Grunden För Ett Ramhus: Hur Man Gör Det Själv På Skruvhögar, Vilket är Bättre - En Tejp Eller Kolumnversion

Innehållsförteckning:

Video: Grunden För Ett Ramhus: Hur Man Gör Det Själv På Skruvhögar, Vilket är Bättre - En Tejp Eller Kolumnversion

Video: Grunden För Ett Ramhus: Hur Man Gör Det Själv På Skruvhögar, Vilket är Bättre - En Tejp Eller Kolumnversion
Video: Björn bygger bo, Avsnitt 1 - Gjutning av grunden 2024, Maj
Grunden För Ett Ramhus: Hur Man Gör Det Själv På Skruvhögar, Vilket är Bättre - En Tejp Eller Kolumnversion
Grunden För Ett Ramhus: Hur Man Gör Det Själv På Skruvhögar, Vilket är Bättre - En Tejp Eller Kolumnversion
Anonim

Ramhus bör byggas på solida och pålitliga grunder. För att göra detta måste du bygga en högkvalitativ grund. För att utföra sådant arbete är det inte alls nödvändigt att vända sig till dyra tjänster från specialister. Husägare kan själva bygga en bra, hållbar grund. Idag ska vi titta närmare på hur man förbereder grunden för ett ramhus.

Bild
Bild

Särdrag

Ett ramhus är en ganska lätt konstruktion. Sådana strukturer kan uppföras på nästan alla fundament. Det viktigaste är att kompetent närma sig beredningen av en sådan grund och använda material av hög kvalitet som uppfyller alla krav. Dessutom är det mycket viktigt att ta hänsyn till jordtypen och dess egenskaper.

Husägare kan göra följande:

  • Beställ att borra en brunn för att ta jord och skicka den sedan för analys till ett laboratorium. Baserat på de identifierade resultaten kommer ingenjörer att kunna utföra alla nödvändiga beräkningar. Som ett resultat kommer du att kunna bygga en mycket stark grund "i århundraden". Om du bestämmer dig för att gå den här vägen, bör du veta att det kommer att kosta en snygg summa.
  • Det finns en annan metod för att konstruera grunden för ett ramhus. Denna metod är baserad på erfarenheter från grannar som bor i detta område, liksom på deras egen kunskap. Detta är vägen som följs av de flesta användare som ska bygga en bostad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos grunden för en ramstruktur är dess låga kostnad. Detta beror på det faktum att sådana byggnader är lätta, särskilt jämfört med tegel- eller blockstrukturer.

För att välja en specifik typ av fundament för en ramstruktur måste du ta hänsyn till ett antal specifika faktorer:

  • en viktig roll spelas av jordens egenskaper, på vilka det är planerat att ordna grunden och bygga ett hus;
  • du måste ta hänsyn till närvaron av ett källarområde;
  • vikten av husets övergripande struktur är också viktig, vilket huvudsakligen beror på materialet från vilket det är planerat att byggas;
  • närheten av grundvatten, liksom graden av markfrysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du fortsätter med konstruktionen av grunden för ett ramhus är det viktigt att bestämma jordens egenskaper . För att förstå denna fråga kan du beställa geologiska undersökningar, men detta, som nämnts ovan, kommer att bli dyrt. Som regel bestämmer människor på egen hand nivån på grundvattnet, deras närhet, liksom jordens omedelbara sammansättning. För att göra detta måste du gräva ett hål (med ett djup av cirka 1,5 m) och undersöka jordens snitt.

Så, sandsteniga, steniga eller grusbaser, där det inte finns lera, liksom grova sandiga jordar utan några inneslutningar, är en idealisk lösning för att ordna en grund. Dessa baser ackumulerar inte fukt och svullnar inte vid frysning.

Dammiga och finkorniga jordar kallas annars för grovjord. Sådana baser kan inte kallas lämpliga för att bygga en grund.

Bild
Bild

Jordar med en hög lerahalt, bredvid som det finns grundvatten, utmärks av det faktum att de sväller under frysförhållanden.

Först efter att ha bestämt jordtypen kan du välja en specifik typ av grund för ett ramhus . Denna funktion måste beaktas, annars är strukturen kanske inte den starkaste och mest hållbara.

Fundamentet ska hålla lika länge som själva ramhuset. I det här fallet är det inte alls nödvändigt att bygga en armerad betongbas på grund av konstruktionens låga vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en lämplig typ av grund är det viktigt att inte bara ta hänsyn till jordtypen, utan också till själva ramhuset. Liknande strukturer uppförs från trästänger eller metallprofiler. Strukturerna kompletteras med olika typer av isolering, efterbehandling, samt hydro- och ångspärrbeläggningar.

I en enda ensemble bildar dessa komponenter en slags "paj", som består av:

  • gipsskivor, som fungerar som en finish belägen i den inre delen av strukturen;
  • speciella membran som hindrar ångor från att komma in i taket;
  • isolering, som kan vara plattor eller rullbeläggningar;
  • efterbehandlingsmaterial bestående av polymerråvaror eller trä (det är dessa komponenter som är ansvariga för strukturens tillräckliga styvhet);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ett skyddande lager av polyeten, som inte tillåter fukt och vind att passera från byggnadens utsida;
  • ytskikt (material som sidospår, tand-och-spårbeläggningar eller gipsblandningar används oftast som slutskikt).

Experter säger att om det finns ett högt liggande grundvatten i territoriet kommer det inte att fungera att bygga en källare. Under sådana förhållanden spelar det ingen roll alls vilken typ av foundation du valde och hur högkvalitativ vattentätning den gavs - med vilket beslut som helst kommer det att finnas vatten i källaren på en sådan plats.

Det rekommenderas att bygga bostäder på en flytande och bulkplats, vid vars bas det finns en monolitisk platta . En sådan komponent är oumbärlig under sådana förhållanden, eftersom den ger byggnaden den erforderliga styvheten.

Bild
Bild

Vikten av "ram" -strukturen faller huvudsakligen på stöddelarna, överliggarna, stolparna och spärren. Alla andra komponenter kan endast ge en mindre belastning, vilket huvudsakligen beror på husets specifika projekt. Allt detta påverkar valet av grunden, liksom platsen för dess nyckelnoder. Det är också mycket viktigt att ta hänsyn till uppgifterna om fördelningen av vikten av komponenterna i ramstrukturen vid beredning av hög- eller pelarfundament.

Det finns flera typer av stiftelser. Var och en av dem byggs enligt sin egen teknik. Det är fullt möjligt att förbereda sådana baser på egen hand, utan att tillgripa specialister. Det är dock mycket viktigt att undvika misstag. För att göra detta måste du noggrant följa de steg-för-steg-instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För att välja lämplig typ av grund för ett ramhus måste du bekanta dig med egenskaperna och funktionerna i alla möjliga alternativ för dessa stiftelser.

Tejp

Denna typ av fundament väljs oftast när man bygger hus med ett litet antal våningar. Populariteten hos sådana baser beror på deras överkomliga kostnad och ganska enkla konstruktion. Ofta förstärks bandfundament med högar. Sådana strukturer kallas också stapelband.

Stripfundament är indelade i 2 typer:

Den grunda strukturen har ett grundt djup - högst 70 cm. Denna grund ligger ovanför jordens frysning. Basen bildas under byggandet av envåningshus på marken, som utsätts för frosthöjning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett infällt bandfundament. En sådan struktur tas upp om det finns en källare i ramhuset. Djupet av denna grund kan nå 1, 2 m

Om du bestämmer dig för att bygga ett sådant alternativ för basen för "ramen", bör du ta hänsyn till att den måste uppföras noggrant och exakt, utan att göra det minsta misstaget. Om utförandet av fundamentet visar sig vara av dålig kvalitet, kan detta leda till negativa konsekvenser.

Som regel konstrueras en tejptyp av fundament om huset är planerat att utrustas med en källare eller en uppvärmd undergrund . En grund bas är perfekt för icke-porös jord. Med en djup frysning kommer det emellertid att vara nödvändigt att antingen gräva en gräv med stort djup eller att stärka fundamentet med högkonstruktioner installerade under frysnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hög-skruv

Den starka basen på skruvhögar är idealisk för inramning av konstruktioner. Den är byggd på lösa och instabila jordar, liksom i områden som kännetecknas av svår terräng och den närmaste platsen för grundvatten.

De främsta fördelarna med pålfundament är:

  • förmågan att utföra installationsarbete utan inblandning av specialutrustning;
  • snabb installation, som kan ta bara en dag;
  • utmärkta bärande egenskaper;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • motståndskraft mot markfrysning och grundvattenpåverkan;
  • ett brett urval av dimensioner och typer, vilket gör det möjligt att välja det bästa alternativet för olika förhållanden;
  • överkomligt pris;
  • möjligheten att bygga under vilken säsong som helst.

Högskruvfundamentet har dock en allvarlig nackdel - källare kan inte byggas med en sådan grund. Denna typ av fundament är endast konstruerad för konstruktion av lätta konstruktioner eller kompakta förlängningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelar

Denna typ av fundament är gjord av betongpelare, åtskilda från varandra. Dessa element är placerade runt husets omkrets, liksom vid skärningspunkten mellan väggar i byggnadens inre. Botten på pelarna är basen, och toppen är huvudet. Tänk på en nyans: huvuden ska ha ett tydligt horisontellt läge, eftersom det är på dem som bostadens ram sedan kommer att placeras. Höjden på dessa delar är vanligtvis lika med höjden på golvet på 1: a våningen (ca 50-60 cm från marknivån).

Hälften av stöden som är placerade under jorden är i allmänhet avrundade i tvärsnitt . Halvan som ligger ovanför marken är vanligtvis fyrkantig eller rektangulär. För en sådan grund måste en brunn förberedas. En enkel trädgårdsborr kan användas för detta. Ramstrukturen för sådana erektioner rekommenderas att vara gjord av kantade brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urtagningens diameter beror huvudsakligen på svårighetsgraden av strukturen, som därefter kommer att placeras på den pelarformade basen.

Högområdet är vanligtvis litet . Av denna anledning bör en sådan grund byggas på pålitliga grunder - fasta jordlager som är lägre än frysningsnivån. Normalt är borrdjupet för sådana konstruktioner cirka 2 m.

Markhalvan av sådana baser är gjord av material som armerad betong, tegel eller trä. Det sista alternativet är det mest kortlivade. Trästänger håller inte länge, även om de är förbehandlade med dyra skyddande impregneringar. När det gäller tegelpelare kan deras konstruktion ta mycket tid och ansträngning. Det följer av detta att en betongpelare är optimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armerad betong garanterar en "lång livslängd" på fundamentet, samt maximal styrka i både kompression och spänning, vilket utesluter deformation i frostiga förhållanden. Det är möjligt att förbereda en lösning för tillverkning av sådana element med egna händer, men detta kommer att kräva användning av en högkvalitativ betongblandare.

Fundamentstrukturer kan ha en sektion i form av en rektangel eller en cylinder ., och de kan inte bara vara konstanta, utan också variabla (det vill säga bred bas). För en variabel bas med pelare kommer mycket mer jordarbete att behöva utföras, men på grund av utbyggnaden av stödområdet ökar också bärighetens bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Den monolitiska grunden är stark och pålitlig. Det är en enda monolitisk armerad betongplatta. Denna bas ligger direkt under hela ramstrukturen. Denna grund kännetecknas av sina maximala bärande egenskaper, särskilt jämfört med andra alternativ för fundamentfundament. Tack vare dessa egenskaper kan en monolitisk struktur ge tillförlitligt och stabilt stöd även för en tung struktur under höga jordförhållanden.

Tjockleken på armerade betongplattor börjar från 10 cm . Den är baserad på en komprimerad sand- och grusplatta, kompletterad med ett tätskikt. En förstärkningsram är installerad ovanpå, bestående av 2 nät, säkert anslutna till varandra. Monolitiska plattor är släta och kompletteras med förstyvningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av erforderligt material

Du kan använda konstruktionskalkylatorer online för att beräkna det material som krävs för att bygga fundamentet.

Volymen på de nödvändiga komponenterna kan beräknas oberoende. För att bestämma det nödvändiga antalet pelare för en högfundament måste du studera husets projekt om du har ett.

Om det inte finns någon husplan:

  • du måste rita omkretsen av den framtida rambyggnaden och markera punkterna för pålarnas installation (detta måste göras i hörnen, vid korsningarna av vägggolven, liksom runt hela omkretsen, med ett steg på 1,5 -2 m);
  • eftersom ramkonstruktioner är lätta är det osannolikt att förstärkning av strukturen krävs, så det vanliga arrangemanget kommer att vara tillräckligt;
  • nu måste du räkna antalet markerade poäng.
Bild
Bild

Förarbete

Innan du fortsätter med installationen av fundamentet måste du utföra förberedande arbete. Konstruktionens tillförlitlighet och styrka beror på detta stadium.

Arbetstrinn:

  • Först måste du jämna ut platsen där huset byggdes. Alla rötter, träd, gräs, torv och stubbar bör tas bort.
  • Efter det är det nödvändigt att göra en konturmärkning av konstruktionen. Samtidigt är det nödvändigt att markera alla hörn och samtidigt behålla det nödvändiga avståndet från husen i grannskapet.
  • För att placera huset korrekt på platsen måste flera viktiga faktorer beaktas, inklusive byggnadens beräknade höjd, liksom placeringen av andra byggnader.
  • Efter markeringen måste du installera en kudde av sand eller jord.

På detta förberedande arbete kan anses avslutat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Låt oss i detalj överväga instruktionerna för att förbereda grunden för ett ramhus med våra egna händer.

För att göra en högfundament är det nödvändigt att utföra följande arbete:

  • Det är nödvändigt att fördjupa de förberedda pelarna med en speciell installation. De körs till ett visst märke i angivna områden. Därefter skärs de återstående ändliga elementen i nivå. För en ramhus är det tillåtet att köpa högar med den minsta sektionen.
  • Skruv metalldelar vrids med en speciell enhet.
  • Om du vill installera högar själv måste du först borra brunnar med breda baser. Deras djup beror på markens egenskaper. Du måste komma till en hård grund.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vidare läggs ett tätskikt och en ram i hålrummet och betong hälls. Det rekommenderas att ta lösningar M300-M400.
  • Efter installationen av pålarna måste du fixa grillen. Därefter kommer väggtakets ramar att lita på det. Grillen kan vara monolitisk eller prefabricerad.
  • Det prefabricerade elementet installeras på pålar av armerad betong med huvud.
  • Monolitiska delar är monterade på byggarbetsplatsen: de lägger formen, gör en kudde i botten av grillen, vattentät den, fixar ramen och knyter den till förstärkningen av pelarna. Därefter hälls en betonglösning.

Efter det kan vi anta att grunden är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu titta på steg-för-steg-instruktionerna för att installera en grund från pelare under ett hus på en ram:

  • Markera planen. Racken ska placeras i hörnen, på skärningslinjerna mellan golven, liksom längs omkretsen med ett steg på 2-3 m. Dessa märken måste överföras till platsen.
  • Därefter grävs gropar för pelare. Om strukturen är gjord av asbeströr eller monolitiska element, måste utgrävningarna göras med ett motorrör (du kan hyra det).
  • Under stenpelarna kan hål grävas med en spade. I detta fall bör utgrävningens dimensioner vara 60x80 cm och djupet vara 20-30 cm lägre än jordens frysning.
  • Vattentäta monolitiska strukturer omedelbart (lägg takmaterial i hålen). För delar av tegel, spillror eller sten måste vattentätning installeras på en redan färdig konstruktion.
  • För en betongkonstruktion bör en armeringsram installeras.
  • Placera formen ovanför marken på en viss höjd (minst 40 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter att lösningen hällts.
  • Sedan installeras gallret enligt samma schema som för pålens bas. Det kanske dock inte finns. Sedan placeras en stång på toppen av ställen, som kommer att bli stöd för ramstrukturen.

Sammanfattningsvis måste du utrusta väggmickarna som upptar avståndet mellan pelarna . På dessa platser grävs en dike 20-30 cm djupt. Basen är fylld med betong. När det hårdnar till slutet kan du designa en vägg. Om du försummar det här stadiet, då för isolering behöver du en lägre skiljevägg så att golven i bostaden inte är för kalla.

Det är inte så svårt att bygga en bas med pelare på egen hand. Det är bara nödvändigt att ta hänsyn till att med en sådan design är det mycket problematiskt att göra en källare, därför är det bättre att överge ett sådant företag. Denna grund är billigare än en remsa eller högfundament.

Bild
Bild

Tänk på hur du förbereder en billig stripfundament med egna händer:

  • Först måste du gräva en gräv / grundgrop. Oavsett vad du väljer bör bredden på snittet vara 0,5 m större än den angivna omkretsen. Detta är nödvändigt för att göra arbetet mer bekvämt.
  • Djupet av diken / gropen beror direkt på jordtypen. Som regel är denna siffra 0,8-0,15 m, med hänsyn till kudden.
  • Sedan måste du markera omkretsen av grundväggen. Det är nödvändigt att mäta alla hörn korrekt och sedan se till att sidorna är parallella.
  • Därefter bör du fixa formen. Dess höjd beror på basens dimensioner, om sådana finns. Denna parameter bör dock vara minst 40 cm över marknivå.
  • Bredden på det framtida bandet beräknas på samma sätt som väggens tjocklek (100 mm måste läggas till detta värde, och för en ramstruktur är det möjligt att göra 200-300 mm).
  • Nu är sandkudden 10-20 cm tjock.
  • Därefter monteras ramstrukturen.
  • Sedan hälls betong. Det är lämpligt att använda märkena M300 eller M400.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna grund är bra eftersom den inte kräver noggrann förberedelse och installation av ytterligare strukturer för väggkonstruktion.

När det gäller konstruktionen av en monolitisk platta, här bör du följa följande instruktioner:

  • Först måste en utgrävning göras i jorden till djupet av det bördiga skiktet. Det exponerade skiktet måste komprimeras.
  • Därefter bör du fortsätta med installationen av en sand- och gruskudde. Dess tjocklek bör vara cirka 20 cm.
  • Nu måste du rulla ut ett par lager av polymer vattentät beläggning.
  • Därefter hälls ett förberedande betongskikt 5 cm tjockt.
Bild
Bild
  • Efter det måste du installera en pålitlig solid ram. För att göra ett nät bör du ta en tjock förstärkning med en diameter på 12-16 mm. Den måste fixeras och följa ett steg på högst 40 cm i två riktningar.
  • Stavarna måste vara bundna med tråd. Gör två plan och anslut dem till varandra på ett kort avstånd (ca 10-15 cm).
  • Nu kan du fortsätta att hälla lösningen. För en sådan grund behöver du mycket av det. I sådana verk kan du inte välja billigt material av genomsnittlig kvalitet. De optimala märkena är M-300 och M-400.

En solid monolitisk grund ligger på samma nivå som marken. Dessutom tillhandahåller det arrangemang av källarplan och källare. En djupare och större platta behövs inte för ett litet hus på en ram. Det är bättre att bygga en liknande bas för stora byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har lerjord på din webbplats är det bättre att börja borra den när vädret är torrt.

Tips

När du förbereder grunden för ett hus med en ram är det nödvändigt att använda cementmurbruk av hög kvalitet. Dess märke måste vara minst M250. Experter rekommenderar att du använder formuleringarna M300 och M400. På grus, stenig och stenig sand kan du utrusta alla typer av fundament. Om du bestämmer dig för att bygga en pelargrund bör du veta att den mest tillförlitliga grunden kommer att vara armerad betong. Sådana delar utsätts inte för deformation och är mycket motståndskraftiga.

Om jorden på platsen är stabil kan du inte spendera pengar och bygga en grund grund . Fundamentet på pålar är ofta konstruerat i områden med brant sluttning, eftersom det är för svårt, tidskrävande och dyrt att jämna ut dem. För att brunnarna ska visa sig vara korrekta måste borren vara strikt upprätt.

Bild
Bild

En grund av tegel kan endast installeras på ett betongskikt . Detta gäller både remsan och pelaren. Om du bestämmer dig för att konstruera en grund av skruvhögar, bör du veta att de kan förlängas om det behövs. För detta ändamål är de övre ändarna av dessa delar utrustade med spår och gängor.

Skruvhögar kan installeras i marken inte bara med hjälp av speciella mekanismer, utan också manuellt. Tack vare denna funktion anses sådana strukturer vara mycket bekväma när det gäller konstruktion.

Bild
Bild

Den monolitiska grunden är med rätta erkänd som en av de mest pålitliga och starkaste . En sådan grund kommer inte att vara billig, men den kommer att ge grunden och ramhuset en lång och problemfri livslängd. En viktig roll i konstruktionen av en ramstruktur spelas av husets projekt. Det är bättre att beställa det från specialister som inte kommer att bortse från alla nödvändiga punkter och nyanser.

När du bygger en grund, följ alltid instruktionerna, särskilt om du inte har lämplig erfarenhet. Gör inga misstag när du förbereder grunden för ett ramhus, eftersom detta kan leda till negativa konsekvenser för hela byggnaden som helhet.

Bild
Bild

Denna tomt visar i detalj hur förberedelse och installation av en grund remsefundament för det framtida ramhuset utförs.

Rekommenderad: