Blåregn I Centrala Ryssland (45 Bilder): Kinesisk Blåregn Och Andra Frostbeständiga Arter För Moskva-regionen Och Andra Regioner. Plantera Och Lämna. Växande Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Blåregn I Centrala Ryssland (45 Bilder): Kinesisk Blåregn Och Andra Frostbeständiga Arter För Moskva-regionen Och Andra Regioner. Plantera Och Lämna. Växande Recensioner

Video: Blåregn I Centrala Ryssland (45 Bilder): Kinesisk Blåregn Och Andra Frostbeständiga Arter För Moskva-regionen Och Andra Regioner. Plantera Och Lämna. Växande Recensioner
Video: Gorgeous Russian hill area 2024, Mars
Blåregn I Centrala Ryssland (45 Bilder): Kinesisk Blåregn Och Andra Frostbeständiga Arter För Moskva-regionen Och Andra Regioner. Plantera Och Lämna. Växande Recensioner
Blåregn I Centrala Ryssland (45 Bilder): Kinesisk Blåregn Och Andra Frostbeständiga Arter För Moskva-regionen Och Andra Regioner. Plantera Och Lämna. Växande Recensioner
Anonim

En av de mest extraordinära och lyxiga växterna som pryder någon trädgårdstomt är blåregn. Dess skönhet under blomningsperioden kommer ihåg av vilken person som helst. Det är nästan omöjligt att se de gröna bladen genom de känsliga blommorna. Växten verkar formas till en levande kupol, och detta är faktiskt en oförglömlig syn. Blåregnens hemland är Nordamerika och Östasien, vilket innebär att växten älskar att växa i varma klimat. Men det finns också frostbeständiga sorter som kan odlas även i Moskva-regionen. Låt oss prata om reglerna för odling av blåregn i centrala Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga arter och sorter

Wisteria (dess andra namn är blåregn) är en flerårig liana av baljväxterfamiljen . Starka grenar kan nå en längd av 10-11 m. De sprider sig i olika riktningar, om de stöds, vrids medurs. Unga stjälkar har en tunn och hängande hud.

Med rätt vård, snabb beskärning kommer det att vara möjligt att odla en 20 meter hög blåregn med en spridande kupol. Blåregnbladen är stiftiga, kan bestå av 9-20 ovala lober.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av sin natur har wisteria vinstockar en positiv inställning till värme. Hon älskar att växa i subtropiska klimat. Finns oftast på flodstränder och i skogsskogar. Trädgårdsvarianter av blåregn växer vid Svarta havskusten och på Krim. I centrala Ryssland och i Moskva-regionen kan frostbeständiga blåregnarter odlas.

Kinesisk blåregn "Blue Sapphire ". Denna sort kännetecknas av lummiga grenar. I naturen kan växten bli upp till 20 m lång. Bladplattorna är stora, fina. Unga skott sjunker starkt, men med tiden stiger de och blir ett med vuxna grenar. Blommorna på lianerna är ljuslila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåregn "Blue Moon ". En frostbeständig sort med förmåga att enkelt tolerera låga lufttemperaturer och en skarp ankomst av kallt väder. Och det handlar inte om -10 grader. "Blue Moon" tål lätt -40 grader frost. Dessutom presenterar den presenterade sorten snabbt växande lövande vinstockar, varje stam når 8 m i längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floribunda Wisteria . Ett särdrag hos denna växt är riklig blomning och ett stort antal blommor. Med rätt vård kommer växande floribunda att ge fantastiska resultat. Växten kommer att växa upp till 10 m i höjd och varje gång under blomningen kommer den att locka andras entusiastiska blickar.

Bild
Bild

Blåregn "Alba ". En flerårig lövväxt som växer fritt under de kalla förhållandena i Moskva -regionen. Längden på de nedåtgående skotten når 25 m. Stammarna är massiva, deras diameter varierar från 30-35 cm.

Med rätt vård kan tillväxten av unga skott riktas i önskad riktning. När stjälkarna har hårdnat är det omöjligt att ändra form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåregn "Summer Cascade ". En majestätisk vinstock som pryder trädgården när som helst på året. Tål lätt kyla ner till -35 grader. Flera blomställningar på unga skott avslöjar plantans fulla skönhet i juni. Unga blommor har initialt en uttalad blå-lila färg, men efter flera veckor i solen försvinner färgens saftighet, vilket inte påverkar plantans naturliga skönhet.

Bild
Bild

Landning

En av de viktiga faktorerna för att plantera blåregn är rätt plats. Man bör komma ihåg att blåregn kräver uppmärksamhet. Det bör alltid vara framför trädgårdsmästarens ögon så att växtsprocessen och efterföljande utveckling av växten är under konstant kontroll. Det är bäst att se den soliga delen av trädgården så att de ljusa strålarna av naturligt ljus täcker blåregn i minst 7 timmar om dagen. Marken för plantering måste vara bördig och fuktig.

Du kan plantera blåregn nära ingången till trädgården eller nära verandan. Växten kommer att se bra ut nära ett dekorativt lusthus.

Det viktigaste är att komma ihåg att när du växer måste du lägga speciella stöd som stöder vinstockarna. Dessa kvarhållningsmekanismer måste vara gjorda av hållbart material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den perfekta tiden för plantering är höst och vår. Innan du planterar måste jorden på den valda delen av trädgårdstomten dräneras så att vatten lätt kan tränga igenom den . Sedan grävs ett hål, vars diameter är flera gånger plantklotsens rotkula. Den utgrävda jorden blandas med kompost och fylls med en liten mängd mineralgödsel med hög kvävehalt. Plantan rot placeras i mitten av det skördade hålet så att stammens bas ligger i linje med markytan. Befruktad jord strös överst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Korrekt vård av den planterade blåregn består av att jorden fuktas och lossas i närheten av växtstammen. Dessutom måste blåregn matas och beskäras. Om du inte uppfyller de angivna vårdvillkoren får du en växt som kanske inte växer ordentligt och under vissa omständigheter helt enkelt kommer att dö.

Det kan tyckas för vissa att det är nästan omöjligt att odla blåregn på egen hand. Men många trädgårdsmästare har bevisat genom sitt eget exempel att denna åsikt är felaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och utfodring

Det är nödvändigt att vattna blåregn när jorden, nära rotsystemet, har torkat ut 4-5 cm på djupet. Denna vinstock älskar fukt mycket, men det betyder inte att växten behöver hällas. Stagnerat vatten i blåregnens rötter kan leda till obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild

Toppdressing av blåregn utförs flera gånger under växtsäsongen. Det ska inte finnas något kväve ensamt i gödningsmedlet. Alla medlemmar i baljväxterfamiljen absorberar den nödvändiga mängden kväve från luften. Och dess överskott kommer att påverka blomningen negativt.

Med vårens början läggs kompost under växten . Ett 5 cm lager av mulch läggs ovanpå. Dessa åtgärder hjälper till att behålla fukt och gör att du kan kontrollera tillväxten av ogräsgräs. De flesta trädgårdsmästare tycker om att se blåregn blomma naturligt, men processen kan påskyndas och göras mer aktiv. För att göra detta måste du på våren befrukta jorden runt blåregn med benmjöl och på hösten tillsätta lite fosfat till jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Huvudhemligheten med en vacker och högkvalitativ blåregn är den snabba beskärningen av växten. Primär beskärning görs i slutet av vinterperioden; förra årets skott skärs nästan i hälften. Resten bör innehålla flera unga knoppar.

För att skapa en kompakt trädkrona utförs beskärningsförfarandet inte bara i slutet av vintern, utan också på sommaren, så snart blomningen slutar . För spretiga starka skott måste klippas en gång varannan vecka före slutet av sommarperioden. På hösten ska växten inte störas.

Bild
Bild

Bildning

Vissa trädgårdsmästare tar bort de nedre remmarna av blåregn och säkrar endast huvudstammen. Således, de bildar plantans krona i form av ett träd.

Och detta har sina fördelar, vars huvudsakliga är frånvaron av behovet av att bygga massiva strukturer för att stödja tunga vinstockar.

Bild
Bild

Vintrar

En vuxen blåregn behöver inte skydd mot vinterkylan. I allmänhet är det omöjligt att dölja det från vinterkylan, eftersom växten redan har anständiga dimensioner. Men unga plantor när det gäller kallt väder har mycket svårare tid. De tolererar inte en temperaturfall, varför trädgårdsmästaren under de första åren av blåregnens liv måste ta bort vinstockarna från stöden, lägga dem på marken, täcka dem ovanpå med grangrenar eller blad som har fallit på hösten. MEN med början av varma vårdagar måste du skynda dig och ta bort den varma filten från vinstockarna, annars börjar blåregn ruttna.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hittills Det finns fyra sätt att sprida blåregn: skiktning, sticklingar, frön och ympning . Den senare metoden används emellertid endast i plantskolor. De återstående metoderna utövas av vanliga trädgårdsmästare. I detta fall förutsätter metoden med skiktning en vår-sommarperiod, och sticklingar och utsädesförökning används uteslutande på våren.

Bild
Bild

Frön

Såning av plantmaterial sker under växthusförhållanden under de sista dagarna i november eller de första dagarna i december. Om du inte har tid med höstsådd kan du utföra proceduren på våren, under de första dagarna i mars, men redan i öppen mark, vilket är mycket bättre för växten. Jordblandningen för höstplantningar skördas enligt en specifik formel.

Ta 4 delar lövmark och blanda med 1 del torvjord och sand. De första skotten visas 25-30 dagar efter sådd. En vecka senare exponeras unga groddar i ett upplyst område, men inte i direkt solljus.

Så snart 2 blad visas på plantorna transplanteras plantorna i sängarna . På vintern kommer unga plantor säkert att ta skydd. Det rekommenderas att transplantera en växt till en permanent plats tidigast nästa vår.

Processen att odla blåregn från frön anses vara den längsta. Det kommer att vara möjligt att se skönheten i blomningen först efter 15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För förökning av blåregn med sticklingar passar de trimmade delarna av plantans årliga grenar, vars längd är cirka 20 cm. För att rota skottet måste du förbereda ett speciellt substrat som innehåller 3 delar torvjord, 1 del sand, 1 del humus och 1 del torv . På den nedre delen av den valda skärningen tas bladen bort, bara 2-3 blad återstår på kronan.

I en behållare med jordblandning görs ett hål med ett djup av 5 cm. En stjälk installeras i den. Marken runt hålet är komprimerad. Ovanifrån är groddan täckt med en plastpåse eller en skuren plastbehållare. Den planterade stjälken placeras på en upplyst plats.

Då och då är det nödvändigt att kontrollera marken, fukta den vid behov . Sticklingarnas rötter börjar bildas 5-8 veckor efter plantering. Efter 5 år kommer blåregn att glädja trädgårdsmästaren med utsökta blomställningar med en extraordinär doft.

Bild
Bild

Skikten

En av de starka fleråriga skotten väljs ut som ett lämpligt lager. Ett snett snitt görs i mitten. En kruka med bördig jord placeras under snittet. Skottet fixeras i behållaren med häftklamrar och strö sedan med jord. Toppen av den snittade grenen lyfts upp och fixeras på stödet.

Under hela sommarperioden måste växten fuktas . Och vid de sista dagarna i augusti har den skurna plantan sitt eget rotsystem. Det spirade snittet separeras från moderns vinstockar och transplanteras till en permanent bostad.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Blåregnens främsta fiender är: bladlöss, lövmask, mjölk och japanska skalbaggar. Varje trädgårdsmästare kan bli av med de flesta skadedjur som presenteras. Detta kräver ingen särskild kunskap och radikala åtgärder. Men när det gäller den japanska skalbaggen är allt mycket mer komplicerat. I den vetenskapliga världen är den japanska skalbaggen känd som den japanska skalbaggen (Popillia japonica) . Dessa skadedjur är farliga genom att de gnager tunnlar i den träiga delen av blåregn, vilket stör växtens tillförsel med fukt och näringsämnen.

Det händer, nematoder visas på blåregnens rötter … Deras vitala aktivitet bidrar till uppkomsten av rotnoder. Växten kan också infekteras med svampinfektioner, som främst angriper rotsystemet. Om växten lämnas obehandlad kommer den gradvis att vissna och så småningom dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Baserat på feedback från trädgårdsmästare som bor i centrala Ryssland och i Moskva -regionen kan vi lugnt säga att processen att odla och plantera blåregn inte är svår. Eftervård är lika enkelt som med andra växtarter . Den enda upplevelsen uppstår med ankomsten av kallt väder. Men oroa dig inte, frostresistenta sorter av blåregn är redo att tåla även 40-graders frost.

När det gäller sjukdomar och skadedjur, som trädgårdsmästare säger, som fruktbart odlar blåregn på sin egen tomt, om du tar hand om växten ordentligt, kommer ingen infektion att hålla sig till den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

När du utformar en trädgårdstomt där blåregn växer kan du använda många intressanta lösningar. Få människor uppmärksammade, men den spridande blåregn kombineras framgångsrikt med vita tulpaner eller påskliljor som växer vid foten av lianstammen. Sommarblomning är en av de mest unika perioderna i blåregn. Trädgårdshibiskus och dagliljor hjälper till att betona skönheten och charmen i denna process.

Många landskapsdesigners erbjuder att arrangera blåregn vinstockar i form av en fallande kaskad längs fasaden på ett bostadshus. Å ena sidan kan denna idé verka absurd, i själva verket kommer den att visa sig vara tvärtom.

Det viktigaste är att komma ihåg att grenarna av blåregn blir tyngre med åldern och kan skada rören.

Rekommenderad: