Möbelbultar (41 Bilder): Med Ett Halvcirkelformat Huvud För En Sexkant, Med Ett Runt Huvud Och Andra Bultar För Möbler, M6, M8 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Möbelbultar (41 Bilder): Med Ett Halvcirkelformat Huvud För En Sexkant, Med Ett Runt Huvud Och Andra Bultar För Möbler, M6, M8 Och Andra Storlekar

Video: Möbelbultar (41 Bilder): Med Ett Halvcirkelformat Huvud För En Sexkant, Med Ett Runt Huvud Och Andra Bultar För Möbler, M6, M8 Och Andra Storlekar
Video: 8 NEW LATEST DIY WoodWorking Tools 2021 you MUST SEE#3 2024, April
Möbelbultar (41 Bilder): Med Ett Halvcirkelformat Huvud För En Sexkant, Med Ett Runt Huvud Och Andra Bultar För Möbler, M6, M8 Och Andra Storlekar
Möbelbultar (41 Bilder): Med Ett Halvcirkelformat Huvud För En Sexkant, Med Ett Runt Huvud Och Andra Bultar För Möbler, M6, M8 Och Andra Storlekar
Anonim

Möbler av trä, glas eller metall kan inte föreställas utan fästelement. För att möbelprodukter ska vara hållbara och vackra är det viktigt att använda ett korrekt utvalt headset, som ska vara i harmoni med produktens material och dess designidé . Även en enkel möbelbult spelar en viktig roll vid tillverkning av möbler - utan detta element är det ganska problematiskt att utföra en solid montering av delar. Fästelement kan tillverkas av olika typer av metall och finns i en mängd olika.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Tills metallfästen dök upp monterades möbeldelar med hjälp av träpluggar eller hörn. En modern möbelbult är gjord enligt GOST -standarder, i möbelindustrin har den en av huvudpositionerna . En bult för montering av skåp eller stolar skiljer sig från byggvaror, även kallad en bult. Maskinvarutyp ger inte bara starka fästelement, utan förstör inte heller den färdiga produktens estetiska utseende.

Bland andra möbelvaror är bulten det vanligaste elementet. Dess design består av en arbetsstav i form av en lång cylinder och ett huvud.

Bild
Bild

Det cylindriska skaftet har en metrisk gänga som fäster muttern på bultskaftet. De mest populära är bultarna, där huvudet ser ut som ett halvklot.

Hårdvarans tillförlitlighet förklaras av det faktum att den är tillverkad av hållbara legeringar . Oftast är bultarna galvaniserade för att skydda fästet mot korrosion. Ibland kan du hitta möbelbeslag av aluminiumlegering eller polymerplast. Om vi jämför styrkan i att bygga bultar, så är möbelvaror naturligtvis sämre än dem, eftersom de inte behöver hålla alltför stora viktbelastningar. Av denna anledning möbelbeslag är billigare än konstruktionsbultar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det enda och främsta syftet med hårdvara för möbler - anslutning av prefabricerade element … Men hårdvara av mindre storlekar används för att montera dekorativa beslag i syfte att fästa handtaget, och de fungerar också som en slips för att montera och tätt ansluta kroppsdelarna av möbler till varandra.

Trots att möbelgolv är sämre i metallstyrka än byggvaror, deras spärrpotential är ganska hög.

I vissa fall använder byggare också anslutningsegenskaperna för en bult med halvcirkelformat huvud, i de fall anslutningsfästena inte kommer att ha en stor vikt eller brottlast.

Bild
Bild
Bild
Bild

I modern möbelproduktion används hårdvara för följande produkter:

  • för tillverkning av soffor, köksskåp, garderober och skåp, bänkskivor, matbord, byråer och fåtöljer, sängar och andra föremål;
  • att utföra restaureringsarbete med stark försämring av möbelbeslag och fästelement;
  • för enheten av trädgårdshus , markiser, liksom för tillverkning av trätrappor som ligger inne i huset;
  • i alla andra fall, när aggregatet antar en säker rundbult - vid tillverkning av skyltar, lätta konstruktioner, vid tillverkning av beslag, dörrlås osv.

När vi köper nya möbler är det få av oss som uppmärksammar vilken typ av bultar fästelementen är gjorda med. Men för dem som sysslar med möbelproduktion är det mycket viktigt att kunna förstå vilka typer av möbelfästen som finns, hur man väljer rätt typ och storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Beroende på hur möbelstrukturen kommer att användas finns det också typer av runda huvudbultar. Möbelvaror är indelade i varandra efter design och storlek. Dessutom kan modellerna skilja sig åt i färg - det kan vara svart eller silver, gulaktigt eller koppar.

Genom design

Förutom bultar med ett runt huvud har möbeltillverkare andra typer av hårdvara i bruk, skiljer sig från varandra i sin design.

Bekräftelse (Euro -skruv) - denna hårdvara har formen av en arbetsstång i form av en lång cylinder med ett försänkt huvud i ena änden. På huvudets yta finns slitsar avsedda för en Phillips -skruvmejsel eller en sexkant. Storleken på arbetsstången i en cylindrisk struktur beror på vad euroskruven ska användas till. Till exempel, för att ansluta en spånskiva som är 16 mm tjock enligt standard, krävs en 16 mm lång bekräftelse. Ibland, för att ansluta två element, används också längre hårdvara, vars längd kan nå 50 eller 60 mm.

De vanligaste parametrarna för euroskruven är 7x50 mm, och konfigurationen av deras splines krävs oftast för en inre sexkant. Du kan linda en sådan bekräftelse med en skruvmejsel eller en skruvmejsel, i vilken en bit med sex ytor sätts in.

Förutom sexkantiga splines är korsformar inte mindre populära, men jämfört med hex -motsvarigheter ger denna hårdvara inte en tät fastsättning, och den lossnar ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvslips - Fästet har 2 delar, som inkluderar en skruv, en utvändig gänga och en mutter i form av en pipa skärs in i den. Vid vridning och åtdragning av två möbeldelar dras en del till slutet av den andra delen. För att utföra fästelement borras ett genomgående hål i en möbel, och dess diameter är något större än en gängad skruv. I det andra arbetsstycket, till vilket det första ligger intill, görs 2 hål. Det första hålet ska vara lika med diametern på det första klämstycket och det andra hålet borras för tappmuttern. Därefter måste du göra den exakta anslutningen av hålen med hårdvaran.

Euroskruven används vid tillverkning av möbler för att skapa en styv och stark fastsättning av delar till varandra. En sådan infästning hade inte varit möjlig om det inte vore för den metriska gängan på Euro -skruvens arbetsstomme. Nackdelarna med bekräftelsen är att det är ganska svårt att utföra fästelement med det, eftersom detta förfarande kräver stor noggrannhet. Dessutom är fästelementets design synlig på möbelprodukten, speciella dekorativa pluggar hjälper till att dölja det, men detta kan inte göras helt.

Bild
Bild

Mini-fix kopplare (konisk) - för att installera det behöver du inte göra ett genomgående hål i möbelelementet. Typen av infästning liknar den tidigare beskrivna skruvfästningen. Skillnaden ligger i det faktum att vid fixering fixeras den cylindriska stången i den pressade delen av arbetsstycket genom att dra in den med en slips. Dragning av delarna beror på skruven. Ofta finns denna typ av screed på platser där bordsskivan är fixerad på stödfoten eller på främre möbelelement som har en ramtyp.

Det är ganska svårt att använda en avsmalnande koppling, så en hög grad av skicklighet och erfarenhet krävs för att skapa ett sådant fästelement. En ytterligare nackdel är att hårdvaran har en liten resurs av upprepade cykler med demontering och montering av en möbelprodukt.

Enligt experter är detta fästelement i de flesta fall engångsbruk, och i en situation med ominstallation krävs fullständigt byte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllhållare - detta fästelement hjälper till att säkert hålla hyllorna i möbelskåp, samtidigt som den här funktionen skapar hårdvaran styvhet för hela produktens ram. Fästet består av 2 delar - stödmekanismen för hyllan och stången som håller den. Under installationen skruvas hårdvarestaven in i skåpsväggen inifrån och den bärande delen av strukturen fixeras på själva hyllan. Kärnan i fästelementet ligger i det faktum att stången kommer in i den excentriska anordningens krokelement, vilket resulterar i att hyllan genom att vrida skruven pressas mot skåpets innerväggar.

Denna typ av hårdvara är också svår att installera och kräver en skicklig hantverkare. För att passa möbelelementen exakt behöver du inte bara utföra rätt märkning utan också borra med fräsning. Dessa manipulationer utförs endast med hjälp av specialutrustning.

Bild
Bild

Korsningskopplare - den används när det är nödvändigt att koppla ihop modulerna för skåpmöbler. Hårdvarudesignen är en slags bult i kombination med en mutter. Den ihåliga strukturen hos en del av slipsen fungerar som en bult i form av en gängad hylsa. Ett gängat element skruvas in i denna hylsa, som fungerar som ett slips. På hylsans yttre del finns runda slitsar som hindrar hårdvaran från att snurra i slipshålet, därför är det den skruvade delen som måste roteras under installationen, och inte själva hylsan.

Denna typ av redskap är ganska enkel att använda. Detta är ett pålitligt hårdvarualternativ för möbelmontering, det kan återanvändas.

Avjämningen bildar en styv infästning och används för att kombinera headset från flera föremål eller skåp för köket, förvandla dem till ett enda system, vilket utjämnar mindre skillnader i höjden på upphängda eller golvkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruv med halvcirkelformat eller dekorativt huvud - tråden på ytan av en cylindrisk stång är komplett eller kan bara uppta en del av den. Vissa bultmodeller finns med ett liksidigt fyrkantigt eller nackstöd. Sådana anordningar är nödvändiga för att muttern inte ska varva ner under rotation och därigenom försvaga fästelementets hållfasthet. Bultens rektangulära nackstöd fungerar som ett stopp som kommer i kontakt med möbelelementets yta och förhindrar att muttern roterar.

När det gäller det halvcirkelformade huvudet ger en sådan slät form en bekväm och säker användning för konsumenten utan att det riskerar att skadas av hårdvarans utsprång. Denna typ av bult är inte bara pålitlig och säker, men förstör inte heller möbelns övergripande utseende. Du kan se liknande hårdvara i nästan varje design av en säng, stol eller soffa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Möbelvaror kan skilja sig från varandra, inte bara i designfunktioner, utan också i utseende. För en viss typ av montering används olika typer av fästelement.

Fläns typ - hårdvara med en platt rund bricka, som är placerad under ett halvcirkelformat huvud.

Bild
Bild

Klassisk typ - har en cylindrisk kropp med en metrisk tråd i änden och en sexkantig huvudstruktur.

Bild
Bild

Typ av ankare - består av en stav med full tråd, ett huvud av olika strukturer och ett metallrör med perforering i form av snitt, som sätts på stångens kropp. Ankarets huvud kan ha slitsar som är lämpliga för sexkantiga eller platta skruvmejslar. Den används vid sammanfogning av tunga möbelkonstruktioner efter vikt.

Bild
Bild

Fällbar typ - istället för en hatt har hårdvaran bara en stång med ett runt hål, som är anpassat för en sexkant.

Bild
Bild

Ögonbult - istället för ett huvud finns det en ögla i slutet av den cylindriska stången, på vilken muttrarna är skruvade.

Bild
Bild

Tätheten hos fästmöbelskarven beror på typen av golv och dess form. Valet av otillräckligt stark hårdvara kan leda till deformation av den färdiga möbelprodukten eller dess förstörelse.

Styrka klasser

Stålkvaliteten av vilken möbelvaran är tillverkad avgör dess styrka. Inom möbelindustrin används fästelement, vars styrka varierar från en indikator på 4, 6 till 12, 9. Avkodningen av dessa nummer är följande:

5, 6 är 5x100 = 500 N / mm2, medan materialutbytesförhållandet är 60%

De mest efterfrågade inom möbelindustrin är hårdvara, vars klass är från 4, 6 till 6, 6 och 6, 8 inklusive. Om det är nödvändigt att ansluta de tunga och mest kritiska delarna av möbelstrukturen används hårdvara vars styrka är 8, 8 - de kallas höghållfast. Ju högre hårdvaran är, desto dyrare blir kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Möbelvaror av hög kvalitet utsätts inte för korrosion, eftersom det antingen är galvaniserade fästelement eller tillverkade av följande material:

  • rostfritt stål - det här är de mest hållbara fästelementen, vars legering innehåller nickel och kol, och den färdiga hårdvaran utsätts för ytterligare galvanisering;
  • koppar - resistent mot korrosion och extrema temperaturer, men har liten styrka vid tung belastning;
  • mässing - har korrosionsbeständighet, högpresterande egenskaper och presentabelt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan hårdvara tillverkas av rostfritt stål A2 eller A4. De är resistenta mot korrosion, syror och mer hållbara än hårdvara och mässing. Dessa höghållfasta fästelement är dessutom förzinkade.

Dimensioner

Moderna tillverkare tillverkar möbelbeslag i en mängd olika storlekar. Bultparametrarna anges med en chiffer, till exempel M8x30, M4 6x40 eller M5 6x50 A4, där:

  • M5 är en metrisk tråd och dess stigning på hårdvarustången, det finns markeringar M4, M6, M8, M10, M12;
  • nummer 6 - bultstiftets diameter, exklusive gängan, i mm;
  • nummer 50 är hårdvarans längd, i mm;
  • A4 - rostfritt stål.

Den minsta längden på möbelvaror är 40 mm, och den maximala kan nå 120 och till och med 150 mm (i produkter med fyrkantigt nackstöd). Diametern på möbelbulten varierar från 5 till 7 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

När du köper möbelfästen måste du vara uppmärksam på dess utseende. Använd inte bultar med ojämna trådar, böjt huvud eller stång för att montera möbler. De uppmärksammar också förekomsten av rost, flis eller sprickor i hårdvaran - dessa defekter kommer att orsaka snabbt slitage på fästelementen.

När du köper en bult måste du kontrollera styrkan på dess zinkbeläggning.

Om det är sant kommer det inte att finnas några spår på dina händer efter att du vridit bulten, men om produkten är målad med silverfärg och därmed imiterar galvanisering, kommer färgkompositionen att finnas kvar i form av märken på dina händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan kontrollera kvaliteten på fästelementen om du försöker kombinera en bult och en mutter innan du köper - båda hårdvarorna ska ha samma storlek och enkelt fästas

Valet av högkvalitativ hårdvara görs bäst i beprövade specialiserade detaljhandelskedjor som värdesätter deras rykte eller överlåter köpprocessen till en erfaren person som enkelt kan avgöra kvalitetsprodukten, storleken och typen av fästelement som krävs för att montera en möbelprodukt.

Bild
Bild

Installationstips

Vid köp av skåpmöbler ingår en uppsättning hårdvara för montering i förpackningen. Om du monterar möbler själv måste du fylla på med en viss typ av verktyg:

  • hex- och Phillips -skruvmejsel;
  • skruvmejsel;
  • elektrisk borr och borr;
  • rycka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att montera stoppade eller skåpmöbler måste du först göra en markering av framtida hål - du måste närma dig detta arbetsskede ansvarsfullt, eftersom detta ögonblick är nyckeln till en framgångsrik och korrekt montering. Efter markeringen måste du göra hål enligt markeringarna med en borr och en borr. Ibland görs sådana hål redan i möbelindustrin.

Efter instruktionerna är det nödvändigt att fästa alla element i möbelprodukten med hjälp av hårdvaran som medföljer satsen. För att fästelementen ska vara pålitliga måste du dra åt hårdvaran hela vägen, men alltför stora ansträngningar är onödiga här - du kan slita av tråden vid bulten . Det är nödvändigt att dra åt möbelbultarna och banden med en sexkant eller en skruvmejsel.

En skruvmejsel med bitar används vid låg hastighet.

Rekommenderad: