Byte Av Grunden: Hur Man Byter Blockbasen Under Ett Gammalt Trähus Med Skruvhögar Med Byggnaden Upp, Alternativet Att Konvertera Stapelbasen Till En Remsbotten

Innehållsförteckning:

Video: Byte Av Grunden: Hur Man Byter Blockbasen Under Ett Gammalt Trähus Med Skruvhögar Med Byggnaden Upp, Alternativet Att Konvertera Stapelbasen Till En Remsbotten

Video: Byte Av Grunden: Hur Man Byter Blockbasen Under Ett Gammalt Trähus Med Skruvhögar Med Byggnaden Upp, Alternativet Att Konvertera Stapelbasen Till En Remsbotten
Video: Husbygge del 4 - Första veckans grundjobb med L-element, avlopp, cellplast och armering 2024, Maj
Byte Av Grunden: Hur Man Byter Blockbasen Under Ett Gammalt Trähus Med Skruvhögar Med Byggnaden Upp, Alternativet Att Konvertera Stapelbasen Till En Remsbotten
Byte Av Grunden: Hur Man Byter Blockbasen Under Ett Gammalt Trähus Med Skruvhögar Med Byggnaden Upp, Alternativet Att Konvertera Stapelbasen Till En Remsbotten
Anonim

Med tiden kan alla fundament skadas eller förstöras helt. Deformation av basen leder till många oönskade konsekvenser: snedvridning av huset, fastklämning av fönster och dörrar, utseende av sprickor i materialet. Byte, restaurering och förstärkning av fundamentet under ett trähus bidrar till att väsentligt förlänga konstruktionens livslängd, samt att undvika de listade negativa konsekvenserna.

Vi rekommenderar:

Allt arbete med grunden från företaget GLAV-SVAI

HUVUDAR AV HÖGAR
HUVUDAR AV HÖGAR

Webbplats: glav-svai.ru

Gratis samtal inom Ryssland: 8 (800) 70-70-988

Bastyper

Oavsett vilken typ av grund för ett trähus som kommer att väljas, den måste helt klara följande funktioner:

  • med alla laster som är förknippade med säsongens jordrörelse, till exempel marknedgång;
  • den måste bibehålla stabiliteten och inte ändra sitt horisontella läge under hela byggnads- och driftsperioden.
  • det måste garantera vattentätningen av strukturen under översvämningar, och också skydda materialen från effekterna av grundvatten.
Bild
Bild

Stiftelsens egenskaper påverkas också direkt av faktorer som:

  • djup av säsongens frysning och förekomst av jordlager;
  • grundvattennivå;
  • den genomsnittliga höjden på vårfloden på platsen.

Beroende på material är basstyperna sten (spillror, tegel, block), samt gjuten armerad betong och hög (på asbestcement eller metallrör).

Genom sin design kan basen vara pelare, tejp eller hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionerna är följande:

  • Strip foundation anses vara det mest pålitliga och hållbara alternativet, vilket kan jämna ut några av de felberäkningar som gjorts under byggprocessen. Det är dock ganska svårt att montera en sådan bas.
  • Kolumngrund det är lite enklare och billigare att bygga än en tejp. Men om jorden tenderar att bukta ut, krympa eller översvämma på platsen, är det bättre att välja en annan typ av grund.
  • Högfundament perfekt för lätta rörliga jordar. Men dess konstruktion kräver användning av speciella högar och implementering av uttråkade arbeten, som inte får utföras på alla områden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggregler

Tejp

En sådan grund är gjord av tegel, slaggblock, spillror, armerade betongblock eller en monolit. Det ska löpa i en kontinuerlig remsa under byggnadens alla strukturer. Detta för att säkerställa att vikten är jämnt fördelad över hela ytan av basen. Läggningen utförs med ett cement-sandbruk, fundamentets höjd bör vara från 50 till 80 cm, medan 30 cm ska falla på den begravda delen och 20-50-på den ovanjordiska.

Om platsen drunknar kraftigt kan källardelen göras högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att fästa kronan på ett trähus installeras gängade stavar eller sidohörn i fundamentet. Sedan monteras ett galler av förstärkning, släta metallstavar, tjock järntråd eller små rör. Gitteret läggs på botten av en tidigare förberedd dike i två rader på cirka 10 cm avstånd från formen, medan avståndet mellan stavarna ska vara cirka 50 cm. Stavarna måste fästas ihop genom svetsning eller bindning med tråd.

Beroende på djupet av förekomsten kan det vara:

  • djupt begravd - för massiva flervåningsstrukturer;
  • grunt - för ett trähus i en våning;
  • grunt - för lätta uthus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pelar

Denna typ av fundament väljs om de övre skikten av jorden på platsen inte kan ge tillförlitligt stöd för bandfundamentet. Pelarna är gjorda av tegel, block eller armerad betong. Deras bredd bör vara cirka 20-30 cm mer än tjockleken på husets väggar, och deras höjd bör vara 3 gånger bredden. Det mesta av stolparnas höjd faller vanligtvis på den ovanjordiska delen.

Avståndet mellan grundpelarna längs husets omkrets bör vara 2-2,5 meter, medan de måste installeras under öppna eller stängda hörn av huset, korsningar och konvergens av innerväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att bygga en pelarbas för ett trähus omfattar flera steg:

  • skapande av en pelarlayout;
  • förberedelse av en gräv runt husets omkrets;
  • betong av gropar;
  • installation av stift och hörn för montering av den första kronan;
  • lägga ett tätskikt på pelarnas sektioner.

Den övre delen av grundpelarna är förbundna med horisontella armerade betongbjälkar som utgör husets bas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lugg

En liknande bas kan installeras när som helst på året. Den är idealisk för att flytta jord, snabb och billig att installera. Det finns två typer av pålfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uttråkad

För att installera det måste du borra flera hål i marken med en diameter på cirka 20 cm på ett avstånd av 2 m från varandra. Samtidigt är det viktigt att installera pålar vid de öppna och stängda hörnen av byggnadens omkrets, punkterna för konvergens och skärning mellan dess väggar. Sedan är det nödvändigt att sänka asbestcementrören av lämplig storlek i de förberedda hålen och anpassa rörens höjd till de nödvändiga parametrarna. Därefter ska tre armeringsstavar sänkas ner i röret och allt hällas med betong. Det återstår bara att installera gängade stänger och ankare på konstruktionens övre ände.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva in

Dess konstruktion innebär att man skruvar pålar i marken till önskat djup. Högar kan vara skruv, gjorda av järnrör med huvud, blad och spets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstörelse

Praktiken visar att av alla de listade alternativen för grunden förstörs den gamla pelarbasen oftast. Problemen med fundamentet framgår av snedvridningar av väggarna, svårigheter att öppna dörrar och ett fönster, blockering av ena sidan av huset i en viss riktning.

Orsaker

Nedan följer några av de vanligaste fallen som tyder på problem med grunden.

  • Kraftig försämring av den gamla strukturen . Detta bevisas av sönderfallande murverk och tegel, ruttet trä och andra defekter.
  • Förstörelse av stödpelaren … Om minst en av pelarna bryts kan byggnadsstrukturen deformeras. Därför bör detta inte tillåtas - det är nödvändigt att omedelbart vidta lämpliga åtgärder.
  • Märkbar feljustering av högarna . Detta kan uppstå på grund av felaktiga beräkningar och konstruktionsfel.
  • Krackning och chips i bandbasen. Kränkning av basens soliditet kan leda till snedvridningar av huset.
  • Sänker timmerhuset till marken … Detta händer vanligtvis efter flera decennier av drift.

Dessa konsekvenser kan manifestera sig som ett resultat av fel i konstruktionen av grunden eller dess förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bestämning av examen

Om du hittar minst en av dessa orsaker bör du tänka på att reparera eller byta ut fundamentet. Men först måste du bjuda in en specialist så att han drar en korrekt slutsats om behovet av sådant arbete och också klargör att det är klokare att göra om basen i den gamla byggnaden eller bygga en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behövs bara reparation?

Att byta ut fundamentet under ett stående trähus är ett ganska radikalt, tidskrävande och dyrt förfarande. Därför bör du regelbundet kontrollera basens skick för att undvika allvarliga problem, eftersom det är mycket lättare, snabbare och billigare att reparera materialet. Till exempel, om det finns små sprickor i grunden, är det tillräckligt att fylla dem med cement för att undvika ytterligare förstörelse.

Om huset är märkbart snett och basen har kränkt dess integritet, kommer dess fullständiga ändring att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparation och förstärkning av fundamentet utförs i fall där:

  • byggnadens nedsänkningsgrad är högre än de tillåtna normerna;
  • det finns ett behov av att bygga en andra våning;
  • strukturen utsätts ständigt för vibrationer.

Förstärkning utförs genom att installera mikropiler, cementera, uppdatera tegel, utvidga husets sulor och på andra tillgängliga sätt. Sådana manipulationer hjälper till att bli av med sprickorna som har dykt upp och fördelar belastningen på basen jämnt när huset står.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter man den helt?

Om den gamla grunden har sjunkit mycket och inte längre klarar sina funktioner, måste den ersättas helt med en ny.

Sätten

Nedan finns flera sätt att rekonstruera stiftelser.

Kosmetisk . Denna metod kräver inte stora monetära kostnader, därför är det den mest prisvärda. Det handlar om att byta ut en förstörd eller ruttnad del av fundamentet mot ett träelement. Denna metod är dock inte lämplig för att ersätta en hel bas.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med demontering av väggarna . Detta är en mycket mödosam process, eftersom du måste demontera väggarna helt. Efter det blir det dock enkelt att helt byta ut plattfundamentet.
  • Med demontering av basen . Detta alternativ innebär att demontera strukturens nedre krona för att helt och effektivt reparera eller helt ändra grunden för ett trähus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Basval

För att byta basen används samma material som den gamla grunden är gjord av. Till exempel kommer en betongbas att behöva betong och armering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse och utrustning

Innan arbetet påbörjas måste du förbereda alla nödvändiga verktyg. För att bygga om grunden till ett trähus med egna händer behöver du ett skrot, en slägga och kilar, samt en domkraft för att lyfta basen, stänger, balkar och andra material.

Om utbytet av betongplattan inte kan återställas manuellt är det nödvändigt att använda specialutrustning för arbete . I synnerhet är hydrauliska uttag lämpliga som kan lyfta laster upp till 10 ton. Sådana bilar kan hyras från specialföretag.

Du behöver också starka balkar, tegelstenar och block för att bygga tillfälliga stöd, samt brädor för läggning. Och så att det inte finns några problem med att höja kronorna måste du använda en stålplåt med en tjocklek på mer än 5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknik och etapper

Först måste du utföra överföringen av alla möbler hemifrån och förbereda dig för att arbetet med att byta ut fundamentet kommer att ta minst 6 veckor, beroende på hastigheten på inställningen av betonglösningen.

Arbetet är uppdelat i flera steg

  • Installation av uttag . De bör placeras i ett fast område av basen och användas med en jämn takt för att undvika skador på husets krona.
  • Att höja strukturen . Det är nödvändigt att höja väggarna 6 cm högre och ta bort de slitna elementen. Det är först nödvändigt att göra stöd från balkar som behandlar var och en med ett antiseptiskt medel. I stället för den nya basen måste du fylla i 10 cm grus. Det är viktigt att höja strukturen gradvis: högst 2 cm åt gången på varje sida. Efter varje stigning är det nödvändigt att fixa husets position med hjälp av stockstöd.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ta bort gammalt material . Det skadade murverket demonteras med hjälp av kofot och mejsel. Om stiftelsen har behållit sin integritet på vissa ställen, då är den kvar.
  • Installation av en ny grund . Först och främst är det nödvändigt att förbereda en gräv, vars djup kommer att vara djupare än den föregående. En sandkudde hälls i botten, sedan görs en förstärkningsbur och en formning för vattentätning.

Efter det kan du börja hälla betonglösningen. Det kommer att härda om ca 2 veckor. Efter denna tid placeras brädor och tillfälliga stöd på den första delen av basen. Ramen för varje nästa sektion är bunden med förstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget i arbetet blir installationen av huset på en ny grund. De tillfälliga fixeringsbalkarna tas bort.

Det är nödvändigt att följa reglerna och arbetssekvenserna - då kommer det att visa sig att reparera eller byta ut fundamentet under trähuset.

Rekommenderad: