Kinesisk Blåregn (44 Bilder): Plantering Och Vård Hemma, Sorter Av Vinstockar "Blue Sapphire" Och "Alba", Odling Och Vinterhårdhet

Innehållsförteckning:

Video: Kinesisk Blåregn (44 Bilder): Plantering Och Vård Hemma, Sorter Av Vinstockar "Blue Sapphire" Och "Alba", Odling Och Vinterhårdhet

Video: Kinesisk Blåregn (44 Bilder): Plantering Och Vård Hemma, Sorter Av Vinstockar
Video: Planting Wisteria how to grow. 2024, Maj
Kinesisk Blåregn (44 Bilder): Plantering Och Vård Hemma, Sorter Av Vinstockar "Blue Sapphire" Och "Alba", Odling Och Vinterhårdhet
Kinesisk Blåregn (44 Bilder): Plantering Och Vård Hemma, Sorter Av Vinstockar "Blue Sapphire" Och "Alba", Odling Och Vinterhårdhet
Anonim

Den graciösa kinesiska blåregn är en prydnad för varje trädgårdstomt. Dess långa blomställningar av lila eller vita nyanser och stora blad kan dölja vilken ful struktur som helst och ge även det vanligaste lusthuset ett fantastiskt utseende. Men blåregn kan fortfarande inte kallas en opretentiös växt. Dessutom måste kulturen för vintern ge ett pålitligt skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kinesisk blåregn, vars latinska namn låter som Wisteria sinensis, är en prydnadsvin som tillhör familjen baljväxter. Representanten för wisteria -släktet har en träig yta och når en höjd av 20 till 25 meter . Skotten vrider sig naturligt mot sin axel, och de unga grenarna är dessutom täckta med snövit fluff. Bladplattor kan nå en längd på nästan 30 centimeter, bestående av 8-12 små blad. Racemosblomställningarna växer också till nästan 30 eller till och med 40 centimeter. Diametern på varje blomma sträcker sig från 2 till 2,5 centimeter.

Corolla är färgad i olika nyanser av lila eller vitt . Den klockformade koppen är täckt med ludd. Frukterna av kinesisk blåregn är pubescenta bönor, var och en innehåller från ett till tre bruna frön upp till 1,5 centimeter långa. Blomningskulturen förekommer från maj till juni, och frukterna kan dyka upp från sen vår till sen sommar. Vid bra väder sker sekundär blomning i september.

Växtens vinterhårdhet är genomsnittlig - den tål bara temperaturer upp till -20 grader, och i extrem kyla fryser den helt enkelt ut. Jag måste säga att denna kultur odlas inte bara i det öppna fältet, utan också i en lägenhet - i detta fall bildas en miniatyrbonsai av en lång vinstock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Kinesisk blåregn finns i många varianter. " Alba " kännetecknas av närvaron av ett stort antal fallande skott i en snövit nyans, även om det finns hybrider med en rosa eller lavendelfärg. Stammarnas diameter når 30-35 centimeter. Med tiden hårdnar de därför bildandet och riktningen av tillväxten av vinstockarna i önskad riktning utförs medan blåregn är ung. Alba blommar två gånger per säsong - på våren och sensommaren. Eftersom sorten har dålig vinterhårdhet är det lättast att odla den i Rostov -regionen eller Krim.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sort "Blue Sapphire " lockar uppmärksamhet med sina blålila blomställningar. Som regel öppnar knopparna i maj, men ibland sker sekundär blomning i juli. Vackra blommor i en delikat nyans har en söt, lite söt doft. De bildar långsträckta borstar upp till 25 centimeter långa. Vinstockens höjd är 6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sort "Ametyst " producerar lila blomställningar från och med andra halvan av maj. Blomningen fortsätter nästan till de sista dagarna i augusti. Egenskapen för denna sort kan kallas en ljusare och starkare arom jämfört med resten av den kinesiska blåregn.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Fruktsam " kännetecknas av närvaron av vackra blå blommor. De första knopparna dyker upp under det tredje året efter plantering, och på ett år förlängs vinstocken med cirka 2 meter. Kulturen utvecklas snabbt på välfuktad och lös jord, och med speciella stöd på kort tid skapar den en dekoration för trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wisteria Southern Belle täckt med långa penslar av vita och lila nyanser. Deras lukt är söt, men fortfarande mild. Blomningen börjar den sista veckan i maj och pågår till ungefär juli. Denna sort utvecklas bäst i öppna och väl upplysta områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wisteria Texas White är en dvärgsort, och därför går dess höjd inte utöver gränserna för 2,5 meter. Denna sort blommar en gång per säsong, täckt med snövitkluster upp till 35 centimeter långa. Det är viktigt att förtydliga att färgen ändras från vitt till grädde mot slutet av blomperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Eftersom den kinesiska blåregn älskar ljus och värme, bör dess plantering ske med beaktande av dessa krav. För att göra detta måste du välja en webbplats som är väl upplyst i minst 6 timmar. Dessutom är skydd mot utkast viktigt. Helst är det bättre att plantera en vinstock nära södra sidan av byggnaden med önskad höjd. Vi får inte glömma rotlängden, som kan nå cirka 2 meter. Landningsplatsen bör omedelbart vara permanent, eftersom den kinesiska blåregn tolererar att transplantera mycket dåligt.

Marken kan vara nästan vilken som helst, men det är bättre att välja en bördig, lätt och fuktad jord. Det är viktigt att jordblandningen passerar både luft och fukt väl. Det idealiska underlaget för liana består av 3 delar lövmark, en del humus och samma mängd flodsand.

Det är bättre att landa på våren, när alla frost är över. Plantor bör köpas medelstora, alltid med ett slutet rotsystem och minst två års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringen börjar med att mineralgödsel appliceras på det valda området , och en kvadratmeter kommer att kräva från 20 till 30 gram ämne. Vidare grävs hela jorden. Du kan dra ut huvudhålet med måtten 50x50x40 centimeter. Dränering läggs ut i botten av hålet, som regel, från bitar av tegel och expanderad lera. Sedan ligger en liana inuti, fördjupningen är täckt med jord och fuktad noggrant. Ovanifrån är ytan mulkad med barkbitar.

Det bör tilläggas att före proceduren är det bättre att hålla groddarna i vatten i 30 minuter. När man planterar kinesisk blåregn är det nödvändigt att hålla ett mellanrum på 30 cm i förhållande till byggnadens stöd eller vägg . Det är viktigt att nämna att sorten och planteringstiden bör väljas med hänsyn till den tillgängliga klimatzonen. Till exempel, för Leningrad -regionen är "Blue moon" mer lämplig, i Ural och i Moskva -regionen kan du odla olika sorter, men det är bättre att göra det på ett container sätt. I Sibirien kommer sannolikt inte kinesisk blåregn att överleva vintern, och därför uppmuntras dess odling inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om kinesisk blåregn hemma är ganska enkelt, eftersom en sådan växt inte ens behöver beskäras. Komplexa mineralgödselmedel används två gånger: när knopparna börjar bildas och när de öppnas. Bevattning bör vara regelbunden, eftersom jorden alltid ska förbli något fuktig . I juni kan trädet överföras till balkongen, och på vintern är det absolut nödvändigt att säkerställa fred vid en temperatur av 6 till 8 grader. Det är bäst om blåregn odlas på fönsterbrädan i ett fönster i söderläge. Om bladen på en hemväxt blir fattigare, kanske problemet ligger i överdriven försurning av jorden. Du kan eliminera det med järnsalter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Om odlingen av blåregn sker i det öppna fältet, är det bättre att fokusera på jordens skick. Överskott av fukt leder till sönderfall av rotsystemet, men avsaknaden av fukt är avgörande. När den aktiva bildningen av knoppar börjar är det vettigt att dessutom utföra sprutningen . I början av september reduceras vattningen till nästan ett minimum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

En gång per säsong måste kinesisk blåregn befruktas med en kalklösning, för vilken 100 gram av ämnet ska spädas i 10 liter vätska. När knopparna börjar bildas bör ett mineralkomplex och organiskt material tillsättas i form av kogödsel, en del av det är upplöst i 20 delar vatten. Detsamma händer under blomningen. Det är viktigt att komma ihåg att all utfodring utförs en efter en.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Formativ beskärning utförs under det andra eller tredje året av växtens liv. Proceduren utförs på sommaren. Friska skott förkortas med 3-4 knoppar och torkade eller bortskämda tas bort helt. På våren, i början av säsongen, är det också vettigt att utföra en liknande behandling för att bli av med blåregn från de skott som inte har överlevt vintern.

Det är viktigt att nämna det ju äldre liana, desto längre rötter, så omplantering blir en nästan omöjlig uppgift … Därför bör en permanent livsmiljö väljas noggrant. Wisteria växer nödvändigtvis med hjälp av ett stöd, eftersom det rekommenderas att ta starka trä- eller metallpergolor från en eller flera rader. På vintern måste kulturen ge ett säkert skydd.

För att göra detta tas vinstocken bort från stödet, varefter den fixeras på den liggande skölden. Ovanpå kan allt täckas med mycket torrt lövverk. Om det inte förväntas snö, är det vettigt att använda agrotex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För förökning av kinesisk blåregn används frön eller en lämplig vegetativ metod väljs. Det måste jag säga frö sätt rekommenderas endast för kvalificerade specialister. För det första har materialet dålig spiring, och för det andra är vården i detta fall ganska svår. Allt börjar med det faktum att fröna planteras i behållare som ligger i ett rum där det är varmt, men måttligt fuktigt. För att groddarna ska kläckas snabbare är det nödvändigt att täcka planteringarna med ett glasark eller en film.

Bevattning görs bäst genom att spruta planteringar . I 30 dagar måste plantering hållas i denna form, och sedan utsätts de för ljuset. Så snart groddarna kläcks är det nödvändigt att dyka i blåregn och behålla jordklumpen.

Under plantering bör både behållare och själva växterna behandlas med kaliumpermanganat. Men frömetoden ger bara en fjärdedel av vuxna växter, och några av dem blommar inte ens, så den här metoden kan inte kallas den mest framgångsrika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion av kinesisk blåregn är framgångsrik med hjälp av lager en vuxen växt. Du måste välja en ganska stark ettårig skott och på våren göra ett snett snitt i mitten på den. Därefter sprinklas den klippta platsen som behandlats med en tillväxtstimulator med en blandning av lera och torv. Om möjligt placeras den i en behållare fylld med jord. Vid slutet av sommaren kommer sticklingarna att ge rötter, och det kan transplanteras till en permanent livsmiljö. Om sticklingar väljs för reproduktion, måste kvistar på 25 centimeter klippas i mars eller april. De resulterande sticklingarna bearbetas med en tillväxtstimulator och fastnar i ett substrat som samlats upp från torv, sand, humus samt tre delar av torva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kinesisk blåregn lider av kloros, men eftersom det uppstår på grund av ökad surhet kan problemet elimineras genom att införa järnsalter i rotzonen. Av insekter växten attackeras oftast av antingen bladlöss, spindelmider eller klöverkvalster … I alla dessa situationer är det bäst att använda insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Kinesisk blåregn används ofta i landskapsdesign. Naturligtvis är det oftast valt för design av vertikala ytor - husväggar, terrasser, balkonger, verandor eller ramar av vilken form som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare odlar också blåregn som ett vanligt träd.

Bild
Bild

Kulturen kombineras mest harmoniskt med påskliljor, hyacinter och tulpaner.

Rekommenderad: