Asbesttyg: Tyger För Skorsten Och Asbest För Att Släcka En Brand, Tyg Från Fibrer AT-3 Och AT-2, AT-4 Och Andra Typer Av Brandfiltar

Innehållsförteckning:

Video: Asbesttyg: Tyger För Skorsten Och Asbest För Att Släcka En Brand, Tyg Från Fibrer AT-3 Och AT-2, AT-4 Och Andra Typer Av Brandfiltar

Video: Asbesttyg: Tyger För Skorsten Och Asbest För Att Släcka En Brand, Tyg Från Fibrer AT-3 Och AT-2, AT-4 Och Andra Typer Av Brandfiltar
Video: Textile Fibers Burning Test 2024, Maj
Asbesttyg: Tyger För Skorsten Och Asbest För Att Släcka En Brand, Tyg Från Fibrer AT-3 Och AT-2, AT-4 Och Andra Typer Av Brandfiltar
Asbesttyg: Tyger För Skorsten Och Asbest För Att Släcka En Brand, Tyg Från Fibrer AT-3 Och AT-2, AT-4 Och Andra Typer Av Brandfiltar
Anonim

Asbestduk är ett fibröst material från silikatgruppen. "Asbest" på latin betyder berg eller oförstörbart lin. Asbesttyg tillverkas på en vävmaskin genom att väva garnfibrer. Hon, garnet, representeras av asbestfibrer och bomulls-, lavsan- eller viskostrådar som binder dem. Det kan finnas 5-18% av sådana trådar i tyget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Tyget dök upp i antiken, när människor såg fiberduk, mycket likt ruttnat trä. Från det fick de idén att väva en duk. Och då blev det klart att det resulterande tyget inte utsätts för förbränning. Adeln, som inte snålade med högtiderna, föredrog att täcka borden med dukar gjorda exakt av asbestväv . Och det här är logiskt: det finns ingen anledning att tvätta dem, men du kan bara kasta det fantastiska materialet i elden. Och sedan, ta ut ur lågan en ren och helt oskadad duk, redo för en ny tjänst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, under lång tid förstod människor i allmänhet inte hur detta var möjligt, medan andra använde det. Inte ens Karl den store ansåg det vara skamligt att visa sin omgivning detta trick med asbest som kastades i elden . De imponerade tittarna var säkra på att linjalen till och med kunde hantera lågan, och därför var han också en trollkarl. Under åren och århundradena växer efterfrågan på asbestväv bara. De gör redan hattar, handskar, handdukar och mycket mer av det. Naturligtvis klarade sig inte riddarpansar utan asbesttyg, vilket gjorde dem brandsäkra. Asbest användes för att göra gardiner på teatrar, bagare sydde förkläden till sig själva av tyg som glasblåsare och smeder, till exempel använde det.

Bild
Bild

Idag produceras asbestväv i olika delar av världen: i USA, Kanada, Indien . För närvarande har produktionsmetoden förbättrats, viskos eller lavsan kan tillsättas som bindande element. Naturligtvis pågår det mycket forskning om de potentiella farorna med asbest. Och ämnet är verkligen inte ogrundat: i ett antal länder är det förbjudet som ett material som kan orsaka onkologi.

Sant, för detta för att en person ska få sådana risker måste asbestfibrer komma in i lungorna i höga koncentrationer . Och detta gäller redan bara de kategorier av människor som ständigt arbetar med asbest. I produktionen används därför nya, perfekta skyddsnivåer för anställda. Men asbest som byggmaterial anses vara ofarligt och giftfritt. Därför används tyget som värmeisolerande eller dämpande material, som grund för arbetskläder och andra ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur är duken gjord?

De största asbestfyndigheterna registreras i staterna, Frankrike, Japan, Ryssland och Sydafrika. Innan du tar materialet för ytterligare manipulationer måste du kamma ut det väl, på ett speciellt sätt. Tyget är tillverkat av både tvärgående och längsgående vävning. Förutom asbest läggs andra fibrer till tyget, vars totala andel inte kommer att vara högre än 18. Om bomull eller viskos tillsätts är garantin på tyget 5 år, om det är polyesterfiber, förlängs det till 10 år.

Viktig! Krysotil asbest eller magnesiumhydrosilikat används för tillverkning av asbestväv. Ämnet är skiktat, bestående av buntar av mycket tunna fibrer som är otroligt rivresistenta.

Bild
Bild

Efter kammning av dessa långa naturfibrer tillsätts ett bindemedel där, tvinnat till en tråd som kallas asbestgarn. Och på vävvävstolar vävs detta garn i en trasa. Väv som enkel vanlig vävning och rep och twill. Tygets yta är grov.

Tillverkningsanläggningarna tillverkar asbestduk i rullar i olika storlekar . Dessa kan vara både standardstorlekar och originalstorlekar, som avtalas i förväg med kunden. Vikten på en rulle bör inte överstiga 80 kg. Den naturliga färgen på duken är vit med en liten glans, men den kan vara gulgrön och gulbrun. Om kunden så önskar målas dock det brandsäkra tyget om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga egenskaper och egenskaper

Tygets huvudsakliga egenskap är brandbeständighet. Detta är i själva verket det enda materialet av detta slag som kan garantera skydd mot brand, det vill säga ett brandsläckningsmaterial med en naturlig sammansättning i basen. Det finns ganska många fördelar med materialet, det:

  • brandsäker och värmebeständig;
  • hållbart och slitstarkt;
  • frostbeständig;
  • har goda värmeisoleringsegenskaper;
  • inte rädd för svampar och ruttnande;
  • resistent mot alkalier och vissa syror;
  • har låg ljudkonduktivitet;
  • skiljer sig åt i pris.

Finns det tekniska nackdelar med materialet? Ja, det var inte utan dem. Till exempel behöver asbestduk särskild avfallshantering. Skadan av det gäller främst endast proffs som ständigt måste komma i kontakt med tyg. Asbestdammpartiklar, som nämnts ovan, kan sätta sig i lungorna.

Men proffsen skyddas av en speciell uniform. Samma material som säljs och används för olika byggarbeten måste uppfylla GOST och vara certifierat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Inom konstruktion används asbest mer än i stor utsträckning. Det finns flera sorter av det.

AT-4

Vid användning tål den temperaturer upp till +400 grader, innehåller upp till 82% mineralfibrer, och som bindemedel innebär det mässingstråd. Det är ett material med ökad styrka och densitet. Används under extrema förhållanden.

Bild
Bild

AT-2

Drifttemperaturen är också +400 grader, mineralfibrerna i tyget är 81,5%. Pärmen är bomull. Det används vid tillverkning av asbestlaminat. Detta är namnet på en komprimerad produkt, som inte består av ett lager asbestduk och är impregnerat med harts. Dess omfattning är värmeisolering i industrin, liksom att göra objektet mer hållbart.

Bild
Bild

KLOCKAN 7

Tål temperaturer upp till +450 grader, och mängden mineralfibrer i den är 90%. Det används som ett dämpande och värmeisolerande material.

Bild
Bild

VID 3

Nästan identiskt med AT-2-material. Bomull tillsätts också till dess sammansättning. Bra material för industriutrustningsprodukter.

Bild
Bild

Övrig

Tyg A-5 ligger också nära A-4, det innehåller också mässingstråd, tillämpningsområdet är detsamma. AT-1 skriver rätt AT-1C, temperaturen är +400 grader, mineralfibrer i kompositionen minst 85%, bomull väljs som bindemedel. AT-6 tål temperaturer på högst 100 grader, och mängden mineralfibrer i den är lika med 95%, materialet används vid framställning av membran för vattenelektrolys.

AT-8 och AT-9 har samma sammansättning och tillämpning som AT-7. AT -16 - tyg med minst 95% asbest i kompositionen, lämpligt för en temperaturregim på 100 grader. Det används som ett membran i vattenelektrolys, liksom vid tillverkning av tygexpansionsfogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Asbestduk har sina egna egenskaper som korrelerar med dess prestandaegenskaper. De stavas i GOST 6102 94. För varje märke, enligt denna standard, måste det finnas egna parametrar, som inkluderar ytdensitet, termiskt användningsområde, ultimata belastningar och antalet trådar per 10 cm, parametrar (bredd och tjockleksindikatorer). Vad ska stå på en rullmärke av något märke:

  • tillverkare;
  • namnet på tyget och dess märke;
  • rullbredd;
  • numret på partiet i vilket en viss duk producerades;
  • tillverkningsdatum;
  • standard och tekniska villkor;
  • bokstaven T.

Naturligtvis kan du bara köpa sådant material från en pålitlig säljare som har alla nödvändiga dokument för det. Materialet är specifikt, varför eventuella falska kommer att kosta köparen för mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används det till?

Chrysotile asbest är det mest populära asbesttyget. Och tillämpningsområdet är mycket brett. Här är bara några exempel på områden där asbestduk används.

  • Tak- och väggprodukter. Om du lägger asbest till cement får du ett asbestcementtyg som är mycket starkt. Det kan realiseras i ark.
  • Fasadplattor, tryck (och icke-tryck) rör med olika diametrar.
  • Filter, sladdar samt tyger, kartong - och andra liknande material som används för värmeisolering och tekniska behov.
  • Gummiprodukter. Till exempel, för att göra ett gummerat tyg, kan du lägga till asbestfiber till det med bomull och rayon i formeln.
  • Asfaltbetongblandningar, borr- och konstruktionslösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Overaller är gjorda av asbest för att släcka en brand, för brandfiltar och filtar, för svetsning . En sådan eldfast produkt kan användas för skorsten, för lindning av ljuddämpare, och inte bara för svetsning eller brandsläckning. I bromsar används till exempel asbest som ett friktionsskyddande element. I industrin används den aktivt för filtrering. Det kan vara involverat i produktionen av plast, isolatorer, rester. Asbest används också aktivt för att isolera spisar och andra värmeanordningar.

Huvudegenskapen för detta tyg är att skydda en person från effekterna av högtemperaturkällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Regler för användning och förvaring av tyger börjar med säkerhetsåtgärder

  • Rummet där arbete utförs med asbestduk måste vara utrustat med forcerad ventilation och ventilation måste vara kraftfull. Med hjälp av ventilationsutrustning måste partiklar av asbest avlägsnas helt från utrymmet.
  • När du arbetar med duken måste du vara säker på att bära slutna kläder och tjocka handskar. Kontakt av materia med hud och slemhinnor hos en person bör minimeras.
  • Själva duken måste förvaras i ett slutet utrymme. Tja, om detta inte är möjligt, och det förblir utomhus, måste du hitta på något för att skydda det från fukt. Annars fungerar tyget inte.
  • Asbestduk kan transporteras i stort sett på vilket sätt som helst, men endast på grundval av en komplett och högkvalitativ förpackning av materialet i polyeten. Ibland fuktas tyger på ett visst sätt under transporten så att asbestpartiklar inte släpps ut i luften. Men oftare räcker det med ett bra, tätt paket.
  • Torkning av asbestduk bör utföras med intervall om minst 1 gång på 3 månader. Duken ska rengöras från damm med samma frekvens.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt förvaring av tyget är mycket viktigt: de stängbara fodralen och locken som är otillgängliga för vatten hjälper till att snabbt använda tyget vid en brand.

Därför måste den ofta torka ut för att inte sluta behålla sina egenskaper. I Ryssland används och tillverkas asbestduk, trots att många länder har övergivit det . Men de har ännu inte hittat en värdig ersättare för den, och därför lämnar de den i produktion. Det återstår att hålla koll på ny forskning, och tyget som måste användas nu drivs med alla försiktighetsåtgärder.

Rekommenderad: