Betongkvaliteter I Expanderad Lera: M100 Och M150, D500. Vikten Av Expanderad Lerbetong är 1 M3. М200 Och В20, D1000 Och Andra Märken, Deras Avkodning

Innehållsförteckning:

Video: Betongkvaliteter I Expanderad Lera: M100 Och M150, D500. Vikten Av Expanderad Lerbetong är 1 M3. М200 Och В20, D1000 Och Andra Märken, Deras Avkodning

Video: Betongkvaliteter I Expanderad Lera: M100 Och M150, D500. Vikten Av Expanderad Lerbetong är 1 M3. М200 Och В20, D1000 Och Andra Märken, Deras Avkodning
Video: Leverans och installation av vårt lättfyllnadsmaterial Leca lättklinker 2024, April
Betongkvaliteter I Expanderad Lera: M100 Och M150, D500. Vikten Av Expanderad Lerbetong är 1 M3. М200 Och В20, D1000 Och Andra Märken, Deras Avkodning
Betongkvaliteter I Expanderad Lera: M100 Och M150, D500. Vikten Av Expanderad Lerbetong är 1 M3. М200 Och В20, D1000 Och Andra Märken, Deras Avkodning
Anonim

En typ av lättbetong tillverkad med olika fraktioner av eldad lera med en partikelstorlek på 5 till 40 mm som fyllmedel kallas expanderad lerbetong. Den har goda värmeisoleringsegenskaper, ökad tillförlitlighet och säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka märkning

Kvaliteten och viktproportionerna av de beståndsdelar som ingår i betongen avgör de viktigaste egenskaperna hos expanderad lerbetong: hållfasthet, värmeledningsförmåga och vattenabsorption, motståndskraft mot frysning och reaktion på effekterna av biologiska och aggressiva miljöer … Specifikationer och krav för betongblock för murverk anges i GOST 6133, för betongblandningar - i GOST 25820.

De viktigaste indikatorerna för att bedöma kvaliteten på block eller betong är hållfasthetsindikatorer, betecknade med bokstaven M, och densitet, betecknade med bokstaven D . Deras värden beror på förhållandet mellan de material som ingår i blandningen. Men de är inte alltid desamma. När man använder expanderad lera med olika densiteter skiljer sig också styrka indikatorer. För tillverkning av fylliga expanderade lerblock tas fyllmedel med en partikelstorlek som inte överstiger 10 mm. Vid tillverkning av ihåliga produkter används fyllmedel upp till 20 mm i storlek. För att få mer hållbar betong används fina fraktioner som fyllmedel - flod och kvartssand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrkeindex är ett materials förmåga att motstå förstörelse under en belastning som appliceras på ett givet material. Den högsta belastningen vid vilken materialet bryts ned kallas draghållfasthet. Siffran bredvid hållfasthetsbeteckningen visar vid vilket maximalt tryck blocket kommer att misslyckas. Ju högre siffra, desto starkare block. Beroende på tryckbelastningen tål man sådana kvaliteter av expanderad lerbetong:

  1. M25, M35, M50 - lätt expanderad lerbetong, som används för konstruktion av innerväggar och fyllning av hålrum i ramkonstruktion, konstruktion av små strukturer som skjul, toaletter, bostadshus i en våning;
  2. M75, M100 - används för att hälla lastade golv, bygga garage, ta bort källaren i en hög byggnad, bygga stugor upp till 2, 5 våningar;
  3. M150 - lämplig för tillverkning av block för murverk, inklusive bärande konstruktioner;
  4. M200 - lämplig för bildning av block för murverk, vars användning är möjlig för horisontella plattor med låg belastning;
  5. M250 - det används när man häller bandfundament, bygger trappor, hällplatser;
  6. M300 - används vid konstruktion av brotak och motorvägar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrkan hos expanderade lerbetongblock beror på kvaliteten på alla komponenter som ingår i blocken: cement, vatten, sand, expanderad lera . Även användning av vatten av låg kvalitet, inklusive okända föroreningar, kan leda till en ändring av de specificerade egenskaperna hos expanderad lerbetong. Om egenskaperna hos den färdiga produkten inte uppfyller kraven i GOST för expanderad lera betong eller block, kommer sådana produkter att betraktas som förfalskade.

Andra märken

Det finns flera fler sätt att klassificera expanderad lerbetong. En av dem är baserad på egenskaperna hos storleken på de granuler som används för fyllning. Låt oss överväga alla alternativ.

Tät betong har kvarts eller flodsand i form av ett fyllmedel och ett ökat innehåll av en bindemedelskomponent . Storleken på sandkorn överstiger inte 5 mm, bulkdensiteten för sådan betong är 2000 kg / m3. och högre. Den används främst för fundament och bärande konstruktioner.

Stor porös expanderad lerbetong (sandlös) innehåller lergranulat, vars storlek är 20 mm, och sådan betong är betecknad IN 20 … Massdensiteten för betong reduceras till 1800 kg / m3. Det används för att forma väggblock och skapa monolitiska strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Porös expanderad lerbetong innehåller fraktioner av lergranulat, vars storlek varierar från 5 till 20 mm. Det är uppdelat i tre typer.

Strukturell . Storleken på granulaten är cirka 15 mm, betecknad som B15. Massdensitet varierar från 1500 till 1800 kg / m3. Det används vid konstruktion av bärande konstruktioner.

Bild
Bild

Strukturell och värmeisolering … För blandningen, ta en granulatstorlek på cirka 10 mm, betecknad B10. Massdensitet varierar från 800 till 1200 kg / m3. Används för blockformning.

Bild
Bild

Värmeisolerande … Innehåller granulat från 5 mm i storlek; bulkdensiteten minskar och sträcker sig från 600 till 800 kg / m3.

Bild
Bild

Av frostbeständighet

En viktig indikator för att karakterisera kvaliteten på expanderad lerbetong. Detta är betongens förmåga att, efter att den har fyllts med fukt, frysa (sänka omgivningstemperaturen under noll grader Celsius) och efterföljande upptining när temperaturen stiger utan att ändra hållfasthetsindex. Frostmotstånd indikeras med bokstaven F, och siffran bredvid bokstaven indikerar antalet möjliga frysnings- och avfrostningscykler. Denna egenskap är mycket viktig för länder med kallt klimat . Ryssland ligger geografiskt i riskzoner, och indikatorn för frostbeständighet kommer att vara en av de viktigaste i sin bedömning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter densitet

Denna indikator karakteriserar mängden skummad lera, som infördes i betongkompositionen, vikt i 1 m3, och betecknas med bokstaven D. Indikatorer sträcker sig från 350 till 2000 kilo:

  • expanderad lera med låg densitet från 350 till 600 kg / m3 (D500, D600) används för värmeisolering;
  • medeltäthet - från 700 till 1200 kg / m3 (D800, D1000) - för värmeisolering, fundament, murverk, blockgjutning;
  • hög densitet - från 1200 till 1800 kg / m3 (D1400, D1600) - för konstruktion av bärande konstruktioner, väggar och golv.
Bild
Bild

Genom vattenbeständighet

En viktig indikator som anger graden av fuktabsorbering utan risk för strukturellt fel. Enligt GOST måste expanderad lerbetong ha en indikator på minst 0,8.

Bild
Bild

Urvalstips

För att den framtida strukturen ska fungera länge, vara varm, inte ackumulera fukt och inte kollapsa under påverkan av negativa naturliga påverkan, är det absolut nödvändigt att få en fullständig beskrivning av betongens eller blockens kvalitet användas i konstruktion.

För att fylla fundamentet behövs betong med ökad hållfasthet - märket M250 är lämpligt. För golvet är det bättre att använda märken som har värmeisoleringsegenskaper. I detta fall är märket M75 eller M100 lämpligt. För överlappning i en envåningshus är det värt att använda varumärket M200.

Rekommenderad: