Sandgrusblandningar (27 Bilder): Vad Det är, Egenskaper Hos Den Naturliga Blandningen Och Dess Densitet, Vikt På 1 M3 Och Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Sandgrusblandningar (27 Bilder): Vad Det är, Egenskaper Hos Den Naturliga Blandningen Och Dess Densitet, Vikt På 1 M3 Och Sammansättning

Video: Sandgrusblandningar (27 Bilder): Vad Det är, Egenskaper Hos Den Naturliga Blandningen Och Dess Densitet, Vikt På 1 M3 Och Sammansättning
Video: Fysik 1 Massa och densitet 2024, April
Sandgrusblandningar (27 Bilder): Vad Det är, Egenskaper Hos Den Naturliga Blandningen Och Dess Densitet, Vikt På 1 M3 Och Sammansättning
Sandgrusblandningar (27 Bilder): Vad Det är, Egenskaper Hos Den Naturliga Blandningen Och Dess Densitet, Vikt På 1 M3 Och Sammansättning
Anonim

Sand- och grusblandning är ett av de vanligaste oorganiska materialen som används i byggbranschen. Materialets sammansättning och storleken på fraktionerna av dess element avgör vilken sort den extraherade blandningen tillhör, vilka är dess huvudfunktioner, var den är mer lämplig att använda.

Sand-grusblandning används i konstruktionen för att fylla i de nedre skikten på olika underlag till exempel asfalt eller annan vägyta, och för tillverkning av olika murbruk, till exempel betong med tillsats av vatten.

Bild
Bild

Särdrag

Detta material är en mångsidig ingrediens, det vill säga det kan användas i olika typer av aktiviteter. Eftersom dess huvudkomponenter är naturmaterial (sand och grus) indikerar detta att sand- och grusblandningen är en miljövänlig produkt. ASG kan också förvaras under lång tid - materialets hållbarhet saknas.

Huvudförvaringsförhållandet är att förvara blandningen på en torr plats.

Om fukt fortfarande kommer in i ASG, tillsätts en mindre mängd vatten (till exempel vid tillverkning av betong eller cement) när sand-grusblandningen endast behövs i torr form, först måste torkas noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av förekomsten av grus i kompositionen måste en sand- och grusblandning av hög kvalitet ha god motståndskraft mot extrema temperaturer och inte förlora sin styrka. En annan intressant egenskap hos detta material är att resterna av den använda blandningen inte kan kasseras, men kan senare användas för dess avsedda ändamål (till exempel när man lägger en väg till huset eller vid tillverkning av betong).

Naturlig sand- och grusblandning är anmärkningsvärd för sin låga kostnad , medan den berikade ASG har ett högt pris, men detta uppvägs av hållbarheten och kvaliteten på byggnader gjorda av ett så miljövänligt material.

Bild
Bild

Specifikationer

När du köper en sand- och grusblandning måste du vara uppmärksam på följande tekniska indikatorer:

  • spannmålssammansättning;
  • innehållsmängden i blandningen av sand och grus;
  • kornstorlek;
  • orenhetsinnehåll;
  • densitet;
  • egenskaper hos sand och grus.
Bild
Bild
Bild
Bild

De tekniska egenskaperna för sand- och grusblandningar måste överensstämma med de godkända statliga standarderna. Allmän information om sand- och grusblandningar finns i GOST 23735-79, men det finns också andra regleringsdokument som reglerar de tekniska egenskaperna för sand och grus, till exempel GOST 8736-93 och GOST 8267-93.

Minsta storlek på sandfraktioner i ASG är 0,16 mm och grus - 5 mm . Det maximala värdet för sand enligt standarderna är 5 mm, och för grus är detta värde 70 mm. Det är också möjligt att beställa en blandning med en grusstorlek på 150 mm, men inte mer än detta värde.

Innehållet av gruskorn i naturlig sand- och grusblandning är cirka 10-20% - detta är ett medelvärde. Det maximala beloppet når 90%, och minimumet är 10%. Mängden innehåll av olika föroreningar (partiklar av silt, alger och andra element) i den naturliga ASG bör inte vara mer än 5%och i den berikade - högst 3%.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det berikade ASG är mängden grushalt i genomsnitt 65%, lerahalten är minimal - 0,5%.

Enligt andelen grus i det berikade ASG klassificeras material i följande typer:

  • 15-25%;
  • 35-50%;
  • 50-65%;
  • 65-75%.

Viktiga egenskaper hos materialet är också indikatorer på styrka och frostbeständighet. I genomsnitt bör ASG tål 300-400 frysnings- och tiningscykler. Sanden och gruskompositionen kan inte förlora mer än 10% av sin massa. Materialets styrka påverkas av antalet svaga element i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grus klassificeras i hållfasthetskategorier:

  • M400;
  • M600;
  • M800;
  • M1000.

Grus i kategorin M400 kännetecknas av låg hållfasthet och M1000 - hög hållfasthet. Den genomsnittliga styrkan är närvarande i grus i kategorierna M600 och M800. Mängden svaga element i grus i kategori M1000 bör inte innehålla mer än 5%och i alla andra - högst 10%.

ASG -densiteten bestäms för att ta reda på vilken komponent som finns i kompositionen i större mängder och för att bestämma materialets användningsomfång. I genomsnitt bör den specifika vikten på 1 m3 vara cirka 1,65 ton.

Ju högre grushalt i sanden och gruskompositionen, desto högre materialstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte bara sandens storlek är av stor betydelse, utan också dess mineralogiska sammansättning, liksom modulens grovhet.

Den genomsnittliga komprimeringskoefficienten för ASG är 1, 2. Denna parameter kan variera beroende på mängden grushalt och metoden för komprimering av materialet.

Aeff -koefficienten spelar en viktig roll. Den står för koefficienten för den totala specifika aktivitetseffektiviteten för naturliga radionuklider och är tillgänglig för den berikade ASG. Denna koefficient betyder hastigheten för radioaktivitet.

Sand- och grusblandningar är indelade i tre säkerhetsklasser:

  • mindre än 370 Bq / kg;
  • från 371 Bq / kg till 740 Bq / kg;
  • från 741 Bq / kg till 1500 Bq / kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsklassen beror också på vilket användningsområde detta eller det ASG är lämpligt för. Den första klassen används för små byggverksamheter, till exempel tillverkning av produkter eller renovering av en byggnad. Den andra klassen används vid konstruktion av bilbeläggningar i städer och byar, liksom för byggande av hus. Den tredje säkerhetsklassen är involverad i konstruktionen av olika områden med hög trafik (dessa inkluderar sport och lekplatser) och stora motorvägar.

Den berikade sand- och grusblandningen utsätts praktiskt taget inte för deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns två huvudtyper av sand- och grusblandningar:

  • naturligt (PGS);
  • berikad (OPGS).

Deras huvudsakliga skillnad är att den berikade sand -grusblandningen inte kan hittas i naturen - den erhålls efter konstgjord bearbetning och tillsats av en stor mängd grus.

Naturlig sand- och grusblandning bryts i stenbrott eller från botten av floder och hav. Enligt ursprungsorten är den indelad i tre typer:

  • bergsklyftan;
  • sjö-flod;
  • hav.

Skillnaden mellan dessa typer av blandningar ligger inte bara på platsen för dess extraktion, utan också inom området för vidare tillämpning, mängden volymmässigt innehåll av huvudelementen, deras storlek och jämn form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i naturlig sand och grusblandningar:

  • formen på gruspartiklar - blandningen berg -ravin har de mest spetsiga hörnen, och de saknas i den marina ASG (slät rundad yta);
  • sammansättning - den minsta mängden lera, damm och andra förorenande element finns i havsblandningen, och i bergsklyftan råder de i stora mängder.

Blandningen sjö-flod sand-grus kännetecknas av mellanliggande egenskaper mellan havet och berg-ravinen ASG. Den innehåller också silt eller damm, men i små mängder, och dess hörn har en något rundad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

I OPGS kan grus eller sand uteslutas från kompositionen, och grus krossad sten kan läggas till istället. Krossat grus är samma grus, men i en bearbetad form. Detta material erhålls genom att krossa mer än hälften av den ursprungliga komponenten och har skarpa hörn och grovhet.

Krossat grus ökar vidhäftningen av byggmaterial och är perfekt för konstruktion av asfaltbetong.

Krossade stenskompositioner (blandningar av sandkrossade stenar - PShchS) är uppdelade efter fraktionen av partiklar i följande sorter:

  • C12 - upp till 10 mm;
  • C2 - upp till 20 mm;
  • C4 och C5 - upp till 80 mm;
  • C6 - upp till 40 mm.

Krossade formuleringar har samma egenskaper och egenskaper som grusformuleringar. Oftast används en sandkrossad blandning med en bråkdel av 80 mm (C4 och C5) i konstruktion, eftersom denna typ ger god hållfasthet och stabilitet.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

De vanligaste konstruktionstyperna där sand- och grusblandningar används är:

  • väg;
  • hus;
  • industriell.

Sand- och grusblandningar används i stor utsträckning i konstruktion för återfyllning av gropar och skyttegravar , jämna ut ytan, bygga vägar och lägga ett dräneringsskikt, producera betong eller cement, när man lägger kommunikationer, dumpa fundament för olika platser. Används också vid konstruktionen av basen av järnvägsbädden och landskapsarkitektur. Detta prisvärda naturmaterial är också involverat i byggandet av envånings- och flervåningshus (upp till fem våningar), som lägger grunden.

Sandgrusblandningen som huvudelement på vägytan säkerställer vägens motståndskraft mot mekanisk påfrestning och utför vattenavvisande funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av betong (eller armerad betong), för att utesluta möjligheten att det bildas tomma utrymmen i strukturen, är det den berikade ASG som används. Dess fraktioner i olika storlekar fyller tomrummen perfekt och bestämmer därmed tillförlitligheten och stabiliteten hos strukturer. Den berikade sand- och grusblandningen möjliggör tillverkning av betong av flera kvaliteter.

Den vanligaste typen av sand- och grusblandning är ASG med ett grusinnehåll på 70% . Denna blandning är mycket hållbar och pålitlig; den används i alla typer av konstruktioner. Naturlig ASG används mycket mindre ofta, eftersom dess hållfasthetsegenskaper underskattas på grund av lera och föroreningar, men det är idealiskt för återfyllning av diken eller groparna på grund av dess förmåga att absorbera fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används naturlig ASG för att ordna ingången till garaget, rörledningar och annan kommunikation, bygga ett dräneringslager, trädgårdsvägar och anordna hemträdgårdar. Det berikade tåget är involverat i byggandet av motorvägar och hus med hög trafik.

Rekommenderad: