Metallurgisk Slagg (24 Foton): Vad är Det I Metallurgi? Metallslaggens Sammansättning Och Densitet, Produktionsegenskaper, Användning För Vägen Och Mer

Innehållsförteckning:

Video: Metallurgisk Slagg (24 Foton): Vad är Det I Metallurgi? Metallslaggens Sammansättning Och Densitet, Produktionsegenskaper, Användning För Vägen Och Mer

Video: Metallurgisk Slagg (24 Foton): Vad är Det I Metallurgi? Metallslaggens Sammansättning Och Densitet, Produktionsegenskaper, Användning För Vägen Och Mer
Video: From Rock to Copper Metal 2024, Maj
Metallurgisk Slagg (24 Foton): Vad är Det I Metallurgi? Metallslaggens Sammansättning Och Densitet, Produktionsegenskaper, Användning För Vägen Och Mer
Metallurgisk Slagg (24 Foton): Vad är Det I Metallurgi? Metallslaggens Sammansättning Och Densitet, Produktionsegenskaper, Användning För Vägen Och Mer
Anonim

Metallurgisk slagg används som strö för vägar och inom andra verksamhetsområden. Dess sammansättning och densitet, produktionsegenskaper är av särskilt intresse för industrin. Det är värt att prata mer detaljerat om vad det är inom metallurgi, hur det används.

Vad det är?

Det finns många biprodukter kvar från smältning av järnhaltiga och icke-järnmetaller. Slagg är den viktigaste avfallsprodukten. Det är en sönderfallsprodukt av malmen, den kan ha en heterogen sammansättning, olika egenskaper och egenskaper. Metallurgisk slagg erhålls i nivå med askan som återstår efter smältning av stål och råjärn . Det förblir i produktion efter bearbetning, kräver efterföljande bortskaffande eller återanvändning som ett oberoende material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metalslagg är produkter från högtemperaturbearbetning . Detta är ett silikatavfall med en flerkomponentstruktur. Länge blev slagen helt enkelt bortskaffad, inte av särskilt intresse. Allt förändrades under andra halvan av 1900 -talet. Från det ögonblicket började metallurgiavfall aktivt användas inom konstruktion, jordbruksindustri och när vägnät läggs.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Sammansättningen av den metallurgiska slaggen är inte enhetlig. Faktum är att det är en kemisk legering av oxider som upptar från 90 till 95% av volymen. Resten är sulfider, sulfater, halogenföreningar. Beroende på innehållet av oxider delas slagg upp i basiska (upp till 1%), monosilikater (1%), bisilikater (2%), sura (upp till 3%).

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lista resten av egenskaperna

  1. Kubens specifika vikt . Det är 0,7-1,9 ton för en bulkprodukt och för en klumpprodukt-0,7-2,9 ton.
  2. Faroklass . Grad IV är etablerad för alla metallurgiska slagg. Detta innebär att metallurgiskt avfall är skadligt för miljön och kräver korrekt kassering och återvinning.
  3. Densitet . Dess prestanda sträcker sig från 750 till 1100 kg / m3.
  4. Utgång för 1 ton metall . För järnmetaller varierar den från 100 till 700 kg. Modern produktion innebär användning av olika metallsmältningsprocesser. I en masugn är genomsnittet 80 kg / t, i en ugn med öppen spis - cirka 30 kg / t, med omvandlare - överstiger inte 18 kg / ton. Icke-järnmetallurgi producerar upp till 200 ton slagg per 1 ton metall.

Alla dessa indikatorer beaktas vid vidare användning av avfall från metallurgisk industri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i produktionen

Enligt produktionsmetoden delas slagg inom metallurgi upp i flera grupper. I en anläggning sker avfallshantering samtidigt med andra processer. Exempelvis utförs separationen av omvandlingsslagg vid ståltillverkning i processen att blåsa smält järnmetall. Alla främmande inneslutningar oxideras och avlägsnas sedan.

Vid smältning av järnmetaller används den övervägande kupolmetoden . Dessa är schaktugnar som ursprungligen användes vid tillverkning av gjutjärn. Metoden har en hög effektivitet, till skillnad från masugnsbehandling, ändrar den inte legeringens kemiska sammansättning. Slaggen går ner genom ett speciellt kranhål.

Bild
Bild

Andra typer av ugnar används för att smälta icke-järnmetaller. Den resulterande slaggen, täckt med en film, bearbetas på ett speciellt sätt.

För att uppnå den mest fullständiga extraktionen av värdefulla ämnen från materialet hjälper deras utarmning genom klorering, centrifugering eller elektrisk påverkan.

Trots teknikens förbättring är den huvudsakliga metoden för att erhålla slagg i järnmetallurgi processen för metallsmältning i en masugn eller öppen ugn . I detta fall utförs insamling av avfall på grund av den lägre specifika vikten. Slaggen flyter över gjutjärnets yta och avlägsnas genom ett speciellt kranhål. Med den öppna härdsmältningsmetoden ackumuleras avfallet också över stålvätskemassan, deras insamling är inte svår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Huvudklassificeringen av metallurgisk slagg är baserad på metoderna för dess produktion och sammansättning. Det är de som avgör vad den fortsatta användningen av materialet kommer att bli. Grundindelningen skiljer mellan avfall från järnhaltig och icke-järnmetallurgi . Den andra gruppen är inte för många, innehåller en betydande mängd järnoxider med föroreningar av kalcium och magnesium, och mer värdefulla föroreningar finns också i kompositionen.

Bild
Bild

Den specifika vikten av sådant avfall är mycket högre, de kräver ytterligare utarmning.

Grupperna av slagg som erhålls vid framställning av järnmetaller är mer olika. De är indelade i 4 typer.

  1. Ferrolegering . Bildas under tillverkningen av motsvarande legeringar. Förutom järn innehåller sådana slagg kisel, mangan, krom och andra typer av föroreningar.
  2. Kupol . Erhålls genom smältning av järn i kupoler - specialugnar. De består av det bildade flussmedlet, koks, påbränd, aska och metalloxidationsprodukter. Andelen oxider i dem når 90%. Den resulterande produkten har en surhet över 3%, frigör mineraler, glasartade partiklar av aluminium-kisel.
  3. Ståltillverkning . De erhålls genom öppen smältning av stål, oavsett typ av enhet. Dessa är oxider med låg densitet, fria från flyktiga föreningar, ofta med en betydande andel föroreningar. Slaggor av denna typ kännetecknas av ett högt innehåll av oxidationsprodukter av järn och mangan.
  4. Domän . Den vanligaste typen har en silikat- eller aluminosilikatstruktur. Beroende på den kemiska sammansättningen, vid kylning, får slaggen en stenig struktur, från vilken krossad sten eller annat byggnadsmaterial sedan erhålls, men det kan också smula till pulver. För att bestämma materialets efterföljande syfte används ett speciellt kvalitetskontrollsystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt deras sammansättning är järnmetallurgislagg efter kylning uppdelad i sönderfallande och icke-sönderfallande bergarter . Den andra gruppen har form av stenformationer. Förfallna varianter är vanligtvis indelade i kategorier beroende på deras mineralsammansättning.

De vanligaste alternativen är:

  • silikat - när de återvinns sönderfaller de till fina pulverformiga partiklar;
  • kalkhaltig - krossad i smulor av olika storlekar;
  • mangan - upplösning i en fuktig miljö;
  • järnhaltiga - benägna att spricka under påverkan av fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slaggar, som inte sönderdelas under påverkan av den yttre miljön, används som grund för produktion av krossad sten och andra typer av byggsten . Beroende på bearbetningsmetoden kyls och krossas de med en halvtorr metod i speciella fat eller utsätts för en "våt" effekt av en stark vattenstråle.

I detta fall krossas materialet omedelbart i processen med att lämna masugnen och blåses sedan endast för torkning och slutlig kylning.

Tillämpningsområde

Granulerat slagg - avfall från masugnssmältning av järnmetaller - är det mest tillgängliga för vidare bearbetning. Deras roll i byggbranschen kan knappast överskattas. Materialet är en källa till krossad sten - billigare än natursten. Den färdiga produkten används:

  • för vägbyggnad - som sängkläder;
  • vid tillverkning av betongprodukter;
  • inom jordbruket, som en dränering för jorden;
  • vid tillverkning av betong, som ett aggregat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slaggar som erhålls vid tillverkning av järnlegeringar och i stålproduktion tillsätts till cement i form av pulverformiga föroreningar . En sådan komposition får ökad kemisk resistens. I kombination med Portland cementklinker är det möjligt att ytterligare förbättra materialets fysiska egenskaper. Korniga slagger blandade med vattenglas eller läsk används vid tillverkning av betongblandningar som kan härdas vid låga temperaturer.

Bild
Bild

Vid gjutning av slagg kan du få färdiga produkter: beläggningsplattor och trottoarkanter, inre golvbeläggningar . Denna metod låter dig också skapa rör och beslag för dem, fasaddekoration. Produktionskostnaderna reduceras avsevärt, och vad gäller dess egenskaper är det färdiga materialet inte sämre än traditionella motsvarigheter av metall eller armerad betong. Gjutning sker genom gjutning av smält slagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull kan erhållas från den viskösa masugnen, stålsmältningen, kupolråvarorna . För detta skickas kompositionen uppvärmd till flytande tillstånd till ritmaskiner för att bilda fibrer.

Plattorna som erhålls på detta sätt kan vara mycket hårda eller ganska mjuka, ha en elastisk, tät struktur. På grund av syntetiska polymerer och bituminösa bindemedel behåller de sina egenskaper länge.

Rekommenderad: