Grunden För En Spis: Hur Man Gör En Tegelugn För En Rysk Spis I Ett Trähus, Hur Man Bygger En Tegelstruktur På Skruvhögar

Innehållsförteckning:

Video: Grunden För En Spis: Hur Man Gör En Tegelugn För En Rysk Spis I Ett Trähus, Hur Man Bygger En Tegelstruktur På Skruvhögar

Video: Grunden För En Spis: Hur Man Gör En Tegelugn För En Rysk Spis I Ett Trähus, Hur Man Bygger En Tegelstruktur På Skruvhögar
Video: Rocket Mass Stoves for Cooking & Home Heat 2024, Maj
Grunden För En Spis: Hur Man Gör En Tegelugn För En Rysk Spis I Ett Trähus, Hur Man Bygger En Tegelstruktur På Skruvhögar
Grunden För En Spis: Hur Man Gör En Tegelugn För En Rysk Spis I Ett Trähus, Hur Man Bygger En Tegelstruktur På Skruvhögar
Anonim

En riktig tegelsten eller "rysk" spis var och förblir en av huvudelementen i inredningen i många privata hus och byggnader. För vissa människor spelar den rollen som en original designlösning, för andra fungerar den bara som en uppvärmningsfunktion. En av de viktiga punkterna i installationen är processen att göra grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Installationen av en servicbar och pålitlig spis har några funktioner. Till exempel undrar många utvecklare eller ägare av privata territorier ofta om behovet av att förbereda en grund eller bas för en spis. Detta innebär både kostnader och ytterligare byggnadsarbete - när det gäller byggnader som redan är byggda.

Följande faktorer gör att du själv kan förstå om det är lämpligt att installera en sådan struktur

  • Egenskaper hos marken / marken . Om du observerar jordförskjutning, jordskred eller bildandet av hål i berget i ditt område, rekommenderas installation av en grund. Men när du installerar en spis i ett hus med en monolitisk / massiv armerad betongbas, är detta alternativ uteslutet.
  • Designegenskaper hos själva byggnaden / strukturen . Här är faktorer som tillgången på ledigt utrymme för installation, materialet i byggnadens bas (sten, trä, armerad betong) viktiga. I trähus med tegelugn utan grund är det stor risk för brand. Många typer av tegelstenar, som porösa lerstenar, håller värmen länge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppskattad vikt av kaminen . Om den inte överstiger 200-250 kg är installationen av fundamentet valfritt. Det är värt att överväga kaminens belastning på grunden av din byggnad / struktur. Att fördela vikten jämnt är som att säkerställa en lång hållbarhet för både kaminen och basen. Lika tryck på båda komponenterna minskar friktionen och risken för snabbt slitage. Eftersom de flesta ugnarna är av "rysk" typ - överdimensionerade strukturer med en vikt på upp till flera ton, är denna punkt otroligt viktig.

Många har sin egen uppfattning om denna fråga, men erfarna utvecklare förstår behovet av att installera en grund. Detta tjänar som en ytterligare faktor för spisens tillförlitlighet och stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av fundamentet bör särskild uppmärksamhet ägnas åt typen av jord i ditt territorium:

  • sandig blandjord;
  • lerig;
  • lerjord.

Eftersom installationen av en spis i hus oftast inte är engångsanvändning (förutom mindre krävande och lättinstallerade metallugnar) är det värt att ta hand om fundamentets säkerhet både vid höga och låga temperaturer- för sommar och vintertid.

Vissa typer av lerhaltiga jordar expanderar vid låga temperaturer. I konstruktionen kallas detta för höjning, det vill säga frysning av fukt i berget. Markens expansion är dock ofta ojämn och kan leda till sprickor och skador på grunden.

Bild
Bild

Det finns ett antal åtgärder för större tillförlitlighet vid installationen av fundamentet . De är utformade för ansvariga ägare eller utvecklare med etablerade säkerhetsstandarder (bygga en offentlig plats: en herrgård, ett museum, till och med ett bibliotek).

  • Förser fundamentet med en extra platta. Plattan placeras under basen av fundamentet, upptar ett stort område och har funktionen att minska tryck och belastning. Högkvalitativ förstärkning av plattan rekommenderas, detta minskar risken för sprickbildning.
  • När du installerar plattan, är det lämpligt att använda en speciell sandig lerjuddyna, som kommer att fungera som dämpning (ta tryck och belastningar) av de nedre bergarterna vid frysning.
  • För att garantera byggnadens fullständiga säkerhet är det möjligt att installera dräneringsrör eller uppvärmning / värmeisolering av byggnaden. Detta minskar risken för kraftig höjning.
Bild
Bild

Detta gäller mer för nya byggnader och konstruktioner under uppbyggnad, men man ska inte tro att installationen av en vanlig spis är så komplicerad och krävande.

Glöm inte att en högkvalitativ grund för en spis först och främst är säkerhet för hela huset. Ju mer kvalitetsinsatser som kommer att läggas på installationen, desto mindre extra kostnader kommer det att bli när det gäller tid och resurser för reparation och demontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Vikt, närvaron av ledigt utrymme, grundvattennivån och själva jordtypen är avgörande för valet av en eller annan grundtyp. Du kan bara hitta några typer av fundament: kaklade (eller plattor), staplade, begravda / inte begravda . Vissa pratar fortfarande om denna typ som en remsestiftelse.

Kaklat grunden kräver installation av en sandig lerjuddyna och krossad sten (upp till 10 cm tjock), gjuten med ett betongskikt på högst 5 cm och förstärkande strukturer. De är installerade för att fördela lasten jämnt. En egenskap hos en plattfundament är soliditeten och integriteten hos en armerad betong / betongplatta. Det är möjligt att placera takmaterial på bitumen, detta hjälper strukturen att bibehålla vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högens särart grunden i enkelhet och tillförlitlighet. Installationen kräver inte ytterligare markarbeten - pålarna kan köras i marken genom att köra eller vibrera. Samtidigt kan pålar tillverkas av både vissa träslag och armerad betong. Installation av ihåliga metallhögar är möjliga - strukturen låter sig drivas djupt ner i marken och fyllas med betong - för bättre stabilitet.

Denna typ är en av de vanligaste vid konstruktion av byggnader och medelstora föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan skilja grundtypen genom dess placering i förhållande till byggnadens / strukturens golv. Det finns en begravd typ och en icke-begravd.

  • Infälld behövs för tegelugnar med en vikt på 2 ton eller mer. Grunden för denna grund är porös lera eller lössjord. Den senare är en sten av en sedimentär oskiktad typ, ofta en blandning av leriga och sandiga leriga stenar. Glöm inte samtidigt att grunddjupet på dessa stenar ska ligga under frysnivån under höst- eller vinterfrost.
  • Användningen av den icke infällda typen är motiverad för ugnar med en vikt på högst 1,5 ton. Samtidigt visar den höga egenskaper hos styrka och tillförlitlighet just i områden med låg grundvattenhalt och med kontinentalt eller sedimentärt marksten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av typerna används under olika förhållanden på byggarbetsplatsen. Här kan du säga både om väderförhållandena och om den ekonomi som läggs på installationen.

Hur man bygger?

Att göra varje typ med egna händer är fullt möjligt, fyll på nödvändig litteratur och tålamod.

Det första steget i en kakelinstallation är att förbereda ett spår i jorden för framtida installation. Dimensionerna och djupet i detta fall är inte fastställda av någon (även om det finns rekommenderade mått - upp till 500 mm), måste utvecklaren självständigt välja de optimala egenskaperna.

Gropens yta bör övervakas, den måste vara plan.

Nästa steg är att fylla gropen med spillror (upp till 10-15 cm) och tampa. Du kan fylla i den färdiga lösningen efter att du har tätat strukturen med takmaterial. Fyllningens sammansättning i detta fall är 1/3/5 (cement, sand, krossad sten). Ofta är denna typ installerad på källarvåningarna i små byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett pålfundament eller ett fundament på skruvhögar är en lika tillförlitlig och enkel att installera . För det måste du gräva hål i hörnen av den föreslagna plattan (diametern måste förbli på en nivå av minst 20 cm). Groparna är förfyllda med fuktad sand och grus (från 10 till 15 cm) - det är nödvändigt att göra det för att underlätta stampning.

Förberedelsen av formen för ytterligare gjutning av betong kräver installation av en takpapp och ett pansarband. Efter påläggning, hällning och beläggning av pålarna monteras de senare med varandra och fungerar som baser för armerad betong eller betongplattor. Som redan nämnts finns det en typ av pålfundament utan utgrävning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En djupgående vy är svårare i design och installation. Det finns en sekventiell installationsplan här.

  • Se till att gropen du grävde är 10-15 centimeter större än själva spisens dimensioner. Denna siffra måste observeras på varje sida av gropen. Djupegenskaperna i detta fall är inte fasta, var och en följer olika regler, men oftast överstiger det inte en och en halv meter.
  • Nästa steg är att komprimera och tampa botten på den utgrävda gropen. För detta kan spillror användas (förfuktat eller inte - det är upp till dig). Efter komprimering av botten av gropen bör tjockleken på den krossade stenen inte falla under 15 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För en tätare komprimering kan utvecklaren använda ett sandigt lerskikt upp till 30 cm tjockt, det senare fuktat med en liten mängd vatten för större packning. När sandskiktet är torrt måste du lägga till ytterligare ett lager av spillror ovanpå det. Den här gången - redan upp till 20 cm.
  • Nästa viktiga steg är att göra träformar. Den inre ytan kan försmörjas med bitumen, så du kommer att ge vattentätning till din struktur.
  • Ytterligare installation av den nedgrävda vyn liknar installationen av en pålfundament, men det bildade utrymmet från markens väggar till grunden i detta fall är täckt med sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den grunda typen representeras av tre separata typer: pelarformad, monolitisk platta, gitter. Var och en av dessa typer har sina egna installationsfunktioner.

  • Pelar är ett billigare alternativ och presenteras i form av flera vertikala stöd, nedsänkta i den beredda jorden med högst 30%. Det ungefärliga avståndet mellan stöden bör vara 2 meter.
  • Monolitisk platta mer lämplig för att installera fundamentet på jordar utan marknedgång. Men denna typ är tillämplig på lättare byggnader, eftersom den är påverkad av yttre faktorer - mekanisk skada och andra. Hydro- och värmeisolerande element kan föras under den färdiga monolitiska plattan- för att undvika frysning under vintersäsongen.
  • Typ av gitter är kanske en av de enklaste typerna av obegravad grund. Att göra det innebär att montera ett stort antal plattor med beslag. Detta sparar dina resurser när du häller. Dessutom är gallertypen mer motståndskraftig mot brott. Vid brott eller sprickbildning på vissa delar av fundamentet minskar risken för överföring av skador till en annan del av den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Som du kan se är att skapa den nödvändiga grunden för kaminen en komplex, men nödvändig process för att alla värmesystem ska fungera bra. Det finns några enkla, sammanfattande punkter som, om de används korrekt, kommer du kompetent att organisera vilken spis som helst i ditt hem.

  • Definiera parametrarna för ditt territorium. Dessa är: miljöförhållanden, möjliga mekaniska skador, beräkna belastningen och trycket från kaminen. Gör en fördjupad analytisk beräkning - från din ekonomiska förmåga till att mäta grundvattennivån. Ju mer exakt informationen är, desto lättare blir det att välja rätt typ av fundament, och desto mindre krångel kommer det att ta dig att använda den.
  • Alla har sina egna ekonomiska möjligheter, men försök att inte spara på utrustning, lösningar och mekanismer för fyllning av hög kvalitet. Kom ihåg att priset är lika med kvaliteten, och ju högre det är, desto fler chanser att din installation kommer att pågå länge och bara kommer att ge dig tillfredsställelse och glädje.
  • Utforska andra resurser, elektroniska och skriftliga, med kvalitetsunderlagsinstallationsinformation. Du bör förstå att någon som är kunnig är beväpnad för nödsituationer. Och erfarenhet handlar inte bara om teori, utan också om praktik.

Rekommenderad: