Pålens Huvud: Vad är Det, Tekniken För Avverkning Enligt Joint Venture, Dimensionerna På Strukturhuvudet är 108 Mm, Demontering Och Nedbrytning

Innehållsförteckning:

Video: Pålens Huvud: Vad är Det, Tekniken För Avverkning Enligt Joint Venture, Dimensionerna På Strukturhuvudet är 108 Mm, Demontering Och Nedbrytning

Video: Pålens Huvud: Vad är Det, Tekniken För Avverkning Enligt Joint Venture, Dimensionerna På Strukturhuvudet är 108 Mm, Demontering Och Nedbrytning
Video: How To Convert From Kilometers to Meters and Meters to Kilometers - Km to m and m to km 2024, Maj
Pålens Huvud: Vad är Det, Tekniken För Avverkning Enligt Joint Venture, Dimensionerna På Strukturhuvudet är 108 Mm, Demontering Och Nedbrytning
Pålens Huvud: Vad är Det, Tekniken För Avverkning Enligt Joint Venture, Dimensionerna På Strukturhuvudet är 108 Mm, Demontering Och Nedbrytning
Anonim

Vid konstruktion av bostadshus med flera våningar används högar. Dessa strukturer ger pålitligt stöd för hela strukturen, vilket är särskilt viktigt för myriga områden, liksom områden med grunt grundvatten. Grundramen fästs på pålarna med hjälp av deras ändytor, kallade huvuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Huvudet är toppen av högen. Den är stadigt fixerad på ytan av högens rördel. Storlekarna och formerna på huvudet kan vara helt olika. En grillbalk, en platta kan installeras på detta element.

Eftersom pålarna fungerar som ett pålitligt stöd för husets grund, måste deras material ha höghållfasta egenskaper. Oftast är sådana strukturer gjorda av metall, betong eller trä.

Högarnas form och storlek bör vara desamma; grundytans jämnhet och dess stabilitet beror på den.

Bild
Bild

Användningen av stödpålar gör att du kan fördela strukturens viktbelastning jämnt, bygga byggnader på en ojämn yta, inte oroa dig för närheten av sumpiga områden, säsongens översvämningar.

Typer och storlekar

Huvudets form kan vara i form av en cirkel, kvadrat, rektangel, polygon. Den matchar själva högens form.

Höghuvudet kan ha formen av bokstaven "T" eller "P ". Den "T" -formade designen möjliggör installation av form eller plattor för efterföljande gjutning av fundamentet. Design i form av bokstaven "P" tillåter endast balkar att installeras.

De vanligaste typerna av pålar som används vid konstruktion av byggnader är armerad betong och skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt betong

Betongrör installeras i den borrade marken. Högarna har hög hållfasthet, korrosionsbeständighet och extrema temperaturer. De används i storskalig konstruktion av höghus, köpcentrum, industribyggnader. Installationen av sådana strukturer kräver betydande finansiella investeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva

Konstruktionerna är metallrör med en skruvyta. Nedsänkning av sådana element i marken utförs genom att vrida röret runt dess axel. Högar används vid konstruktion av mindre föremål, till exempel privata bostadshus. Deras installation kräver inte användning av dyr utrustning, liksom stora investeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland skruvhögarna utmärks följande typer:

  • en design som ser ut som en medelstor skruv med en gänga;
  • struktur med en bredbladig yta med en krökning i stödets nedre del;
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Sådana stödelement används vid konstruktion av en- eller tvåvåningshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av stödstrukturer.

Hopfällbar

Huvuden fixeras med bultar. Avtagbara element används när man häller en grund på tung mark, när man installerar stödstrukturer manuellt, liksom i trästöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ej hopfällbar

Huvudena är fästa på högarna med svetsade sömmar. Det bör noteras att en sådan söm har ett litet gap. Detta är nödvändigt för att luft ska komma in i den inre ytan. Sådana element används vid användning av en borr för att installera stöd.

Huvudets dimensioner väljs beroende på typ, pålens diameter, liksom vikten av strukturen som är installerad på huvudet . Dess diameter bör vara något större än högen. Detta är nödvändigt för att strukturen enkelt ska kunna anslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel är diametern på den mellersta delen av skruvstödet i intervallet från 108 till 325 mm, och diametern på själva det förstärkta huvudet kan vara 150x150 mm, 100x100 mm, 200x200 mm och andra. För deras tillverkning används 3SP5 stål. Sådana högar klarar belastningar på upp till 3,5 ton. De är lämpliga för alla typer av jord.

Huvuden i E -serien, tillverkade av SP 5 -stål, vars tjocklek är 5 mm, har dimensioner 136x118 mm och 220x192 mm. Huvuden i M -serien har dimensioner på 120x136 mm, 160x182 mm. Huvuden i F -serien, som används för att fixera bandet, har måtten 159x220 mm, 133x200 mm. Huvuden i U -serien, gjorda av stål, har måtten 91x101 mm, 71x81 mm.

Bild
Bild

Huvudens minsta diameter representeras av serien R. Högarna är 57 mm, 76 mm eller 76 x 89 mm i diameter. Sådana strukturer tål byggnadens relativt låga vikt. Därför används de oftare vid byggandet av lusthus, garage, sommarhus.

Högar med en diameter på 89 mm används vid konstruktion av små byggnader på platser med högt innehåll av grundvatten.

Betonghögar har ett fyrkantigt huvud, vars minsta mått på sidorna är cirka 20 cm. Längden på sådana pålar beror på vikten av strukturen som uppförs. Ju större vikt, desto längre bör högen vara.

Bild
Bild

Genom att välja rätt stödstruktur kan du få en verkligt pålitlig grund som håller i mer än ett dussin år.

Installation

Innan pålarna installeras bryts stapelfältet ner. Ytarean beräknas, liksom antalet nödvändiga stödelement. Högar kan delas i rader eller förskjutas.

Installation av stöd på samma nivå är en mycket svår uppgift, nästan omöjlig. Därför börjar arbetet med att jämna ut deras dimensioner efter att rörstödet är ordentligt fixerade i marken. Detta kan göras med olika metoder, till exempel genom att:

  • timmerstugor;
  • skiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Loggningstekniken innehåller flera steg

  • På en nivå från marken dras ett märke på stödet.
  • Ett spår görs längs marklinjen runt rörstödet. För detta används en hammare.
  • Den utskjutande delen av röret skärs ner. Med hjälp av rörelser i riktningen från topp till botten eller omvänt, från botten till toppen, klipps delar av den onödiga ytan av.
  • Förstärkning är avskuret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärningen av ytan kan göras på olika sätt.

Hammare

I det här fallet görs ett spår runt stödet längs den markerade linjen, sedan bryter jag av delar av betongytan med hjälp av hammarslag. En sådan anpassningsprocess kännetecknas av hög arbetsintensitet och varaktighet. På en dag kan inte mer än 15-18 stöd utjämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrauliska saxar

Justeringsmetoden består i att placera munstycket på stödet längs markens linje och sedan bita av dess utskjutande del. Processen är mindre mödosam och tar mindre tid. Ytkvaliteten är betydligt högre än med en hammare.

Men det finns också ett alternativt sätt att justera genom att skära ändarna. Denna metod är snabbare och mer ekonomisk. Beroende på typ av huvudmaterial används olika verktyg, till exempel maskinklippare, skivor, sågar, handverktyg. Metoden kännetecknas av låg kostnad, liksom relativt låga arbetskostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för skärning av den utskjutande delen av högen innefattar flera steg

  • Innan arbetet påbörjas görs märken på högarna. Det är viktigt att de är på samma nivå, därför firas de från alla håll.
  • Ett litet snitt görs längs den markerade linjen.
  • Sågar av en del av röret.
Bild
Bild
Bild
Bild

För metallkonstruktioner, på ett avstånd av 1-2 cm från skärpunkten, avlägsnas ett lager av korrosionsskyddande metallbeläggning. Detta förlänger högarnas livslängd.

Efter att ha justerat stödstrukturerna börjar de installera huvuden. De läggs ovanpå röret och sedan kontrolleras nivån på alla högar. Om någon stödstruktur sticker ut på ytan måste detta korrigeras genom att ta bort ytan på det utskjutande stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När alla huvuden är på samma nivå börjar de fästa dem på stödröret.

Metoden för att montera huvuden beror på form, typ och även på materialet. Metallhuvuden installeras genom svetsning med en inverteromvandlare. Strömmen levereras med 100 ampere. De svetsade stöden är mycket vattentäta.

Processen att fästa huvudet genom svetsning består av följande steg:

  • sätta på, justera pannbandet;
  • svetsning;
  • kontrollera stödstrukturen runt omkretsen;
  • rengöring av svetsade sömmar från smuts, damm, främmande partiklar;
  • belägga ytan med färg med skyddande egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter utjämning hälls betonghuvuden med betongbruk efter att de har installerats med formning för gjutning av fundamentet.

Det bör noteras att allt pålarbete måste utföras i enlighet med HPPN.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid behov kan du alltid demontera högarna. Arbetet består av följande steg:

  • avlägsnande av huvudet med en hammare och slipmaskin;
  • för att ta bort hela stödet används specialutrustning, till exempel en grävmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att börja installera nya pålar först efter att de tidigare stödytorna har tagits bort helt.

Korrekt installation av pålar kommer att underlätta efterföljande arbete med att gjuta grunden och bygga vidare byggnaden.

Tips

När du installerar huvuden är det viktigt att följa sekvensen av åtgärder. Säkerhetsregler måste iakttas vid arbete med skärverktyg.

Efter att ha monterat huvudet på högen, rekommenderas att ta bort det och rengöra rörytan noggrant från kanten till den längd vid vilken huvudet är installerat. Detta förfarande gör det möjligt att erhålla högkvalitativa svetsade sömmar. Rengöring kan göras med alla verktyg till hands. Oftare används en kvarn för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att alla stödstrukturer ska vara på samma nivå bör en hög väljas, vars längd är lika med resten. Det är viktigt att sätta ljusa märken så att de syns tydligt.

Installationen av pålar kräver särskild skicklighet, så det rekommenderas inte att försumma hjälp från proffs, särskilt i det första arbetet.

Rekommenderad: