Dekorativ Pil (44 Bilder): Underdimensionerade Sorter För Trädgården Och Små Arter, Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Deras Beskrivning. Hur Förökar Vi Pil?

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativ Pil (44 Bilder): Underdimensionerade Sorter För Trädgården Och Små Arter, Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Deras Beskrivning. Hur Förökar Vi Pil?

Video: Dekorativ Pil (44 Bilder): Underdimensionerade Sorter För Trädgården Och Små Arter, Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Deras Beskrivning. Hur Förökar Vi Pil?
Video: Complete Guide to Planting a Living Fence 2024, April
Dekorativ Pil (44 Bilder): Underdimensionerade Sorter För Trädgården Och Små Arter, Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Deras Beskrivning. Hur Förökar Vi Pil?
Dekorativ Pil (44 Bilder): Underdimensionerade Sorter För Trädgården Och Små Arter, Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner, Deras Beskrivning. Hur Förökar Vi Pil?
Anonim

Willow är ett vackert och ädelt träd. Det lockar först och främst med sitt graciösa utseende. Det är möjligt att odla dekorativa pilar inte bara i öppen natur utan också hemma.

Bild
Bild

Särdrag

Prydnadsvilja är en tvåväxande växt som har både hon- och hanblommor, som är täta blomställningar som liknar kattungar. Willow blommar i slutet av maj - början av juni, i vissa arter visas blommor tidigare än löv . De ersätts av frön som bärs över stora avstånd.

Pilarnas tillväxtområde är extremt brett och sträcker sig från 20 cm till 15 m, och några av dem kan växa upp till 30 m . Det finns också original mini-buskar som "kryper" på marken. De tar ganska mycket plats.

Oftast växer ett sådant träd nära vattenkroppar, till exempel vid sjöar eller floder . Dessutom finns några exemplar också på bergssluttningar eller i halvöknar. Det bör noteras att vide har ett välutvecklat rotsystem. Av denna anledning planteras de ofta för att stärka lös jord, särskilt längs stranden av olika vattendrag.

Beroende på tillväxtplatsen kallas denna växt annorlunda: pil, pil och till och med pil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter och bästa sorter

Det finns minst 500 sorter av vide. En sådan mängd växter uppträdde på grund av naturliga mutationer och kraftig mänsklig aktivitet. Vissa växter odlades artificiellt direkt för trädgården, andra - för att anlägga stora parker i Moskva -regionen och andra delar av landet . Oftast ser dessa pilar ovanliga ut. Det finns träd med vita eller rosa blad.

Bild
Bild

Underdimensionerad

För att dekorera en liten personlig tomt väljs oftast stuntade växter

Lila pil . Det är känt för många av namnet på den gula svansen. Ett sådant träd finns oftast på norra halvklotet. Detta är en liten buske, vars höjd är inom 3 meter. De gyllene skotten av denna växt är riktade uppåt och är täckta med blad ordnade i par, gröna på ovansidan och silverfärgade på undersidan. De lila pilblommorna dyker upp på våren.

Den blommande växten är ganska vacker, så många köper den för att bilda häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Helbladig . Denna asiatiska pilart är vanligast i länder som Kina, Korea eller Japan. Trädet är ganska kompakt, dess höjd överstiger inte 3 meter. Denna växt skiljer sig från andra pilar genom att sprida skott, liksom mycket smala rödgula löv. Den mest populära sorten är den japanska pilen, odlad på en bulle som heter Nishiki Flamingo. Den har vackra grädde eller rosa blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypande pil Är en liten, låg anläggning, vars höjd är inom en meter. Finns oftast i Frankrike. Trädets främsta kännetecken är kronan med skott, som är täckta med ett lätt silverfärgat ludd. De mörkgröna bladen har en elliptisk form.

Den krypande pilen börjar blomma under de första dagarna i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ullig . Den växer i norra Skandinavien, Island, liksom i den nordvästra delen av Ryssland. Det är en dvärgväxt, vars höjd inte är mer än 90 centimeter. Denna mini-växt har en tät krona. I början är grenarna täckta med ett blåaktigt fluff och blir sedan släta med en brun nyans. Bladen är ovala och kännetecknas av en silverfärgad färg.

Denna växt används oftast för att anlägga personliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reticulated willow . Denna stuntade växt finns vanligtvis i Fjärran Östern eller Östra Sibirien. Elliptiska blad har en grov yta.

Oftast används nässpil för landskapsarkitektur, torg eller privata områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög och medelstor

Det är värt att bekanta sig med listan över växter som växer över 10 meter

Spröd vide . Detta är den vanligaste typen av stor pil inte bara i Ryssland, utan också i västra Asien och Europa. Hennes krona består av tunna grenar som kan gå sönder även med en liten vindstöt. Väl på marken rotar de sig snabbt. Skotten är täckta med gröna elliptiska löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stångformad . Ett sådant träd sticker ut bland andra för sina mycket flexibla och långa grenar, som så småningom blir stela. När det gäller unga skott är de täckta med ett kort silverfärgat hår. Pilen är vanligtvis inom 10 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holly willow är mer bekant för alla under namnet red willow . Den växer nästan över hela Ryssland. Växthöjden är inom 12 meter. Skotten är långa och tunna; målad rödaktig. Bladen är gröna upptill och silverfärgade längst ner.

Holly willow är särskilt vacker under blomningen tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit . Det är ett mycket kraftfullt träd med uppbruten bark som blir upp till 30 meter hög. Pilkronan sprider sig och öppnar sig. Det bör noteras att detta är en av de mest hållbara och opretentiösa växterna. Skott av vit pil är mycket tunna, silvergrå. Med tiden blir de bruna. Formen på de ljusgröna bladen är lansettformad.

Blomningen börjar tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Babylonisk eller gråtande skiljer sig åt för spröda gulaktiga skott. Trädets höjd överstiger inte 12 meter, kronan är cirka 6 meter i diameter. Pilblad är mycket vackra, ljusgröna. Det är värt att notera att bladen av den gråtande pilen helt faller av först i början av januari, men de återkommer i februari.

Denna växt är rädd för frost, så den kan inte växa på platser där vintrarna är för kalla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Get pil . Trädet fick detta namn på grund av det faktum att löven var mycket förtjusta i får och getter. En prydnadsväxt blir upp till 12 meter hög. Pilskott är ganska kraftfulla och sprider sig, med ljusgröna ovala blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Willow anses vara en ganska ljusälskande växt. Därför bör den planteras i väl upplysta områden eller i halvskugga. De flesta av dessa växter är fuktälskande, på grund av detta bestäms de vanligtvis att planteras nära en reservoar.

För att plantera pil kan du använda både plantor och sticklingar. Om det finns flera växter måste du definitivt ta hand om det nödvändiga avståndet mellan dem. Det måste vara minst 75 centimeter.

Bild
Bild

Vård

Pilen behöver bara vattnas och beskäras, så det är inte alls svårt att ta hand om den.

Vattning

Willow är ett fuktälskande träd, så du bör inte spara vatten för det, särskilt under för varma och torra somrar. Vattning kan göras antingen från en hink eller med en slang . Du kan göra detta varje dag.

Bild
Bild

Beskärning

En växt som pil kan lätt tolerera dekorativ beskärning. Efter denna process blir kronan vackrare och tjockare. Låga eller medelstora växter skärs bäst i form av en boll eller fontän . Träd med grenar som faller ner bör endast beskäras när de når markytan. Många specialister på detta sätt reglerar tillväxten av själva växten.

Beskärningsprocessen görs bäst antingen tidigt på våren, innan växtsäsongen börjar, eller på senhösten, när bladen börjar falla . Men du kan också justera längden på skotten på sommaren. Du kan klippa av all överflödig tillväxt, skott som växer inåt eller tjockna kronan för mycket.

I vissa fall börjar unga pilar kurva och sjunka rakt mot marken . För att odla ett pilträd korrekt kan du knyta stammen till valfritt stöd. Det kan antingen vara ett metallrör eller en trästav.

Bild
Bild

Fortplantning

Om vi pratar om den naturliga livsmiljön för vide, då reproducerar de sig på den på olika sätt, till exempel genom frön. Prydnadsgrödor kan förökas genom sticklingar. Skär dem upp till 25 centimeter långa. Det är bäst att använda inte för gamla skott. Unga skott, som bör brytas ner tillsammans med "hälen", är också lämpliga . Sedan måste du ta bort alla löv som ligger längst ner på skäret, sedan sticka i marken och vattna rikligt. Sticklingar kan förbehandlas med "Kornevin".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Pil attackeras ofta av olika skadedjur, liksom sjukdomar. Först och främst måste vi prata om parasiter som är farliga för trädet.

En av trädets främsta fiender är aspbladbaggen . Det är en liten skalbagge. Vingarna är blågröna. Den livnär sig på löv.

Bild
Bild

Bladmask lever oftast på en stavformad pil . Sådana skalbaggar förvandlar topparna på pilblad till en mycket tät kokong och äter sedan toppen av skotten.

Bild
Bild

Willow bladlöss matar på saften av pilblad, liksom skott.

Bild
Bild

Spindelkvalster . Oftast lever den på den nedre delen av bladen och livnär sig på deras juice. Som ett resultat börjar de bli bruna och falla av.

Bild
Bild

European dodder är en parasit , som klättrar in i skotten och suger ut näringsämnen från dem, vilket resulterar i att hela trädet kan dö.

Bild
Bild

Gnagare som möss , kan knapra för unga plantor.

Bild
Bild

Volnanka är en vitvingad fjäril . Vingarna är upp till 20 mm långa. Därefter blir den till en lurvig larv.

Bild
Bild

När det gäller infektioner påverkas vide oftast av rost. Symptomen på denna sjukdom är orange eller bruna fläckar på bladen . Du kan bli av med dem med svampdödande läkemedel. Dessutom kan unga träd påverkas av Fusarium. Som ett resultat börjar grenarna bli svarta och bladen torkar. För att bli av med denna typ av infektion är det nödvändigt att skära av alla de drabbade delarna.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Eftersom det finns många olika typer av vide är det lätt att hitta en växt som fungerar för alla förhållanden. När du väljer måste du fokusera på storleken på territoriet.

Stora och kraftfulla träd som get eller silverpil är lämpliga för breda och öppna områden . De kommer att se bra ut i stadsparker och stora torg.

Medelstora växter används för anläggning av öppna gräsmattor . De kan placeras i mitten av landskapskompositionen och lägre växter kan planteras runt dem. De kan också användas för att bilda häckar.

Lågväxande pilar är lämpliga för små områden. De kan användas både i nedre och i mitten av en landskapskomposition bestående av perenner . Och även med hjälp av sådana videor kan du dekorera stranden av små reservoarer i sommarstugor.

Sammanfattningsvis kan vi säga det pil är ett vackert träd som kan dekorera vilken plats som helst, samt ge en person ett verkligt estetiskt nöje.

Rekommenderad: