Muttrar Med Hack För Att Förhindra Lossning: M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Från Galvaniserat Stål Och Andra Typer, Deras Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Muttrar Med Hack För Att Förhindra Lossning: M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Från Galvaniserat Stål Och Andra Typer, Deras Vikt

Video: Muttrar Med Hack För Att Förhindra Lossning: M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Från Galvaniserat Stål Och Andra Typer, Deras Vikt
Video: Teaching myself about insert nuts 2024, April
Muttrar Med Hack För Att Förhindra Lossning: M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Från Galvaniserat Stål Och Andra Typer, Deras Vikt
Muttrar Med Hack För Att Förhindra Lossning: M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Från Galvaniserat Stål Och Andra Typer, Deras Vikt
Anonim

Vid konstruktionsarbete används ett stort antal olika fästelement. Nötter används flitigt. I butiker kommer kunderna att kunna hitta en mängd olika typer av sådana fästelement. Idag kommer vi att prata om nötter utrustade med ett speciellt hack som förhindrar lossning.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Dessa fästelement är små sexkantiga eller fyrkantiga bitar. Det finns ett hål i deras centrala del. Förutom, insidan av detta hål har en speciell form som är utformad för att överföra vridmoment med hjälp av ett verktyg.

Bild
Bild

Utformningen av de räfflade muttrarna gör att delen kan fästas tätt på ytan.

En sådan anordning kallas oftare en fläns . Och det finns också prover med ett helt plant element. Dessa prover säljs vanligtvis i uppsättningar om 100, 200 eller 1000 stycken i ett paket.

Bild
Bild

Muttrar med ett speciellt hack för att förhindra lossning anses vara mer pålitliga fästelement.

Deras design kommer inte att skruvas loss under drift under lång tid, vilket ger en stark och stark anslutning av enskilda delar till varandra. Dessa enheter används för att ansluta gängade föremål (skruv, bult, tapp), kabelbrickor.

Bild
Bild

Vad är dem?

Muttrar med ett speciellt hack för att förhindra lossning kan variera beroende på material och tillverkningsteknik

Rostfria element . Detta material har en hög styrka, tillförlitlighet och hållbarhet. Fästelement i hackade stål är också särskilt värmebeständiga, produkter tål lätt plötsliga temperaturförändringar. Rostfria modeller används ofta när man installerar konstruktioner som kommer att ligga utomhus, eftersom de är ganska motståndskraftiga mot miljöpåverkan.

Bild
Bild

Rostfritt stål anses vara ett miljövänligt material. Det är inte känsligt för bildning av rost och plack även efter långvarig användning.

En sådan metallbas kan vara av flera sorter . Så austenitiska stål utmärks, de är gjorda med en liten tillsats av krom och nickel, duplexstål, de är gjorda med samma tillsatser, inklusive kväve. Ferritiska, martensitiska typer av rostfritt stål kan också särskiljas separat.

Bild
Bild

Galvaniserade galvaniserade fixeringsmodeller . Galvanisering görs genom att applicera olika kemiska och metallbeläggningar på materialet. Vid galvanisk galvanisering tillverkas ett tunt lager zink på metallen i elektrolytmassan. I elektrolysprocessen börjar zink lösa sig, varefter dess joner avsätts på produktens yta.

Bild
Bild

Galvaniserat stål är särskilt motståndskraftigt mot bildandet av ett frätande lager.

Fästelement av metall med en sådan beläggning, även under förhållanden med hög luftfuktighet och plötsliga temperaturförändringar, kan hålla länge, ge en stark och pålitlig anslutning av delar.

Lågt kolstål . Detta material är en seg legering som inte innehåller legerade komponenter. Denna typ av stål är tillverkad med speciella föroreningar och tillsats av kol. Den låga kolmassan innehåller mangan och kisel.

Denna metall är mjuk, den används inte ofta för att skapa fästelement.

Bild
Bild

Den har inte en hög styrka. Metallen kännetecknas av låg seghet, den är ganska känslig för mekanisk åldring, eftersom den vid upprepade belastningar kommer att känna spänningskoncentrationen . Oftast, när man gör muttrar av lågkolstål, används speciell härdning för att göra dem så starka och pålitliga som möjligt.

Ibland, vid tillverkning av sådana fästelement, tillsätts dessutom brons eller mässing till baslegeringen. Vissa typer av nötter med ett speciellt hack är gjorda av en magnesiumbas och duralumin.

Bild
Bild

Muttrarna kan också skilja sig från varandra beroende på noggrannhetsklassen. Följande grupper utmärks:

  • klass A (denna grupp avser produkter med ökad noggrannhet);
  • klass B (muttrar med normal noggrannhet);
  • klass C (grova precisionsmodeller).
Bild
Bild

Prover som tillhör klass A behandlas noggrant . Det bör inte finnas några oegentligheter eller andra defekter på ytan. Den andra sorten bearbetas också, men små oegentligheter kan tillåtas. Fästelement som tillhör den senare sorten kan tillverkas med felaktigheter, de genomgår inte samma noggranna bearbetning som de två första typerna.

Bild
Bild

Nötter skiljer sig också beroende på deras styrka.

Det finns totalt sju styrka klasser: 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa beteckningar visar 1/100 av draghållfastheten för skruven eller bulten som muttern är ansluten till.

Mått och vikt

Alla mått anges på fästelementen. Grundbeteckningen avser tråddiametern. De vanligaste modellerna är M6, M8, M10 . Men även i järnaffärer kan du se produkterna M16 och M48.

Bild
Bild

Vikten av dessa fästelement kan också anges på förpackningarna . De är alla relativt lätta. Modeller med de minsta tråddiametrarna kan ha vikter på 0, 32; 0,81; 1,23 gram. Större fästelement kan väga i intervallet 11-64 gram.

Urvalstips

Innan du köper sådana fästelement bör du vara uppmärksam på några av nyanserna.

Var noga med att titta på mutterns storlek. I detta fall beror valet på storleken på delarna som ska anslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och tänk också på materialet från vilket muttern är gjord. De starkaste och mest hållbara är modellerna av behandlat stål . Muttrarnas och skårornas yta måste slipas noggrant, det får inte finnas några oegentligheter på det, annars kan detta påverka anslutningens tillförlitlighet.

Högkvalitativa modeller måste ha speciella märken.

Den kommer att bestå av 4 siffror och latinska bokstäver . Avkodning gör att du kan bestämma typen av tråd (extern eller intern) och antalet luckor i den. När du väljer är det viktigt att titta på styrkan och noggrannhetsklassen.

Kvalitetsprodukter måste tillverkas i enlighet med statens standard (GOST 50592). Utländska fästelement tillverkas enligt DIN (6923), ASA m.fl.

Rekommenderad: