Färgförbrukning Per 1 Kvm. M Väggyta: Hur Man Beräknar Mängden Per 1 M2 Och Hur Mycket Emalj Som Behövs För Att Måla Väggar, En Exakt Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Färgförbrukning Per 1 Kvm. M Väggyta: Hur Man Beräknar Mängden Per 1 M2 Och Hur Mycket Emalj Som Behövs För Att Måla Väggar, En Exakt Beräkning

Video: Färgförbrukning Per 1 Kvm. M Väggyta: Hur Man Beräknar Mängden Per 1 M2 Och Hur Mycket Emalj Som Behövs För Att Måla Väggar, En Exakt Beräkning
Video: Måla vägg - Så gör du. Steg för steg 2024, Maj
Färgförbrukning Per 1 Kvm. M Väggyta: Hur Man Beräknar Mängden Per 1 M2 Och Hur Mycket Emalj Som Behövs För Att Måla Väggar, En Exakt Beräkning
Färgförbrukning Per 1 Kvm. M Väggyta: Hur Man Beräknar Mängden Per 1 M2 Och Hur Mycket Emalj Som Behövs För Att Måla Väggar, En Exakt Beräkning
Anonim

Idag har målning blivit det vanligaste sättet att dekorera väggar. Nästan varje husägare kan förvandla interiören i sin lägenhet med sin egen hand med endast färg. Den slutliga kostnaden för arbetet beror på hur kompetent beräkningen av det erforderliga färgämnet görs, och det kommer att vara möjligt att undvika att köpa överskott av färg.

Konsumtionsfaktorer

Innan du börjar räkna mängden färg som kommer att krävas under efterbehandling av ett rum eller en hel lägenhet, måste du studera alla faktorer som påverkar konsumtionen av en sådan komposition. Vanligtvis beräknas förbrukningen av färgämnet per 1 m2 av ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det verkar för många att beräkningen är mycket enkel: du måste mäta ytan på väggar och tak som behöver bearbetas, och efter att ha studerat instruktionerna på produktförpackningen kan du börja arbeta. Men detta är längs den idealiska "banan", det vill säga när området är helt slätt.

Faktum är att många faktorer påverkar mängden färg som förbrukas:

  • metoden med vilken lacken appliceras;
  • Färg;
  • typ av komposition;
  • vilken typ av yta som ska behandlas.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till alla ovanstående aspekter för att korrekt beräkna hur mycket blandning som krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av färger

Färgens flytbarhet och dess typ är de viktigaste faktorerna som påverkar räkningen. Denna indikator kallas "döljande kraft" och skiljer sig åt i alla typer av blandningar.

Akrylfärg

Akrylfärg är en vattendispersionsblandning baserad på akryl. Vid färgning används speciella färgade pastor, som också skapas på grundval av denna råvara. Ytan som ska målas kommer att ha en matt färg.

Kompositioner av denna typ används i stor utsträckning i både inomhus och utomhus reparationsarbete. En av de främsta fördelarna med akrylkompositionen är att den är resistent mot ultraviolett strålning, så den fäster så bra vid fasadväggarna och tappar inte sin färg i solen. De dekorativa egenskaperna bevaras i 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

1 liter per 8 kvadratmeter - detta är förbrukningen av akrylblandning när man målar väggytan. Här är beräkningen för ett lager. Denna indikator kan dock skilja sig åt för färger från olika tillverkare.

Mängden produkt som du behöver under arbetet beror på produktens kvalitet. Väggar med akrylfärg är täckta med minst två lager, helst tre.

Det är lämpligt att förbelägga väggarna med en primer, eftersom detta kommer att minska materialförbrukningen avsevärt.

Du kan också göra en primer för akrylfärg med egna händer. För att göra detta, blanda vit akryl med vatten och applicera det på väggarna.

Andelen ska vara 50/50. Taket är täckt med matt latexfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad färg

Denna sort är inte resistent mot fukt, eftersom den är baserad på en vattenlösning. För att ge den vattenavvisande egenskaper använder de olika tillsatser.

För det första beror dess förbrukning per kvadratmeter på tjockleken på den vattenbaserade färgen. m. Om blandningen är för tjock måste den spädas med vatten. Emulsionen måste appliceras i ett tunt lager. När det första lagret har torkat helt måste du gå igenom färgen en gång till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av vattenbaserade färger görs utifrån normerna 1 liter per 10 m2 målad yta. Men i verkligheten kan denna indikator variera från 1 liter per 6 m2 till 1 liter per 18 m2, så det blir mycket svårare att göra en exakt beräkning. Allt beror på sidofaktorer: områdets struktur, densitet och färg.

Oljefärg. Under framställningen av sådana kompositioner används ofta torkolja. Det fungerar som ett lösningsmedel. Efter att en sådan komposition applicerats på ytan börjar den polymerisera i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

PF-115 emalj är den vanligaste kompositionen av oljefärger, det kan skapa en film med ökad styrka. Denna film har en enhetlig konsistens. Om du målar väggen i ett lager kommer den ungefärliga färgförbrukningen att vara 120-130 gram. per 1 m2.

När du beräknar mängden måste du veta att förbrukningen av oljefärg beror på färgen. Döljningskraften hos pigment påverkas starkt av densiteten hos den använda blandningen.

Nedan följer exempel på indikatorer på blandningskonsumtion per 1 kg:

  • svart färg - upp till 20 m2;
  • blå färg - upp till 17 m2;
  • blå färg - upp till 15 m2;
  • grön färg - 13 m2;
  • vit färg - upp till 10 m2;
  • gul färg - upp till 10 m2.

Enligt ovanstående data kan du se: ju ljusare färgen är, desto mindre kan ytan täckas med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

  • Dufa superweiss - skiljer sig åt i hållbarhet och färgrenhet. Färgen används i små rum, den låter dig visuellt öka utrymmet.
  • Caparol CapaSilan - tillverkaren fokuserar på silikontak. Färgen har förmågan att täcka små sprickor upp till 2 mm.
  • Dulux - det bästa alternativet när du målar tak. Ursprungsland - Storbritannien.
  • " Halo -rabatt " - takfärg som torkar 1,5 - 2 gånger snabbare än färger från andra tillverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tikkurila Euro 7 - ett mycket dyrt alternativ med utmärkt produktkvalitet. Färgen är UV -beständig.
  • Ceresit CT 54 - målarfärger och lacker för fasadverk. Produkten har svampdämpande egenskaper.
  • SNIEZKA EKO - lämplig för användning på alla typer av ytor. Flödeshastigheten är dock ganska stor, vilket är en betydande nackdel.
  • " Expert " - färg från tillverkaren DEKART. Den enda nackdelen med produkten är överdriven tjocklek. Detta kan lösas, men problemet anges inte i instruktionerna på förpackningen.
  • " Tex pro " - ett ganska budgetmässigt färgalternativ, kännetecknat av frånvaron av en skarp lukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Yta som ska behandlas

Beräkningen av färgförbrukning beror också på typen och strukturen på ytan avsedd för målning. Förbrukningsindikatorn kan öka avsevärt om färgen appliceras på gips eller betong, och en slät, tät yta, till exempel stålplåt eller galvaniserat stål, minskar denna indikator avsevärt.

Idag använder människor en mängd olika metoder för att minska porositeten hos en yta. Träkonstruktioner är förslipade och täckta med flera lager torkolja, basen är täckt med en primersammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primers är utformade för att fylla små porer och små sprickor i ytan som ska målas. Detta minskar lackens absorptionsnivå och undviker därmed onödiga målningskostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetod

Det sätt på vilket färgen appliceras påverkar också hur mycket material som ska användas.

Om du använder en sprutpistol under målningsarbetet kan du spara upp till 10-15% av färg- och lackblandningen än när du arbetar med en rulle eller en pensel.

Det är sant att en sprutpistol inte alltid är lämplig.

Efter att ha studerat ovanstående information kommer nästan alla att kunna beräkna hur mycket komposition han behöver, även utan den speciella färdigheten hos en putsare-målare. Naturligtvis finns det många aspekter som påverkar denna indikator, så även proffs kan inte göra en korrekt beräkning, men den ungefärliga förbrukningen av blandningen kan alltid beräknas.

Rekommenderad: