På Vilket Avstånd Att Plantera Vinbär? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Buskarna När Man Planterar Vinbär I Rader? Avstånd Från Staketet På Platsen

Innehållsförteckning:

Video: På Vilket Avstånd Att Plantera Vinbär? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Buskarna När Man Planterar Vinbär I Rader? Avstånd Från Staketet På Platsen

Video: På Vilket Avstånd Att Plantera Vinbär? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Buskarna När Man Planterar Vinbär I Rader? Avstånd Från Staketet På Platsen
Video: Trädgårdsdrömmar Plantera buskar.mov 2024, Maj
På Vilket Avstånd Att Plantera Vinbär? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Buskarna När Man Planterar Vinbär I Rader? Avstånd Från Staketet På Platsen
På Vilket Avstånd Att Plantera Vinbär? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Buskarna När Man Planterar Vinbär I Rader? Avstånd Från Staketet På Platsen
Anonim

Vinbärsbuskar syns ofta i trädgårdstomter. Bären i denna växt är mycket användbara och välsmakande. För att få en full skörd från denna fruktbuske måste du känna till några av nyanserna. De gäller också planeringsplanen. Vi kommer att prata om vad det optimala avståndet mellan vinbärsbuskar ska vara, om intervallet mellan dem och staketet, samt om planeringsscheman.

Bild
Bild

Påverkande faktorer

Vinbär anses inte förgäves vara en av de mest användbara buskarna. Svart, rött och vitt - de har en fantastisk smak, dessa bär kan kallas ett förråd med användbara vitaminer och mineraler. Medicinska egenskaper ägs inte bara av bär, utan också av blad och buskstammar.

Denna användbara växt glädjer regelbundet trädgårdsmästare med läckra förstärkta frukter, som är så nödvändiga efter vintern . Dess buskar börjar bära frukt tidigt, vilket gör det möjligt att njuta av aromatiska sötsyrliga bär.

Bild
Bild

Deras tillväxt, utveckling och ytterligare fruktning beror på hur korrekt och vid vilken tidpunkt planteringen genomfördes. Hösten anses vara den bästa tiden för plantering . Vinbärplantor planteras i början av oktober. Många försöker göra detta på våren, men som praktiken visar tar sådana plantor rot mycket värre. På hösten börjar växterna att få styrka och i början av växtsäsongen får de ett bra rotsystem.

För vårplantering är 2-åriga plantor med välutvecklade rötter och formade skelettgrenar mer lämpliga

Kulturen transplanteras vid en strikt definierad tid, medan knopparna ännu inte har vaknat, annars kan växten inte slå rot.

Bild
Bild

Med regelbunden vård kommer vinbärsbuskar att kunna bära frukt i trädgården i minst 10-15 år, varför det är viktigt att exakt bestämma en lämplig plats för plantor. Oavsett när de planteras kräver vinbärsbuskar bördig jord . Denna kultur kommer att växa sämre i sumpiga områden, med ett överflöd av fukt, närvaron av drag. Mer lämpade för detta är områden med icke-sur jord. De bör vara fria från ogräs och överväxt av vilda träd eller buskar. Väl ventilerade, väl upplysta områden är lämpliga för odling. Det är oacceptabelt om grundvattnet är mycket högt. Med ett djup på mindre än 1 meter är det inte värt att plantera buskar. Det är önskvärt att platsen som valts för plantor ligger i den södra eller sydöstra delen av platsen.

Bild
Bild

Vid plantering är det viktigt att förstå att plantor har olika egenskaper, olika grenar. Efter en tid erhålls en fullfjädrad buske från en tunn planta, som börjar ta ganska mycket plats . Tillräckligt utrymme bör ges för unga buskar i närheten. Mogna växter ska inte vara i kontakt med varandra. Växter planterade på detta avstånd kommer att kunna korrekt ta emot den nödvändiga mängden värme och ljus.

Med ett optimalt valt avstånd mellan buskarna bevattnar trädgårdsmästare fritt, myser och applicerar gödningsmedel . I det här fallet är det också mycket bekvämt att plocka mogna bär.

Förtjockade växter bör tunnas ut och göra liknande manipulationer på våren eller hösten.

Bild
Bild

Ofta anser oerfarna sommarboende att dessa parametrar är felaktiga och inte särskilt rationella och försöker spara utrymme på webbplatsen. Om du börjar orimligt minska avståndet mellan raderna påverkar detta avkastningen, vilket kan minska kraftigt.

Buskar kan inte planteras för nära varandra, samtidigt är ett alltför stort avstånd också oönskat, eftersom korsbestämning är nödvändig för många sorter . Långsträckta buskar kan göra det svårt för pollen att nå, vilket kommer att leda till minskad avkastning på grund av dålig äggstock. Dessutom är det svårare att ta hand om långt växande växter, särskilt när det gäller vattning och befruktning.

Bild
Bild

Avstånd mellan buskar

För att placera plantorna så korrekt som möjligt är det nödvändigt att ta hänsyn till olika vinbär, jorden på platsen och belysningen.

Landningsmönstret gör att du kan göra rätt val. När du odlar vinbär bör du följa experternas rekommendationer.

  • När man planterar buskar med vita bär bör avståndet mellan dem vara cirka 1,25 meter och mellan raderna - 2 meter.
  • Buskar med röda vinbär planteras på ett avstånd av 1,5 meter från varandra. Och två meter sjunker mellan raderna.
  • För sorter med svarta bär är dessa parametrar 1,5 meter mellan buskarna och upp till 2,5 meter mellan raderna.
Bild
Bild

Det är lämpligt att plantera sorter med svarta bär separat från andra sorter av vinbär, detta kommer att öka plantornas produktivitet. Samtidigt kan röda och vita vinbärssorter blandas. Placeringen av olika arter leder till en ökad avkastning på grund av ömsesidig pollinering av grödor.

  • Svarta vinbärssorter kan vara låga till medelstora grenar . Avståndet mellan intilliggande buskar för dessa alternativ bör vara cirka 80–90 cm. Dessa sorter med en liknande grad av förgrening växer uppåt, vilket inte kommer att störa plantorna i närheten.
  • Du kan också hitta mycket utbredda alternativ . Sådana buskar med svarta bär ligger på ett avstånd av 1,5 meter mellan dem. Om möjligt görs gapet stort med hänsyn till kronan.
  • Röda och vita vinbär har låg förgreningsgrad och är upprätt . Sådana plantor planteras i rader och drar sig tillbaka en meter i taget. Med ett sådant avstånd kommer det att vara lätt att ta hand om växterna, samt att spraya buskarna, mata dem och strumpeband. Skörd kommer att ske utan svårigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man planterar plantor är det nödvändigt att skissera ett tillräckligt avstånd mellan raderna, upp till 2, 7 meter.

Vid märkning är det viktigt att ta hänsyn till grödornas placering bredvid vinbärsbuskar . Det finns en uppfattning att det inte kostar något att plantera bredvid fruktrepresentanter för floran. Vinbärsbyn är oönskad med krusbär och hallon.

Det är nödvändigt att placera vinbär bredvid krusbären på ett avstånd av minst 1 meter, närmare närheten kommer att leda till deras nederlag av samma sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Enligt erfarna agronomer bör vinbär och hallonplantor inte planteras bredvid varandra, annars börjar de senare förtrycka närliggande buskar (på grund av snabb tillväxt), vilket i slutändan kommer att leda till deras död. För att förhindra att tillväxten täpper till unga buskar är det nödvändigt att dra sig tillbaka från hallonen med minst 2 meter.

Samtidigt har vinbär god kompatibilitet med äpple och kaprifol, liksom lök, vitlök och jordgubbar . De bästa "grannarna" för vinbärsodlingar är vitlök och lök.

På grund av deras nära läge kommer buskarna att skyddas från njurmidd.

Bild
Bild

Växande vinbär på livmoderplantagerna i trädgården, de följer ett visst smalbandigt placeringsschema . När du väljer avståndet mellan buskarna bör du ta hänsyn till sortens egenskaper, liksom reproduktionsmetoderna. Vid användning av lignifierade plantor bör avståndet mellan plantorna vara 0,5-0,7 meter. Om detta görs genom horisontell skiktning kan morplantor planteras i rad mer sällan och dra sig tillbaka 1-1,5 meter.

Bild
Bild

Vad ska avståndet från staketet vara?

När du planterar unga plantor i en trädgårdstomt bör du dra tillbaka det nödvändiga avståndet från bostadshus, skjul och från staketet. Det är oönskat att placera dem nära dem.

När du planterar en rad är det lämpligt att bestämma platsen för plantorna längs staketet . För att växterna ska känna sig bekväma måste du dra dig tillbaka 1, 2 - 2 meter från staketet och byggnaderna.

Bild
Bild

Om bärgrödor kommer att användas som en dekorativ kant reduceras avståndet till 1 meter . Denna regel gäller staketet, bostäder och andra byggnader på platsen. I detta fall bör avståndet från väggen till buskarna inte vara mindre än 1 meter.

När man planterar en buske för prydnadsändamål kan man inte förvänta sig god frukt från växter

Avståndet mellan buskarna påverkas också av olika bär. Spridande sorter planteras i en rad, drar sig tillbaka med 1,5 meter, samtidigt är tätare rader med alternerande buskar var 1 meter lämpliga för upprättstående sorter. Radavstånd - 2-2,5 meter.

Rekommenderad: