Sprängande Druvor: Vad Gör Att Bären Spricker Och Vad Man Ska Göra? Av Vilka Skäl Ruttnar Och Spricker Druvorna I Augusti?

Innehållsförteckning:

Video: Sprängande Druvor: Vad Gör Att Bären Spricker Och Vad Man Ska Göra? Av Vilka Skäl Ruttnar Och Spricker Druvorna I Augusti?

Video: Sprängande Druvor: Vad Gör Att Bären Spricker Och Vad Man Ska Göra? Av Vilka Skäl Ruttnar Och Spricker Druvorna I Augusti?
Video: Informations VIDEO !! c: 2024, Mars
Sprängande Druvor: Vad Gör Att Bären Spricker Och Vad Man Ska Göra? Av Vilka Skäl Ruttnar Och Spricker Druvorna I Augusti?
Sprängande Druvor: Vad Gör Att Bären Spricker Och Vad Man Ska Göra? Av Vilka Skäl Ruttnar Och Spricker Druvorna I Augusti?
Anonim

Många trädgårdsmästare märker att några av de bär som växer på skotten spricker under druvorna. För att inte förlora din skörd måste du genast förstå vad som är orsaken till detta fenomen.

Bild
Bild

Hög luftfuktighet

Oftast spricker druvor på grund av hög luftfuktighet .… Detta händer vanligtvis efter en lång torka. Om druvorna inte får den nödvändiga mängden fukt under en längre tid, kommer vinstocken att bli mättad med vatten i framtiden. På grund av detta kommer fukt in i bären, som under sitt tryck kommer att börja svälla. Med tiden börjar skalet av sådana bär spricka.

Frukt mättad med för mycket fukt har inte den vanliga rika aromen. Dessutom är de oftast smaklösa.

Bild
Bild

För att förhindra att bären spricker på grund av överskott av fukt måste druvor vattnas regelbundet under en torka. Om det regnar konstant under fruktningsperioden måste jorden under buskarna vara väl muldd. För att göra detta måste du använda torrt organiskt material. Vanligtvis, buskar i sommarbotten med halm, klippt gräs eller sågspån.

Bild
Bild

Fel sort valt

Det finns ett antal druvsorter där frukterna nästan alltid spricker, oavsett förhållanden under vilka de växer. För att bevara skörden måste sådana buskar övervakas noga . Frukterna måste plockas ur buskarna omedelbart efter att de har mognat. Bär av sådana sorter som "Demeter", "Amirkhan", "Krasotka", etc. spricker utan anledning . I allmänhet är druvsorter med stora gröna frukter mer benägna att spricka.

Nybörjare bör uppmärksamma sorter som Isabella och Autumn Black . Bären som växer på grenarna på sådana buskar har en tjock hy. Därför spricker de inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel matning

Tidig och korrekt utfodring påverkar också växtens skick mycket. Kvävegödsel bör endast användas på våren . Användningen av sådana förband på sommaren leder till ansamling av fukt i växterna. Frukterna växer för stora, och huden, som inte hinner sträcka sig till den önskade volymen, spricker. Sådana bär har inte heller en mycket trevlig smak.

Men kalium- och fosforförband gör tvärtom huden mer elastisk.

Bild
Bild

Men en överdriven mängd sådant gödningsmedel i jorden gör att bären är sockerbelagda och leder också till att de mognar för snabbt .… Det är värt att applicera en liten mängd gödningsmedel med fosfor och kalium på jorden efter slutet av druvornas blomning. Nybörjare kan använda komplexa gödningsmedel för att mata druvor . De innehåller alla ämnen som buskar behöver i olika utvecklingsstadier.

Bild
Bild

Behandling av sjukdomar

Sjukdomar påverkar också grödans tillstånd negativt . Om växten påverkas av mjöldagg eller mjöldagg kommer frukten också att börja spricka och sedan ruttna. För att skydda vingården behandlas buskarna med fungicider. Ofta lägger trädgårdsmästare till en liten mängd träaska till en lösning med en kemikalie. Det är nödvändigt att spraya buskarna innan frukterna visas på druvorna.

Om växten ruttnar eller torkar redan under fruktningen behöver du bara ta bort de infekterade grenarna och frukterna … Detta bör göras med vassa trädgårdssaxar eller beskärningssaxar.

Efter bearbetning av druvorna måste instrumenten desinficeras.

Bild
Bild

Så att du under skörden inte behöver lägga tid på att lösa sådana problem, att växten måste ges ordentlig vård från en tidig ålder. Druvor som växer under goda förhållanden och regelbundet får rätt mängd befruktning är mer resistenta mot olika sjukdomar.

Bild
Bild

Andra orsaker

Om druvorna spricker i augusti eller september är det möjligt att de helt enkelt är övermogna . Därför är det mycket viktigt när man mognar bär att genast plocka dem från buskarna. I detta fall kommer förlusten av frukt att vara ganska obetydlig. Du måste plocka de spruckna bären noggrant och försök att inte röra den friska delen av gänget. Det är bäst att använda en skarp sax för att ta bort frukten.

Påverkar kvaliteten på grödan och jorden som druvorna växer på. Bär av buskar som växer på svart mark spricker mycket sällan. Detta händer mycket oftare om druvorna planterades på dålig sandig jord.

Bild
Bild

Odlare som står inför knäckande bär måste också bestämma vad de ska göra med bortskämda frukter.

Som regel, om det inte finns några spår av röta eller mögel på dem, används de för att förbereda olika ämnen. Förstörda frukter som är olämpliga för konsumtion förstörs vanligtvis helt enkelt.

Lämna inte bär på buskarna. Detta kan leda till ruttnande av både spruckna frukter och friska. Dessutom kommer bärens söta doft att locka getingar. De kan också skada friska gäng.

Rekommenderad: