Sjukdomar Och Skadedjur Av Liljor (39 Bilder): Deras Beskrivning. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna Faller Av? Hur Man Behandlar Liljor Om Bladen Krullar?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Liljor (39 Bilder): Deras Beskrivning. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna Faller Av? Hur Man Behandlar Liljor Om Bladen Krullar?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Liljor (39 Bilder): Deras Beskrivning. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna Faller Av? Hur Man Behandlar Liljor Om Bladen Krullar?
Video: Vlogg - Folk är så hemska!! 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Liljor (39 Bilder): Deras Beskrivning. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna Faller Av? Hur Man Behandlar Liljor Om Bladen Krullar?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Liljor (39 Bilder): Deras Beskrivning. Vad Ska Jag Göra Om Knopparna Faller Av? Hur Man Behandlar Liljor Om Bladen Krullar?
Anonim

Liljor är vanliga gäster i förorts hushållstomter och angränsande områden i staden. De är kända inte bara för sin exceptionella skönhet och dekorativitet, utan också för sin ovanliga doft. Men bara en frisk växt kan glädja ögat, vilket innebär att du måste lära dig känna igen de minsta tecknen på sjukdomar och bekämpa dem. Idag lär du dig vilka sjukdomar liljan är mest mottaglig för, vilka skadedjur gillar att äta på dess örter, blommor och lökar, samt vad som är de folkliga och traditionella behandlingsmetoderna.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

För att välja en lämplig metod för att härda en växt är det viktigt att känna till orsakerna till ett visuellt tecken på ohälsa. Låt oss lista dem.

  • Lily är en kultur som kräver mycket av jordens sammansättning där den växer. Innan du planterar den på din personliga tomt, se därför till att din mark är lämplig för att plantera denna växt.
  • I friska liljor har lövverket en rik grön färg. Bytet till gult kan signalera ett överskott eller omvänt brist på fukt.
  • Ett gulnat blad med gröna vener är ett tecken på kloros. Detta är växtens svar på dålig, lågmineraliserad jord.
  • Om skuggan på bladen blir brunaktig kan jorden vara övermättad med kväve. En svag växt med gula löv, å andra sidan, signalerar brist på den.
  • Knoppar och blommor faller, blad krullar och blir färgade, lilja växer dåligt, vissnar - allt detta kan vara ett tecken på någon sjukdom, skada av virus eller skadedjur. Läs mer om detta nedan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av sjukdomar

Låt oss nu ta reda på vilka sjukdomar liljan utsätts för, och med vilka tecken du kan känna igen detta eller det problemet.

Botrytis (gråröta) . Sjukdomsorsaken är svampen Botrytis cinerea, som lever i marken på rester av växter. Den aktiveras när temperaturen sjunker och luftfuktigheten stiger. Till en början verkar allt inte allvarligt: bladen nedanför börjar vissna och falla av. Men då påverkar gråröta liljan nästan omedelbart: stammen blir brun, växten släpper sina löv, knopparna och blommorna mörknar och faller av.

Bild
Bild

Vad som är anmärkningsvärt: växten dör inte omedelbart, eftersom Botrytis inte påverkar sin glödlampa - den slutar bara växa och nästa år kan den gro igen.

Men om liljan lämnas obehandlad dör den efter 3 år. Ibland påverkar gråröta ung tillväxt, och sedan börjar växten vissna uppifrån. Knopparna mörknar, krullar, ruttnar och faller av utan att någonsin blomma. När infektionen når tillväxtpunkten slutar liljan att utvecklas och dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fusarium . Ännu en svampsjukdom. Tecken: utseendet på avlånga fläckar av orange eller brunaktig nyans på den del av stammen som ligger under jorden. När svampen sprider sig vidare börjar stammen ruttna, lövverket får en ohälsosam gul eller lila färg och liljan dör. Med en bulbös lesion av Fusarium börjar förfallet från rötterna - de blir brunröda, skalorna ruttnar vid basen. Om sjukdomen åtföljs av hög luftfuktighet "täcks" de infekterade växtvävnaderna med en rosa -vit blomma - svampsporer.

Fusarium är särskilt farligt i ett slutet växthusutrymme, där det vanligtvis är varmt och fuktigt. Du kan förlora alla växter som finns där, plus få infekterad jord, där ingenting kan planteras utan rädsla för att infektera planteringarna med denna sjukdom igen.

Bild
Bild

Cercosporosis . Tecken: Små gulbruna markeringar med en mörk kant visas på bladens spetsar, ökar gradvis i storlek och täcker hela växten. Denna sjukdom är inte typisk för dagliljor, men växten kan "plocka upp" den från vinstockar, betor, vattenmelon. Cercosporosis är inte dödlig för en lilja, men den förlorar sitt dekorativa utseende.

Bild
Bild

Antraknos växten kommer inte att döda heller, men det kommer definitivt att göra det fult: allt löv kommer att täckas med bruna fläckar, varefter det kommer att krympa och torka ut.

Bild
Bild

Rhizoctonia (sklerocial ruttning) . Påverkar liljekulan. Mellan dess skalor sker utvecklingen och reproduktionen av en svamp, som visuellt ser ut som en slemmig gråbrun plack. Lökarna är deformerade, och de unga växer ur dem antingen stuntade och vridna, eller visas inte alls. Dåliga nyheter: sjukdomsorsaken kan leva och frodas i jorden i 10 år eller mer, även om temperaturen sjunker.

Bild
Bild

Fitium . Det attackerar också rotsystemet och får det att ruttna. Lily slutar ta emot mat och fukt från jorden, blir slö, slutar blomma. Yttre tecken på fytium: bladens spetsar blir gula, torra, bruna fläckar visas på lökarna. Växten torkar och förlorar sina dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Blå mögel . En sjukdom som liljan kan ta upp under lagring. Lökarna är täckta med vita fläckar med en grön blomma - parasiterna av svampens sporer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penicillos . Det påverkar hela växten och får den att ruttna. Liljan är täckt med grön mögel, slutar växa och blommar dåligt.

Bild
Bild

Rost . Bärarna till denna sjukdom är löken från sjuka liljor och delar av andra växter på vilka svampens sporer finns kvar. Tecken på rostskador: utseendet på lövverket av små fläckar som inte har färg, men gradvis blir gula. På deras yta finns omfattande orange "kuddar" - svampsporer. Därefter torkar plantans löv och stjälkar.

Bild
Bild

Gurka och tobaksmosaikvirus . Sjukdomen bärs av bladlöss. Till en början är kronblad och blad av liljan täckta med fläckar och slag, sedan deformeras de, som stammen, och blomman slutar växa.

Bild
Bild

Tulpanvariegationsvirus . En sjukdom som gör att liljan helt tappar sin dekorativa effekt. Det börjar så här: på grund av en kränkning av pigmenteringen är kronbladen täckta med kaotiskt spridda fläckar och ränder - mörka och ljusa. Vidare sprider sjukdomen sig till bladen och "dekorerar" dem med en mosaik av ränder, slag och fläckar. Växten ser "blek" ut.

Sjuka lökar av nästa generation blir mindre, ungarna blir svaga, allt detta leder till degeneration av sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosettsjukdom . Tecken: stunting av peduncle tillväxt, förtjockning och deformation av stammen, fullständig frånvaro av blommor. Lily blir svag, växer dåligt i höjd. Sjukdomen bärs av bladlöss.

Bild
Bild

Översikt över skadedjur

Inte bara svampar, virus och bakterier kan skada dina blommande skönheter - större fiender lurar i trädgården. Låt oss överväga dem.

Spindelkvalster . Om du märker att liljens blad krullar, har vita blommor och spindelväv uppträtt på dem, liksom små röda prickar - du kan vara säker på att din växt attackeras av en spindelkvalster. Dess största fara är bildandet av stora kolonier som suger juicerna från ungarna, vilket ofta slutar i växternas död.

Bild
Bild

Knarkbagge . Om svarta slemmiga klumpar dök upp på liljan, var det troligtvis hedrad med sin uppmärksamhet av en gnisslande skalbagge eller en sprakande skalbagge. Under dessa klumpar är dess röda larver gömda och äter lövverk. De behöver slem för att skrämma bort fiender. Och dessa maskar själva kan förstöra bladen.

Bild
Bild

Lily flyger . Börjar på unga, fortfarande färglösa liljeknoppar. Den äter dem helt inifrån och lämnar sedan den drabbade växten och "går" under jorden för att förpuppas.

Bild
Bild

Medvedka . En ganska läskig insekt som ser ut som en mullvad och en grävmaskin samtidigt. Den lever under jorden, där den gräver tunnlar för rörelse, men den kan flyga från plats till plats genom luften - ja, detta "monster" har också vingar. I en lilja äter björnen lök, rötter, stjälkar, vänder sig ibland till löv och till och med blommor.

Växtens död är oundviklig om insekten gnager i stammen eller förstör glödlampan.

Bild
Bild

Skalbaggarlarv . Om du, när du grävde upp jorden i din trädgård, plötsligt snubblade över stora tjocka vita maskar med orangeröda huvuden och benen, borde du veta att det här är majbaglar (skalbaggar), och de är fruktansvärt skadliga för liljor. Liksom den tidigare skadedjuret kan denna gnaga hela växtens rotsystem, vilket resulterar i att den kommer att dö.

Bild
Bild

Lök svävar . En liten svart framsida med en grönaktig nyans av kroppen, vingarna är vikta på baksidan. Du kan enkelt skilja en svävflyga från andra flugor - det verkar "hänga" i luften, vilket ger ett karakteristiskt ljud som liknar ett mumel. Denna till synes ofarliga insekt lägger ägg i jorden, från vilken larver av en smutsig gulaktig nyans dyker upp och når en längd av cirka 1 cm.

De angriper liljelökan, äter den inifrån, växten slutar växa och kan dö.

Bild
Bild

Trådmask (nötknäppare -larv) . Kanske har du som barn fångat dessa glansiga brunsvarta buggar som avger karakteristiska klick när du böjer huvudet? De verkade så ofarliga, eftersom de inte ens bett. Men deras larver kan inte kallas ofarliga - deras favoritdelikatess är liljelökar, som de kan förstöra helt. Naturligtvis dör växten av detta.

Visuellt ser skadorna av nötknäpparbaggarnas larver ut så här: vridna löv, vissna stjälk; gnagda "tunnlar" syns på lökarna.

Bild
Bild

Trädgårdssniglar, sniglar . Skadedjur som äter upp liljorna. Det är inte så lätt att hantera dem: på dagarna gömmer de sig under stenar, jordklumpar, löv. Du kan samla dem för hand efter spridning av våta trasor, brädor och stora löv på markytan - sniglar kommer att gömma sig i dessa skydd och du kan hitta dem.

Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Trädgårdsmästare som är duktiga på att odla liljor rekommenderas att börja behandla växter vid de första tecknen på en sjukdom - precis i tid kan hjälpen rädda dina gröna "husdjur" och förlänga deras liv. Tänk på de populära behandlingsmetoderna med speciella och folkmedicin.

Bild
Bild

Särskilda medel

Alla läkemedel som kommer att nämnas nedan hittar du i blomsterbutiker.

  • "HOM", "Oxyhom", Bordeaux -vätska hjälper bra mot botrytis. Sprutning med dessa lösningar utförs vid de första tecknen på sjukdomen.
  • För att skydda liljor från fusarium, desinficera jorden med kopparsulfat och formalin ungefär ett par veckor före lökplanteringsproceduren. Glödlamporna själva kommer att vara fina att hålla i "Fundazole" -lösningen (0,2%) i minst 30 minuter. Spraya den planterade unga tillväxten med "Bavistin" en gång var och varannan vecka, du kan också använda "Topsin-M" (0,2%) eller "Euparen".
  • Om du märker tecken på cercosporosis, bevattna dina lilja växter med Bordeaux vätska (1%) eller Topaz, HOM, Abiga-Peak preparat. En gång var tredje vecka, spraya med en lösning av "Alirin" och "Gamair" (ta 2 tabletter av båda, späd i 10 liter vatten).
  • För att bekämpa antraknos måste du först bli av med det drabbade lövverket för att förhindra smittspridning och sedan spruta liljan med fungicidmedel: Fundazol (15 g per 10 l vatten), Rovral (1 g per 1 l av vätska).
  • Rhizoctoniasis kan hanteras av Abiga-Peak (50 g per 10 l), HOM (40 g per 10 l) och Fundazol (20 g per 10 l).
  • Avlägsnande av alla infekterade områden i liljan och förbehandling av jorden med en lösning av cumulus (0,4%) hjälper till att bli av med fytium.
  • Som vi minns kan växten infekteras med blåmögel under lagringsperioden för planteringsmaterialet. Det innebär att vi undersöker och kasserar sjuka lök, följer alla rekommendationer för förvaring, ventilerar och desinficerar rummet.
  • Om du märker tecken på penicillos, blötlägg plantmaterialet i en lösning av kaliumpermanganat (0,2%).
  • Att ta bort infekterat löv med efterföljande bränning, spruta växten med en lösning av "Tsineba" (0,2%) och regelbunden befruktning med gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor hjälper till att ta bort rost.
  • Från virus av gurka och tobaksmosaik, samt variation av tulpaner och rosetter, kommer först och främst kampen mot bladlusens orsakande medel att bli av med. För detta rekommenderas att bevattna liljor med en lösning av "Karbofos" (0,3%). Om mosaik "mönster" redan har dykt upp på blommorna, bör du ta bort de drabbade delarna eller till och med helt förstöra växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och nu kommer vi att berätta om vilka produkter som kommer att hjälpa till i kampen mot skadedjur

  • Spindelmiten förstörs om du sprayar liljorna med tvålvatten eller Karbofos (0,2%). Behandlingen bör omfatta bevattning av stamcirkeln, liksom hela växten som helhet.
  • Den pipiga skalbaggen är rädd för insekticider ("Decis", "Intra-Vir"), liksom ovannämnda "Karbofos" (0,2%). Detsamma gäller för liljeflugan.
  • Om en björn sågs på platsen, plantera tagetes bredvid liljorna - dess doft kommer att skrämma bort dessa skadliga insekter.
  • Eventuella larver kommer att besegras genom att omsorgsfullt rensa liljebädden och djupt gräva jorden varje höst. Det rekommenderas också att behandla växterna och landa runt med insekticider.
  • Sniglar är rädda för "Metaldehyd". Preparatgranulerna läggs ut under buskarna i 3-4 bitar.
  • Du kan bekämpa bladlöss genom att spruta liljor med insekticidmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga metoder

Ingen hävdar att speciella preparat artificiellt syntetiserade i laboratorier hjälper trädgårdsmästare. Men alla gillar inte att bearbeta växter med kemikalier, och då kommer tidstestade folkmedicin till undsättning.

  • Innan planteringen rekommenderas att blöta liljelökarna i en svag lösning av kaliumpermanganat i en halvtimme. Detta hjälper till att skydda växter från många sjukdomar och skadedjur.
  • För björnen erbjuder blomsterodlare följande botemedel: ta ett par liter tvålvatten, häll det på platsen där björnen ligger och vänta lite. Insekten ska snart dyka upp på ytan, då kan den fångas och förstöras.
  • Vi förstör bladlöss: ta vitlök (3 eller 4 huvuden), hacka det, häll 1 liter vatten och låt stå i 3-4 dagar i en behållare med ett nylonlock. Späd sedan 25 ml tinkturen i en 10-liters hink med vatten och spraya liljeplantningarna.
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Varje sjukdom är därför lättare att förebygga än att bota vi inbjuder dig att bekanta dig med de vårdprocedurer som kommer att hålla liljorna intakta.

  • Förbehandla alltid planteringsmaterialet. Preparat-desinfektionsmedel "Maxim", "Prestige" är väl lämpade.
  • Undersök lökarna: de ska vara täta, elastiska, utan tecken på sönderfall eller skada.
  • Plantera liljor i väl upplysta områden eftersom de älskar sol exponering. Om sängarna är skuggade kommer det att locka till sig skadedjur, av vilka många är rädda för direkt solljus, och blomningen kommer att sakta ner lite.
  • När du planterar liljor, håll ett tillräckligt avstånd mellan dem (cirka 25 cm), eftersom de inte gillar förtjockning. Annars, om en växt påverkas av en svamp, virus eller parasit, kommer hela kolonin oundvikligen att bli sjuk.
  • När du gräver löken på hösten, gör det försiktigt för att inte skada dem.
  • Vattenliljor bör vara frekventa och rikliga. De optimala timmarna för detta är tidigt på morgonen och sent på kvällen. Vattning ska vara närmare rötterna, använd endast varmt, avstängt vatten.
  • På våren, när de första bladen blommar, måste du spraya buskarna med kopparoxiklorid.
  • Sörj för tillräcklig ventilation i rummet där du förvarar plantmaterialet.
  • De flesta skadliga insekter kommer att vägra att attackera dina liljor om de matas med gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor.
  • Doften av dill, vitlök, ringblommor stöter bort gnagare och många andra skadedjur. Plantera dem mellan liljebädden.
  • Behandla jorden regelbundet med formalin.
  • På hösten, efter att ha grävt lökarna, är det nödvändigt att gräva upp marken väl. Det rekommenderas att bränna resterna av växter.

Rekommenderad: