Zinnia Graceful (29 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Zinnia Graceful Dahlia, Midget Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Zinnia Graceful (29 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Zinnia Graceful Dahlia, Midget Och Andra

Video: Zinnia Graceful (29 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Zinnia Graceful Dahlia, Midget Och Andra
Video: Zinnia elegans 백일홍 💐 #shorts 2024, Maj
Zinnia Graceful (29 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Zinnia Graceful Dahlia, Midget Och Andra
Zinnia Graceful (29 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Zinnia Graceful Dahlia, Midget Och Andra
Anonim

Zinnia graciös är många sommarboendes otvivelaktiga favorit. Anledningen till dess popularitet ligger i dess fantastiska utseende och anspråkslöshet. Växtens flerfärgade knoppar kommer att dekorera alla trädgårdar. Zinnia används också i stor utsträckning vid skapandet av ursprungliga blomsterarrangemang. Nyanser av blomväxterna hos denna växt är slående i sin mångfald.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arten

Zinnia graciös eller elegant (Zinnia elegans) är en årlig gröda, vars hem anses vara hett Mexiko. Intressant faktum: den vackra växten har länge symboliserat delstaten Indiana (USA). De särdrag hos en blomma inkluderar följande egenskaper:

  • tunn rak stjälk (25 till 80 cm);
  • spetsiga, avlånga löv av mörkgrön färg;
  • zinnia blomställningar - stora korgar;
  • kulturen bär frukt i form av achenes;
  • knopparnas storlek varierar från 4 till 15 cm;
  • växtens stjälk och blad är täckta med ludd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med graciös zinnia är den enkla skötseln av den och den fängslande skönheten hos blomställningar i olika nyanser. Moderna uppfödare har mer än 22 sorter. Bland dem finns välkända sorter och de senaste hybriderna. Blomningsperioden börjar i juni och varar fram till oktober.

Under denna tid en fantastisk växt är bokstavligen "strö" med vackra flerfärgade knoppar … På grund av denna funktion används den ofta i landskapsdesign. För anlagda lusthus och terrasser tas i de flesta fall 2 årstider: graciös och smalbladig zinnia.

Växten kännetecknas av starka upprättstående stjälkar, så den är inte rädd för vindbyar. Grengrenen finns bara i dvärgvarianterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variegrupper och sorter

Experter delar denna växt i flera grupper: dahlia, pompom, skabb, krysantemum och fantasi. De skiljer sig åt i struktur, korgform och höjd. Den första sorten har vunnit enorm popularitet bland ryska trädgårdsmästare. De mest populära sorterna av dahliablommiga zinnia inkluderar följande.

Lavendel . Denna sort är känd för sina stora blomställningar, målade i en fantastisk lavendelfärg. Lila zinnia börjar blomma i juni och behagar med sin skönhet till den första frosten.

Lämplig för olika tomter och lokala områden. Det går bra med andra buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lilliputian . Frodig buske, dekorerad med ljusa knoppar i miniatyr. Dess höjd överstiger inte 40-50 cm.

Sort "Liliput" är relevant för små soliga områden.

Bild
Bild

" Blandning av färger. "En frodig, grenig växt når en höjd av 70-90 cm. Terry (halvklotformiga) blomställningar är ljust färgade (röda, gula, rosa och vita). Skiljer sig under en lång blomningstid.

Sorten "Color Mix" används ofta för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Avundas ". En lång buske, dekorerad med stora knoppar av en känslig ljusgrön färg, har vunnit stor kärlek för en trädgårdsmästare runt om i världen. Det är i perfekt harmoni med rosa och lila zinnia.

Bild
Bild

" Isbjörn (vit) björn ". Den kompakta busken når en höjd av 60-70 cm. Den har tätt dubbla snövit blomställningar med en grönaktig nyans. Det börjar blomma från mitten av sommaren, fortsätter att glädjas med sin prakt till slutet av oktober.

Trots namnet föredrar Isbjörn soliga, vindstilla områden.

Bild
Bild

Bland de kända varianterna av zinnia pompom utmärks sådana

" Lilla Rödluvan ". En sfärisk, tätt dubbel buske, högst 50 cm hög. De saftiga skarletknopparna av denna sort är slående i sin elegans. Dessutom bleknar den rika färgen inte i solen och behagar med sin skönhet från juni till den första frosten.

Bild
Bild

" Tom-Tamb ". En miniatyrbuske med ljusröda blommor lämpliga för små områden.

Denna sort är bra för en enda komposition. Men vid gruppplanteringar ser röd zinnia inte mindre imponerande ut.

Bild
Bild

När det gäller smalbladig zinnia är den mest populära sorten "Sun Circle". Detta är en grenad underdimensionerad buske (upp till 30 cm), dekorerad med orange blomställningar. Skiljer sig i riklig blomning och anspråkslöshet.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Alla sorter av graciös zinnia älskar sol och värme. Det är dessa faktorer som påverkar dess blomning och tillväxt. På mörka platser kommer en fantastisk växt definitivt inte att visa sig i all sin ära . Definitivt bör platsen för plantering av graciös zinnia vara solig och skyddad från vindbyar. Denna växt kräver inte jordens sammansättning. Nästan vilken jord som helst är lämplig för det.

Det mest bekväma alternativet för graciösa zinnias är dock jord med neutral eller svag syra.

Bild
Bild

För hemodling är en universell, lätt jord för dekorativa blommor lämplig. En av de viktigaste punkterna är att temperaturregimen följs. Blomman kommer att kännas bekväm vid +18, +23 grader av värme . Att sänka lufttemperaturen till + 10 grader kommer att provocera plantans död.

Graciös zinnia planteras i öppen mark i slutet av maj, när marken redan har värmts upp tillräckligt och sannolikheten för frost har passerat. Det bästa alternativet är att odla denna växt i plantor i mitten av april. Fröna placeras i jorden, pressas något ned och täcks med jord. Sedan vattnas det rikligt och täcks med en speciell film. Med uppkomsten av plantor avlägsnas "locket" och behållaren placeras på en solig plats.

Det är viktigt att övervaka jordens tillstånd - jorden måste fuktas i tid, samtidigt som man undviker stillastående vatten . Plockningen utförs så snart plantans höjd når 10-12 cm.

Zinnia graciöst tolererar transplantation och rotar sig på en ny plats utan problem. I öppen mark planteras buskarna på ett avstånd av 20-40 cm från varandra (beroende på sorten).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zinnia graceful är lättskött och kräver inte noggrann kontroll. Men under varm sommar bör mängden vattning ökas till 2-3 gånger i veckan. Dessutom behöver busken lossna på jorden och toppdressing. Gödsel appliceras 2 gånger per säsong (före plantering och under spirande period) . Glöm inte heller beskärning och bekämpning av skadedjur. Zinnia graciös är mottaglig för angrepp av bladlöss. Med höstens ankomst kan växten bli sjuk av mjöldagg. Dessutom lider denna kultur av invasionen av sniglar och sniglar.

Det kommer att vara möjligt att bekämpa parasiter med hjälp av snabb ogräs och bearbetning av jorden med superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Fantastisk graciös zinnia är lämplig för gruppplanteringar. Blomman ser inte mindre imponerande ut som en dekoration för rabatter, gräsmattor och alpina kullar. Den fängslande "skönheten" är i harmoni med krysantemum, asters, ringblommor, begonier och calendula. Enstaka kompositioner kommer att vara ett utmärkt alternativ. Dessutom används kompakta snygga buskar som häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en mixborder väljs höga sorter, och dvärgvarianter är lämpliga för gränsen. När den skärs kan graciös zinnia stå i en vas med vatten i mer än en vecka, samtidigt som den bibehåller ett presentabelt utseende. När du skapar buketter kombineras denna blomma med en ros, lilja och pion. Zinnia planteras också längs stigarna i närområdet eller runt alla typer av byggnader.

Rekommenderad: