Sjukdomar Och Skadedjur Av Gladioli (15 Bilder): En Beskrivning Av Trips Och Kampen Mot Dem. Varför Bleknar Blommor Innan De Blommar? Varför Blir Bladen Gula Och Knopparna Torka?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Gladioli (15 Bilder): En Beskrivning Av Trips Och Kampen Mot Dem. Varför Bleknar Blommor Innan De Blommar? Varför Blir Bladen Gula Och Knopparna Torka?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Gladioli (15 Bilder): En Beskrivning Av Trips Och Kampen Mot Dem. Varför Bleknar Blommor Innan De Blommar? Varför Blir Bladen Gula Och Knopparna Torka?
Video: Framstegsworkshop med Humagic - varför hur vad? 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Gladioli (15 Bilder): En Beskrivning Av Trips Och Kampen Mot Dem. Varför Bleknar Blommor Innan De Blommar? Varför Blir Bladen Gula Och Knopparna Torka?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Gladioli (15 Bilder): En Beskrivning Av Trips Och Kampen Mot Dem. Varför Bleknar Blommor Innan De Blommar? Varför Blir Bladen Gula Och Knopparna Torka?
Anonim

Gladioli är många trädgårdsmästares favoritblommor. Tyvärr åtföljs kulturens attraktiva utseende av frekventa sjukdomar och insektsattacker. För att bevara planteringar i rätt form är det viktigt att inte bara förstå hur man behandlar dessa växter, utan också hur man förebygger sjukdomar.

Orsaker och symptom på nederlag

Om gladiolis blad blir gula och lesionen sprids från toppen, varefter de krullar och faller av, pratar vi om att torka ut. Samma sjukdom har sådana symptom som uppkomsten av djupa djupa fläckar på knopparna och deras ytterligare förfall. Denna sjukdom uppstår på grund av användning av förorenat plantmaterial eller plantering på drabbade områden i jorden. Om bruna fläckar dyker upp på bladen, med en ökning av antalet som plattorna vissnar och dör av, talar vi om brunröta.

Bild
Bild

Samma sjukdom bestäms av utseendet på samma fläckar på stjälkarna, blomblad och till och med peduncles, som så småningom blir täckta med en fluffig blomma av en obehaglig grå nyans. Om rotkragen påverkas av sjukdomen kan bladen dö av även utan färgförändringar. Återigen blir användningen av infekterade lökar orsaken till plantans sjukdom. När bladens toppar blir gula, blir bruna och slutligen torkar ut, påverkas gladiolen troligtvis av torrrötning . Detsamma kan sägas om bildandet av svarta och runda knölar.

Om gladiolusens stammar är onödigt långsträckta och böjda, men det går för mycket tid innan blomningen, då pratar vi om en blommosaik. Detsamma gäller för trippens nederlag. Förresten, olika ruttnar leder till att knopparna är målade i en brunaktig nyans, torra, men inte blommar.

Om knopparna, under blomningen, är täckta med en slemmig substans och blomman är "fylld" med vattniga fläckar, då lider gladiolen av botrythiasis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Sjukdomar hos gladioli är typiska för de flesta bulbous. En detaljerad beskrivning av var och en av dem tillåter inte bara att identifiera orsakerna till sjukdomen, utan också att förstå hur man rättar till situationen. Mycket ofta lider gladioli av uttorkning eller gulhet, vilket inte bara påverkar rötterna utan även knölarna av blommor . I det här fallet kan sjukdomen antingen vara ytväxtens vissnande eller knopparnas förfall. Om gladioli blev sjuk av gulhet måste alla skadade växter och alla bortskämda knoppar förstöras. Det är tillåtet att plantera en kultur på samma plats först efter 3-4 år.

Innan du planterar i öppen mark kan plantmaterialet förvaras i infusionen av ringblommor i cirka 8-10 timmar. Vidare bör buskarna vattnas med samma produkt efter att de har kasserats. I princip kan du försöka gräva hål från sjuka exemplar och nå knopparna och hälla i en infusion av vitlök, varav 30 gram späds ut i en liter vatten. Därefter förseglas hålen med jordblandning, och 5 dagar senare bearbetas allt med utspätt senapspulver.

Brunröta påverkar alla växtdelar . För att bekämpa det måste du använda regeln om växtföljd, se till att torka lökarna och förvara dem vid rätt temperatur och luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före planteringen förvaras knopparna i en lösning av vanlig bakpulver. Infekterade växter sprutas också med kopparsulfat eller Bordeaux -blandning blandad med kalk.

Rost visas på blommornas rötter, så det är inte alltid möjligt att upptäcka det direkt. Med tiden påverkas även bladblad. Berörda knölar måste grävas upp och brännas omedelbart. Andra vanliga grödsjukdomar inkluderar torr och hård röta, bakteriecancer och gladiolusmosaik. Smut skiljer sig åt - denna sjukdom påverkar bara de gladioli som odlas i söder, med ett överflöd av torra varma dagar.

Det är ganska enkelt att definiera problemet - ovanlig volymetrisk, som om svullna, svarta ränder bildas på kulturens skott . Det är i dessa neoplasmer som svampens sporer sätter sig. Efter att ha mognat lämnar de sitt "skydd" och bärs av vinden över ganska långa sträckor. Således kan till och med en buske infektera invånarna i hela trädgårdstomten. Gladioli infekterade med smut grävs omedelbart upp och bränns. Sjukdomsförebyggande liknar många andra - lökarna värmebehandlas och själva planteringarna sprutas med Bordeaux -vätska.

Bild
Bild

Vanliga parasiter

De vanligaste skadedjuren som finns i gladiolusbäddar är thrips och lökrotkvalster.

Trips

Thrips skadar inte bara alla sorter av gladioli, utan också iris, påskliljor, nejlikor och andra populära grödor. Insekten är lätt att identifiera genom sitt utseende: en brun kropp, från en till en och en och en halv millimeter lång, är kronad med ett svart huvud . Skadedjurets vingar är kantade. Thrips larver är ljusgula till färgen och har rödaktiga ögon. Dess längd är också 1 millimeter.

Vuxna thrips överlever vintern och gömmer sig under lökarnas våg. Om temperaturen är över 10 grader Celsius börjar insekter reproducera sig. Larver utvecklas direkt i lökarna och drar juice från gladioli. Efter plantering intensifieras reproduktionsprocessen bara och blommornas bladplattor är täckta med fläckar, vitaktiga och svarta prickar samt gula streck. När gladiolen har knoppar kommer thrips in.

På grund av deras effekt börjar blommor blekna, torka ut och förlora sitt dekorativa utseende . På hösten flyttar insekterna till de lägre nivåerna av planteringar och väljer en varmare plats. Under skörd av knoppar kryper thrips under deras våg och cykeln upprepas. Förresten är det möjligt att avgöra att plantmaterialet redan påverkas av skadedjur av dess utseende.

Eftersom insekter livnär sig på juicer börjar glödlampans vävnad krympa och täckas med en brun skorpa. Lökarna ljusnar, blir klibbiga vid beröring och i slutet krymper de och blir svarta.

Bild
Bild

Rotlökskvalster

Rotlökmiddet blir ett hot mot många lökväxter, från påskliljan till gladiolen själv. Insekter växer upp till 1, 1 millimeter i längd och har en ljusgul blank färg. Skadedjur lever på resterna av växter i jorden, så de "hoppar" omedelbart till de nyligen uppkomna planteringarna . De kommer in i lökarna genom skada eller botten, varefter de börjar lägga ägg inuti. Efter en vecka fylls knölen med larver, som livnär sig på dess juice. Som du kanske gissar, utvecklas själva gladiolen i det här fallet, bladets yta blir gul och bleknar ytterligare.

Inte mindre ofta rotlökmiddet börjar också verka på fröet som skördats för lagring … Förekomsten av gamla skalor och rötter förstärker bara denna process. Skadedjuret kan upptäckas av glödlampans tillstånd - det blir täckt med rödbrunt damm, varefter det börjar ruttna. Om en sådan knöl planteras i marken, kommer hela området att infekteras tillsammans med växterna som växer på den.

Bild
Bild

Behandlingsmetoder

För att bli av med thrips är det nödvändigt att göra ett antal procedurer, kombinera dem beroende på skadans svårighetsgrad. Med en stor population av insekter är det nödvändigt att klippa plantorna så tidigt som möjligt på hösten för att förhindra att de skyddar sig i de nedre nivåerna och sedan i lökarna . Skadedjursbekämpning inkluderar sådana obligatoriska förfaranden som förstörelse av toppar och annat växtskräp efter säsongens slut, samt att gräva jorden. Infekterade knölar måste bearbetas, antingen genom att doppa dem i vatten vid en temperatur av cirka 50 grader i 5 minuter, eller genom att spruta med "Karbofos", varav 2 gram löses i en liter vatten. Torkning måste följas av bearbetning.

När knopparna lagras, om det finns thrips, är det nödvändigt att strö dem med krita eller speciell kalk . Vanligtvis 20-30 gram per kilo plantmaterial. Du kan också gömma lökarna i 1, 5 månader i en påse fylld med naftalen, och 10-15 kopior kräver bara 3-5 gram pulver. Dessutom ventileras och förvaras knölarna utan naftalen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla förorenade prover bör förstöras omedelbart före plantering. Om symptom på skada redan uppstår på växande gladioli, kan de botas med 10% "Karbofos", varav 75 gram späds ut i 10 liter vatten.

För att inte behandla gladioli för fästingar är det viktigt att förstöra allt växtskräp, liksom redan infekterade lökar, varje höst. Planteringsmaterialet bör befrias från rötter och gamla fjäll, och också ströas med grått eller krita, med ca 20 gram per kilo knölar. På vintern bör en temperatur på 2 till 5 grader följas, liksom luftfuktigheten som inte överstiger 60%.

Infekterade lökar hålls i vatten som värms upp till 50 grader Celsius i cirka 5 minuter, eller så hålls de i vatten som värms upp till 35-40 grader i en vecka . Dessutom kommer en halvtimme eller en timmes lång vistelse i "Keltan", varav 3 gram är upplöst i en liter vatten, eller i 30% "Karbofos", varav 5 gram späds ut i en liter vätska, var användbar.

Under växtsäsongen kan sprutning med "Karbofos" eller vattning med "Keltan" hjälpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det finns ett antal åtgärder som kan hjälpa både att förebygga sjukdomar och avvisa insekter. Till att börja med är det viktigt att följa regeln om växtföljd och plantera gladioli på en ny plats varje år. Således, sporer och larver kvar i jorden och i växtfragment kommer inte att kunna infektera gladioli igen … Planteringarna bör få högkvalitativ ventilation och inte vara för förtjockade. Infekterade växter måste snabbt separeras från friska växter eller omedelbart behandlas med fungicider.

Det är bättre att använda antingen tallnålar eller sphagnumossa som mulch . Regelbundna insekticidbehandlingar är också viktiga. För att undvika effekterna av thrips kan du plantera lök, calendula eller vitlök bredvid gladioli.

Rekommenderad: