Utvändig Dekoration Av Gasbetonghus: Skydd Av Väggar Från Utsidan Och Material För Att Vända Mot Fasader På Byggnader Från Luftbetongblock, Möjlighet Till Extern Design

Innehållsförteckning:

Video: Utvändig Dekoration Av Gasbetonghus: Skydd Av Väggar Från Utsidan Och Material För Att Vända Mot Fasader På Byggnader Från Luftbetongblock, Möjlighet Till Extern Design

Video: Utvändig Dekoration Av Gasbetonghus: Skydd Av Väggar Från Utsidan Och Material För Att Vända Mot Fasader På Byggnader Från Luftbetongblock, Möjlighet Till Extern Design
Video: Skalfasadpreparation, Michael Braian, Per Vult 2024, Maj
Utvändig Dekoration Av Gasbetonghus: Skydd Av Väggar Från Utsidan Och Material För Att Vända Mot Fasader På Byggnader Från Luftbetongblock, Möjlighet Till Extern Design
Utvändig Dekoration Av Gasbetonghus: Skydd Av Väggar Från Utsidan Och Material För Att Vända Mot Fasader På Byggnader Från Luftbetongblock, Möjlighet Till Extern Design
Anonim

Den utbredda användningen av gasbetongblock beror på deras överkomliga pris, lätthet och styrka. Men problemen kan bero på att det här materialet inte ser särskilt bra ut. En högkvalitativ yttre dekoration av ett hus eller en annan byggnad hjälper till att förbättra situationen.

Särdrag

Byggandet av stads- och förortsbyggnader från färdiga delar av industriproduktionen blir mer och mer populärt från år till år. Men tro inte att den yttre dekorationen av väggarna i ett hus av luftbetong kommer att påverka konstruktionens totala pris negativt eller försämra dess praktiska egenskaper. Som praktiken visar är det inte alls nödvändigt att göra ett slutskikt eller montera gångjärnsskärmar som helt maskerar det oattraktiva murverket. Naturligtvis väljs alla typer av efterbehandlingsmaterial och -element utifrån hänsyn till luftbetongs ökade permeabilitet till vattenånga och dess tendens att absorbera vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt experter kräver efterbehandling inte alltid att ett isolerat lager skapas.

Om de använda elementen är tjockare än 40 cm, då i Rysslands vanliga klimatförhållanden (förutom de nordligaste regionerna) ger själva materialet en anständig värmeskyddsnivå. Med tanke på att gasbetong köps oftast för att spara på konstruktionen, bör eventuella ytterligare material och strukturer vara billiga. Mekaniserad applicering av gipsblandningar (om det är beslutat att använda dem) är fullt möjligt. För detta ändamål används både industriella och hemgjorda enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla som vill spara pengar så mycket som möjligt och förenkla sitt arbete, uppstår en naturlig fråga - är det värt att avsluta luftbetong eller inte? I många informationsmaterial kan man hitta påståendet att det dekorativa skiktet har ett rent estetiskt syfte och inte är praktiskt nödvändigt. Men faktiskt finns det minst ett plus - det är nödvändigt att trimma luftbetong eftersom det tillåter mycket vattenånga att passera igenom. Samtidigt bör efterbehandlingsmaterialet väljas med exakt samma nivå av ånggenomsläpplighet, vilket begränsar valet. Om du bryter mot dessa regler (avsluta inte luftbetong utifrån eller gör beläggningen felaktigt) kan du drabbas av en kraftig minskning av hållbarheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Det är omöjligt att täcka en luftbetongvägg med tegel utan att förbereda ett mobilt ark, vars tjocklek är 4 cm. Detta ark ger ett tekniskt gap från väggen till murverket. I det resulterande gapet kommer luft att börja cirkulera, därför löses problemet med de två materialens olika förmåga att passera ånga automatiskt. Innan du överlappar utsidan av ett privat luftbetonghus med tegel måste du se till att fundamentet tål den ökade belastningen. Helst bör ett sådant dekorativt element införlivas i ett arbetsprojekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att tegelfinish:

  • ökar motståndskraften mot vatten;
  • gör strukturen starkare;
  • mycket svårt att genomföra;
  • kostar mycket pengar.

Sidospår

Mantlar ett hus med sidospår kan vara mycket snabbare och billigare än att avsluta med tegel. Ett brett utbud av färg- och texturalternativ kommer utan tvekan att glädja husägare. Gasbetongblock kan täckas helt från vatteninträngning, dessutom är en sådan finish mycket hållbar och brinner inte. Sidospår skapar inte en betydande belastning på fundamentet och är resistent mot ultraviolett strålning. Det är inte svårt att ta hand om det, att hålla ytan i gott skick.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ofta höra att sidospår inte tolererar mekanisk förstörelse . Men det här är inte så viktigt, eftersom du snabbt och enkelt kan ersätta de skadade blocken med helt nya. Med tanke på den relativt låga hållfastheten är det värt att ta beläggningen med en marginal. Och även om hela installationen gick bra, behöver du inte skynda dig att skicka detta lager till papperskorgen. Det kan visa sig att det efter några månader eller år inte går att hitta sidospjäll med samma färg.

Ventilerade fasader

Fasader med inre ventilationsgap är perfekta för inredning av luftbetonghus. Om de är gjorda i strikt överensstämmelse med tekniska regler kommer det att vara möjligt att ge både ett vackert utseende och pålitligt skydd av basmaterialet från dåligt väder. Inredningens uppvärmningshastighet kommer att öka, och värmeenergin sprids jämnare genom dem. Kostnaden för uppvärmningsresurser kommer därför att bli lägre. Ventilerade fasader på luftbetong kan endast isoleras med ånggenomsläppligt material.

Bild
Bild

Förutom mineralull är det nödvändigt att placera ett membran som skyddar mot fukt, vilket också måste tillåta ånga att passera igenom. Denna lösning säkerställer att kondensat dräneras i rätt tid till utsidan. Det är omöjligt att använda expanderad polystyren för isolering, eftersom det kommer att störa utsläpp av vattenånga, och mycket snart börjar väggen försämras. Användningen av ventilerad fasadteknik, tillsammans med förbättrat termiskt skydd, dämpar gatubuller. Men denna metod är oacceptabel nära vattenförekomster eller i områden där det är mycket nederbörd.

Den ventilerade ytan ändrar omedelbart byggnadens utseende . Det kan modifieras i enlighet med valda designmetoder. Fasaden kommer att kunna hålla upp till 70 år, och frånvaron av "våta" arbeten möjliggör installation oavsett vädersituation. Du bör börja arbeta först efter att allt internt arbete har slutförts, vilket bidrar till en ökning av fuktkoncentrationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fästa den ventilerade fasaden till luftbetong, använd:

  • nedfällbara fjäder-typ pluggar;
  • spikspikar nylon för universellt bruk;
  • kemiska ankare;
  • mekaniska ankare.

Bricka

Att vända mot luftade block med klinkerplattor är inte värre än andra efterbehandlingsalternativ. Det skjuter gradvis tegel i bakgrunden. Det är viktigt att ta hänsyn till att en enkel klinkerapplikation (limning på väggen) inte kommer att göra någonting. Gasbetong kommer att torka ut limblandningen på några veckor, oavsett vad det är, och efter det kommer brickan att börja smula till marken. Detta bör inte tillåtas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första lagret appliceras med metall- eller glasfibernätförstärkning . Sedan måste du lägga ett ytterligare sista lager av gips och jämna ut det. Först när allt gips har torkat helt kan plattorna installeras. För att göra detta, använd limsorter som är resistenta mot kyla och fukt, skapa en stor söm mellan plattorna. Minsta spaltdimension är ¼ av beklädnadselementets yta.

Mellanliggande förstärkning med stål- eller plastpluggar hjälper till att förbättra bindningen mellan luftbetong och keramiska plattor. De kan bytas ut mot vanliga spikar eller rostfria skruvar. I alla fyra fallen är det nödvändigt att köra in fästelementen i murverket och maskera det i sömmarna mellan delarna av klinkeruppsättningen. Experter tror att du måste göra 4 eller 5 fästpunkter per 1 kvm. m. Då håller beklädnaden säkert och kommer inte att kollapsa i förtid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster

Gipsskiktet kan skapas inte bara som grund för en ventilerad fasad eller klinkerplattor. Med rätt val av blandning och korrekt utförande av arbetet blir det i sig en attraktiv designlösning. Det rekommenderas att endast använda specialiserade fasadplåster. När du arbetar med akrylföreningar kan du räkna med ett långsiktigt bevarande av användbara egenskaper, men du bör akta dig för öppen eld (materialet kan lätt antändas).

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikongipset, som absorberar lite vatten och är relativt billigt, visar en mängd olika texturer, men ett magert färgintervall. Det ska inte användas där en betydande mängd damm och smuts kommer på väggarna. Gipskompositionen torkar snabbt och är inte utsatt för krympning, och bara ett lager räcker för dekoration. Men man måste räkna med en låg nivå av ångpermeabilitet och med accelererad vätning under påverkan av nederbörd. Dessutom är ytan på gipset ofta täckt med fläckar, de måste målas om direkt - det finns helt enkelt inga andra sätt att slåss.

Målning

Men eftersom du i detta fall fortfarande måste måla luftbetongväggen - det är logiskt att titta på användningen av färg. Färger och lacker av detta slag är indelade i två grupper: vissa innehåller förstärkande fibrer och ger textur, medan andra bildar en attraktiv lättnad. Båda typerna av färgblandningar kan appliceras på luftbetongblock med en enkel rulle utan ytterligare manipulation. Det skapade lagret har en matt glans, vars tonalitet enkelt kan justeras genom att lägga till färg. Färger och lacker för luftbetong kommer garanterat att fungera i minst 7 år och kommer att absorbera lite vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna lösning eliminerar sprickbildning, och utvecklarens vägran att använda ett vattenbaserat organiskt lösningsmedel hjälper till att förhindra dålig lukt. Innan du applicerar lack måste du ta bort allt damm och släta ut mindre defekter med en flottör. Målning utförs antingen omedelbart eller på det främre fyllmedlet (beroende på situationens komplexitet).

Valbara kriterier

Som det redan är klart kan den yttre dekorationen av luftbetongväggar utföras med hjälp av en mängd olika tekniker. Men tillverkarna av varje beläggning försöker locka konsumenternas uppmärksamhet och berättar att de har det bästa och mest pålitliga, att det är deras lösning som är idealisk för gasblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kategoriskt oacceptabelt att använda i dekoration:

  • sand och betonggips;
  • Frigolit;
  • expanderad polystyren;
  • täckande färg som bildar en film.

Enkla svarta självgängande skruvar för fastsättning av listerna under en ventilerad fasad ska inte användas. Dowel-naglar visade sig vara mycket bättre i praktiken. De bildar inte kalla broar och utsätts inte för de skadliga effekterna av kondenserande fukt. Installationssteget reduceras till 0,4 m - detta gör att du kan göra den mest enhetliga fördelningen av vindstötbelastningen. Om det är beslutat att dekorera luftbetongväggen med tegel, måste du förse med ventilationsöppningar i den nedre delen av murverket och även ta hand om att stänga dem med galler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För din information: tegel är värre än andra alternativ, eftersom dess användning skapar en ökad belastning på fundamentet.

Även om murverket är ½ tegel, skapas fortfarande en betydande massa . Du måste också ta hand om flexibla anslutningar mellan huvud- och ytterväggarna. Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet dra slutsatsen att de bästa resultaten uppnås genom att använda en ventilerad fasad. Endast denna teknik garanterar både yttre skönhet och motståndskraft mot vittring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Så här ser "pajen" av luftbetongvägg utsmyckad med tegel ut. Arbetet pågår fortfarande, men det är tack vare detta som du kan se strukturen "i avsnitt", hur det fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på silikatgips är inte värre - och det tar samtidigt inte dyrbart utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det här fotot visar hur eleganta och attraktiva klinkerplattor kan vara om de väljs korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta diagram hjälper dig att få en uppfattning om den inre strukturen hos en ventilerad fasad på luftbetong.

Rekommenderad: