Typer Av Stiftelser (73 Bilder): Grunda Grunder För Ett Privat Hus, Joint Venture Foundation Och SNiP, Vilken Typ är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Stiftelser (73 Bilder): Grunda Grunder För Ett Privat Hus, Joint Venture Foundation Och SNiP, Vilken Typ är Bättre

Video: Typer Av Stiftelser (73 Bilder): Grunda Grunder För Ett Privat Hus, Joint Venture Foundation Och SNiP, Vilken Typ är Bättre
Video: #1 Joint Venture - Concept - Financial Accounting -By Saheb Academy 2024, Maj
Typer Av Stiftelser (73 Bilder): Grunda Grunder För Ett Privat Hus, Joint Venture Foundation Och SNiP, Vilken Typ är Bättre
Typer Av Stiftelser (73 Bilder): Grunda Grunder För Ett Privat Hus, Joint Venture Foundation Och SNiP, Vilken Typ är Bättre
Anonim

Grunden är en oumbärlig del för varje byggnad, utan vilken strukturen snabbt kan kollapsa under påverkan av destruktiva miljöfaktorer. En korrekt förståelse av vilken grund som krävs i ett visst fall gör att du kan hitta den optimala kombinationen av pris och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designfunktioner och syfte

Varje jordtyp kan bära en specifik vikt utan att hänga. En person brukar inte se detta, eftersom det väger relativt lite, men den fasta strukturen i ett envåningshus eller en tvåvåningsstuga väger åtminstone flera tiotals ton. Endast en fast sten tål en sådan vikt, men en sådan terräng på en plats anses vanligtvis inte vara ett plus, därför byggs hus på mjukare mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden är bara ett substitut för en sådan sten, vilket gör att du kan göra grunden mer stabil . Modern SNiP innehåller specifika normer för konstruktion av fundament. Den viktigaste GOST som reglerar konstruktionen av sådana strukturer är SP 22.13330.2016 "Grundvalar av byggnader och strukturer." Att ignorera de normer som anges i detta dokument kan inte bara leda till förstörelse av byggnaden, utan också medföra ansvar för de skador som orsakats.

Bild
Bild
Bild
Bild

På stora byggföretag är specialister engagerade i motsvarande beräkningar, men en person som bestämmer sig för att bygga ett lanthus med egna händer måste antingen beställa beräkningar eller fördjupa sig i alla detaljer i detalj.

För konstruktion av fundamentet används material som är hårdare än den omgivande jorden. Vanligtvis är det betong, sten eller trä - beroende på vikten av den framtida strukturen. I de flesta fall förutsätter grunddesignen att den tränger djupt ner i jorden under frysnivån. Detta säkerställer att den frysta marken inte sväller, så risken för väggsprickor och divergens mellan byggnoder anses försumbar. Ett undantag kan kanske vara en situation där ett ljust trädgårdshus ligger på toppen av icke-porösa jordar.

Det exakta valet av grundtyp beror på många faktorer ., inklusive inte bara strukturens vikt, utan också dess arkitektoniska form, markens specificitet, nivån på seismisk aktivitet i regionen, medan vissa typer av material ställer sina egna krav för arbetsförhållandena. Till exempel är det möjligt att arbeta med betong endast vid temperaturer över 5 grader, så att på vintern kan en beställning endast uppfyllas om den värms upp elektriskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Grunderna är mycket olika och är indelade i olika typer beroende på designfunktionerna. De flesta fundamenten är av djup typ för att ge skydd mot svullnad när jorden fryser. Men det finns också grunda strukturer, om strukturen inte är tung. I allmänhet är grunden för byggnader lättast att dela upp i fem huvudtyper, som alla har sina egna egenskaper som skiljer sig helt från konkurrenter.

Bild
Bild

Tejp

Under de senaste decennierna har denna typ av grund med rätt betraktats som den viktigaste inom individuell konstruktion. Faktum är att det är en förlängning av de bärande väggarna, som går djupt ner i jorden till ett visst djup, vilket ökar strukturens stabilitet. I minsta version duplicerar ett sådant band helt omkretsen av huset, men det är möjligt att förstärka det genom att kopiera alla eller några av de inre väggarna. Du kan också förstärka kolumnerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejpen kan vara antingen prefabricerad eller monolitisk. Den prefabricerade versionen är bra eftersom den kan byggas mycket snabbare - för detta används fabriksblock av betong eller armerad betong. En viktig punkt är att själva tejpen kan tjäna som grund för murverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med denna lösning är det faktum att strukturen inte är integrerad och vanligtvis är konstruerad utan förstärkning och därför utsätts för snedvridningar och andra obehagliga fenomen som till exempel är förknippade med att vatten tränger in i lederna.

Ett alternativ kan vara en monolitisk tejpram ., när förstärkning först bildas, som sedan hälls med betong, och ibland utspädd spillror eller annan sten. Det är logiskt att en sådan struktur visar sig vara mycket mer pålitlig och hållbar, men konstruktionen kan ta lång tid.

Det bör noteras att en sådan grund är väl lämpad för de flesta privata byggnader. Bandfundamentet tål inte bara ett staket och små strukturer som ett garage eller ett badhus, utan också bostadshus av trä, luftbetong, tegel eller sten och ibland även armerad betong. Det enda undantaget är enorma flervåningskonstruktioner, medan ett typiskt byhus, till och med byggt i en viss skala, inte behöver mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om fördelarna med att välja till förmån för "bandet", så är de uppenbara. Först och främst, i grunden för samma väggar, kan du utrusta en källare eller källare. Denna sockel räcker för att bära vikten av två eller tre övre våningar.

Dessutom kan tunga betongplattor läggas ovanpå det, vilket blir ett pålitligt golv på första våningen. Den jämförande enkelheten i strukturen bör också noteras - ägaren, som vet hur man bygger en jämn vägg, kommer att kunna bygga ett "band" på egen hand. Den enda nackdelen är kostnaden för de material som krävs, men resultatet är värt det.

Bandfundamentet är också uppdelat i två typer: grunt och nedgrävt . Den första sorten går djupt i marken med bara 50-60 cm, så du kan inte utrusta en källare här, men du kan spara på material. En grund "tejp" kan byggas endast på sand och grus, liksom på stenig mark - sådana grunder lämpar sig inte för att lyfta. Men om grundvattnet ligger betydligt under frysnivån är det tillåtet att bygga en grund remsebas även på lera och lera, medan terrängen måste vara platt, och till och med ett våningshus i en våning kan vara för tungt för sådana en grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den fördjupade versionen är mycket bekvämare, eftersom den går ner i marken med minst 70 cm, och i de norra regionerna - till och med upp till 1,5 m. Fundamentets bas bör vara under frysnivån, men över grundvattennivån.

Terrängytan på platsen måste vara plan. En sådan sockel är lämplig för nästan alla byggnader och alla jordar, den enda kontraindikationen är sumpig och lös jord. Det verkar också olämpligt att sätta upp en "tejp" om jorden fryser för djupt, för då kommer en sådan grund för byggnaden att kosta ägaren en ganska slant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelar

Om byggnadens vikt inte förväntas bli så stor blir det mycket billigare att bygga en pelargrund, som är perfekt för lätta hus av trä och luftbetong, samt för små uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen består av pelare gjorda av betong, mursten eller deras kombination, samt tegel eller trä, belägna på ett avstånd av 2,5-3 m från varandra längs den yttre omkretsen eller under alla väggar. Sådana pelare fördjupas vanligtvis till djupet av frysning av jorden, och om platsen är ojämn, så till den punkt där tillräcklig jordtäthet uppnås. Byggarnas uppgift är att se till att alla pelare är helt horisontella så att en betong- eller trägrill kan göras ovanpå dem, som fungerar som grund för hela huset.

Den pelare typ av fundament bör inte ens övervägas av de ägare som definitivt vill ha en källare eller ett underjordiskt garage , men å andra sidan är detta ett bra alternativ om lutningen på webbplatsen är mycket märkbar. Dessutom är den pelarformade basen mycket efterfrågad i regioner med hårda vintrar, eftersom den kan gå i marken i flera meter - där frosten inte når.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att trä ibland används för att bygga pelare, men anses vara det minst hållbara av alla material.

Valet till förmån för träpelare ger en obligatorisk omfattande bearbetning av materialet för att skydda det mot fukt, sönderfall och olika skadedjur, men det är fortfarande oönskat att använda detta material för seriösa hållbara strukturer. Faktum är att träpelaren är begränsad till lusthus.

Spaltband baserat på TISE-teknik . Denna typ av fundament har ännu inte testats i rätt skala, eftersom det är en relativt ny uppfinning. Men under driftens år har inga allvarliga klagomål mottagits, och i allmänhet förväntas alla de bästa egenskaperna hos de två typerna av baser som redan har beskrivits ovan från en sådan grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Meningen med designen är att den i dess nedre del ser ut som en vanlig pelargrund. Pelarna går 4-5 m under jorden, så de är inte rädda för några särdrag i klimatet, medan stöden görs uteslutande genom att hälla armering med betong. Detta görs eftersom den övre delen av strukturen är en typisk bandfundament, som i detta fall inte vilar på bar mark utan på pelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med "tejpen" - förmågan att motstå byggnader med betydande vikt - kvarstår, medan materialförbrukningen blir mycket mindre även i de norra delarna av landet, eftersom den nedre delen av grunden är relativt ekonomisk.

Den största nackdelen med en sådan lösning anses vara en relativt lång arrangemangsperiod, för att en lättkonstruktion tål betydande belastningar måste den gjutas helt av betong. Den nödvändiga styrkan uppnås med detta material inom cirka fyra veckor, medan det är lämpligt att välja torrt och varmt väder, annars måste du spendera pengar på elvärme. Samtidigt har till och med en sådan universell design vissa driftsrestriktioner: på sumpiga jordar är det mycket troligt att fundamentet är snett eller polerna separerade från "tejpen".

Bild
Bild
Bild
Bild

Lugg

Om jorden visar sig vara för opålitlig även för en pelargrund, är detta ännu inte en anledning att överge byggandet av ett hus. Om marken på platsen kännetecknas av hög flytbarhet och låg densitet, är sumpig eller har en hög spaltkoefficient, är den mest ändamålsenliga lösningen att organisera grunden med högar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att deras användning inte är förbjuden på tomter med fast mark, om det bara är mer lönsamt för kunden av någon anledning.

Pålar är vanligtvis prefabricerade betong eller armerad betong, metall eller trä, ofta med en skruvände för enklare inträde i marken. De flesta förstår begreppet högar som en sådan sort som stående högar. Dessa stöd tränger in på ett djup av 4-6 meter, på grund av vilka de ofta passerar genom hela lagret av mjuk jord och anligger mot en solid grund, vilket säkerställer stabiliteten i den framtida byggnaden.

Men i vissa fall räcker inte ens detta djup för att nå tillförlitliga stenar . Men högar (nu hängande) kan också användas i detta fall. Även om de förmodligen inte har pålitligt stöd, tillåter deras betydande fördjupning under olika delar av byggnaden dem att uppnå rätt balans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns drivna och ramade högar . De första är stöd som produceras vid anläggningen, som drivs i marken med specialutrustning. Det komprimerar också jorden runt högen längs vägen, vilket ger ytterligare stabilitet. Ramade pålar skiljer sig praktiskt taget inte från pelarna som används för att skapa en pelargrund - de är utrustade redan på byggarbetsplatsen.

Oavsett typ av pålar måste ett grillage installeras ovanpå dem, vilket är den direkta grunden för det framtida huset. Det är nödvändigt att välja material för det med hänsyn till byggnadens planerade vikt - som regel görs ett trägrill för träbyggnader och betongplattor används för stenhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högfundamentet är en av få typer av fundament som absolut inte har några begränsningar för terrängen.

Det är möjligt att bygga ett hus på högar även på en träsk eller kvicksand; torvmossar och sjunkande jordar kommer inte heller att bli ett hinder för att köra i högar. Högfundamentet är också mycket efterfrågat i de områden där det finns en radikal nivå av ytlutning.

Bild
Bild

Tallrik

Denna typ av fundament används massivt i städer, där grunden för tunga byggnader med flera våningar skapas med denna metod, men denna teknik används också i privat konstruktion. Detta kan bero på den extremt låga kvaliteten på jorden på platsen i en situation där ägaren skulle vilja ha ett riktigt imponerande och tungt hus. Det är uppenbart att en torkad myr eller torvmyr inte kommer att motstå en sådan belastning, såväl som pelar- eller högfundament, och "tejpen" kommer sannolikt att deformeras på grund av instabilitet i den omgivande jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattformen, som namnet antyder, är en solid armerad betongplatta, som om något händer kommer att röra sig med hela byggnadens struktur, men den senare kommer garanterat att förbli intakt. En sådan lösning kallas med rätta den mest pålitliga, starka och hållbara - den tar faktiskt fast sten, vilket skulle bli den perfekta grunden för ett tungt hus. Nackdelarna är naturligtvis direkt relaterade till komplexiteten och höga kostnaderna för att ordna en sådan grund, eftersom det kommer att kräva en enorm mängd material, specialutrustning och flera arbetare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer inte att vara möjligt att skapa en plattfundament även på en vecka - det kommer att ta minst en månad att gräva en grop, svetsa en låda med armering i den, fyll den med betong och vänta tills den blir starkare. Att ordna en sådan grund är ett akut behov, inte besparingar.

Det är inte förvånande att en plattfundament nästan aldrig byggs på pålitliga fasta jordar .- för ett privat hus brukar det visa sig vara överflödigt. Det kommer emellertid att komma till nytta på lera och sjunkande jordar, i sumpiga och torviga områden, på kvicksand eller högmark, och även då bara om byggnadens beräknade vikt inte tillåter användning av fundament av andra typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

De materialtyper som används vid konstruktion av stiftelser är mycket många - allt beror inte bara på vikten av den framtida strukturen och markens särdrag, utan också på den valda grundtypen och priserna för olika byggmaterial i en viss område. I början av artikeln nämndes trä, tegel och betong som huvudmaterial, men du kan inte bara använda dem, särskilt om vikten av den framtida byggnaden inte är så betydande.

En bandfundament för en lättviktig byggnad kan byggas av relativt lätta material - samma skumblock eller block. Om jorden under byggarbetsplatsen har god tillförlitlighet och själva byggnaden är planerad att vara liten och byggd av samma lätta material eller expanderade lerbetongblock, är det troligt att en sådan grund kommer att vara tillräcklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här kan du inte göra utan exakta beräkningar, för vilka du bör kontakta proffsen, men för större tillförlitlighet kan du helt enkelt stärka strukturen genom att lägga till bredd och djup till den eller duplicera alla väggar under jorden, och inte bara de yttre.

Användning av metall är sannolikt i nästan alla typer av fundament. Den kombinerade armerade betongversionen kan vara både pelare och tejp, och den senare kan vara integrerad, gjuten på plats eller monterad på plats från enskilda block som tillverkats med fabriksmetoden. Armeringsnät kan användas även i kombination med konventionellt tegel. Ett rent metallfundament för lätta strukturer kan tillverkas även av rör enbart, några av dem kan användas som pelare eller högar, och den andra kan svetsas ovanpå i form av en grill eller en bas för den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En träfundament är relativt sällsynt eftersom den inte är så pålitlig och relativt kortlivad. Detta material är vanligtvis att föredra för självuppförande av byggnader av ljus typ: små trädgårdshus och lusthus gjorda av samma trä.

Detta material uppskattas för dess tillgänglighet och möjligheten till enkel bearbetning även hemma, eftersom teoretiskt sett kan en grund av en pelar- eller högtyp monteras även från gamla järnvägsslipar. En annan sak är att sådana pelare eller högar måste skyddas ytterligare, och även om det vanligtvis rekommenderas att använda speciella impregneringar mot insekter, gnagare eller fukt, kan även takmaterial som kan finnas kvar efter takläggning i huvudhuset hjälpa till att lösa det senare problemet. Ark av takmaterial måste lindas tätt runt den delen av högarna som går djupt ner i marken. Det bör dock komma ihåg att takmaterial skyddar endast från fukt, men inte från fullvärdiga översvämningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Det är inte för ingenting att typerna av stiftelser är så många - var och en har sina egna fördelar och nackdelar, fokuserade på olika konstruktionsförhållanden och kundförfrågningar. En grund som alla berömmer kanske helt enkelt inte passar jorden på en viss plats, men det blir bättre än ett alltför dyrt eller för sofistikerat alternativ.

Till exempel vill många ägare inte spendera mycket, eftersom de letar efter det billigaste sättet att bygga en bas. När det gäller kombinationen av pris och kvalitet verkar den grunda remsans grund vara den bästa, men det förutsätter att jorden redan är ganska stabil och själva huset blir relativt ljust. Om minst ett av de angivna kraven inte är uppfyllda är det bättre att glömma besparingar och ta hand om tillförlitlighet, inte från priset, utan från hållbarheten i de nuvarande förhållandena.

Bild
Bild

En grund tejp är nästan det enda rätta alternativet för ett sommarboende, om grundvattnet ligger på en hög nivå, ganska nära ytan.

Varje annan typ av fundament kommer att förlora här, eftersom jordfuktighet på sommaren kommer att urholka materialet, och i kallt väder kommer det att orsaka att marken svävar och provocerar sprickor i väggarna. Under sådana förhållanden kommer det att vara nödvändigt att begränsa oss till att bygga en låg byggnad av ljusa SIP-paneler. Alternativa alternativ som högar ger ungefär samma effekt, men deras oberoende konstruktion är inte möjlig och kräver dyr utrustning.

Varje typ av fundament kan byggas på bulk och sandig mark förutsatt att jordens densitet är ganska hög. Sådana baser leder vanligtvis lätt vatten in i de djupare tarmarna, så området under huset är mycket motståndskraftigt. I detta fall styrs de av det faktum att basen som byggs helt enkelt tål strukturens vikt till minimal kostnad. Kraven för de byggnader vars grund är planerad att byggas på lera är helt lika, men med ett förtydligande - förekomsten av grundvatten måste ligga under nivån för markens frysning i denna region.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnader är svårast att bygga på kvicksand, torvmossar, träsk och andra opålitliga ytor. Det finns bara två alternativ här - antingen snabba och relativt billiga högar eller en solid och pålitlig plattfundament. Valet beror enbart på byggnadens vikt, eftersom du inte kan förvänta dig att pålarna tål ens ett våningshus men tungt hus under sådana förhållanden.

Om webbplatsens problem inte ligger så mycket i misslyckade jordar, som i för ojämn terräng, måste du välja mellan stolpar och högar. Båda alternativen låter dig jämna ut även en betydande snedvridning, så du måste ofta välja bara vad de omgivande byggföretagen kan erbjuda, med uppmärksamhet på den begärda kostnaden.

Bild
Bild

Beräkning

Att bestämma grundens typ och exakta parametrar är en ganska svår teknisk uppgift, eftersom många faktorer måste beaktas. Om huset är planerat att vara solidt och stort, och marken på platsen inte är stabil, är det bättre att överlåta denna uppgift till kvalificerade yrkesverksamma som kan ge en garanti för att strukturen under uppbyggnad enligt deras siffror kommer att stå för mer än ett dussin år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att förstå att det inte är värt att utvärdera jordens densitet eller närheten av förekomsten av grundvatten "med ögat" - alla mätningar bör göras enligt formlerna. Ett undantag kan vara en fullständig kopia av en annan byggnad, förutsatt att den bokstavligen finns på den intilliggande platsen.

Men i de flesta fall uppförs stiftelsen av händerna på specialister, som samtidigt utför de nödvändiga beräkningarna . I det här fallet kan ägaren också grovt avgöra vilken grund som behövs för att få en preliminär uppfattning om det belopp som måste läggas ut för byggmaterial. För detta ändamål kan du ta ungefärliga värden som är lätta att hitta på Internet.

Till exempel, om vi talar om en remsunderlag, beror dess djup på jordens frysnivå: ju längre norrut platsen ligger, desto större är den vanligtvis. I detta fall kommer tejpen att gå djupt in i minst en halv meter, så detta värde bör tas som minimum. Ta också med i beräkningen att en sådan källare vanligtvis stiger minst 20-30 cm över marken. Längden bestäms genom att summera längden på alla väggar under vilka grunden ligger. Tjockleken på det framtida stödet görs cirka 20% större än tjockleken på väggarna byggda ovanför marken.

Bild
Bild

Tack vare allt som har beskrivits är det möjligt att bestämma den ungefärliga volymen på tejpen, vilket gör att du kan beräkna mängden blockmaterial eller betong som bandfundamentet kommer att hällas med. I detta fall bör beräkningarna också ta hänsyn till ett lager av krossad sten på 30 cm och ett lager med sand på 10 cm, med vilket botten av diket fylls upp längs hela längden redan före uppförandet av huvudstrukturen. Kostnaderna blir inte fullständiga om du inte tar hänsyn till kostnaden för svarvning och armering, liksom det vattentäta materialet som ska fodras med diket.

Beräkningen av kostnaden för en pelargrund bör börja med det faktum att pelarna kommer att placeras med ett steg på 2, 5-3 meter från varandra - härifrån bestäms deras antal. Pelarnas djup väljs på ett sådant sätt att de når jordens icke-frysande lager, men samtidigt är de över grundvattennivån. Mängden sand, krossad sten, vattentätning och armering beräknas med antalet pelare, med hänsyn till deras tjocklek - trots allt finns det ingen grävning som löper längs hela omkretsen, men alla indikatorer som rör remsans fundament bevaras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat måste du planera grillningen - dess yta är ungefär lika med eller överskrider hela byggnadens yta, så det återstår att bestämma material och tjocklek.

Högfundamentet beräknas på ungefär samma sätt som pelargrunden . Columnar-strip-typen, som är en kombination av pelare och remsa, beräknas som två separata fundament.

Skivans grundskala är starkt beroende av om källaren eller källaren kommer att utrustas. Om inte, kommer en platttjocklek inom en halv meter att vara tillräcklig, även om den exakta siffran beror på byggnadens vikt, och för källarutrustning gäller den beskrivna plattstorleken endast för botten av källaren. Sand och krossad sten är utspridda över hela gropens yta, vars dimensioner inte bör överstiga husets dimensioner väsentligt, vattentätning läggs ut längs botten och väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en källare konstrueras, bör det finnas tillräckligt med betong och armering för gjutna väggar och ett tak. I det här fallet kan väggarna beräknas och konstrueras i full analogi med ett bandfundament; istället för källargolv kan betongplattor eller trämaterial användas.

Orsaker till deformation

Även de mest tillförlitliga strukturerna börjar försämras med tiden, men det här är inga nyheter om inte grunden började deformeras oväntat snabbt. Om detta händer kommer det att vara ganska svårt att åtgärda problemet, så det är bättre att undersöka de möjliga orsakerna i förväg för att undvika ett sådant problem.

  • Felaktig beräkning Är den vanligaste orsaken till grundproblem. Det allra första misstaget är felaktig bestämning av byggnadens vikt nedåt, när det visar sig att basen helt enkelt inte stöder huvuddelen. Ett annat alternativ är önskan att spara pengar, när ägaren hoppades att det billigare materialet inte skulle bli sämre än det dyra. En felaktig bestämning av grundvattennivån eller jordtätheten är inte uteslutet - med andra ord valdes själva grundtypen fel.
  • Brott mot teknik - en anledning som ofta visar sig vara kritisk vid självkonstruktion av grunden. Innan du ägnar dig åt kapitalkonstruktion måste du i detalj studera egenskaperna hos de använda byggmaterialen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, om armeringen hälls med betong på en byggarbetsplats, måste du veta att den högsta möjliga densiteten inte kommer att uppnås - du behöver en speciell teknik som blandar den hällda massan och säkerställer att den sitter ordentligt redan innan den torkar. Om detta inte görs, kommer luftbubblor att förbli i den härdade betongen och bilda tomrum, och sedan kan nedsänkning uppstå redan under ett helt färdigt hus med människor som bor i det. Även välblandad och härdad betong känner inte igen hast - den måste stå i ungefär en månad innan byggnadsarbetet fortsätter ovanpå fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saker som ordentligt skydd mot fukt verkar uppenbara, men de observeras inte alltid fullt ut, och trots allt kan sömmen på en prefabricerad grund lätt bli deformativ om vatten kommer dit. När det gäller trä måste det dessutom skyddas mot insekter.

ha på sig - fenomenet är ganska naturligt, och om materialen valdes och bearbetades korrekt, kan detta problem redan uppstå före ägarens barnbarn. En plötslig "överraskning" kan dock komma från en grund som är byggd av återvunnet material: många ägare använder metallrör eller träsliprar istället för stolpar eller högar. Om dessa material tidigare användes åtminstone i någon form, har de redan någon form av slitage, så användningsperioden blir ganska obetydlig. När det gäller trä är det inte alls hållbart, så i de flesta fall visar det sig vara dumt att räkna med att det ska utnyttjas långsiktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Service

Det är logiskt att anta att tidigt underhåll av stiftelsen kan spela en nyckelroll för att förlänga dess verksamhet. Till exempel kan du identifiera defekter i tid för att lära dig mer om problemen som designen står inför och vidta brådskande åtgärder för att eliminera dem. Utseendet på sprickor i en betongkonstruktion innebär att de rensas och omedelbart repareras, men om sprickor uppstår för tidigt bör du noggrant leta efter orsaken till detta, med fokus på vanliga orsaker till deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också förstås att grunden är funktionell, men vanligtvis insidan av en byggnad. När det är möjligt är det värt att använda en skyddande finish, för då tar det hela stöten av slaget, och det är mycket lättare att byta ut det än att reparera hela fundamentet helt.

Det är uppenbart att en betydande del av fundamentet förblir osynlig och ligger under jorden, men åtminstone den synliga delen kan målas på utsidan med en vattenavvisande färg för att skydda den från de negativa effekterna av nederbörd. Ett värdigt alternativ både ute och inne kan vara vattentät gips.

För större hållbarhet av sådana reparationer och ökat skydd av samma trä från skadedjur kan samma armeringsnät användas, som under renoveringen åter läggs på fundamentet och täcks med ett nytt lager av gips. I vissa fall, på grund av allmän deformation av fundamentet eller felaktig fastsättning, böjer och bryts det gamla armeringsnätet bort från strukturen och bryter igenom det skyddande ytskiktet - i detta fall bör du omedelbart klippa av de utskjutande och utskjutande ändarna, och stäng luckan.

Rekommenderad: