Fylla Vägen Med Krossad Sten: Gör-det-själv Krossad Enhet? Vilken Typ Av Krossad Sten Behövs? Byggteknik

Innehållsförteckning:

Video: Fylla Vägen Med Krossad Sten: Gör-det-själv Krossad Enhet? Vilken Typ Av Krossad Sten Behövs? Byggteknik

Video: Fylla Vägen Med Krossad Sten: Gör-det-själv Krossad Enhet? Vilken Typ Av Krossad Sten Behövs? Byggteknik
Video: Tips! Så lägger du sten i trädgården - ©Flisby AB, Flisbybloggen 2024, April
Fylla Vägen Med Krossad Sten: Gör-det-själv Krossad Enhet? Vilken Typ Av Krossad Sten Behövs? Byggteknik
Fylla Vägen Med Krossad Sten: Gör-det-själv Krossad Enhet? Vilken Typ Av Krossad Sten Behövs? Byggteknik
Anonim

Ofta används en grusväg som ingång till ett lanthus eller stuga. Men med tiden, på grund av intensiv användning och exponering för regn, blir det praktiskt taget oanvändbart, gropar och gropar visas på det. Ett av de mest lönsamma sätten att återställa en sådan väg, göra den jämn och stark är att lägga till spillror.

Bild
Bild

Särdrag

Anordningen för vägbädden genom att dumpa krossad sten är en ganska komplicerad process. Här kommer det inte att räcka med att bara fylla det befintliga spåret utan ytterligare produktionsprocesser, till exempel ramning . Fyllningen görs i lager. Skikten har en tjocklek på 20 till 40 centimeter, beroende på under vilka förhållanden arbetet utförs. Detta gör att du kan tömma regnvatten så effektivt som möjligt och fördela lasten i vägens paj och förlänga dess resurs.

Med tidigt underhåll - tillsats av krossad sten - kan det hålla länge, bara något sämre i kvalitet än asfalt eller betongbeläggning

Med tanke på att priserna på krossad sten är mycket lägre än för asfalt och betong, kommer denna typ av vägyta att vara idealisk för ett lanthus eller sommarstuga där det inte finns något stort trafikflöde. Det låter dig spara mycket pengar och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med att fylla vägen med spillror:

  • överkomliga priser på material;
  • vägbanans hållbarhet;
  • fyllnadsarbete beror inte på väderförhållandena och kan utföras när som helst på året;
  • förorenar inte miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av krossad sten behövs?

Krossad sten är ett mångsidigt material som används i nästan alla konstruktionsområden. Det skiljer sig på många sätt, särskilt i sitt ursprung. Det kan produceras från stenar, det finns också malm och sekundär krossad sten, vilket också är populärt.

Detta material har följande egenskaper:

  • krossad stenfraktion (partikelstorlek);
  • fläckighet (formgeometri);
  • densitet och styrka;
  • frostbeständighet och radioaktivitet, som anges på etiketten.
Bild
Bild
Bild
Bild

För fyllning av vägar används krossad sten från stenar oftast. Den har lämpliga egenskaper för att klara ganska intensiva belastningar. Företrädet ges till granit och kalksten. Krossad granit har en hållfasthetsgrad på M1400, vilket gör att den tål ganska höga belastningar under en lång period . Kalksten, på grund av sin lägre hållfasthet, används som en "kudde" under vägens bas. För olika lager rekommenderas att använda olika storlekar av krossad sten: strö det nedre lagret med ett större, och det övre från materialet av mindre fraktioner.

Och för att spara pengar kan du ordna dumpning av vägar med sekundär krossad sten. När det gäller kostnaden är detta det mest lönsamma alternativet, men det är något sämre i styrka än naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av mängden material

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att exakt beräkna mängden material som krävs för att undvika en obehaglig situation med en oväntad brist på dem.

För en korrekt beräkning är det nödvändigt att känna till kvaliteten på det använda ämnet (i detta fall krossad sten) - den specifika vikten och komprimeringskoefficienten . Dessa data finns i den tekniska dokumentationen eller kontakta tillverkaren. Följande indikatorer anses typiska för granitkrossad sten: specifik vikt - från 1, 3 till 1, 47 t / m3, komprimeringskoefficient under rullning - 1, 3. Beräkningar görs per 1 kvadratmeter väg och görs enligt formel:

skikttjocklek (meter) * lagerbredd (meter) * skiktlängd (meter) * specifik vikt * komprimeringsfaktor

Så, för att fylla en kvadratmeter av en väg med ett lager av granitkrossad 25 centimeter tjock, behöver du:

0,25 x 1 x 1 x 1,3 x 1,3 = 0,42 t

Vägbanans yta beräknas genom att multiplicera dess längd med dess bredd.

Bild
Bild

Byggteknik

För arbete av högsta kvalitet på att fylla vägen med spillror är det nödvändigt att locka till sig särskild vägbyggnadsutrustning, till exempel en väghyvel, vägvibratorer, lastbilar för materialförsörjning. Detta beror på arbetskraften i vissa produktionsprocesser. Men att göra sådant arbete med egna händer med små volymer är ganska genomförbart.

Det finns flera huvudstadier av vägbyggen från spillror för långsiktig drift

Ta bort det översta jordlagret

Med hjälp av en bulldozer skärs ett lager upp till 30 cm djupt jord, varefter det försiktigt komprimeras med rullar.

Detta förbereder platsen för nästa etapp.

Bild
Bild

Sanddynanordning

Skikttjockleken varierar från 20 till 40 centimeter. Sandskiktet komprimeras också tätt. För en mer fullständig krympning hälls skiktet med vatten.

Bild
Bild

Krossad kuddeenhet

I detta skede dumpas ett lager krossad kalksten, den så kallade kudden. Det fungerar som grund för att lägga huvudbeläggningen av krossad granit.

En grov fraktion används för att förbättra dräneringsegenskaperna. Skiktet komprimeras också med rullar.

Bild
Bild

Dumpa det översta lagret

Det sista lagret måste täckas med granitkrossad sten av en finare fraktion.

Bild
Bild

Betygsättning

Efter återfyllning av det sista lagret av grus är det nödvändigt att jämna vägbanan över hela området.

Därefter utförs en slutlig noggrann komprimering.

Bild
Bild

Korrekt och konsekvent prestanda i alla arbetsskeden säkerställer vägens hållbarhet och goda prestanda.

Ett viktigt arbetsskede är uppläggningen av vägarna . Som regel görs återfyllning av axlarna för att höja deras nivå från marken i det närliggande territoriet. Efter att ha fyllt vägarna jämnas och förstärks de.

För enheten för tillfällig täckning, till exempel för att organisera en entré till byggnadsarbetsplatsen, vilket inte innebär långsiktig användning av en vallväg, är genomförandet av alla etapper inte en förutsättning. Platsen där transporten ska passera är helt enkelt täckt med spillror och jämnas, ibland även utan ytterligare ramning.

Rekommenderad: