Typer Och Sorter Av Zinnia (40 Bilder): Underdimensionerade Sorter, "Lilliput" Och "Dreamland", "Magellan" Och Busksorter, "persisk Matta" O

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Zinnia (40 Bilder): Underdimensionerade Sorter, "Lilliput" Och "Dreamland", "Magellan" Och Busksorter, "persisk Matta" O

Video: Typer Och Sorter Av Zinnia (40 Bilder): Underdimensionerade Sorter,
Video: Hasselblad 500 CM - Ein Überblick! 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Zinnia (40 Bilder): Underdimensionerade Sorter, "Lilliput" Och "Dreamland", "Magellan" Och Busksorter, "persisk Matta" O
Typer Och Sorter Av Zinnia (40 Bilder): Underdimensionerade Sorter, "Lilliput" Och "Dreamland", "Magellan" Och Busksorter, "persisk Matta" O
Anonim

Zinnia är en populär växt älskad av många trädgårdsmästare (både erfarna och nybörjare). Blomman är ganska opretentiös när det gäller grooming åtgärder. Dessutom utmärks den av sin extraordinära skönhet och variation: idag kan du hitta zinniafrön i nästan vilken nyans som helst på blomstermarknaderna. Vilka typer och sorter av zinnias finns det? Hur väljer man rätt växt? Läs mer om detta i vårt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka färger finns det?

Enligt botaniska egenskaper är zinnia en blommande buske med stjälkar som kan vara i flera positioner (stå upprätt eller sprida sig). Genom sin struktur är plantans stjälkar ganska elastiska, och på ytan har de en liten kant. Zinnia tillhör familjen Astrov. Växtens blomningstid faller under sommar-höst (den specifika blomningstiden beror på art och sort). Zinnia är en växt som är slående i sin mångfald. Så i naturen finns det sorter av zinnia av de mest olika, ibland till och med otroliga nyanser. Zinnia kan vara:

  • vit;
  • gul;
  • rosa;
  • orange;
  • röd;
  • lila osv.

Förutom, förutom monokromatiska färger kan du i naturen hitta zinnias, som kombinerar flera nyanser: till exempel orange och gult, rosa och vitt, etc. Således, oavsett dina individuella preferenser och estetiska smak, kan du hitta en zinnia -sort som passar dig specifikt och passar perfekt in i landskapsdesignen på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över populära arter

Idag skiljer botaniker ett stort antal arter och typer av zinnia: dvärg, underdimensionerad, buske, dahlia, gräns. I vårt dagens material kommer vi att titta närmare på de vanligaste och populära typerna av denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Graciös

Den graciösa zinnia (eller Zinnia elegans) är den mest populära och utbredda arten av denna växt. Man tror att blommans födelseort är Mexiko.

Växter som tillhör denna art kan nå 1 meter i höjd.

Vart i zinnia har ganska styva grenade skott i sin struktur … De har också specifika hårstrån. Växtens blad är ovala och har inga bladblad. Dessutom klassificeras de som pubescenta. Växtens skott, som ligger på sidorna, har blomkorgar i ändarna, vars diameter varierar från 5 till 14 cm.

Bild
Bild

Växtens blommor har en frottéstruktur och har peduncles som kännetecknas av ökad styvhet. Observera också att graciös zinnia existerar naturligt i en mängd olika färger (inklusive färger som lila, vit, orange, etc.). Blomningsperioden för graciös zinnia inträffar på sommaren och hösten (oftast från juni till oktober). Genom sin botaniska natur tillhör Zinnia elegans kategorin ettåriga växter . Oftast sås blomman under vårens första hälft. I detta fall kan zinnia sås både i lådor för plantor och i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linearis

Denna typ av zinnia anses verkligen vara den minsta. Om vi pratar om likheten hos linearis med andra underarter av zinnia, är det värt att notera att denna växt liknar den smalbladiga utseendet . På höjden når plantornas buskar en indikator på 0,35 meter. Dessutom har de ganska smala buskar i sin form. Växtens färg är av stort intresse för professionella botaniker, erfarna trädgårdsmästare och nybörjare, eftersom den är ganska unik i naturen. Så, linearis har orangefärgade blomställningar med gula kanter.

Bild
Bild

På grund av sin kompakta storlek och relativa anspråkslöshet i vården kan linearis odlas inte bara i en trädgård, utan också i små rabatter eller krukor (till exempel på en balkong).

Smalbladig

En annan populär sort av zinnia är zinnia angustifolia (eller Zinnia angustifolia). Denna växt kommer att vara en utmärkt dekoration för alla platser: både din privata trädgård och offentliga territorium. Det bör genast noteras att växten är ganska liten. Så den maximala höjden på en blomma kan bara nå 0,4 meter. Å andra sidan påpekar trädgårdsmästare det Zinnia angustifolia är mer frodig i form än några andra arter av denna växt ..

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden är traditionellt mellan juli och oktober . Det är viktigt att notera att de första blomställningarna uppträder 10 veckor efter direkt sådd av zinnia.

Många trädgårdsmästare föredrar Zinnia angustifolia framför andra arter på grund av dess motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Fintblommigt

Det latinska namnet på finblommig zinnia är Zinnia tenuiflora. Zinnia växer i form av buskar med måttlig spridning. Dessa buskar når en höjd av 0,6 meter. Växten kännetecknas av tunna stjälkar som har en geniculate struktur . Dessa stjälkar är färgade i olika nyanser av brunt och rött. Diametern på blomställningen av finblommiga zinnia sträcker sig från 2,5 till 3 cm. Dessutom har blommorna själva en ganska smal form och är något böjda bakåt och till och med vridna i ändarna. Zinnia blommor av denna art är mörkfärgade. Mycket ofta används denna växt i landskapsdesign för att skapa komplexa blomsterarrangemang, plantera runt rabatter eller stigar, samt för att dekorera gräsmattor.

Bild
Bild

Beskrivning av de bästa sorterna

Tänk på de mest populära och bästa zinniorna.

Lilliputian

Zinnia "Lilliput" har ganska stora blommor. Så deras diameter är cirka 10 cm. Dessutom är blommorna själva kupolformade och har en dubbel konsistens. Sort "Lilliput" i höjd kan nå 0,5 meter. Växten tillhör den termofila kategorin, därför är det mycket viktigt att säkerställa optimal temperatur under vårdprocessen . Blomningsprocessen börjar 3 månader efter att de första skotten har dykt upp. Det varar länge och är väldigt intensivt.

Bild
Bild

På grund av att "Lilliput" har blommor i ljusa färger används det ofta i landskapsdesign. Till exempel kommer en växt att se bra ut i en rabatt.

"Lilliput" kan planteras både självständigt och i kombination med andra sorter av zinnia, eller till och med med andra växter (ringblommor, ringblommor, verbena, etc.).

Drömland

Denna botaniksort tillhör kategorin lågväxande och kompakta växter, på grund av att höjden på zinnia "Dreamland" bara växer upp till 0,25 m. Samtidigt kännetecknas sorten av en ganska intensiv blomning. Variety "Dreamland" tillhör de dahliablommiga underarterna . Det är ganska resistent mot olika typer av sjukdomar och skadedjur. Det är också värt att notera det faktum att "Dreamland" kan odlas inte bara i det öppna fältet, utan också i krukor hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magellan

Denna sort av zinnias tillhör de graciösa arterna och kännetecknas av sin opretentiöshet när det gäller vård. Det bör genast noteras att Magellan -sorten föddes uteslutande för dekorativa ändamål. I detta avseende odlas växten ofta inte bara utomhus, utan också i rabatter, krukor och behållare . Bland representanterna för Magellan -sorten kan du hitta exemplar av olika nyanser. Dessutom har blommorna en dubbel konsistens, och själva växterna är obetydliga i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Persisk matta

Den persiska mattsorten, som fått sitt namn från sin färg, förvånar både erfarna trädgårdsmästare och nybörjare. Denna effekt skapas på grund av blommans unika färg, som kombinerar flera nyanser samtidigt: gula, bruna och röda toner. Samtidigt kan heterogena fläckar ofta hittas på blommans kronblad. Själva kan zinnia blommor av sorten "persiska mattan" nå 5 centimeter i diameter . På grund av ett så ovanligt utseende kan zinnias som tillhör denna sort bli en riktig dekoration av din trädgård. De kommer att göra ett outplånligt intryck på både ditt hushåll och grannar, såväl som närstående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ymnighet

Denna blomstersort tillhör kategorin ettåriga. Zinnia av sorten "Profusion" är en lågväxande växt med en homogen struktur. Den kan odlas både i rabatter och i krukor eller behållare. Växten har ett ganska starkt och välutvecklat rotsystem. Det är ganska lätt att odla det, så mycket nybörjare inom trädgårdsarbete ger företräde åt just denna sort av zinnias. Blomman tolererar olika klimatförhållanden, så den kan odlas i alla regioner i vårt land.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är sorten "Profusion" mycket resistent mot olika typer av sjukdomar, såväl som mot skadedjur.

Dubbel Zakhara

Representanter för denna sort, i motsats till vad många tror, är inte fleråriga växter. Tvärtom, de är ettåriga. Bland denna sort kan du hitta en riktig blandning av färger . På höjden kan buskarna av sorten nå 50 cm och bredden överstiger inte 40 cm. Blommornas diameter är ganska stor och är 6 cm.

Bild
Bild

Benari Giants

Som du kanske gissar från sortens namn är dess särart blommor som är ganska stora i diameter, som kan målas i olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaliforniens jättar

Precis som den tidigare sorten är "California Giants" växter som utmärks av sina stora blommor (upp till 14 cm).

Dessutom kan busken själv nå en höjd av 80 cm.

Växten tillhör den termofila kategorin.

Bild
Bild

Topolino

Blommorna av denna sort kännetecknas av sin dubbla konsistens. Buskarnas höjd överstiger vanligtvis inte 0,6 meter, men samtidigt utmärks de av en uttalad styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en specifik zinnia -sort för din trädgård är en krävande och svår uppgift. När du väljer en växt är det viktigt att uppmärksamma flera faktorer . Först och främst bör du noggrant läsa reglerna för plantering och vård av växten. Se till att blomman på din webbplats aktivt kan växa och utvecklas och inte kommer att begränsas av några yttre faktorer (till exempel jordkomposition, temperaturregim, belysning etc.).

Bild
Bild

Försök dessutom att bedöma dina styrkor i förväg och bestäm om du kan tillhandahålla alla nödvändiga vårdåtgärder som växten kräver i sin relation. Annars kan blomman helt enkelt dö.

När du är övertygad om att du har möjlighet att tillhandahålla alla nödvändiga förutsättningar för blommans aktiva tillväxt och utveckling, bör du vara uppmärksam på växtens yttre egenskaper. Så, zinnias, beroende på arten och den specifika sorten, skiljer sig markant i sina yttre egenskaper (höjd, spridning, färg, etc.). Det är viktigt att du ger växten tillräckligt med utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planterar zinnia som prydnadsväxt, bör du tänka igenom alla möjliga färgvariationer i förväg . Så idag finns det ett stort antal olika färger av zinnias i naturen: rött, vitt, lila, orange, etc. Du kan välja en av arterna för att skapa en organisk enhetlig komposition, eller så kan du kombinera flera växtsorter för att skapa en ljus färg accent på din webbplats. Vid svårigheter rekommenderas att kontakta en professionell landskapsdesigner.

Rekommenderad: