. Keramisk beläggning tål inte mekanisk påfrestning och starka stötar, har låg brottstyrka och kräver särskilt noggrann förvaring, installation och transport. Det finns också en dålig ånggenomsläpplighet för panelerna, som, om installationsreglerna inte följs, kan leda till överdriven fukt i fasaden på grund av kondensbildning.

Bild
Bild

Olika sorter

Klinkerpaneler finns i två- och treskiktsversioner. Treskiktsmodeller består av ett keramiskt lager, expanderad polystyren och en extra värmeisolerande bas, med hjälp av vilken de fästs på fasaden. Ytterligare ett lager kan tillverkas av fibercement, glasmagnetisk eller orienterad strängskiva. Fibercement kännetecknas av miljövänlighet, god hållfasthet och hållbarhet. Den glasmagnetiska basen lockar med flexibilitet och gör det möjligt att klä böjda väggar, och en platta på en träbotten har höga ljud- och värmeisoleringsegenskaper, är lätt och prisvärd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje platta, oavsett antal lager, har speciella hål och fästspår . Vid tillverkning av treskiktsmodeller baserade på expanderad polystyren används en teknik som ger sluten perforering, vilket ger den färdiga produkten ett minimalt ångbyte. Det bör dock komma ihåg att de tillgängliga ånggenomsläpplighetsindikatorerna är otillräckliga för full ventilation, därför rekommenderas inte klinkerpaneler för att avsluta fasader på trähus.

Bild
Bild

Tvåskiktsmodeller består av ett klinkers dekorativt lager och en bas av OSB eller DSP, och är avsedda för fasadbeklädnader som inte kräver isolering, eller för de byggnader där isolering redan har installerats. Deras främsta fördel i förhållande till treskiktsplattor är god ångpermeabilitet, vilket beror på frånvaron av ett isolerande skikt. Tack vare denna kvalitet har fasadens väggar förmågan att andas och överflödig fukt tappas fritt utanför. Livslängden för lätta paneler är 25 år. Efter plats är panelerna indelade i tunnare väggar och tjocka källaralternativ. Höjden på det keramiska lagret på det senare kan nå 1,7 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Vänd mot byggnadens väggar med klinkerpaneler bör börja med förberedelsen av väggytan. För att göra detta är det nödvändigt att ta bort alla utskjutande element i form av luftkonditioneringsapparater och fönsterluckor, ta bort den tidigare beläggningen och behandla ytan med ett antiseptiskt medel och en primer. Sedan bör du fortsätta med installationen av lådan, vilket är nödvändigt när du installerar en ventilerad gardinvägg och med stora ojämnheter i väggen. Ramen kan konstrueras av trästänger eller en aluminiumprofil. Träplankor bör förbehandlas med speciella föreningar som förhindrar ruttning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrningarna måste fästas med självgängande skruvar; användning av fästen rekommenderas inte . Inledningsvis installeras den nedre horisontella skenan, som ska placeras på ett avstånd av 20 till 40 cm från marken och kontrollera dess placering med hjälp av en byggnadsnivå. Varje panel bör placeras på tre vertikala staplar, därför måste dess dimensioner beaktas vid beräkning av lutningen mellan lamellerna. Spalten mellan stängerna och väggen är fylld med polyuretanskum. När installationen av svarven är klar kan du gå vidare mot fasaden med paneler.

Bild
Bild

Installationen av treskiktspaneler bör startas från det nedre hörnet och flyttas från vänster till höger. För att göra detta måste du installera panelen på den första skenan från marken och fixa den med pluggar. Ytterligare installation utförs på självgängande skruvar och görs runt. Det är endast möjligt att fortsätta med installationen av varje nästa rad om installationen av den föregående raden redan har slutförts. För varje lagd rad ska polyuretanskum hällas. Detta kommer att öka konstruktionens styvhet och ge en tätare förbindelse mellan raderna. Efterbehandlingarna av backarna utförs synkront med huvudbeklädnaden. När installationen är klar bör mellanpanelens sömmar beläggas med frostbeständigt kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lättare tvålagersmodeller utan isolering fästs på en vägg eller ram med hjälp av ett lim som erhållits från ett torrbruk eller skumlim. Denna typ av installation har begränsningar för lufttemperaturen, som regleras av tillverkaren av det använda limmet. Vanligtvis motsvarar denna siffra -10 grader.

Klinker fasadpaneler är ett mångsidigt alternativ för efterbehandling av byggnader . Genom att kombinera utmärkta dekorativa egenskaper och höga värmebesparande egenskaper gör de att du elegant och effektivt kan dekorera fasaden och göra huset varmt och mysigt.

Rekommenderad: