Skruvhögar: Vad Bör Vara Minsta Avstånd, Hur De Skruvas För Fundamentet, Hur De Ställs In Enligt SNiP

Innehållsförteckning:

Video: Skruvhögar: Vad Bör Vara Minsta Avstånd, Hur De Skruvas För Fundamentet, Hur De Ställs In Enligt SNiP

Video: Skruvhögar: Vad Bör Vara Minsta Avstånd, Hur De Skruvas För Fundamentet, Hur De Ställs In Enligt SNiP
Video: Katana Foundations Screw Piles-captions 2024, Maj
Skruvhögar: Vad Bör Vara Minsta Avstånd, Hur De Skruvas För Fundamentet, Hur De Ställs In Enligt SNiP
Skruvhögar: Vad Bör Vara Minsta Avstånd, Hur De Skruvas För Fundamentet, Hur De Ställs In Enligt SNiP
Anonim

Att bestämma avståndet mellan pålarna när man bygger grunden för ett privat hus kräver att man följer en metod som tar hänsyn till många faktorer. De innehåller parametrar som beskriver både egenskaperna hos pålarna själva och specifikationerna för markens och väderförhållandena i området. Men huvudpunkten är den totala belastningen som strukturen har på fundamentet.

Det finns metoder för den typiska placeringen av högar, liksom regler som anger de mest laddade delarna av byggnaden . För att bestämma högarnas exakta placering är det nödvändigt att beräkna deras antal och, enligt instruktionerna, placera stöden i grundplanen.

Bild
Bild

Specifikationerna för placering av högar, beroende på typ av fundament

För att bestämma det exakta avståndet mellan skruvhögarna när man bygger en ram eller ett trähus är det nödvändigt att utföra några beräkningar. Vanligtvis sträcker sig detta avstånd från 1 till 3 meter. Vid uppförande av tillfälliga eller små icke väsentliga byggnader beräknas det med ögat, vilket inte är tillåtet vid utformning av permanenta byggnader.

När man hittar det exakta avståndet mellan pålarna, beaktas grillstrålarnas längd, eftersom de med sina två ändar måste anligga mot huvudet på de inskruvade stöden. Denna regel gäller för både ram- och timmerhus, men det spelar ingen roll om gallret är gjutet av betong. I detta fall används strålarna helt enkelt inte i den.

Bild
Bild

Vid användning av plattor som grundmaterial bestäms intervallet mellan skruvhögar av konstruktionsdokumentationen, med hänsyn till deras vikt och strukturella egenskaper. I detta fall blir beräkningarna mer komplicerade, men principerna för placering av stödbalkarna förblir desamma - pålarna måste installeras under de bärande väggarna, vid ingångsportalen, under pelarna etc.

Bild
Bild

Alternativ för pålplacering och deras syfte

Rätt placering av pålar är grunden för grundens integritet och hållbarhet och hela strukturen. Vid placering av stöd är det möjligt att undvika kritiska zoner som hotar nedsänkningen av högar och enskilda delar av huset enligt den belastning som appliceras. Om byggnaden har komplexa konturer kräver placering av stöd särskilt uppmärksamhet.

För detta ändamål har flera grundläggande tekniker utvecklats

  • Enstaka placering . Pålar installeras under stöd av ramkonstruktioner, vid hörnfogarna på väggarna och under alla bärande element. Dessutom kan deras intervall inte vara mer än 3 meter.
  • Tejpning . Högarna ligger under de bärande väggarna, med skillnaden från den enda typen genom att intervallet för deras placering är märkbart reducerat och ofta uppgår till bara en halv meter. Denna teknik används när det är nödvändigt att motstå en tung belastning (till exempel ett tungt 2 eller 3 våningar hus).
  • Bush placering . Denna typ krävs för att stödja tunga enkel- eller gruppstrukturer. Det finns inget specifikt steg för denna typ, eftersom högar ofta placeras nära varandra på ett kaotiskt sätt som motsvarar den belastning som appliceras. Deras placering beror direkt på beräkningen av tryckzoner. Det enda villkoret är att elementen måste vara närvarande längs hela omkretsen och ytan av plattfundamentet, som de är stöd för.
  • Solid placering eller högfält . Stöd installeras överallt under plattans grundyta, steget är cirka 1 meter. Denna teknik används för massiva strukturer eller på mark med svag bärighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid konstruktionen av standardramar med privata hus, som inte skiljer sig åt i en enorm massa, används nästan alltid placering av pålar eller band.

Beräkningsfunktioner

Vissa väsentliga kriterier måste beaktas vid beräkning av pålavståndet. Detta kommer att undvika att placera elementen för nära, slösa bort pengar och inte placera dem för långt, utsätta fundamentet och hela huset för risk för sjunker.

I beräkningarna av professionella byggare beaktas följande punkter:

  • strukturens massa (ram, tak, dekoration, etc.);
  • massan av internt innehåll (utrustning, möbler, saker och boende);
  • dynamiska faktorer (vindbelastning, snövikt på taket på vintern);
  • jordens bärighet;
  • tekniska parametrar för skruvhögar;
  • säkerhetsfaktor.
Bild
Bild

För att bestämma nyttolasten vid beräkning av stapelavståndet används motsvarande SNiP. Till exempel, för ett bostadshus i en våning, är belastningen inställd på 150 kg per 1 kvm. m. område. Vind- och snölastindikatorer är referens och ställs in för varje region beroende på lokala väderförhållanden. Säkerhetsfaktorn ligger i genomsnitt från 1,1 till 1,25.

Bild
Bild

Innan pålarna placeras är det nödvändigt att beräkna deras antal. Det bestäms utifrån den totala stödbelastningen. Den totala vikten divideras med en högs bärighet, vilket resulterar i det exakta antalet stöd. Vidare placeras de med lika stora intervall längs byggnadens omkrets och under stödkonstruktionerna.

Det andra alternativet är placering av pålar, planerade baserat på bestämning av belastningen per 1 linjär meter av grillen . För att beräkna det är det nödvändigt att dividera byggnadens totala belastning med den totala längden på alla bärande väggar och sedan dividera med bärförmågan för den valda typen av pålar. Resultatet är en indikator som bestämmer det antal stöd som krävs för att behålla 1 meter av grillen. Därefter bestäms det önskade stapelavståndet, tillräckligt för att stödja fundamentet. Denna metod används för mer massiva byggnader och används sällan för låga ramhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma den ungefärliga bärighetskapaciteten för en specifik typ av hög måste du titta på tabellen med motsvarande indikatorer. Mer exakt information som används i de slutliga beräkningarna anges av tillverkaren i specifikationen för en specifik produkt. Man bör komma ihåg att det minsta avstånd på vilket högar för ett hus och en terrass skruvas fast är 108 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för placering av skruvhögar under fundamentet

För att stödja strukturen och säkerställa en jämn belastning bör stöden placeras enligt den etablerade ordningen på de platser med störst belastning.

Följande zoner kan särskiljas:

  • i fasadväggarnas hörn;
  • vid skärningspunkten mellan bärande väggar och inre skiljeväggar;
  • nära ingångsöppningen;
  • på det inre området med ett intervall på högst 2 meter;
  • under en spis eller öppen spis (från 2 högar eller mer);
  • under den bärande väggen, på vilken en ytterligare struktur som en balkong eller mezzanine är belägen, vilket lokalt ökar belastningen på väggen.
Bild
Bild

Efter att ha hittat det exakta antalet högar börjar scenen i det schematiska arrangemanget av stöden i grundplanen. I detta fall bör ovanstående regler för deras placering under bärande element och på kritiska punkter i strukturen beaktas. Resten ska vara jämnt fördelat mellan nyckelstödet. Så bestäms steget i placeringen av skruvhögar.

Bild
Bild

Ett exempel på att beräkna antalet högar

Tänk på beräkningsegenskaperna med exemplet på ett fyrkantigt hus med en omkrets av 8x8.

Andra strukturella egenskaper inkluderar:

  • ramtyp, skiffertak, veranda;
  • fundamentets dimensioner är 8x8, byggnadens höjd är 3 meter;
  • huset har 3 rum bildade genom skärningspunkten mellan en massiv vägg 8 meter lång och en skiljevägg 4 meter lång;
  • ramen är gjord av trä 150x150, grillage - 200x200;
  • väggarna är täckta med sandwichpaneler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkna ytan på väggarna:

  • utomhus - 8 * 3 * 4 = 96 kvm m;
  • internt - 8 * 3 + 4 * 3 = 36 kvm. m.

Beräkning av väggarnas massa med hjälp av tabellvärden för massan 1 kvm. m:

  • extern (bärande) - 50 * 96 = 4800 kg;
  • skiljeväggar - 30 * 36 = 1080 kg;
  • total massa - 4800 + 1080 = 5880 kg.

Beräkning av massan av källar- och vindsgolv med tabellvärden för en massa på 1 kvm. m:

  • källare - 8 * 8 * 150 = 9600 kg;
  • vind - 8 * 8 * 100 = 6400 kg;
  • totalvikt - 9600 + 6400 = 16000 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma massan av den extra belastningen (invändig fyllning av huset: efterbehandlingsmaterial, saker, utrustning) används ett tabellvärde på 350kg / 1kv. m. Vid beräkning av lasten för ett tvåvåningshus multipliceras vikten av tilläggsbelastningen med 2.

8 * 8 * 350 = 22400 kg.

Beräkning av den totala belastningen på fundamentet:

16000 + 22400 = 38400 kg.

Beräkning av antalet högar enligt formeln K = P * k / S, där:

"R" - total belastning;

"K" - tillförlitlighetskoefficient (i exemplet - 1.4);

"S" är den maximala belastningen på 1 hög (detta värde är baserat på högens specifika egenskaper, i exemplet är det ett stöd med en diameter på 300 mm).

Jordmotståndet bestäms av detaljerna i området där huset byggs. I exemplet är detta jord med en genomsnittlig densitet på 3 kg. / kubikmeter se, svag frysning av 1 meter och djupt grundvatten.

38400*1.4/2600=20.6

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på beräkningen kan vi dra slutsatsen att du i detta fall måste använda 21 högar.

Ovanstående exempel visar en möjlig beräkning . Den tar inte hänsyn till de specifika detaljerna i en individuell struktur, vilket kan påverka det slutliga antalet högar och deras placering i grundplanen.

En av huvudpunkterna är efterbehandlingsmaterial och annan fyllning av huset, som utgör ungefär hälften av lasten. Tabellvärdet är baserat på materialens genomsnittliga vikt. Om massiv beklädnad används, till exempel granit- eller marmorplattor, sten- eller tegelstenar etc., kan den totala belastningen förändras avsevärt. Under sådana omständigheter är en exakt beräkning av vikten av alla element relaterade till tilläggsbelastningen oumbärlig.

Rekommenderad: