Ledarborrning: Vad är Det? Hur Borrar Man Ledarbrunnar För Skruvhögar Enligt SNiP?

Innehållsförteckning:

Video: Ledarborrning: Vad är Det? Hur Borrar Man Ledarbrunnar För Skruvhögar Enligt SNiP?

Video: Ledarborrning: Vad är Det? Hur Borrar Man Ledarbrunnar För Skruvhögar Enligt SNiP?
Video: Borra 1: Hur man borrar med drillborr och borrsväng 2024, Maj
Ledarborrning: Vad är Det? Hur Borrar Man Ledarbrunnar För Skruvhögar Enligt SNiP?
Ledarborrning: Vad är Det? Hur Borrar Man Ledarbrunnar För Skruvhögar Enligt SNiP?
Anonim

I permafrostzonen, i seismiska regioner, på komplexa markar, förstärks grunden för strukturerna med högar. För detta används en metod för att borra ledarbrunnar under pålarna, vilket gör att byggnaden klarar vissa förhållanden.

I den här artikeln kommer vi att berätta i detalj om vad det är, varför ledarborrning behövs, vilka som lyfter fram fördelarna och nackdelarna med denna metod, och vad är tekniken för att utföra dessa arbeten. Utan kompetent förberedelse av alla etapper bör man verkligen inte ta upp denna typ av sjudande: den är fylld av allvarliga konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Leaderborrning är nödvändig för att säkerställa strikt vertikalitet, där varje kärna i fundamentet kommer att vara tydligt vertikal. På hård mark är detta inte lätt att uppnå, så riggen är helt enkelt en måste-ha-utrustning för byggare. Med sin hjälp borras en ledarbrunn som skapar ett slags kärl där den färdiga armerade betonghögen monteras. Högen är nedsänkt i brunnen på tre sätt:

  • stödet pressas in i brunnen;
  • täppa till;
  • eller vibrationsdämpning används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Borrdiametern beror på hur det är planerat att installera ett armerat betongstöd i brunnen . Till exempel, när du kör eller trycker in en stång, görs hålets diameter 5 centimeter mindre än diametern på själva högen. Detta är nödvändigt för att få en passform. Med vibrationsinstallationsmetoden minimeras skillnaden till 1-2 centimeter. Ledarborrning kräver särskilda tillstånd.

Alla regler för sådan borrning stavas och byggare är skyldiga att följa dem i enlighet med kraven i SNiP.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Denna teknik har ett antal fördelar, men det finns också nackdelar som du måste vara medveten om för att kunna fatta rätt beslut om arbete. Den största fördelen med ledarborrning är att den kan användas även i de mest täta jordarna . Detta gör det möjligt att utföra byggnadsarbeten i norr, på vintern i hård frost och på de svåraste ytorna, naturligtvis, med beaktande av tekniken och alla konstruktionsregler. Denna metod låter dig borra önskat djup för att installera pålen.

Den främre brunnen ger en idealisk vertikal position för armerad betongstång, vilket är mycket viktigt under byggnadsarbetet, så att det inte finns några avvikelser . Det är möjligt att installera pålar i ledarhålen även på ett litet avstånd från angränsande byggnader - och detta är en annan fördel med denna metod. Ledarborrning påverkar inte grunden för angränsande strukturer. Dessutom sparar denna teknik betydligt tid och fysisk ansträngning. Den enda nackdelen med sådana verk är deras höga kostnad, eftersom detta åtföljs av ytterligare finansiella kostnader för beställning av specialutrustning och geodetiska undersökningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är på grundval av geodetiska studier som chefsdesignern måste utarbeta ett projekt för produktion av arbete, komma överens om det hos lämpliga myndigheter, och bara i detta fall, med beaktande av alla SNiP -krav, börja arbeta. Kostnaden för sådant arbete påverkas av borrdjupet: 1 löpmeter kan kosta flera hundra rubel . Det är svårt att bestämma priset i förväg, eftersom det beror på jordtypen och volymerna som ska utföras. Man bör komma ihåg att leverans av utrustning också är förknippad med finansiella kostnader och beror på avståndet till objektet. Som ett resultat kan dessa verk kosta upp till flera tiotusentals rubel. Men du kan inte klara dig utan dem i vissa fall.

Nackdelarna inkluderar många godkännanden för att få tillstånd för dessa arbeten, samt det faktum att ledarborrning utförs endast av specialister . Men dessa brister (om man kan kalla dem det) täcker helt de positiva aspekterna som resultatet av denna metod för att installera pålar av armerad betong ger. Och det faktum att ledarborrning utförs praktiskt taget utan utgrävning, och detta kan göras även i ett begränsat område, gör denna metod mycket populär i modern konstruktion.

En av metodens viktiga fördelar är den exakta nedsänkning av stödet och det faktum att det kan ta maximal belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När krävs det?

Sådan borrning för pålar används ofta för konstruktion av en grund i följande fall

  • När den geologiska undersökningen av marken har avslöjat dess täta bas och slagverksläggning är helt enkelt inte tillämplig under sådana förhållanden. I detta fall utförs blyborrning för pålar.
  • När det finns en risk att påverkningsmetoden kan orsaka förstörelse av den närliggande strukturen eller den kan deformeras. Leaderborrning är ett mer skonsamt alternativ för angränsande byggnader när man installerar pålar av armerad betong i fundamentet.
  • När konstruktion ska utföras på evigt frusen mark. Sådan mark är ganska tät, därför rekommenderas endast ledarborrning; med en annan metod kan högen skadas.
  • Detsamma gäller stenig terräng. Berg är ogenomträngligt för andra tekniker, därför görs endast ledarhål i sådan jord. Utan preliminär borrning kommer högen inte att tränga in i sådan jord.
  • Borrning av brunnar krävs också i de fall armerad betonghög måste installeras på ett stort djup.
  • Borrningens riktningsfunktion används också när man lägger en grund på spridd mark med en minsta täthet. Vid mjuka markförhållanden finns det en risk att konstruktionen inte blir stabil med normal igensättning, så borrning är obligatorisk här.
  • Sådan borrning utförs under en skruvhög.

Denna metod är också tillämplig vid uppförande av stiftelser nära andra hus där människor bor. Som ett resultat av sådana arbeten orsakar ljudnivån för sådana verk inte obehag för de boende. Således används ledarborrning tyst i tätbefolkade områden. Ledande borrning är relevant inte bara vid konstruktion av byggnadsgrunder, den är lämplig för att skapa olika staket, liksom på platser där rörledningar läggs där det inte finns några skyttegravar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

Det finns flera steg i förberedelsen och genomförandet av sådant arbete

  • Platsförberedelse, platsavstånd och markering av punkter där borrning kommer att krävas. För att sätta en högfundament behöver du inte noggrant jämna ut området, det viktigaste är att rensa området för skräp så att utrustningen kan fungera fritt.
  • Markering av borrplatser. Den är gjord med en laser eller konventionell nivå. De mäter också med ett måttband, andra improviserade medel, men detta kommer att ta mycket längre tid. Om du inte skriver ner data och markerar platserna kan du snabbt bli förvirrad. Hamra i pinnarna på platsen för de framtida hålen: markera borrplatserna på detta sätt.
  • Kom nu överens med relevanta myndigheter om projektet för genomförandet av alla punkter i planen för borrning av ledarbrunnar, som är upprättat enligt kraven i SNiP. Improvisation är oacceptabelt här, alla avvikelser från normerna kan leda till en olycka och en nödsituation på jobbet, och detta är redan en anledning till förfaranden i domstol.
  • Leverans och installation av specialutrustning. Den är monterad på angivna punkter. I detta skede utförs en obligatorisk kontroll av teknik och vertikalitet.
  • Borra brunnar med speciella gropar och installera pålar av armerad betong i ledarhålen.
  • I slutet av arbetet görs en undersökning av alla installerade pålar och arbetet överlämnas till en teknisk övervakningsspecialist.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brunnborrning kan utföras utan stopp, vilket kommer att avsevärt spara arbetstiden, och kvaliteten på denna metod är mycket bättre . Det beror på om skruvarna används - kontinuerlig eller sammansatt design. Leaderborrning används alltmer i modern konstruktion, även på normal mark. Allt arbete utförs snabbt med specialutrustning och ett utmärkt resultat uppnås när det gäller kvalitet.

Iakttagandet av strikt vertikalitet är ett viktigt kriterium för att installera din egen på detta sätt.

Rekommenderad: