Hur Kan Man Förhindra Att Leran Spricker? Vad Ska Läggas Till Kompositionen Om Den Spricker När Den Torkar? Varför Sprack Chamotteleran?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kan Man Förhindra Att Leran Spricker? Vad Ska Läggas Till Kompositionen Om Den Spricker När Den Torkar? Varför Sprack Chamotteleran?

Video: Hur Kan Man Förhindra Att Leran Spricker? Vad Ska Läggas Till Kompositionen Om Den Spricker När Den Torkar? Varför Sprack Chamotteleran?
Video: I Sverige ska svenska regler gälla | Reson & sans med Sörman 2024, April
Hur Kan Man Förhindra Att Leran Spricker? Vad Ska Läggas Till Kompositionen Om Den Spricker När Den Torkar? Varför Sprack Chamotteleran?
Hur Kan Man Förhindra Att Leran Spricker? Vad Ska Läggas Till Kompositionen Om Den Spricker När Den Torkar? Varför Sprack Chamotteleran?
Anonim

Lera används ofta vid dekoration av bad, det är miljövänligt och har som regel ett spektakulärt utseende. Det händer dock att områden nära eldstaden är täckta med sprickor. Hur man ska vara i denna situation - vi kommer att överväga mer detaljerat i vår artikel.

Varför spricker det när det är torrt?

Av sin natur är lera en sedimentär sten. I torr form har den en dammig form, men när vatten tillsätts får den en plaststruktur. Lera innehåller mineraler från gruppen kaolinit eller montmorillonit, den kan också innehålla sandiga föroreningar. Oftast har den en grå färg, även om den på vissa ställen bryts av rött, blått, grönt, brunt, gult, svart och till och med lila nyanser - detta förklaras av ytterligare föroreningar som finns i olika typer av leror. Beroende på sådana komponenter skiljer sig särdragen med att använda lera också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bergets exceptionella plasticitet, brandbeständighet och goda sintringsegenskaper, i kombination med utmärkt vattentätning, avgör den utbredda efterfrågan på lera vid tillverkning av tegel och keramik. men ofta i processen med vridning, torkning, skulptering, liksom vid den sista bränningen, är materialet täckt med sprickor . Orsakerna till detta kan vara olika - vissa typer av leror är torra, de innehåller en stor andel sand, andra är tvärtom för oljiga.

Oftast spricker lerbeläggningar i bad, brunnar och olika tvättstugor. Orsaken är felaktig efterbehandling, beklädnad utan att ta hänsyn till lerans tekniska parametrar och dess egenskaper. Därför spelas en viktig roll av mästarens professionalism, som dekorerar badets väggar, gör ett rör etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antal faktorer kan påverka uppkomsten av sprickor

  • Lång spistid i kallt väder . Om eldstaden inte används under en längre tid, då med stark uppvärmning, kan gipset spricka på grund av en kraftig överhettning av den kylda härden.
  • Överdriven hast vid testning av en nylagd eldstuga . I det här fallet uppstår sprickor när materialen inte har torkat tillräckligt bra och inte fått den styrka som krävs.
  • Otillräcklig lera som används för den erforderliga termiska sträckningen .
  • Överhettning av härden . Detta händer när bränsle används som avger mer värmeenergi än kaminen tål. Till exempel när man använder kol i en vedeldad eldstad.
Bild
Bild

Orsaken till att lerbotten spricker kan vara efterbehandlingsfel. I en liknande situation, med stark uppvärmning, visas områden i det motstående materialet där starka temperaturfall faller.

  • För tjockt lager . För att förhindra sprickbildning under puts måste leran appliceras i ett lager som inte är mer än 2 cm tjockt. Om det finns ett behov av att applicera ett andra lager, måste det första ha tid att helt förstå - i varmt, torrt väder tar det vanligtvis minst en och en halv till två dagar. Om lergips med en tjocklek på mer än 4 cm kommer att appliceras, krävs ytterligare ytförstärkning med ett stålnät.
  • Gipset torkar ut för snabbt . Det är bäst att arbeta med lera vid en temperatur av + 10 … 20 grader. Om vädret är för varmt, är det bättre att pausa eller återfukta väggarna rikligt.

Faktum är att vid förhöjda temperaturer absorberar de behandlade ytorna fukt mycket snabbt - riklig fukt hindrar ytan från att torka ut.

Bild
Bild

Vad behöver du lägga till?

Lerytan är ofta sprucken om murbruk är för fet. Leror med ökad plasticitet kallas "feta"; när de blötläggs känns den feta komponenten mycket väl vid beröring . Degen från denna lera visar sig vara hal och blank, den innehåller nästan inga ytterligare föroreningar. För att öka murbrukets hållfasthet är det nödvändigt att lägga till "avmagrade" komponenter till det - bränd tegel, keramikstrid, sand (vanlig eller kvarts) eller sågspån.

Den motsatta situationen händer också när beläggningen av "mager" lera är sprucken . Dessa föreningar är alls låga eller icke-plastiska, grova vid beröring, har en matt yta, börjar smulas även med en lätt beröring. Sådan lera innehåller mycket sand och föreningar som ökar fettinnehållet i blandningen måste läggas till den. En god effekt ges av kycklingäggvita och glycerin. Den önskade effekten kan uppnås genom att blanda "mager" och "fet" lera.

Bild
Bild

Det finns ytterligare ett sätt att arbeta - att röra om lösningen . Den består i att tillsätta vatten till den resulterande lerblandningen och knåda den resulterande massan noggrant.

Denna lösning bör lösa sig bra. Fukt kvarstår i det översta lagret som måste dräneras. I det andra lagret lägger sig flytande lera, det skopas ut och hälls i valfri behållare. Efter det lämnas de i solen så att all överflödig fukt avdunstar. Oönskade tillsatser finns kvar i botten, de kan slängas. Resultatet är en elastisk lera med en konsistens som påminner om en seg deg.

Bild
Bild

Vad är den mest stabila leran?

Chamottelera används vanligtvis för efterbehandling av ugnar och ugnar - den är av bästa kvalitet och motståndskraft mot sprickor. Detta är ett brandsäkert ämne, så alla spisar som är gjorda av det är praktiska och hållbara. Du kan köpa sådan lera på varje byggmarknad, den säljs i påsar med 25 kg, det är billigt.

På basis av chamottepulver bereds en arbetslösning för ytbeläggning; det finns flera typer av blandningar

  • Lera . Chamotte och byggsand blandas med en hastighet av 1 till 1, 5. En lermassa av denna typ används för att belägga det första lagret och eliminera raster.
  • Kalklera . Består av limdeg, lera och stenbrottssand i förhållandet 0, 2: 1: 4. Blandningen är efterfrågad under sekundär bearbetning, en sådan komposition är mycket elastisk, därför motstår den sprickbildning.
  • Cement-lera . Formad av cement, "fet" lera och sand, tagen i förhållandet 1: 5: 10. Det är den mest hållbara murbruk. Blandningen är efterfrågad när man putsar ugnar som utsätts för stark uppvärmning.
Bild
Bild
Bild
Bild

En speciell injekteringsbruk hjälper till att öka lerblandningens hållfasthet; den presenteras i ett brett sortiment i järnaffärer. Naturligtvis kommer en sådan lösning inte att vara billig, men för motsatta eldstäder och spisar kommer det att vara den mest praktiska lösningen. Men om du inte har möjlighet att göra ett sådant köp, försök att göra det analogt med dina egna händer.

Detta kommer att kräva:

  • lera;
  • byggsand;
  • vatten;
  • sugrör;
  • salt.

Leran måste knådas noggrant, knådas, fyllas med kallt vatten och förvaras i 12-20 timmar. Därefter injiceras lite sand i den resulterande lösningen. Under knådningen introduceras bearbetningskomponenterna gradvis bordsalt och hackat halm. Lera med sand tas med en hastighet av 4 till 1, medan 40 kg lera kräver 1 kg salt och cirka 50 kg halm.

Bild
Bild

Denna komposition tål uppvärmning upp till 1000 grader och inte spricka.

För att förhindra att leran spricker använder många badägare värmebeständigt lim. Det tillhör gruppen färdiga motstående blandningar, det är avsett för installation av eldstäder. De främsta fördelarna med kompositionen är motståndskraft mot höga temperaturer och hållbarhet.

Detta lim består av brandsäkra typer av cement och chamotte . Numera erbjuder tillverkarna limblandningar av två typer: plast och fast. Den första typen är relevant vid tätning av sprickor, den andra föredras vid puts av hela ugnsytan. Den största fördelen med denna komposition är dess snabbtorkning, därför rekommenderas att blanda lösningen i små portioner.

Rekommenderad: