Stärka Grunden: Stärka Med Egna Händer För Ett Privat Hus, Hur Man Stärker Och Stärker Basen I En Gammal Byggnad, Vad Man Ska Göra Om Basen är Sprucken

Innehållsförteckning:

Video: Stärka Grunden: Stärka Med Egna Händer För Ett Privat Hus, Hur Man Stärker Och Stärker Basen I En Gammal Byggnad, Vad Man Ska Göra Om Basen är Sprucken

Video: Stärka Grunden: Stärka Med Egna Händer För Ett Privat Hus, Hur Man Stärker Och Stärker Basen I En Gammal Byggnad, Vad Man Ska Göra Om Basen är Sprucken
Video: Hur du byter drivmatta på din Lynx eller Ski-Doo! Vi tipsar och visar! 2024, Maj
Stärka Grunden: Stärka Med Egna Händer För Ett Privat Hus, Hur Man Stärker Och Stärker Basen I En Gammal Byggnad, Vad Man Ska Göra Om Basen är Sprucken
Stärka Grunden: Stärka Med Egna Händer För Ett Privat Hus, Hur Man Stärker Och Stärker Basen I En Gammal Byggnad, Vad Man Ska Göra Om Basen är Sprucken
Anonim

På grund av frånvaron av planerat förebyggande underhåll under lång tid eller under påverkan av höga belastningar börjar förstörelsen av fundamentet. Om väggarna är tillräckligt starka bestämmer husets ägare att reparera basen med egna händer. Detta gör det möjligt att förlänga sin livslängd och spara pengar.

Att stärka grunden för ett privat hus utförs på flera sätt, varav de flesta inte kräver specialkunskaper och tekniska förmågor. Professionella byggare behöver bara vara involverade i vissa svåra fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och förberedelser

Förstärkning av fundamentet måste göras i två fall: när tecken på deformation av strukturen upptäcks och, om det är planerat att lägga till golv. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att noggrant analysera husets skick, bedöma graden av förstörelse av fundamentet eller sannolikheten för skador inom en snar framtid, och först efter det börja förstärka arbetet.

Bild
Bild

Att fastställa skäl

I regel uppmanas proffs med specialutrustning att identifiera defekter. Men du kan utföra arbetet själv om du bedömer alla orsaker korrekt och följer steg-för-steg-guiden för att öka styrkan i grunden. Under inga omständigheter ska du ignorera dem när du upptäcker defekter, annars blir det oundvikligt att byta ut fundamentet i framtiden mycket dyrt.

Det är möjligt att bestämma de första stadierna av förstörelse med flera uppenbara eller dolda tecken.

Tydliga tecken är lätta att upptäcka med blotta ögat och inkluderar:

  • deformerade områden på golvytan;
  • förändringar i marknivå och bildandet av sinkholes runt basen;
  • utseendet av defekter på husets yttre beklädnad eller dess förstörelse;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • förekomst av sprickor i källaren och väggarna;
  • mindre lokal förstörelse i själva strukturen och i det angränsande området.

Det är svårare med osynliga defekter, här behöver du specialutrustning . Ändå, om åtminstone något oroar dig, till exempel, har en del av dekorationsgipset på sockeln eller fasaden skalats av eller jorden runt huset har avtagit något, bjud in specialister. Således kommer du att skydda dig själv från allvarligare konsekvenser. Experter kommer snabbt att fastställa orsaken och råda sätt att eliminera den. Och om du vill kan du fixa problemet själv.

Bild
Bild

Det finns många anledningar till att grunden för ett hus förstörs.

De viktigaste är:

  • initialt felaktig beräkning av belastningen på basen;
  • närliggande storskaliga markarbeten;
  • kränkning av grundkonstruktionstekniken;
  • frysning av jorden;
  • låg kvalitet på vattentätning av basen eller dess frånvaro;
Bild
Bild
  • överdrivna besparingar på konstruktion, till exempel användning av byggmaterial av låg kvalitet;
  • förändringar i markegenskaper sedan byggandet av byggnaden;
  • konstanta vibrationer (huset ligger nära järnvägen);
  • felaktig drift av strukturen (brist på uppvärmning på vintern);
  • ökat tryck på grunden på grund av ombyggnad av huset eller dess rekonstruktion;
  • saknas eller felaktigt utförd dränering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovan påverkar miljöpåverkan: mindre fluktuationer under ytan, plötslig uppvärmning, temperaturfluktuationer, mycket långvariga regn och stora mängder snö. Som ett resultat stiger grundvattennivån och processer för markhöjning uppstår.

Det är i alla fall omöjligt att förutsäga alla de katastrofala konsekvenserna av naturliga kollaps, men det är nödvändigt att beräkna riskerna även i husets designstadium.

Bild
Bild

Skadeanalys

Hur grunden kommer att stärkas beror mer på jordtypen. Vilken jord som råder på platsen måste bestämmas först.

Du måste också utföra ett antal forskningsprocedurer som hjälper dig att bestämma egenskaperna hos arbetet:

  • Först är det värt att inspektera den gamla grunden - strukturen, djupet, materialet som används.
  • Gör sedan en overheadundersökning. Det gör det möjligt att fastställa belastningen på fundamentet, upptäcka snedvridningar och sprickor.
Bild
Bild

Varje gammal grund blir bara starkare med tiden.

Om det är värt att förstärka det kan avgöras med följande kriterier:

  • Huset har reglerat mer än de tillåtna värdena.
  • Belastningen på fundamentet har ökat.
  • En källa till intensiva vibrationer uppstod nära byggnaden eller inuti den.

För att stärka husets grund med egna händer är det nödvändigt att fastställa exakt om strukturen har krympt. Det är ganska enkelt att implementera: markörer (gipsfyrar) måste placeras över varje spricka som bildas på fundamentet. Om de inom en månad deformeras kan du börja arbeta. Metoder för att stärka stiftelser är ganska olika, så de bör delas in i flera grupper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar basen

Den sista fasen av det förberedande arbetet är lossning av fundamentet, som kan vara antingen delvis eller fullständigt. Detta är ett viktigt skede som inte tillåter snedvridningar under armeringsarbete. Delvis lossning. Det utförs genom att installera tillfälliga timmerstöd, samt metall- och trästag.

Till att börja med läggs stödkuddar på första våningen eller i källaren på ett avstånd av 1,5-2 m från väggen, en stödstång placeras på dem och ställningarna fixeras, som sedan måste anslutas med en balk med tak och med kilar med stödstång.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att helt tömma basen måste du installera kantstrålar (metallbalkar) . Under raden i murens murverk, på var och en av de två sidorna, görs stansar, i vilka det är nödvändigt att placera en randbalk varannan meter och knyta ihop dem med bultar (20-25 mm). De platser där randbalk är anslutna till varandra måste svetsas med foder, och avståndet från väggen till randbalk måste fyllas med en lösning av cement och sand.

I den nedre delen av väggen, nära den övre kanten av fundamentet, stansas genomgående hål i 2-3 m, i vilka tvärbalkarna sätts in. Två stödkuddar är anordnade under varje tvärbalk. Basen under dynorna måste komprimeras.

Bild
Bild

Design

Innan utvecklingen av ett fundamentförstärkningsprojekt påbörjas är det nödvändigt att göra en teknisk undersökning av strukturen, som bland annat bör innehålla en analys av orsakerna som förklarar den otillräckliga bärförmågan hos fundamentet och grundjorden. Den tekniska undersökningen utförs på ett omfattande sätt. Varje undersökning börjar med en översyn av de tillgängliga design- och verkställande dokumenten som gäller både själva byggnaden och det område där den ligger.

Själva kontrollen av huset (både ovanför och under jord) inkluderar:

  • bestämning av schemat för det ömsesidiga arrangemanget av de viktigaste stödstrukturerna för strukturelementen;
  • mätarbete;
Bild
Bild
  • teknisk inspektion av konstruktioner, inklusive fundamentet;
  • etablering av fysiska och mekaniska egenskaper hos material i konstruktioner och mark;
  • etablering av planerade och verkliga laster;
  • upptäckt av defekter och orsakerna till deras utseende (till exempel grundsprickan och en spricka gick längs väggen).

För att färdigställa bilden i fördesignstadiet kan resultaten av deformation och geodetisk övervakning krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudtyper och metoder

Stärkning av grunden kan utföras med olika metoder beroende på graden av förstörelse av fundamentet, material och många andra faktorer. Dessutom är orsaken till förstörelsen av strukturen av liten betydelse.

Bild
Bild

Från vittring

Skydd av fundamentet mot vittring utförs under den kemiska och fysiska vittringen av grundmaterialet, när murverket påverkas ytligt av vittringsprocesserna och det inte finns några genomgående sprickor i fundamentet. Som regel händer detta om fundamentet är av tegel eller murverk, som har låg hållfasthet och vattenbeständighet.

Kemisk vittring kan uppstå med otillfredsställande stabilitet av cement eller ett ämne som läggs till bindemedlet mot aggressiva miljöpåverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att återställa fundamentets yta, använd gunning (gipsning med en cementlösning) längs den rengjorda (beredda) sidoytan på fundamentet eller spridning längs ett stålnät fixerat på dess sidoyta.

Om vittringsprocesserna har täckt hela tjockleken på fundamentet, är det nödvändigt att antingen cementera murverket och därigenom förstärka det befintliga fundamentet, eller att stärka fundamentet med clips, för att återställa fundamentets bärighet.

Bild
Bild

Styrka på grund av breddning

Denna metod är ganska svår att göra med egna händer, men flera människor kan lösa detta problem. Sulan är en kudde i armerad betong som stöder basen. Först och främst är det nödvändigt att markera grunden var 2,5-3 meter, gräva jorden på basens sidor och under den.

Lägg en förstärkt screed under fundamentet, fyll den med murbruk som måste fördelas jämnt och ta bort luftbubblor . Detta kräver en betongvibrator. På sidorna måste sulan höjas cirka 15 cm över basen.

Bild
Bild

Injicerbar

Att stärka grunden med hjälp av injektion är en av de mest innovativa metoderna. Det kommer inte att fungera med dina egna händer. För att implementera denna metod krävs särskild utrustning. Kärnan i tekniken ligger i det faktum att brunnar med en diameter på 16-24 cm borras från olika sidor i fundamentet i en vinkel (cirka 45), diametern väljs beroende på förhållandena. Brunnarnas djup varierar beroende på markens egenskaper. För en mer tillförlitlig förstärkning av husets bas, rekommenderas att borra till hårda jordlager. Därefter fylls brunnarna med lösning.

Borrhålshögar av förstärkning placeras i brunnarna fyllda med lösning . En cementblandning eller betong hälls i dem under ett tryck på 1-3 MPa. Denna process kallas "brunnstryckstestning".

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat komprimeras jorden, högen ökar med 5-10%. Jordmättnad med cement eller betongbruk gör det möjligt att fylla hålrum och porer, stärker svaga områden. När de har frusit fördjupar murbruk fundamentet och ökar bärighet.

Sprutbetongteknik

Som ett resultat av att använda ovanstående metod får du:

  • stärka jorden under huset;
  • ytterligare förstärkning av basen med pålar av armerad betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning med sprutbetongteknik är ett idealiskt alternativ för att återställa basen i ett tegelhus. Det är extremt svårt att genomföra sådant arbete med egna händer; det är bättre att överlåta det till specialister.

Om du är övertygad om att du klarar dig själv, behöver du:

  • stansare;
  • installation för applicering av betong- eller murbrukblandning (pistol);
  • cement, grus och sand;
  • skyffel.

Förstärkning av fundamentet utförs i 2 steg: initialt utförs arbete från ena sidan av basen och först efter en vecka växlar de till motsatt sida. En sådan tillfällig paus gör det möjligt att stärka strukturen så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De områden som ska fångas måste vara minst 2,5 m långa. En gräv 2 m bred och 1,5 m djup grävs, murverket som befriats från jorden rengörs och skåror görs på det, cirka 1,5 cm djupa.

Du kan också applicera en överliggande ram av armeringsjärn (om du behöver öka antalet våningar i byggnaden).

En betonglösning görs genom att blanda cement, sand, grus och vatten, och med hjälp av en sprutpistol appliceras det på fundamentet och fyller alla sprickor och sprickor. Förstärkning med hjälp av sprutbetongteknik är ett av de optimala förstärkningssystemen, eftersom det inte bara väsentligt ökar basens bärighet, utan också dess fuktbeständighet.

Bild
Bild

Lugg

Förstärkning med pressade högar

Det finns omständigheter då det inte är möjligt att borra brunnar på grund av markens egenskaper, husets skick eller förbud mot arbete åtföljt av vibrationer och buller. I sådana situationer övas pressade högar. Att stärka grunden för ett tegelhus kan utföras bara med hjälp av sådana högar.

Teknikerna för pressade och uttråkade högar är mycket lika . Skillnaden är att i vårt fall används färdiga högar, de behöver inte hällas med betong med egna händer.

Användningen av sådana högfundament gör det möjligt att vid behov helt överföra lasten till den nya grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruv högar

Förstärkning av husets bas med skruvhögar skiljer sig från användningen av ovan beskrivna pålar genom att efter att ha skruvat pålen i jorden, kommer det inte längre att vara möjligt att justera dess position.

Som ett resultat används två tekniker:

  • " Tjurar " - 2 lutande pålar skruvas in från olika kanter på grundremsan. För att göra det möjligt att komma åt från insidan av byggnaden måste golven demonteras på vissa ställen, tejpen kläms av högar och kommer inte att sjunka.
  • Klassisk förstärkningsmetod - i MZLF (grunda remsor). Genomgående hål görs med en diamantborr, pålarna skruvas vertikalt från båda kanterna (så nära som husets väggar tillåter), huset lyfts med uttag, en I-balk eller kanal placeras i hålet, ändarna varav svetsas på högarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av ebbs eller klipp

Med denna teknik kan fundamentet förstärkas med hjälp av ebbs, en armerad betongmantel eller clips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning med ebbe

Denna förstärkningsmetod är relevant för en grund av murar eller tegel.

Procedur:

  • Armerad betong ebbs används istället för en armeringsram. De måste installeras från 2 sidor och pressas så att deras topp inte vidrör väggen, och det nedre segmentet är motsatt.
  • Därefter måste du fixa strukturen med knektar och golv, gräva skyttegravar med grepp upp till 2 meter.
  • Utrymmet mellan ebben och väggen är fyllt med murbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning med clips

Metoden består i konstruktion av en armerad betong eller betongbur längs det föråldrade fundamentet, som är anslutet till det gamla fundamentet genom att borra kanaler i marken och lägga armerade betongbjälkar eller armering. Detta ökar fundamentets bärighet betydligt; på grund av ökningen av stödområdet minskar byggnadens avveckling. Förstärkta betongklämmor är indelade i breddade och vertikala strukturer. I vidgade ramar förs det nedre segmentet bortom gränserna för väggens huvudkontur på ett avstånd som är lika med dess tjocklek.

Installation av en armerad betonghållare utförs i följande ordning:

  • En gräv grävs längs omkretsen av fundamentets konturer, 2-5 meter breda och med ett djup som är lika med fundamentets djup.
  • Grunden rengörs från jord, och hål för armeringsstänger borras i den i ett rutmönster.
Bild
Bild
  • Stavar med en diameter på 15 till 20 mm drivs in i dessa hål så att de sticker ut från basens väggar med 20-25 cm.
  • Vid stavarnas ändar konstrueras en dubbelslinga av armering, på vilken plåt fixeras genom svetsning, vilket spelar rollen som formning för gjutning av betong med en lösning.
  • En lösning pumpas in i insidan av formen, varefter diket grävt runt omkretsen är täckt med jord.

Metoden för att förstärka basen med en armerad betongmantel används också. Denna design skiljer sig bara från hållaren genom området som omger fundamentet: hållaren stängs längs hela konturen på fundamentet och skjortan tränas för att stärka några defekta områden.

Bild
Bild

Förstärkning av remsbasen

Grunden för de flesta privata hus är en remsa av grund. Egenskaperna hos sådana baser har den tekniska förmågan att lokalt överstiga de belastningar som standarderna tillåter. Denna typ av fundament kan uppleva lokal markhöjning. Alla typer av fundament är byggda på bäddade stenar. När det löser sig är det viktigt att stoppa denna process i tid.

För att förstärka bandfundamentet grävs ett hål i en vinkel på 35 grader i direkt närhet till basen . Dess djup bör nå nivån för sängkläderna i sten. Sedan placeras ett rör i det grävda hålet, vars diameter är 150-200 mm. Med hjälp av ett rör hälls betongbruk med lågt cementinnehåll och hög halt krossad sten eller grus (magert betong).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllningen fortsätter tills jorden är helt mättad . I detta skede måste allt arbete avbrytas i två timmar. Under denna period är det nödvändigt att observera jordens beteende när det gäller mättnad med en lösning. Om lösningen börjar lämna måste fyllningen av gropen fortsätta efter några dagar. Enligt praxis krävs två eller tre upprepningar av processen för markens absoluta mättnad. Lägesövervakning genomförs via fyrar. Vid en liten förändring av deras position går de vidare till nästa steg.

En gräv 200-350 mm bred droppar längs basens kontur. På dess yttre sida och i botten byggs en struktur av brädor, liknande formen. Förstärkningsnålar hamras i basen, och ett förstärkt nät är fixerat på dem. En betonglösning hälls i den resulterande strukturen, där det finns ett fyllmedel från fraktioner av fint grus och grus. En sådan struktur kommer att stärka detta hörn av huset avsevärt och sprida lika mycket lasterna i horisontalplanet, vilket kommer att stoppa processen med att bosätta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementering

Skillnaden mellan cementering (injektion) är att med det installeras ihåliga rör i bashålrummet. Som regel används denna metod för spillror, där det finns många tomrum. Tillgängligheten för tekniken uppnås på grund av det faktum att hålrummen mellan spillrorna och tegelstenarna är fyllda med cementbruk och mindre sprickor täcks. Ihåliga rör installeras på ett sådant sätt att de sträcker sig mer än 40 cm bortom buren och måste fixeras med en lösning.

För att fylla hålen i rören hälls cement med mindre densitet i dem än för buren . Arbetet bör utföras på föreskrivet sätt: först måste du göra ett klipp, två dagar senare, när det stelnar, är det nödvändigt att fylla de levererade rören i förväg. Cementering är endast möjlig när basen har bibehållit sin bärighet.

Bild
Bild

I de fall, som en följd av vittring och avbrott i grundmurningen, har sprickor bildats i byggnadens ovanstående del, kan det hända att vanlig fyllning av öppna sprickor med cementbruk inte uppfyller kraven. Sedan rekommenderas att öka strukturens styrka med andra konstruktiva åtgärder.

Expertråd

Tänker på frågan om hur man stärker grunden för ett hus, följande faktorer bör beaktas:

  • Du kan minska trycket på grunden av ett gammalt trähus genom att sänka markhöjningen. För detta sätts en sandkudde upp under basen och ett lerbälte placeras runt.
  • Markrörligheten kommer att minska avsevärt om ett dräneringssystem placeras runt. Detta kommer att öka jordens densitet och därmed öka basens hållfasthet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Uppvärmning av källaren och grunden kommer att avsevärt bromsa förstöringsprocessen och öka livslängden.
  • Tätning av korsningen av det blinda området skyddar basen från nederbörd. Det är möjligt att minska mängden fukt som tränger in i jorden runt fundamentet med hjälp av ett system av takrännor placerade på taket.

För att stärka grunden ordentligt måste du ta hänsyn till råd från erfarna specialister. De rekommenderar att man väljer metod för förstärkning, beroende på byggnadens tillstånd, dess rekonstruktionskapacitet och strukturens egenskaper. Dessutom är det nödvändigt att tänka på grundvattnets skick.

Bild
Bild

Om skadan är liten och basens sediment är över kan du begränsa dig till att fylla sprickorna med en cementlösning . Vid allvarlig krympning är det nödvändigt att eliminera orsaken till dess utseende. I synnerhet, om deformationen av grunden framkallades av urlakning av jorden, måste cementmurbruk pumpas in i de bildade hålrummen. Brunnar görs vid husets bas och de fylls med lösning under högt tryck. Ett sådant lager förstärker basen perfekt och har vattentäthet.

För att förstärka det grunda bandfundamentet (MZLF) rekommenderar experter att använda skruv, uttråkade eller uttråkade injektionshögar. Om det inte finns någon utrustning för borrning och injektion måste arbetet utföras manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra detta grävs jord i problematiska områden eller runt hela omkretsen av byggnadens grund. Diket är fyllt med murverk eller betong på plats. Det är nödvändigt att stänga sprickor i huset, särskilt med tegellås, efter att avvecklingsprocessen har stabiliserats. Om huset ännu inte har satt sig ned installeras fyrar på de platser där huset eller fundamentet har spruckit för att fastställa tiden för nederbördens slutförande.

Bild
Bild

Varje metod för att stärka grunden utvecklas individuellt, med hänsyn till resultaten av inspektioner och designinformation . Ägare av privat bostadsbyggande måste komma ihåg att förstärkningsarbete bara kan utföras på egen hand efter en grundlig undersökning, för att få resultaten av undersökningen och alla nödvändiga slutsatser.

Rekommenderad: