Användningen Av Expanderad Lera I Landet: Hur Man Använder För Växter I Trädgårdsarbete? Vad Mer är Expanderad Lera För? Använd I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Användningen Av Expanderad Lera I Landet: Hur Man Använder För Växter I Trädgårdsarbete? Vad Mer är Expanderad Lera För? Använd I Trädgården

Video: Användningen Av Expanderad Lera I Landet: Hur Man Använder För Växter I Trädgårdsarbete? Vad Mer är Expanderad Lera För? Använd I Trädgården
Video: Lera i jorden 2024, April
Användningen Av Expanderad Lera I Landet: Hur Man Använder För Växter I Trädgårdsarbete? Vad Mer är Expanderad Lera För? Använd I Trädgården
Användningen Av Expanderad Lera I Landet: Hur Man Använder För Växter I Trädgårdsarbete? Vad Mer är Expanderad Lera För? Använd I Trädgården
Anonim

Inte många ägare till förorts sommarstugor vet om expanderad lera. Grunden för dess skapande är lera eller skiffer, som genomgår hög värmebehandling i form av eldning. Den färdiga produkten är runda stenar. Den låga kostnaden gör användningen av expanderad lera i landet mycket populär inom landskapsdesign, konstruktion och växtodling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd för spår

Expanderad lera i sig är ett mycket bräckligt material. Om du bara häller den på stigarna vid sommarstugan, kommer den att kollapsa under konstant mekanisk påfrestning efter ett tag , kommer att smula ihop och bli som lersand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera har praktiskt taget ingen vikt, och i blåsigt väder kan dess partiklar sprida sig över sommarstugans territorium . Alla listade individuella egenskaper hos expanderad lera måste beaktas när du använder den för att utrusta sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika obehagliga konsekvenser är det nödvändigt att ordentligt förbereda expanderad lera. För att göra detta måste du blanda det med sand och cement. Denna appliceringsmetod förvandlar den resulterande kompositionen till en homogen monolit - expanderad lerbetong . Det är mycket hållbart och förstör inte webbplatsens utseende.

Bild
Bild

Innan du förbereder materialet för arbete och börjar lägga spåren är det nödvändigt att utföra ett antal aktiviteter

  1. Utför planeringen av stigar runt platsen med hjälp av pinnar och garn.
  2. Ta bort de översta jordlagren. Sand, grus eller krossad sten måste hällas i denna fördjupning - de kommer att fungera som ett dräneringsskikt. Detta är särskilt viktigt om jorden i området är myrig.
  3. Jordens komprimering och läggning av geotextilfibrer.
  4. Efter det måste du göra sidformningen. Valet av material för dem beror på en genomtänkt design. Om du planerar att göra rundade banor är det bäst att använda metallplåt, flexibel plast eller plywood för att installera formen. De fästs med stavar av trä eller järn.
  5. Fyll dräneringsskiktet i det grävda hålet.
  6. Sedan ska förstärkningsskiktet installeras med hjälp av rör, tråd eller ett gammalt nätnät.
Bild
Bild

Först då kan du börja göra basen - expanderad lerbetong - och börja hälla den på den förberedda platsen.

För tillverkning av expanderad lerbetong krävs följande komponenter i följande proportioner:

  • 8 delar expanderad lera (densitet 400 kg per m3);
  • 1 del av cementkvalitet M400;
  • 2 bitar sand;
  • 1, 5 delar vatten.
Bild
Bild

Expanderad lera måste hällas i en betongblandare och fyllas med vatten . Sedan måste du vänta 10-15 minuter för att materialet ska absorbera vatten. När vätskan blir 2 gånger mindre kan du tillsätta alla återstående komponenter och börja blanda. Varaktigheten av denna procedur är 5-10 minuter, resultatet ska vara en tjock blandning med bitar av expanderad lera.

Bild
Bild

Väldigt viktigt! Om vädret är mycket torrt och varmt bör banan fylld med expanderad lerbetong täckas. Detta måste göras så att avdunstning av fukt sker långsammare. Annars kan det bildas sprickor på ytan som inte kan tas bort.

Att göra landsvägar av expanderad lera är en ganska intressant aktivitet, eftersom den låter dig skapa ursprungliga och snygga delar av webbplatsen . Olika former (raka eller rundade) och ytstrukturer gör att varje intressant design går i uppfyllelse. Och om du tillsätter pigmentfärg till blandningen kan du få ett ljust och vackert spår.

Vid tillverkning av banor kan expanderad lera också användas som dräneringsskikt . Beläggningsstenar eller kakel läggs på den. Detta är särskilt efterfrågat i områden där jorden är sumpig och underjordiska vatten ligger nära ytan.

Bild
Bild

Bredden på det expanderade lerdräneringsskiktet beror på hur fuktig jorden är på en given plats. Ju mer vatten, desto bredare ska skiktet vara. Geotextiler läggs längst ner i urtaget. Det tillåter inte att jorden och expanderade lergranulat interagerar och skapar en ytterligare barriär för grodd av ogräs . Det är på detta tyg som dräneringen läggs ut. För att försegla denna struktur kan du lägga ett metallnät eller en blandning av sand och cement på den och först sedan lägga ut ett vackert mönster med plattor.

Hur gör man rabatter?

Expanderad lera utför också dekorativa funktioner i rabatter.

Bild
Bild

Det lockar gäster och förbipasserande, förbättrar webbplatsens utseende . Med hjälp av detta material fylls det tomma utrymmet i rabatterna. Tillägget av färgämne gör att du kan uppnå den perfekta färgen som inte kommer att tvätta bort med tiden. Mängden färger gör att du kan experimentera och uppnå olika dekorativa effekter och skapa din egen unika stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer är materialet till för?

Expanderad lera används inte bara när du behöver dekorera en rabatt eller ordna stigar i trädgården. Det är ett bra sätt att skapa de bästa växtförhållandena för växter. Du kan förbättra grödans kvalitet och påskynda tillväxten av grönsaker och andra grödor om du gör ett dräneringssystem med expanderad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det tillåter luft att komma in i marken och utför skyddande funktioner, samt skyddar växter från att torka ut och mögelbildning . Sommarboende noterar att ett sådant dräneringssystem för trädgården minskar antalet sjukdomar i alla grödor och skrämmer bort skadedjur från dem.

Inom trädgårdsodling används expanderad lera också som dränering för olika fruktträd och buskar. Expanderad lera täcker marken perfekt och förhindrar ogräs från att växa.

Det rekommenderas att sprida det under sommarstugornas värmeälskande kulturer, för på så sätt kan du skydda dem från allvarliga frost.

Rekommenderad: