Hur Bli Av Med Möss Och Råttor I Landet? Hur Kan Man Permanent Dra Sig Tillbaka Med Folk Och Andra Medel? Hur Skrämmer Man Bort Med örter? Effektiva Sätt Att Bli Av Med

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Möss Och Råttor I Landet? Hur Kan Man Permanent Dra Sig Tillbaka Med Folk Och Andra Medel? Hur Skrämmer Man Bort Med örter? Effektiva Sätt Att Bli Av Med

Video: Hur Bli Av Med Möss Och Råttor I Landet? Hur Kan Man Permanent Dra Sig Tillbaka Med Folk Och Andra Medel? Hur Skrämmer Man Bort Med örter? Effektiva Sätt Att Bli Av Med
Video: Möss - Anticimex trygga tips del 5 2024, April
Hur Bli Av Med Möss Och Råttor I Landet? Hur Kan Man Permanent Dra Sig Tillbaka Med Folk Och Andra Medel? Hur Skrämmer Man Bort Med örter? Effektiva Sätt Att Bli Av Med
Hur Bli Av Med Möss Och Råttor I Landet? Hur Kan Man Permanent Dra Sig Tillbaka Med Folk Och Andra Medel? Hur Skrämmer Man Bort Med örter? Effektiva Sätt Att Bli Av Med
Anonim

Utseendet på råttor och möss i trädgården och i hus på landet är inte alls en sällsynt händelse. När den varma säsongen tar slut, sommarinvånare skördar frukt, fyller sina skafferier med matleveranser - det är vid den här tiden som oinbjudna gäster dyker upp hemma. På sommaren har de vanligtvis tillräckligt med mat på gatan, och närmare vintern börjar de försöka hitta en varm plats för sig själva med ett utbud av mat.

Bild
Bild

Vad lockar gnagare?

Alla kan inte direkt förstå att gnagare finns i landet. Men om detta faktum upptäcks bör kampen mot dem startas så tidigt som möjligt. Möss kan vara ett verkligt problem, de:

  • förstöra de skördade grönsakerna och frukterna - om partiklar i mössens hud, deras avföring eller ull kommer in i produkterna, är risken för matförgiftning och allergiska sjukdomar stor;
  • loppor kommer in i huset med möss och råttor, de blir bärare av farliga infektioner;
  • små skadedjur gnager genom ledningarna, detta orsakar ofta en brand;
  • gnagare lämnar en specifik obehaglig lukt överallt.

Och slutligen reproducerar dessa gnagare med en enorm hastighet, så även ett par möss som kommer in på hösten för att värma upp till våren kan bli huvudet för en stor familj.

Vad lockar möss och råttor? Det är enkelt: värme och tillgång till mat. Även om du tar all mat för vintern, kommer mössen definitivt att hitta något att äta. Dessa skadedjur gillar allt som "ligger" illa - gamla böcker, tapetbitar och till och med mattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Effektiva kampmetoder

Följande tecken indikerar utseendet på oinbjudna gäster på dacha:

  • stigar nära uthus och väggar i ett lanthus;
  • specifika hål i husets beklädnad eller i isoleringsskiktet;
  • skador på lådor och påsar med spannmål;
  • helt eller delvis gnagda grödor lagrade i källare;
  • förekomsten av spillning med en specifik lukt inuti byggnaden och bredvid den;
  • prasslar och gnisslar på natten;
  • aktivitet av hundar och katter - de nosar ofta och verkar spåra någon.
Bild
Bild

När husets ägare grovt har bestämt vem han har att göra med och hur många inkräktare han behöver besegra, kan han välja lämpliga medel för att utrota gnagare.

Särskilda gifter

Gift är ett effektivt sätt att bli av med gnagare för alltid. Det finns många kemikalier som kan vara kumulativa eller omedelbara. Den förra ackumuleras gradvis i gnagarens kropp och orsakar misslyckande hos vitala organ. Den andra orsakar omedelbar död av skadedjuret.

Läkemedel för att döda möss och råttor kan ha olika former

  • Krämer och geler - giftiga ämnen förklädda med lockmedel och smakämnen.
  • Pulver - är nödvändiga för att ta beten som lockar oinbjudna gäster till middag från förgiftad mat.
  • Briketter - brukar ha en attraktiv doft för gnagare och ljusa färger. Sådana toxiner lämnas vanligtvis under baseboards, bakom radiatorer och i andra svåråtkomliga områden.
  • Flytande formuleringar - sådant gift tillsätts drycken, samtidigt som gnagarnas tillgång till alternativa vattenkällor begränsas.
  • Aerosoler och sprayer - det här är de mest humana sätten att hantera oinbjudna gäster. Dessa läkemedel får skadedjuret att kräkas och tvingar dem att lämna det valda området.
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest effektiva läkemedlen inkluderar "Rat Death", "Storm", "Nutcracker" - Brodifacum -baserade läkemedel. Detta ämne orsakar kvävning och inre blödning hos gnagaren. Döden inträffar en vecka efter intag.

  • Zoocoumarin Neo - zoo, en antikoagulant med exceptionell toxicitet, har en mumifierande egenskap.
  • " 3D-Ratsid", "Blockade", "Clean House " - medel med bromadiolon. De är ännu giftigare än allt ovan.
  • " Ratindan", "Rottenant " - en sammansättning av difenacin. Detta är ett av de mest giftiga läkemedlen, i form av ett pulver, det kan vara farligt inte bara för råttor, utan också för människor.
  • " Efa " - en grupp läkemedel baserade på etylfenacin. Den maximala effekten uppnås vid långvarig användning.
  • Tsunami, Ratol - medel för ackumulerande åtgärder. Tabletternas arbetskomponenter leder till störningar i gnagarens kardiovaskulära system, döden inträffar efter 7-10 dagar.

Viktigt: när du arbetar med bekämpningsmedel måste du använda personlig skyddsutrustning (kläder som täcker dina ben och händer, handskar samt andningsskydd och skyddsglasögon).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fällor

Fällor kan användas för att fånga möss och råttor

  • Standard - traditionella musfällor. När en gnagare träffar stänger de genast och trycker ner på djurets svans. Deras effektivitet överstiger inte 50%. De mest moderna modellerna är utrustade med rörelsesensorer - de ger 100% resultat, men de är också mycket dyrare.
  • Flaskfälla - en hemlagad musfälla som du kan göra med egna händer. För att göra det måste du ta en 0,5 liters plastflaska, smörj behållarens väggar med vegetabilisk olja och lägg betet på botten. En bräda eller kartong bör placeras mot sidan så att gnagaren kan klättra i fällan förberedd för den. Men han kommer inte längre att kunna ta sig ur fällan, eftersom hala väggar förhindrar detta.
  • Lim - speciellt lim för att fånga gnagare. Det är väldigt enkelt att applicera det: medlet appliceras längs kartongens omkrets och betet placeras i mitten. Musen kommer att känna godis, springa till den - och omedelbart hålla fast. Hon kommer inte att kunna ta sig ur en sådan fälla. För att bekämpa råttor är det lämpligt att installera en extra börda på kartongen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bli av med folkmedicin?

Inte alla dachaägare gillar industriella metoder för att hantera små gnagare. Kemikalier är osäkra för människor och deras husdjur, och musfällor orsakar de mest obehagliga känslorna. Det är därför många sommarboende föredrar att bekämpa möss med hjälp av folkmedicin.

Örter

Våra morföräldrar skrämde också bort råttor med skarpa luktprodukter.

Träaska har en obehaglig lukt för skadedjur och orsakar dessutom allvarlig irritation på gnagarens tassar . Om askan är utspridd längs linjen av de viktigaste musvägarna, kommer gnagarna att försöka undvika sådana rum.

Genom att placera barrträd, vilda rosmarin och svarta vinbärsgrenar i närheten av minkar kan du skapa en doftande barriär som skrämmer bort objudna gäster.

Möss tolererar absolut inte doften av växter som malurt och fläder . För att bli av med obehagliga grannar måste du sprida trasor som är fuktade i eteriska oljor i hela rummet. Troligtvis kommer råttor och möss att lämna sina hem ganska snabbt och kommer inte att dyka upp nära huset på minst 1, 5-2 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bra effekt ges genom att röka möss med varm peppar . För att göra detta lindas podden i papper, läggs i en metallbehållare och eldas. För att uppnå resultatet måste du behålla rökningen i 2-3 dagar. Denna metod används ofta för att få ut möss och råttor från källare. En svavelkontroll har en liknande effekt. Efter ulmning ska rummet hållas stängt i 1-2 dagar.

Möss gillar inte björktjära och Vishnevskys salva. För att skrämma bort gnagare måste du behandla den nedre delen av möblerna, trösklarna och golvlisterna med dessa föreningar.

För att skapa ett effektivt skydd av platsen från oinbjudna gäster kan petroleumblötläggt sågspån spridas runt omkretsen

Dessutom gör det inte ont att plantera koriander, pepparmynta, malört, svarta vinbär, svartrot eller spurge längs staketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förgiftade beten

Gnagare kan förgiftas med hemlagade produkter. Här är några effektiva recept.

  • Socker, mjöl och gips blandas i förhållandet 1: 2: 6; istället för gips kan du ta snabbkalk.
  • Vinproken smulas och stekas i oraffinerad solrosolja.
  • Blanda 5 g bariumkarbonat, 30 g smält ister och 20 g mjöl.
  • Blanda mjölet och kittet i lika stora delar. Du kan tillsätta lite salt, socker eller sesamfrön för mer effekt.
  • Finhackat skumgummi doppat i "doftande" vegetabilisk olja.

Liknande beten kastas till möss. De har en behaglig lukt, så gnagare äter dem med stort nöje. Lägg en skål med vatten i närheten.

En gång i skadedjurets mage stelnar blandningen, orsakar blockering av matsmältningsorganen och börjar sedan korrodera slemhinnan.

Bild
Bild
Bild
Bild

andra metoder

Traditionella metoder är bra. Men tekniken står inte stilla. De flesta företag erbjuder idag ett brett utbud av avstötningsmedel. De presterade bra i konfrontationen med råttor och möss. Deras tveklösa fördelar inkluderar säkerhet för människor och husdjur (med undantag för hamstrar, marsvin och andra tama gnagare). I Det finns flera huvudalternativ för skrämmare.

Bild
Bild

Ultraljuds

De skickar impulser som orsakar desorientering hos möss. Djur känner panik och i skräck lämnar det territorium där signalen sprids. Människor uppfattar inte sådan tvekan. De främsta fördelarna med sådana enheter inkluderar:

  1. miljövänlighet;
  2. möjligheten att använda i kontinuerligt läge under lång tid;
  3. förstörelse av flugor, vägglöss och mygg.

Sådana enheter har dock sina egna nackdelar:

  1. om det finns stoppade möbler, textilier och pappersprodukter i landet kommer repellerns effektivitet att minska, eftersom sådana föremål har egenskapen att absorbera ultraljud;
  2. Ultraljudspulser passerar inte genom väggar, de reflekterar bara, därför är repellerns effekt begränsad till ett rum.

De bästa enheterna i denna serie är Tornado, Typhoon, Grad, Chiston, Ecosniper, ElectroKot och Weitech.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektromagnetisk

För att aktivera sådana enheter krävs tillgång till elektriska ledningar, varför de bara kan användas under en persons permanenta bostad. På vintern, när markägare flyttar till stadslägenheter, är okontrollerad användning av ledningar fylld av brandhot. Sådana skrämmare verkar på gnagare på samma sätt som ultraljudsenheter - de orsakar stress i dem och tvingar dem att lämna platsen de gillar.

Bland fördelarna är:

  1. miljövänlighet;
  2. långsiktigt kontinuerligt arbete;
  3. brist på absorption av vågstrålning av stoppade möbler;
  4. omfattande täckningsområde;
  5. förstörelse av alla krypande insekter.

De mest effektiva enheterna anses vara Riddex Plus, EMR-21, Digital, "Range 3" och "Hawk 200".

Bild
Bild

Kombinerad

Kombinerade modeller som kombinerar alla fördelar med ultraljuds- och elektriska modeller kommer att vara det bästa valet. Trots att priset på sådana enheter är högt, kompenserar det mer än alla kostnader med åtgärdshastigheten och mångsidigheten.

Enheterna "Chiston-2", liksom Riddex Quad och Ultrasonic Rodent Repeller hjälper till att avvärja råttor från lanthuset.

Och naturligtvis kan naturliga biologiska vapen mot möss - husdjur - inte ignoreras

  • Först och främst är det katter. Som praktiken visar är vanliga utavlade gårdsdjur utan dokument och regalia mest effektiva vid jakt av skadedjur.
  • Illrar - Dessa kvicka små djur kan bli en riktig mardröm för råttor och möss. Man bör komma ihåg att om sådana djur lätt hittar ett gemensamt språk med hundar och katter, är det osannolikt att de kommer överens med kycklingar. Om du föder upp fåglar i din dacha, bör du omedelbart vägra en assistent i person som en representant för vesselfamiljen.
  • Jakthundar är effektiva råttfångare. De bästa resultaten ges av taxar, vissa raser av terrier, foxterrier och Prags ratter.

Det är dock möjligt att använda husdjur på dacha i kampen mot möss endast under den varma årstiden. Att lämna husdjur utan uppsikt för vintern är lika med att skicka dem till viss död. Med frostens ankomst kan du skapa utseendet på deras boende i huset. För att göra detta, strö regelbundet kattskräp längs husets väggar - möss luktar det och föredrar att hålla sig borta från ett sådant hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gnagare förebyggande

Det kan tyckas att människor inte har en enda chans i kampen mot gnagare. Det är faktiskt inte så svårt att förstöra dem. Men som de säger är det alltid lättare att förebygga ett problem än att lösa det. Därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder. För att skydda huset från oinbjudna gästers utseende bör du behålla ordningen i landet, nämligen:

  • lämna inte toppar och mulch på platsen;
  • skörda i tid;
  • gör höstens grävning av jorden för att förstöra gnagarnas hålor;
  • stäng ventilationshålet i lanthuset, försegla alla sprickor;
  • resterande mat måste läggas i en förseglad glasburk eller plastbehållare med ett tätt skruvat lock.

Rekommenderad: