Grunder För Ett Hus Från En Bar: Vilken Bas är Bättre För En Träkonstruktion Och Hur Man Tar Det Under En Gammal Byggnad, Konstruktionsteknik Och Fastsättning Av Den Första Kronan

Innehållsförteckning:

Video: Grunder För Ett Hus Från En Bar: Vilken Bas är Bättre För En Träkonstruktion Och Hur Man Tar Det Under En Gammal Byggnad, Konstruktionsteknik Och Fastsättning Av Den Första Kronan

Video: Grunder För Ett Hus Från En Bar: Vilken Bas är Bättre För En Träkonstruktion Och Hur Man Tar Det Under En Gammal Byggnad, Konstruktionsteknik Och Fastsättning Av Den Första Kronan
Video: 5 Mistakes NOT to Make When Building a Fence 2024, Maj
Grunder För Ett Hus Från En Bar: Vilken Bas är Bättre För En Träkonstruktion Och Hur Man Tar Det Under En Gammal Byggnad, Konstruktionsteknik Och Fastsättning Av Den Första Kronan
Grunder För Ett Hus Från En Bar: Vilken Bas är Bättre För En Träkonstruktion Och Hur Man Tar Det Under En Gammal Byggnad, Konstruktionsteknik Och Fastsättning Av Den Första Kronan
Anonim

Trähus blir allt populärare nuförtiden. Detta är inte förvånande, med tanke på materialets tillgänglighet och miljövänlighet, liksom dess tekniska egenskaper. Men även ett sådant hus behöver en grund. Vi kommer att berätta vilken som är bäst att välja grunden för ett trähus och hur man bygger det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en bas?

De flesta förstår grunden som en vanlig betongplattform som ett hus står på. Faktum är att stiftelsen har en mer komplex struktur och många arter. Byggnadens hållbarhet, liksom säkerheten för människor som bor i den, beror på korrekt val av strukturen.

Om grunden väljs och byggs felaktigt, kommer huset hela tiden att vara fuktigt och mögel kommer att dyka upp på väggarna ganska snabbt, vilket kommer att få lukten av röta att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja en bas bör följande faktorer beaktas:

  • En plats där byggnaden ska byggas. Efter att byggarbetsplatsen har valts ut är det nödvändigt att utföra undersökningsborrning. Detta är nödvändigt för att exakt bestämma jordens sammansättning och egenskaper på den plats där stödbasen för ett trähus kommer att installeras. Det är mycket oönskat att installera sådana byggnader nära raviner och naturreservoarer - på sådana platser är markerna extremt instabila. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till behovet och möjligheten att lägga elektriska nät, avlopp och vattenledningar.
  • Dimensioner byggnaderna. Husets storlek påverkar kraftigt belastningen på fundamentet. Dessutom kommer inte bara byggnadens höjd att spela roll, utan också antalet våningar. Husets omkrets är däremot inte så viktig på grund av att ökning av omkretsen ökar stödytan i direkt proportion.
  • En annan viktig faktor är frånvaro eller närvaro av en källare eller källare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lättnad ytan på den plats där huset ska installeras. När det gäller samma bandfundament måste ett mycket allvarligt och dyrt förberedande arbete utföras om konstruktionen utförs i en sluttning.
  • Markbasegenskaper Plats på. Jordens kvalitet och sammansättning är lätt att avgöra utifrån hur vattnet kommer att lämna efter föregående regn. Om jorden innehåller en hög andel lera, släpper den sakta ut vatten, och om vattnet kommer upp till ytan börjar jorden täckas med en skorpa med hög densitet. Om sand dominerar i jorden, kommer den att släppa igenom vatten mycket snabbt. Loams släpper igenom vattnet ännu snabbare, men de torkar extremt långsamt. Om torv dominerar i jordens sammansättning, kommer det att torka länge och växter växer dåligt på det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundvattennivåns djup, liksom fryspunkten för jorden, kommer att ha stor betydelse.

Allt detta tyder på att varje jordtyp kommer att ha olika bärighet och densitet. Och på vissa kommer huset att stå på grunden bra och fast, medan på andra kan fundamentet börja glida, vilket kommer att leda till att det förstörs och deformeras av byggnaden.

Bild
Bild

Vilken betong behövs?

Att välja rätt plats att bygga och grundtyp är bara halva striden. Fundamentet måste vara av högkvalitativ betong en som kommer att vara riktigt hållbar och perfekt motstår fysiska och naturliga påverkan.

  • Betongkategori M100 kommer att vara ett utmärkt alternativ i de inledande byggstadierna. Till exempel när det gäller att hälla en foundation. En grund av denna typ av betong är lämplig för konstruktion av staket, små trähus, små garage samt några jordbruksbyggnader.
  • Om vi pratar om märket av betong M150 , då kommer det att vara en bra lösning för en liten storlek och massa på en bälttypsunderlag, liksom förberedande betongarbete. Från sådan betong kan du bygga en grund för ett litet hus på en våning, gjord av block, gas eller skumbetong. En sådan grund kan också användas för jordbruksbyggnader och garage.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Betongbetyg M200 det används ganska ofta vid konstruktion av bostadshus på en och två våningar, där golven är av lätt typ. Betongkvaliteten i fråga är strukturell vad gäller dess hållfasthetsegenskaper och används vid tillverkning av armerade betongprodukter.
  • Om vi pratar om kategorierna av betong M250 och M300 , då kommer dessa alternativ att vara en utmärkt lösning för stiftelser som planeras göras för stora privata bostadshus. I allmänhet kan M300 användas för att fylla en grund som enkelt tål massan av en femvåningshus. M300 anses vara den mest hållbara typen av betong som kan användas för att skapa monolitiska plattor.
  • Det finns också ett märke av betong M400 , men den används uteslutande för konstruktion av byggnader med flera våningar, vars höjd är begränsad till 20 våningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så om du behöver bygga ett trähus, räcker det med märkena M200 och M300. Projekten anger vanligtvis den betongklass som krävs för grunden och andra tekniska egenskaper hos den önskade lösningen.

Vanligtvis är de viktigaste mätvärdena för betong:

  • vattentäthet;
  • motståndskraft mot låga temperaturer;
  • rörlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal vyberäkning

Nu ska du berätta vilka typer av stödbaser som finns för att beräkna vilken grund som kommer att vara bättre för detta eller det fallet.

Det finns totalt fyra huvudtyper av stiftelser:

  • lugg;
  • platta;
  • pelar;
  • tejp;
  • flytande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om pålfundament, då för ett trähus, där det inte kommer att finnas något källar- eller källargolv, kommer högkonstruktionen att vara det mest lämpliga alternativet för att ordna grunden. Här kommer märkningsordern och möjligheten att placera pålarna att vara desamma som i fallet med en pelargrund.

Det bör noteras att en högfundament kommer att vara den bästa lösningen om jorden är svag och det finns en allvarlig lutning på platsen. En viktig faktor där det är bäst att välja just denna typ av fundament är närvaron av grundvatten nära stödbasen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejpalternativ anses vara de mest populära för konstruktion av fundament, eftersom de är mycket enkla att skapa, inte kräver särskild kunskap och är utmärkta för platser där marken är stabil och har minst medelhållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåtfundament kommer att efterfrågas där jordar är extremt opålitliga, har hög rörlighet och i allmänhet anses olämpliga för konstruktion. De representerar en stor monolitisk platta. Denna typ av stödbas kan rädda huset från att sjunka när marken rör sig.

Flytande fundament är lämpliga för platser där byggarbetsplatsen ligger i sumpig eller svängig terräng . På sådana platser kan endast denna typ av fundament användas för att på något sätt täcka alla befintliga brister. Dessa typer av jord är trots allt helt olämpliga för konstruktion. Och den flytande grunden kommer att vara här mycket bra, förresten, eftersom den rör sig på mjuka jordar. Alla andra typer av betongunderlag i denna situation kommer helt enkelt att spricka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ: enhet och konstruktion

Bälttypen på basen är tillverkad enligt följande teknik.

  • Först måste du markera med en sladd och pinnar. Dessutom görs det så att bandets hörn är på den plats där de sträckta sladdarna skär varandra. När detta är gjort, ta bort plantorna från arbetsområdet, följt av jorden.
  • Nu, i enlighet med markeringarna, är det nödvändigt att gräva grävningar till det djup som anges i projektet, med beaktande av indikatorn för markens fryspunkt. Bredden på sådana skyttegravar bör överstiga fundamentets dimensioner med en halv meter så att det är bekvämt att arbeta.
  • Nu är det nödvändigt att hälla ett speciellt dräneringsskikt på botten. Detta kan enkelt göras med medelstor krossad sten och sand.
  • Nu måste du spilla allt med vatten och tampa det. Ett sådant lager bör skydda basen från påverkan av markrörelser.
  • Nästa steg är installationen av formen. Den måste vara gjord av tätt material så att den kan användas igen om det behövs. Till exempel, om taket är av metall, kan en hyvlad bräda användas för formning. När de har tagits bort kan brädorna användas för svarvning. Om taket kommer att vara av bältros, kan plywood användas. Och för att skydda den från betongens effekter, innan du förstärker väggarna i formen, kan du täcka den med en polyetenfilm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armering utförs med stålstavar, vars diameter är 7 millimeter. I detta fall kan gallret ha antingen 4 eller 6 stavar. Men här beror allt på fundamentets dimensioner. Det största avståndet som kan vara mellan stavarna är 40 centimeter

Stripfundamentet är helt klart om 28 dagar. Om vädret är varmt ute är det bättre att täcka det med folie och vattna det då och då. Om betongen torkar för snabbt kan den spricka. Efter denna period är basen klar att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en pelarformad grund innebär följande steg:

  • Först måste du förbereda webbplatsen. Detta görs enkelt - du måste ta bort alla växter och jordlagret.
  • Vi markerar grunden. Detta kan göras med hjälp av pinnar, som måste placeras på de platser där stolparna ska monteras. Avståndet mellan deras axlar bör inte vara mer än två meter. De måste installeras vid varje skärningspunkt eller anliggning av basen längs markeringens omkrets, liksom under de interna skiljeväggarna.
  • Vi borrar brunnar för pelare. Pelarens djup bör vara mer än graden av frysning av marken på fundamentets plats med cirka fyrtio centimeter.
  • En kudde av grus och sand görs i botten av gropen. Först häller vi ett sandskikt ca 15 centimeter tjockt, varefter vi häller i medelstort grus och tampar båda skikten. För tillförlitlighet kan du spilla allt detta med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nu gör vi armering med stålarmering med en diameter på sex till åtta millimeter. Ramen på detta nät kokas på ytan och sänks sedan vertikalt i gropen. Både 4-bar och 6-bar förstärkningsmetoder kan användas. Men här beror allt på pelarens storlek.
  • Nu monterar vi formen på önskad höjd. För ett hus av trä bör utsprånget av pelarna ovanför marken vara högst en halv meter. Alla övre snitt på formen måste placeras tydligt horisontellt och på samma höjd längs en långsträckt sladd. Pelarhuvudena kan tillverkas med tegel.
  • När pelarna är klara placeras husets stödbas på dem - grillen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenten i pålkonstruktionen kommer att vara metallskruvhögar. De förs in i marken så att de övre ändarna kan justeras längs den sträckta sladden. Galleriet installeras på pelarna. Det är vanligtvis tillverkat av följande material:

  • timmer;
  • metallprofil - kanal eller balk;
  • gjutbetonggrill.

Fördelarna med sådana strukturer kommer att vara frånvaron av behovet av att utföra markarbeten och snabb installation av fundamentet. Om vi pratar om bristerna är det omöjligt att göra en källare i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor är tillverkade med följande teknik:

  • markering av platsen utförs med avlägsnande av växter och ett lager jord;
  • packning av jorden med hjälp av en vibrerande platta, vilket gör att djupet kan sedimentera till en nivå på upp till 50 centimeter;
  • nu måste botten av gropen tampas;
  • en geotextil placeras på botten, och på ett sådant sätt att det finns en överlappning på väggarna;
  • vi monterar ett dräneringslager av grus och sand, jämnar ut det och tampar det;
  • nu gör vi dräneringsbäddar och utför installationen av formen;
Bild
Bild
  • vi lägger ett isolerande lager av skummade polystyrenplattor, lindar allt i geotextil;
  • nu görs vattentätning med bitumenmastik, men innan dess är det nödvändigt att behandla ytan med en primer i enlighet med rekommendationerna på ett paket med bitumenharts;
  • utför installationen av ett armeringsnät av stålstänger med en diameter på 8 millimeter, avståndet mellan dem bör inte överstiga 40 centimeter, och plattans tjocklek bör också vara på 40 centimeter;
  • nu fyller vi med betong. Det måste göras kontinuerligt på en gång. Det är bäst att använda tjänsterna från en betongpump och betongarbetare, och då kommer det att vara nödvändigt att använda vibratorer för betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan skapa en flytande grund med följande algoritm:

  • först grävs en gräv runt omkretsen av den föreslagna byggnaden;
  • nu läggs en kudde av 20 cm tjock krossad sten på botten av den grävda diket;
  • något fuktad sand placeras ovanpå den, som måste vara väl tampad;
  • inom två till tre dagar är det nödvändigt att vattna denna sand och sedan ramla den med en speciell sköld;
  • vi monterar formen och lägger armeringen;
  • hälla betong i formen - endast betong av hög kvalitet ska hällas - samma som vid konstruktionen av en konventionell grund;
  • täck basen med polyetenfilm och låt stå i en vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra någon av ovanstående grunder är ganska enkelt.

Vattentätning och läggning av den första kronan

Nästa steg blir att skapa horisontell vattentätning. För dess bildning används en mastik baserad på bitumen och takmaterial. Först måste du jämna ut arbetsytan, sedan applicera ett jämnt lager av mastik, som sedan ska täckas med takmaterial. Om det behövs behöver materialets kanter bara klippas.

Tack vare denna procedur kan du skydda husets väggar från fukt som kommer från jorden. Dessutom, om byggnaden krymper, kommer väggarna, tack vare vattentätningsskiktet, inte att spricka.

Om vi pratar om själva vattentätningsmaterialen kan du använda vad du vill - både injektion och rulle.

Om konstruktionen går från grunden kan du först behandla den horisontella ytan med "Penetron", vilket skapar en vattentät barriär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanpå vattentätningsskiktet installeras tegelverk med en höjd av 5 rader med tegel . Från utsidan görs sådant murverk kontinuerligt och hål lämnas för ventilation. På insidan gör de urtag på de nödvändiga platserna för undergolvets stockar. Det bör komma ihåg att stockarna ska vara på samma avstånd från varandra. Avståndet bör inte vara mindre än 60 centimeter.

Nu bör du installera lagren. För detta täcks ändarna av de redan förberedda stängerna först med ett antiseptiskt medel, varefter de lindas i takmaterial. Men fördröjningens ändar bör lämnas öppna. Stockarna läggs på fundamentet så att deras ändar ligger i urtagningarna i tegelverket. Slitsarna är fyllda med polyuretanskum.

Bild
Bild

Den nedre kronan på ett hus av trä försämras snabbast. Det är av denna anledning som konstruktionen ska vara så lämplig för reparation som möjligt. För att installera en stång på ett betongplan finns det två tekniker:

  • I det första fallet sätts en stång in i monoliten på grillen, tejpen eller plattan vid betongstadiet. När den första balken är installerad borras hål i den och den sätts på de utskjutande stiften.
  • Det andra sättet är en hårnål. Dess väsen är att när du häller hårnålen väggas in i grunden. Dess höjd bör ge en genomgående passage genom stången och placeringen av en mutter med en bred bricka ovanpå den. Efter åtdragning skärs den återstående änden med en kvarn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästning på pelarna görs med hjälp av gängade stavar eller pluggar, och de kan fästas på skruvhögar med självgängande skruvar eller ytterligare plattor kan fästas.

Banden är en nödvändig del av timmerhuset . Det representerar husets nedre krona och tjänar till att stärka basen, i vilken det inte är någon idé att såga golv stockar. Men väggar av trä, även om de är limmade balkar, är svåra att fästa på fundamentet. För att utföra en sådan uppgift tas en stapel med större tjocklek som den första kronan. Först måste du ha fästelement till hands. Det är nödvändigt att kontrollera grundytans jämnhet. Vid behov måste ojämnheterna avlägsnas. Nu måste timmerkronan sättas på takpappan och slås i tassen.

Vi borrar hål i stängerna som vi ska sätta på den nedre raden. De kommer att vara större än diametern på ankarstavarna som tidigare levererades och betongats upptill på fundamentet. Därefter ska de borrade balkarna placeras på ankarna. Nu lägger de breda brickor under dem, som är fästa med muttrar. Vi bestämmer exakt platsen för hörnen med hjälp av en nivå. Efter det kan du montera de vertikala styrningarna för konstruktionen av ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal byggnad: grundens egenskaper

Trähus är fortfarande huvudbyggnaderna i många bosättningar idag. Gamla byggnader gjordes med billiga material, och därför måste deras ägare idag fundera över hur man lägger grunden för ett färdigt relativt nytt eller gammalt hus.

Orsaker till förstörelse

Om vi talar om orsakerna till förstörelsen av grunden för sådana hus, så finns det flera av dem:

  • jordtypen var felaktigt bestämd och fel typ av fundament installerades;
  • olämpliga material användes under konstruktionen;
  • effekterna av naturliga och antropogena faktorer;
  • trähuset byggdes om och rum tillkom.
Bild
Bild

Naturligtvis är detta inte en fullständig lista, men det ger en uppfattning om orsakerna som kan leda till behovet av att bygga en ny grund eller lägga till betong för att undvika förstörelse av den gamla.

Tillståndsanalys

För att byta basen eller reparera den är det nödvändigt att analysera dess skick. För detta behöver du:

  • gräva ett dike en halv meter brett;
  • identifiera basmaterialet och se eventuella problem.

Och då kan du redan fatta ett beslut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparation eller byte: steg

Steg-för-steg-instruktioner som gör att du kan ändra grunden:

  • demontering av fundamentets hörn och förberedelse av marken;
  • skapande av en förstärkningsram, som kommer att förbättra konstruktionens bärighet;
  • installation av formning;
  • hälla betong;
  • väntar på att betongen hårdnar och designstyrkan i hörnen uppnås;
  • byte av de återstående platserna.
Bild
Bild
Bild
Bild

För fullständigt utbyte är fundamentet uppdelat i 2 meters segment. Demontering av sektionerna görs en efter en för att säkerställa stabilitet.

Om det är nödvändigt att utföra reparationer, så här är proceduren:

  • gräva en gräv runt basen;
  • vi driver delar av armeringen in i den gamla basen för att inte förstöra dess rester;
  • ta bort problemområden i grunden;
  • vi fyller skyttegraven med en mager blandning av betong, men vi gör detta gradvis så att lösningen kan komma ner i marken och den gamla grunden.
Bild
Bild

Specialistråd

  • Var noga med att utföra förberedande arbete och noggrant bestämma vilken typ av jord på platsen där konstruktionen kommer att utföras. Välj rätt jord för ditt hem för att undvika framtida problem. Du bör inte heller försumma användningen av bra betong, eftersom i framtiden kommer besparingar i denna fråga att spillas över till dig.
  • Du bör också tydligt veta i designstadiet vilken typ av hus du behöver och vad det ska vara. Annars, om du efter att ha hällt grunden vill ändra något, är det osannolikt att en sådan struktur håller länge.
  • En annan punkt som bör sägas - bryter inte i något fall mot grundkonstruktionstekniken. Allt som behöver göras ska göras exakt enligt instruktionerna. Annars finns det inte bara en risk för deformation av huset, utan också en risk för dess invånares liv.

Rekommenderad: