Vintrande Fuchsia: Ta Hand Om Det På Vintern Hemma. Hur Ska Jag Hålla I Lägenheten Och Källaren Till Våren? Förbereder Sig För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Vintrande Fuchsia: Ta Hand Om Det På Vintern Hemma. Hur Ska Jag Hålla I Lägenheten Och Källaren Till Våren? Förbereder Sig För Vintern

Video: Vintrande Fuchsia: Ta Hand Om Det På Vintern Hemma. Hur Ska Jag Hålla I Lägenheten Och Källaren Till Våren? Förbereder Sig För Vintern
Video: Surviving Your First Winter With Houseplants | Indoor Plants Winter Care Tips 2024, Maj
Vintrande Fuchsia: Ta Hand Om Det På Vintern Hemma. Hur Ska Jag Hålla I Lägenheten Och Källaren Till Våren? Förbereder Sig För Vintern
Vintrande Fuchsia: Ta Hand Om Det På Vintern Hemma. Hur Ska Jag Hålla I Lägenheten Och Källaren Till Våren? Förbereder Sig För Vintern
Anonim

Fuchsia är en av de vackraste växterna för hemmet, med blommor med en original form och färg, som blommar länge hela sommaren. Många sorter och hybrider av fuchsia skiljer sig åt i storlek på blommor och färg, när det gäller blomning. Vissa sorter blommar tidigt på våren, andra bara på sommaren och blommar till sen höst. I slutet av blomningen börjar fuchsia en vilande period, växten förbereder sig för vintervila. Vintrande fuchsia hemma har ett antal funktioner.

Bild
Bild

Hur förbereder man fuchsia för vintern?

Utan en fullvärdig vintervila kommer fuchsia inte att kunna blomma under nästa säsong, därför är noggrann förberedelse av växten för den vilande perioden nödvändig.

För detta behöver du:

  • från början av höstsäsongen minska gradvis vattningen ;
  • sluta mata , detta stimulerar en minskning av aktiviteten hos biologiska processer i växten, främjar utsläpp av lövverk och knoppar;
  • minska belysningsintensiteten, för att göra detta, flytta blomkrukan från fönstret till ett bord eller en hylla, där ljuset bara faller när det reflekteras från väggarna och taket;
  • sen höst beskära skott 2/3 av längden, ta bort svaga och förtjockande skott , blekta stammar och fallna löv, samtidigt som man inte glömmer att desinficera verktyget (beskärare, trädgårdssax) före beskärning;
  • noggrant undersöka växten och behandla skott med godkända insekticider eller en biologisk produkt "Rapsol" så att skadedjur inte angriper den försvagade växten under övervintringen;
  • rumstemperaturen bör inte vara högre än + 15 ° (isolerad balkong, källare, annat rum), vid temperaturer över denna nivå kommer fuchsia inte att sluta växa, kommer inte att förbereda sig för vintervila och kommer att försvagas på våren, vilket säkert kommer att påverka blommornas dekorativa egenskaper.

Efter att ha genomfört förberedande åtgärder är anläggningen redo för övergången till vinterförvaring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras?

Det råder ingen tvekan om att blommornas vackra doftande utseende direkt beror på vården av dem. Förvaring och korrekt vård av fuchsia under vinterperioden beror på var blomman odlas. Detta kan vara en öppen mark i trädgården eller en blomkruka i rummet. På våra breddgrader odlas fuchsia traditionellt som en krukväxt, men det finns också vinterhårda trädgårdssorter.

För att fuchsia framgångsrikt ska återhämta sig från vintern viloläge är det nödvändigt att ordentligt planera plantans övervintring. Detta kan göras på olika sätt beroende på odlarens specifika kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I källaren

För vintern, en blomma från ett ljust varmt rum måste rengöras på en mörk och sval plats med en temperatur inom + 5 … + 15 ° … En källare, ett uppvärmt garage, en källare, som har ventilation för att utesluta hög luftfuktighet, kommer att göra. God ventilation är viktigt. I ett dåligt ventilerat rum, där luftfuktigheten oundvikligen kommer att öka, kan svampsjukdomar inte undvikas.

Belysning för fuchsia under vilande perioden är valfri, växterna fortsätter att "andas" på samma sätt som i ljuset, blomman kan lätt övervintra i mörkret. Det är nödvändigt att kontrollera plantornas skick då och då , ta bort fallna löv och torkade skott, 1-2 gånger i månaden, vattna jorden måttligt i krukor, eftersom fuchsia inte gillar att övervintra i torr jord.

Placera helst krukorna i lådor med torvflis. Då kommer bara torv att behöva vattnas, och det är inte nödvändigt att hälla vatten i grytan, själva jorden får näring genom dräneringshålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oroa dig inte för fallande löv, det är okej . - ändå, efter övervintringen tas de flesta skotten bort och på våren växer unga färska kvistar.

Metoden att övervintra fuchsia i mörka, svala rum föredras av många blomsterodlare, eftersom det ger växterna en full vila och återställande av energiresurser för den nya aktiva säsongen, förenklar vården på vintern och frigör utrymme på fönsterbrädorna.

I lägenheten

Inte alla inomhusblommiga älskare har rum där de kan placera växter för vinterförvaring under en vilande period. För många är det vanliga rum i en lägenhet. Om fuchsia övervintrar hemma, måste man komma ihåg att blomman bör ägnas särskild uppmärksamhet under denna period. Fuchsia är mer känslig för grooming under vila .än under tillväxt och blomning, tål den inte både alltför fuktig och torr luft.

Det är bra om lägenheten har en isolerad balkong eller loggia … Här finns det ett bra tillfälle att skapa en optimal temperatur och luftfuktighet för blomman utan att äventyra familjemedlemmarnas bekväma liv, vilket inte kan sägas om övervintring i fönsterbrädan.

På loggian kan du alltid använda en elektrisk värmare för att förhindra negativa temperaturer. Det brukar finnas gott om naturligt ljus där.

Bild
Bild

Om det varken finns en loggia eller en balkong, håller blomsterodlare fuchsior på fönsterbrädorna. Med korrekt organisation av övervintringsförhållanden i enlighet med rekommendationer från specialister kommer blomman att övervintra hemma.

Vi kommer att berätta hur du gör det

  • Blommig placera grytan nästan nära fönsterglaset borta från värmeapparater.
  • Ge konstant ventilation i rummet , för detta måste du hålla tvåglasfönstren alltid öppna vid minimalt ventilationsläge och täcka endast på dagar med mycket kallt väder.
  • När spirande skott dyker upp, ta bort dem utan att tveka och försök ytterligare sänka temperaturen på fönsterbrädan, för detta måste du regelbundet öppna fönstret lite mer.
  • Isolera krukan med skum för att undvika rotrötning på grund av ett ständigt öppet fönster.
  • Dessutom håll krukorna borta från varm luft från sidan av rummet med något slags värmeisolerande material, till exempel kartong, plastfolie.
  • På vintern behöver fuchsia mycket mindre vattning än under tillväxt- och blomningsperioden, men det är nödvändigt att vattna blomman ordentligt, undvika överdriven jordfuktighet eller torka ut … Vattningsfrekvensen bestäms av jordens skick. En viktig förutsättning är att ju lägre temperatur och mindre belysning, desto mindre vatten behövs för bevattning. I det sedimenterade vattnet kan du ibland tillsätta kaliumpermanganat till en svag rosa lösning.
  • På de kortaste vinterdagarna (december, januari), när det är mycket lite naturligt ljus, växter bör belysas med vanliga elektriska eller lysrör , tänd ljuset i flera timmar dagligen så att växten inte sträcker sig. Man bör komma ihåg att de påslagna lamporna värms upp, det är viktigt att ta hänsyn till denna punkt när man placerar bakgrundsbelysningen.
  • Spraya regelbundet fuchsia med sedimenterat vatten utan klor.
  • Placera breda behållare med vatten nära fönstret så att luften inte torkar ut under uppvärmningssäsongen. Nu finns det moderna apparater för att befukta luften i lägenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Våruppvaknande

För att fuchsia framgångsrikt ska kunna gå in i den aktiva fasen under den nya säsongen måste den "väckas" ordentligt i slutet av vintern. Detta bör göras gradvis, utan skarpa fluktuationer i häktningsförhållandena. Den bästa tiden för uppvaknande av fuchsia är slutet av februari - början av mars.

Låt oss notera huvudpunkterna i denna process

  1. Flytta blomkrukan till en varm, väl upplyst plats utan direkt solljus … I det här fallet är det nödvändigt att om möjligt försöka ändra temperaturen inte plötsligt utan gradvis öka den med små temperaturmärken.
  2. Börja progressiv vattning gradvis öka volymen. Den bästa tiden att vattna är när solen går ner.
  3. Utför toppdressing komplex mineralgödsel eller speciellt utvecklad för fuchsia tukas (säljs i trädgårdscenter).
  4. Efter lagring i ett mörkt rum beskärs växten redan före övervintring, endast rester av torra skott och löv tas bort på våren .
  5. Om fuchsia övervintrade i en lägenhet, tunna svaga skott måste skäras , felaktigt riktade, gamla grenar och avskurna unga med 1/3.
  6. Placera en fylld vattentank bredvid blomman , så att växten är jämnt mättad med fukt från insidan och utsidan, så att mikrosprickor inte visas på grenarna.
Bild
Bild

Efter ungefär en månad dyker nya knoppar och blomknoppar upp på unga skott.

Korrekt uppvaknande är en av de viktiga faktorerna som gör att fuchsia snabbt kan återhämta sig under den nya säsongen.

Rekommendationer

Grundläggande rekommendationer för att organisera korrekt övervintring av fuchsior:

  • rummet ska vara torrt, svalt och fräscht, men inte varmt och fuktigt på något sätt - detta är skadligt för växter;
  • både vattentät och torr luft är oacceptabelt;
  • du kan inte lämna "sovande" fuchsior utan ordentlig vård - de kräver ständig uppmärksamhet;
  • konstant ventilation och tillströmning av frisk luft är ett oumbärligt villkor för en lyckad övervintring;
  • ovillkorlig efterlevnad av odlingstekniker och vårdregler.
Bild
Bild

När man följer rekommendationerna från specialister i odling av fuchsia behöver blomsterhandlaren aldrig ställa frågan - varför exotiska blommor inte visas på växten? Denna fleråriga säsongsväxt av familjen eldväxter, med rätt jordbruksteknik och rätt vård (med hänsyn till årstidsbyten), kan leva i mer än 50 år och från år till år behaga ägarna med lång doftande blomning.

Rekommenderad: