Masugnsslagg (27 Foton): Vad är Det? Densitet Av Granulerad Slagg, Skillnader Från Ståltillverkning, Användning Av Krossningsfilter, Vikt 1 M3 Och Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Masugnsslagg (27 Foton): Vad är Det? Densitet Av Granulerad Slagg, Skillnader Från Ståltillverkning, Användning Av Krossningsfilter, Vikt 1 M3 Och Sammansättning

Video: Masugnsslagg (27 Foton): Vad är Det? Densitet Av Granulerad Slagg, Skillnader Från Ståltillverkning, Användning Av Krossningsfilter, Vikt 1 M3 Och Sammansättning
Video: blast furnace slag granulation VNIIMT technology www.vniimt.ru 2024, Maj
Masugnsslagg (27 Foton): Vad är Det? Densitet Av Granulerad Slagg, Skillnader Från Ståltillverkning, Användning Av Krossningsfilter, Vikt 1 M3 Och Sammansättning
Masugnsslagg (27 Foton): Vad är Det? Densitet Av Granulerad Slagg, Skillnader Från Ståltillverkning, Användning Av Krossningsfilter, Vikt 1 M3 Och Sammansättning
Anonim

Det är mycket viktigt för konsumenterna att ta reda på vad det är - masugnsslagg. Den korrekta djupa karakteriseringen kan inte begränsas till bekantskap med densiteten hos granulärt slagg, med dess skillnader från ståltillverkning, med en vikt på 1 m3 och en kemisk sammansättning. Det är absolut nödvändigt att ta reda på vad användningen av krossningsfilter är och vilka specifika typer av sådana produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Namnet "masugnsslagg" avser en specifik typ av konstgjord stenmassa. De framstår som en biprodukt från tillverkningen av masugnen i metallugnen-därav det vanliga namnet. Avfallsstenen smälts samman med flussmedel i laddningen, och så här ser slaggprodukter ut.

Om masugnsprocessen utförs strikt enligt tekniken, ser slaggen ut som en ljus produkt (ljusgrå, med gul, grönaktig och några andra toner). Om tillverkaren bryter mot den etablerade tekniken visas en annan färg - svart, detta indikerar en hög koncentration av järn i de tillverkade produkterna.

Slaggmassans struktur skiljer sig också inom vida gränser. Kända alternativ:

  • stenliknande;
  • glasliknande;
  • liknar porslin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Eftersom även på ett företag som tar emot råvaror från en stabil leverantörskrets kan tekniska nyanser förändras, är det naturligt att slaggens egenskaper och sammansättning i olika fall också är ganska signifikant olika. Du kan ofta läsa att denna produkt är kemiskt nära cement . Och detta uttalande är inte utan grund. Det finns dock något mindre kalciumoxid i slaggmassan, men det finns klart mer kiseldioxid, aluminiumoxid och andra liknande föreningar.

Det ska noteras att oxider förekommer vanligtvis inte i ren form, utan som en del av andra föreningar . Eftersom den tekniska processen innebär en kraftig kylning av den bearbetade massan innefattar slaggens kemiska sammansättning aluminosilikatglas. Den har en imponerande förmåga att reagera med andra ämnen. Ett separat viktigt ämne är den specifika vikten av 1 m3 masugnsslagg, som faktiskt också är bulkdensiteten (ibland är dessa begrepp utspädda, men de är fortfarande nära sammankopplade av uppenbara skäl). Denna siffra kan variera från 800 till 3200 kg, beroende på råvaran, bearbetningsmetoder och andra tekniska finesser.

Bild
Bild
Bild
Bild

I praktiken väger emellertid de flesta slaggen dock inte mindre än 2,5 och inte mer än 3,6 g per 1 cm3 . Ibland är den ännu lättare än smält metall. Inte konstigt - annars hade det varit omöjligt att tydligt och kompetent skilja slaggmassan från huvudprodukten från metallurgiska anläggningar. Även den speciella GOST 3476, som antogs 1974, gäller masugnsslagg.

Obs! Denna standard täcker inte produkter som härrör från järnlegeringar och magnetitmalm av något ursprung.

Standarden normaliserar:

  • innehållet av aluminiumoxid och några andra ämnen;
  • andelen fragment som inte har genomgått fullständig granulering;
  • nominell storlek på ett standardparti (500 ton);
  • krav för att testa prover från varje levererad sats separat;
  • omprovningsförfarande för tvivelaktiga eller tvetydiga indikatorer;
  • krav på lagring och förflyttning av färdiga produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den standardiserade värmeledningsförmågan hos masugnsslagg är 0,21 W / (mC) . Detta är en ganska anständig indikator, och fortfarande värre än mineralullens. Därför måste sådan isolering läggas i ett tjockare lager. I egenskaperna hos den levererade satsen av varor måste en sådan parameter som fläckighet anges. Ju större andel släta korn, desto mindre "vidhäftning" mellan dem, och också desto svårare är det att förbereda en lösning och hålla ihop massan.

Det är användbart att notera, tyvärr är miljövänligheten i masugnsslagg mycket tveksam . Användningen i direktkontakt med miljön, till exempel vid vägbyggande, orsakar allvarliga risker, främst bidrar till spridningen av tungmetaller. Men om vi utesluter erosionen av massan genom jord, smältvatten och nederbörd, så är problemet till stor del löst. Därför är det definitivt inte värt att ge upp användningen av slaggprodukter - i alla fall är det bättre än att slänga det direkt. Man måste dock vara uppmärksam på användningsvillkoren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från ståltillverkande slagg

Huvudspecificiteten är att en sådan produkt erhålls med en helt annan teknik. Och därför är dess kemiska sammansättning, och därför naturligtvis dess egenskaper, väldigt olika. Stålsmältningsavfall är tätare och uppenbarligen inte lämpligt som ett enkelt mineralfyllmedel eller isolering. men det används ibland som ballast vid vägbyggnad eller som aggregat för asfaltblandningar.

Experimenten ger lovande resultat, men den klassiska masugnsslaggen är fortfarande en bekvämare och attraktivare produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Slagproduktion är förknippad med smältning i en speciell ugn, till exempel råjärn. Det ämne vi behöver lämnar masugnenheten och värms upp till minst 1500 grader. Därför är det nödvändigt att kyla slaggen för att kunna arbeta med det. Det skulle vara för långt att vänta på att detta skulle ske naturligt. Därför övar de:

  • svullnad (eller på annat sätt kallvattenförsörjning);
  • blåser med luftstrålar;
  • krossning eller slipning på specialutrustning.

Det bör noteras att bearbetningsmetoden direkt påverkar den färdiga produktens sammansättning och egenskaper. Alla granulatorer vet om detta, och därför tar de hänsyn till ett sådant ögonblick när en viss uppgift ställs. Till exempel, med luftkylning kommer silikater och aluminiumsilikater att råda i slaggen. I vissa fall krossas slaggen också mekaniskt - denna procedur används antingen medan den fortfarande är flytande eller efter partiell stelning. Stora bitar bearbetas till små korn på ett sådant sätt som förbättrar ytterligare arbetsprestanda och förbättrar kvaliteten på den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis producerar ingen masugnsslagg med avsikt. Låt oss åter betona att detta alltid bara är en biprodukt från metallurgisk produktion.

Framställningen av granulat kan utföras med olika metoder med specifika anordningar. System för våt och halvtorr granulering är kända. I den våta metoden laddas slaggen i armerade betongpooler fyllda med vatten.

Det är vanligt att dela in poolerna i ett antal sektorer. Detta tillvägagångssätt säkerställer kontinuiteten i produktionsförfarandet. Så snart det uppvärmda råmaterialet hälls i en del är den andra redo att lossa den kylda slaggen. I moderna företag utförs lossningen med gripkranar. Mängden kvarvarande vatten beror på porositeten, och porositeten i sig bestäms av egenskaperna hos kylprocessen.

För att göra en halvtorr slagg brukar de använda mekanisk krossning . En liknande effekt uppnås genom att kasta en avkyld, men ännu inte helt stelnad slagg i luften. Som ett resultat är materialet tätare och tyngre än det våta granulerade materialet. Fuktinnehållet i den färdiga produkten är 5-10%. Ju högre smälttemperaturen är desto lättare blir den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Metallurgisk masugnsslagg erhålls genom smältning av järn. Beroende på fraktionen och bulkdensiteten anses en sådan produkt vara en porös eller tät produkt. Krossad sten med en specifik bulkdensitet under 1000 kg per 1 m3 och sand med en specifik bulkdensitet under 1200 kg per 1 m2 anses vara porös.

En viktig roll spelas av den så kallade basicitetsmodulen, som bestämmer ämnets alkaliska eller sura karaktär.

Under kylningsprocessen kan ett ämne:

  • förbli amorf;
  • kristallisera;
  • genomgå partiell kristallisation.

Maltslagg framställs av granulära kvaliteter genom ytterligare slipning. Beroende på målet kan ett hydrofobt tillsats tillsättas där. Produkten uppfyller vanligtvis 2013 års specifikationer. Dump slagg genereras som avfall. Dess värde direkt för metallurgisk produktion är inte högt, men teknik för bearbetning av dumpmassan växer redan fram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Masugnsslagg används flitigt. Dess huvudsakliga tillämpningsområde är tillverkning av byggmaterial. Hittills har detta område utvecklats ojämnt i olika regioner i landet. Minskningen av avståndet för transport av byggmaterial till byggarbetsplatser kan dock bara välkomnas. Utomlands används inte bara masugnsslagg utan även ståltillverkningsslagg vid vägbyggande, men detta är redan ett ämne för ett separat samtal.

En enkel gjutformsprodukt kan härda snabbt, vilket gör den analog med cement. Användningen av en sådan massa vid dumpning av vägytor ökar gradvis. På många ställen försöker de också stärka fundamentens stödkuddar. Det sker en utveckling av användningen av krossskärmar som huvudkomponenten i betong. Det finns redan ett antal publikationer där denna erfarenhet uppmuntras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad slagg framställs genom att krossa slagg och passera den genom skärmar. Den specifika tillämpningen påverkas främst av materialfraktionen. Användning av en sådan produkt som:

  • fyllmedel av hållbara betongblandningar;
  • ballastdynor på järnvägsspår;
  • medel för att stärka backarna;
  • pir- och kajmaterial;
  • sätt att arrangera webbplatser.
Bild
Bild

Kornig slagg används för att erhålla kvargblock . Det behövs också för värmeisolering. Ibland används masugnsslagg för dränering: i denna kapacitet bryts det snabbt ner, förvandlas till sand, men fungerar fortfarande korrekt. Kornmassan kan också användas för sandblästring.

Denna applikation är mycket vanlig, och den nödvändiga produkten erbjuds av många ledande tillverkare.

Rekommenderad: