Hur Man Förvarar Gladioluslökar På Vintern: När Ska Man Skörda Dem För Vintern? Höststädning Och Hemförvaring. Hur Stannar Jag I Lägenheten Till Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Förvarar Gladioluslökar På Vintern: När Ska Man Skörda Dem För Vintern? Höststädning Och Hemförvaring. Hur Stannar Jag I Lägenheten Till Våren?

Video: Hur Man Förvarar Gladioluslökar På Vintern: När Ska Man Skörda Dem För Vintern? Höststädning Och Hemförvaring. Hur Stannar Jag I Lägenheten Till Våren?
Video: GLADIOLUS: digging and storing bulbs for winter 2024, April
Hur Man Förvarar Gladioluslökar På Vintern: När Ska Man Skörda Dem För Vintern? Höststädning Och Hemförvaring. Hur Stannar Jag I Lägenheten Till Våren?
Hur Man Förvarar Gladioluslökar På Vintern: När Ska Man Skörda Dem För Vintern? Höststädning Och Hemförvaring. Hur Stannar Jag I Lägenheten Till Våren?
Anonim

Gladiolus tillhör de fleråriga trädgårdsväxterna i irisfamiljen, som idag odlas uteslutande för prydnadsändamål. Till skillnad från andra perenner tolererar gladioliormar inte långvarig frost och behöver därför skydd för vinterperioden. Denna artikel kommer att diskutera hur man lagrar gladioluslökar på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför gräva för vintern?

Denna fråga ställs vanligtvis bara av oerfarna sommarboende - erfarna trädgårdsmästare vet att för en gladiolus är processen att gräva ut knölar ganska naturlig och till och med obligatorisk . Allt förklaras av dessa växters låga motståndskraft mot temperaturer under -3 grader Celsius. Det är denna indikator som anses vara kritisk för gladioluslökar - om marktemperaturen är lägre dör de och blir helt olämpliga för vidare plantering.

Så att knopparna under vinterperioden bevaras och inte ruttnar, lagras de vanligtvis hemma - i ett svalt rum - fram till nästa vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal rengöringstid

För att bevara gladiolis knölar är det först och främst viktigt att gräva ut dem från trädgården vid rätt tidpunkt. Man tror att den bästa tiden att gräva upp lökarna kommer 1-1,5 månader efter början av blomperioden . Vanligtvis, beroende på typ av blomma, sker detta på hösten - slutet av september och början av oktober. Det rekommenderas inte att fördröja utgrävningen av knölar, för höstperioden kännetecknas av kraftiga temperaturförändringar som kan ha en skadlig effekt på lökarnas tillstånd.

Och tidpunkten för skörd kan gissas av knopparnas yttre tillstånd - till exempel om karakteristiska skalor är synliga på glödlampan grävs en sådan knöl omedelbart ut.

Trädgårdsmästare rekommenderar att gräva upp gladioli efter att potatisen har skördats i trädgården, men kålen har ännu inte skördats - tyvärr är detta råd mycket ungefärligt, eftersom varje sommarbo använder olika sorter av dessa grönsaksgrödor med en annan skördstid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda lökarna före förvaring

Processen att förbereda knölar före lagring hemma innehåller flera separata steg.

Samling

För att skörda lökarna ordentligt behöver du en bred trädspade och en desinficerad beskärare. Glöm inte heller att förbereda en stor behållare för att samla lökarna. Var uppmärksam på ett antal faktorer under grävprocessen.

  • Det är bäst att gräva upp lökarna i varmt, torrt väder - under sådana förhållanden kan du enkelt dra ut knölarna ur marken. Markens torrhet är särskilt viktig när man gräver upp barn, eftersom det är problematiskt att samla dem i våt jord. Och om de stannar kvar där för framtiden och överlever vintern, kan detta leda till att gladioli sorter korsas i rabatten. Dessutom, om lökarna skördas våta, är det troligt att de kommer att ruttna.
  • För att inte skada lökarna under skörden, gå tillbaka cirka 15-20 cm från avsedd plats för uppsamling av knopparna. Medan du gräver, håll lätt jordbollen med händerna - vanligtvis finns det många barn under, vilket kommer att vara ett utmärkt frö i framtiden.
  • Efter grävning skakas varje lök såväl som dess rötter från marken och själva plantans stjälk förkortas till en höjd av 15-20 cm. Om du inte kan ta bort all jord från glödlampan, rengör den med vanligt sommartemperaturvatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av planteringsmaterial

Nästa steg är att ta bort alla drabbade, bortskämda eller skadade glödlampor med en spade. Det är bättre att isolera dem från växter och bränna dem. Var särskilt uppmärksam på knölar som påverkas av larver och maskar - de kan ses av de karakteristiska rörelserna i lökarna.

Knoppar som skadades under grävprocessen kan behandlas med en lösning av kaliumpermanganat samt träaska. Detta förhindrar att lökarna ruttnar under lagring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

Många trädgårdsmästare tillgriper ytterligare torkning av gladioli -knölar före lagring - detta gör att lökarna kan överleva bättre på vintern och förstöra några skadedjur som kan komma under skalet. Vanligtvis väljs speciella mörka behållare för torkning - standardlådor för uppsamling av grönsaker och frukter passar bäst för detta.

Temperaturen i torkrummet bör inte sjunka under +22 grader - vid ungefär sådana förhållanden måste lökarna stå i ungefär en månad (ibland en och en halv). Därefter avlägsnas den gamla huden från lökarna, och sidobarn och rötter separeras också. Gladiolusstammen kan vridas eller trimmas. Innan våren planteras i marken läggs lökarna i papperspåsar eller kartonger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Bearbetning av glödlampor är ett rekommenderat förfarande innan gladioli -knölar förvaras. Det låter dig skydda knölar mot svampsjukdomar som kan överföras under lagring från andra grönsaker.

Innan knölarna äntligen skickas till förvaring, de behandlas med desinfektionsmedel som Inta-Vira, Maxim eller Homa . Efter bearbetning får knölarna lite tid att sedimentera och placeras sedan i ett förvaringsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sparar man?

Det finns flera vanliga alternativ för att bevara gladiolilökar under vintern. I de flesta fall föredrar trädgårdsmästare knölar i en lägenhet eller inomhusmiljö, eller i en källare / källare. Nedan kommer vi att överväga funktionerna, fördelarna och nackdelarna med var och en av alternativen för sådan lagring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I lägenheten

Om du vill förvara gladiolusknölar i en stadslägenhet det finns flera praktiska områden och lagringsutrymmen:

  • på toaletten nära rör och kommunikation som levererar kallt vatten;
  • på loggian, som måste glasas för att inte släppa igenom den kalla luften;
  • i en garderob eller på en mezzanine utan värmeelement, men med god ventilation;
  • uppfartar;
  • det klassiska alternativet är öppningar i fönster eller dörrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken lagringsplats du väljer måste vissa krav gälla för den

  • Fullständig frånvaro av drag och kall luft. Det är därför alternativ som öppna loggier eller fönsterbrädor nära träramar inte är lämpliga här.
  • Stabil temperaturnivå, som inte kommer att fluktuera mycket runt 5-7 grader.
  • Inomhusfuktigheten bör hållas på 60-75%. På grund av denna punkt rekommenderas inte att knölar förvaras i badrum eller ångrum, liksom i köket, nära handfat och spisar.
  • Förvaringsområdet ska vara något skuggat och torrt, men också väl ventilerat.
  • Om en standard låda väljs för förvaring ska den inte placeras helt enkelt på golvet i rummet. Paneler gjorda av brädor installeras under lådan, vilket ger god ventilation. Om du har valt papperspåsar för förvaring måste du göra flera hål i dem för luftcirkulation.
  • När de lagras i behållare utan hål läggs löken på ett lager rent papper och strö sedan med sand, som tidigare desinficerades i ugnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det sker ett kraftigt temperaturfall i rummet där knölarna förvaras kan behållaren med lökarna utrustas med en speciell isolerad låda. För att hålla koll på den optimala temperaturen installeras en termometer i lådan. Det enklaste alternativet för att isolera en låda med gladioli skulle vara att helt enkelt täcka behållaren med knölar med varma kläder eller pälsrockar. I detta fall måste behållaren, igen, ventileras.

Under lagring, glöm inte att övervaka knölarnas tillstånd då och då . - lökar som börjar ruttna eller mögla måste omedelbart tas bort från behållaren. Om skadorna eller fläckarna på knölarna är mindre bör beskärning göras med en desinficerad beskärare. Samtidigt behandlas alla skärpunkter med en lösning av kaliumpermanganat för att inte provocera ruttning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring av knölar i kylskåpet anses av vissa trädgårdsmästare vara det bästa alternativet av flera skäl

  • Du kan när som helst se lamporna och bedöma deras skick.
  • I ett kylskåp med termoreglering är det möjligt att mer subtilt närma sig temperaturinställningen. Dessutom kommer det aldrig att finnas temperaturfluktuationer här.
  • För att anpassa knölarna för plantering i öppen mark kan temperaturen i kylskåpet gradvis sänkas och därigenom härda gladioluslökarna.

Typiskt förvaras knölarna i grönsaksfacken i kylskåpet. I detta fall är lökarna uppdelade i sorter och inslagna i tidningar. Varje månad kontrolleras glödlampornas skick och den frysta eller skadade tidningen ersätts med en ny.

Förvara aldrig glödlampor i kylskåpet i plastförslutna behållare. Bakterier ackumuleras regelbundet där och det finns ingen ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

I källaren

Om det inte finns någon lämplig plats i lägenheten för att plantera gladioliknölar, kan trädgårdsmästare använda en källare eller källare. Vissa villkor ställs också för denna lagringsmetod.

  • Källaren ska inte bara vara sval, utan också torr - infällda alternativ är inte lämpliga här, där fukt ständigt ackumuleras på golvet.
  • Förutom gladiolilökar ska inga andra grönsaker förvaras i källaren. Potatis, rödbetor eller morötter, som vanligtvis lagras i källare, kan släppa ut en enorm mängd fukt, vilket får gladioli att ruttna.
  • Som vid förvaring i en lägenhet, bör temperaturen i källaren inte överstiga + 4 … 7 grader Celsius. Fuktavläsningar är också identiska - från 60 till 80%. De enda undantagen i detta fall är barn och unga lökar - bara svala rum med ännu högre luftfuktighet är mer lämpade för att lagra dem.
  • Ventilation är den viktigaste faktorn som påverkar källarens lämplighet. Om rummet är regelbundet ventilerat och förvaringsbehållaren är utrustad med hål eller ett nät där glödlamporna är placerade, är detta källaralternativ optimalt.

Som ett alternativ till källaren kan ett vanligt garage bli en förvaringsplats för knölar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skyddar man knölarna mot sjukdomar och skadedjur?

Det bästa sättet att skydda gladioli -knölar från sjukdomar och skadedjur är att noggrant undersöka lökarna under skörden, samt regelbundna förebyggande undersökningar under lagring. Detta kommer att eliminera sjuka blomlökar vid de allra första lagringsstadierna.

Oftast kan trädgårdsmästare möta två svårigheter när de lagrar gladioluslökar . Den första är den så kallade gråmögeln - den kommer till uttryck i utseendet på karakteristiska grå fläckar med ludd på blomknölarna, som växer mycket snabbt i storlek. Samtidigt går knölarna ner i vikt och blir trögflytande. Orsaken till denna sjukdom är för hög luftfuktighet, bristande kvalitetstorkning eller oregelbunden ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet av thrips (eller små svarta insekter) på gladiolis knölar är den andra möjliga komplikationen, som vanligtvis manifesterar sig i fullständig torkning av lökarna och utseendet av mörka passager på knölarna. Knölar som drabbats av detta skadedjur kan vara svåra att identifiera under samlingen av lökarna - larverna av thrips tas under själva lökens skal, där de går i viloläge med dem till våren. Under gynnsamma förhållanden vaknar insekterna och börjar helt enkelt dricka juicen från glödlampan.

För att undvika utslag av trips måste knölar behandlas med insekticider innan de förvaras . Ett bra botemedel mot thrips är att pudra lökarna med pulver från vanliga kackerlackor. Denna procedur kan utföras 2 gånger - första gången före vinterförvaring, andra gången under första veckan i januari. Alternativt kan knölarna behandlas med en lösning som Tom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om gladiolis knölar redan är infekterade med thrips och skadedjuren inte kan avlägsnas manuellt kan du tillgripa mer radikal behandling och vård. För detta infekterade knölar placeras i en separat försluten behållare . Därefter läggs plastöverdrag på dem och på dem doppas bomullsull i en lösning av medicinsk alkohol (bäst av allt, 96%). Denna procedur görs bäst 2 gånger med en paus på 4 dagar. Efter sådan desinfektion kommer knölarna inte längre att bära någon fara - de torkas och placeras bredvid resten av lökarna.

Bild
Bild

Ofta misstag

Nybörjare trädgårdsmästare, när de lagrar gladioli knölar, gör ibland vissa misstag som kan påverka blommornas immunitet eller till och med leda till dess död. Typiska felsituationer kommer att diskuteras nedan.

Förvaring i badrummet . Vissa odlare anser att badrummet är den optimala platsen för förvaring av gladioli -knölar - i dessa rum noteras faktiskt den optimala temperaturregimen, men med fuktnivån är allt inte så enkelt. Med regelbunden användning av badrummet kan luftfuktning kraftigt hoppa och minska, vilket i slutändan leder till ruttning av knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ojämn samling . Under skörd av plantmaterial från trädgården är det nödvändigt att samla mogna och färdiga att skörda lökar. Vanligtvis stör inte trädgårdsmästare och väljer knölar av absolut alla gladioli från platsen, utan att ta hänsyn till de enskilda blomperioderna för olika sorter. För att inte bli förvirrad i sorterna är det bättre att plantera gladioli i en rabatt i separata sorter. Från början av blomningen av gladiolen till samlingen av lökarna måste minst 30 dagar passera.

Bild
Bild

Ta bort skalet . När man gräver gladioliknölar föredrar många sommarboende att ta bort skalet från lökarna, utan att tänka på att det skyddar växten från kylan och förhindrar att lökarna torkar ut. Skalet avlägsnas först efter torkning, om det bara hänger från knölarna eller om knopparna behandlas med paraffin.

Bild
Bild

Förvaring i förpackningspåsar . Som redan nämnts måste behållaren för lagring av blomlökar ständigt ventileras. Även om det görs hål i plastpåsarna för att tillåta syre att fly, på grund av strukturen hos sådana påsar, kommer de inte att ge en bra luftpassage. Som ett resultat kommer lökarna att drabbas av syrehungar.

Bild
Bild

Direkt solljus . De som föredrar att förvara gladioli -knölar på fönsterbrädorna på husets södra sida gör ett stort misstag. Glödlampor av dessa blommor älskar verkligen bra och konstant belysning, men ljuset ska inte riktas - solens direktstrålar torkar helt enkelt ut dem och gör dem helt olämpliga för plantering.

Bild
Bild

Förvaring i en behållare . Ett av de allvarliga misstagen är förvaring av diverse gladiolilökar i en behållare. I det här fallet riskerar trädgårdsmästaren att inte bara förvirra gladiolusvarorna utan också provocera svampens eller virusets snabba spridning från en knöl till alla andra.

Bild
Bild

Ignorerar tecknen på sjukdomen . Oseriöst urval av lämpligt och hälsosamt planteringsmaterial är en av de viktigaste orsakerna till lökrutt hos trädgårdsmästare.

Kom ihåg att infektionen inte står stilla och utvecklas mycket snabbt, men farliga skadedjur kan inte bara skada glödlampan utan också vara bärare av farliga virus som inte kan botas.

Rekommenderad: