Orkidé I Expanderad Lera: Växande Hemligheter. Hur Man Vattnar Och Planterar? Behöver Du Expanderad Lera För En Orkidé?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidé I Expanderad Lera: Växande Hemligheter. Hur Man Vattnar Och Planterar? Behöver Du Expanderad Lera För En Orkidé?

Video: Orkidé I Expanderad Lera: Växande Hemligheter. Hur Man Vattnar Och Planterar? Behöver Du Expanderad Lera För En Orkidé?
Video: ГЛАВНЫЕ ОШИБКИ при ПЕРЕСАДКЕ Орхидеи!!! // Только МОЙ ЛИЧНЫЙ ОПЫТ 💐💮😊 2024, April
Orkidé I Expanderad Lera: Växande Hemligheter. Hur Man Vattnar Och Planterar? Behöver Du Expanderad Lera För En Orkidé?
Orkidé I Expanderad Lera: Växande Hemligheter. Hur Man Vattnar Och Planterar? Behöver Du Expanderad Lera För En Orkidé?
Anonim

Många trädgårdsmästare och blomsterhandlare är starkt intresserade av om expanderad lera behövs för en orkidé? Svaret är snarare ja. Men att odla en orkidé i expanderad lera har sina egna nyanser, växande hemligheter. Du måste veta exakt hur man vattnar och planterar en sådan växt till en början.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Uttrycket "orkidé i expanderad lera" låter på något sätt motsägelsefullt. Det är svårt att föreställa sig en kombination av en känslig blomma och ett tufft, till och med grovt byggmaterial. Men i verkligheten blir allt inte så illa. Amatörblomstrare odlar i alla fall följande:

  • fukt bibehålls utmärkt;
  • dess flöde från topp till botten orsakar inga problem;
  • du kan minska vattningsfrekvensen;
  • risken för "översvämning" av anläggningen elimineras praktiskt taget;
  • expanderad lera kommer inte att sönderfalla, det kommer inte att ruttna (det vill säga att ersättningar kommer att krävas mindre ofta);
  • intervallet mellan blomtransplantationer ökar.
Bild
Bild

Men han har också svagheter. Låt oss också nämna dem:

  • expanderad lera är mycket tung (vilket gör kapaciteten tyngre vid odling av stora växter);
  • detta ämne manifesterar sig väl hemma, men är till liten nytta för växthusgårdar;
  • det är bara nödvändigt att luta grytan lite, eftersom fyllmedlet börjar hälla ut därifrån;
  • det är mycket svårt att sätta och fixa stödet för orkidén.
Bild
Bild

Valet av expanderad lera

Men även efter justering för alla uppenbara nackdelar används expanderad lera mer och mer aktivt vid odling av orkidéer. Och därför är det viktigt att kunna välja rätt typ av det. Att helt enkelt köpa samma material som levereras till byggarbetsplatser är uppenbarligen oacceptabelt. Dräneringsmassan ackumulerar rikligt med salter, som är rikliga i vatten. Med tiden kan detta till och med leda till att blomman slutar utvecklas helt.

Trädgårdssubstrat expanderad lera kan ge bra resultat . Det uppskattas av många trädgårdsmästare. Detta är ett miljövänligt ämne, för vilket utvald lera används. Det renas preliminärt från salter.

Viktigt: ju större växternas rötter desto större bör den expanderade lerfraktionen vara.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Att döma av recensioner från erfarna blomsterhandlare kan en mängd olika typer av orkidéer odlas i expanderad lera:

  • papiopedilums;
  • cymbidium;
  • cattleya;
  • dendrobium;
  • phragmipedia;
  • wandas;
  • phalaenopsis.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med problematiska rötter kan till och med planteras framgångsrikt. I det expanderade lerskiktet bildas nya rötter snabbt, och tillväxten kommer att bli mycket betydande.

Det måste dock komma ihåg att ett helt friskt rotsystem anpassar sig inte alltid effektivt till den expanderade lermiljön . Enskilda rötter kan ersättas, vilket komplicerar och förlänger processen.

Du måste plantera en orkidé i krukor av transparent plast, vilket gör att du kan övervaka rötternas tillstånd.

Men alla hål ska bara placeras på väggarna. De ska inte vara längst ner. Praktiska observationer av orchievods visade att med en volym på 0,3-0,5 liter bör hålen för utsläpp av överskott av vatten ligga på en nivå av 10 mm över botten (i form av en rad). Om krukans kapacitet överstiger 500 ml behövs en höjd på cirka 15 mm, och med en volym på 1500-2000 ml görs hål åtminstone på en höjd av 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under vandan är det tänkt att förbereda hjälphål på hela krukans vägg på olika ställen. Faktum är att denna typ av orkidé särskilt lider av otillräcklig luftning.

Planteringen görs bäst på våren, när växten bara börjar växa och bilda rötter . Under sådana förhållanden är dessa processer de minst smärtsamma för honom. Expanderade lergranulat måste blötläggas i vatten i 24 timmar, där fytohormoner tillsätts; efter blötläggning ska vattnet rinna av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Grundprinciperna är desamma som vid plantering i traditionella underlag:

  • noggrant utvald temperatur;
  • lång bakgrundsbelysning;
  • begränsad luftfuktighet;
  • systematisk vattning;
  • kompetent utfodring.
Bild
Bild

Men det finns också finesser som skiljer arbetet med en orkidé i expanderad lera från mer välbekanta alternativ. När växten väl har planterats måste den vattnas så att vattnet stiger med cirka 10 mm. Sedan måste du tillsätta vatten när det avdunstar. I detta fall - åtminstone i teorin - kommer vätskan att jämnt närma sig rötterna. Materialet själv reglerar deras fukt på grund av dess porositet.

Det är sant att många odlare ganska rimligen föredrar den mer välkända nedsänkningstekniken . Expanderad lera gör att du kan använda den på grund av dess förmåga att absorbera en viss mängd vatten. Med denna metod för odling av orkidéer är korrekt utfodring av stor vikt. Expanderad lera förlorar till det naturliga underlaget i näringskapacitet - strikt sett är det generellt lika med noll.

Strategin är mycket enkel: de sänker dosen som rekommenderas i instruktionerna med 6-8 gånger och applicerar den med varje vattning.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

Du bör omedelbart vara beredd på att orkidén kommer att rota länge. Poängen är själva bytet av rötter vid byte av substrat. Man tror att detta beror på omöjligheten för det gamla rotsystemet att snabbt ändra regimen. För själva växten hotar detta dock ingenting, förutom försenad blomning. Svårigheter kan också orsakas av den redan nämnda hällningen av expanderade lerkulor med en liten lutning av behållaren.

Allvarliga svårigheter väntar dem som försöker odla en orkidé i expanderad lera utan extra matning. Detta tillvägagångssätt visar sig bara vara växtens död. I naturen växer orkidén också på steniga jordar. Därför kan man inte säga att expanderat lersubstrat är onaturligt. Slutsats - åtminstone skulle det vara ganska rimligt att prova denna teknik.

Rekommenderad: