Cineraria Silver (44 Bilder): är Det En årlig Eller Flerårig? Plantera Och Ta Hand Om Cineraria Vid Havet, Växa I Det öppna Fältet, Sorten "Silver Kommer Att Ge" Och Andr

Innehållsförteckning:

Video: Cineraria Silver (44 Bilder): är Det En årlig Eller Flerårig? Plantera Och Ta Hand Om Cineraria Vid Havet, Växa I Det öppna Fältet, Sorten "Silver Kommer Att Ge" Och Andr

Video: Cineraria Silver (44 Bilder): är Det En årlig Eller Flerårig? Plantera Och Ta Hand Om Cineraria Vid Havet, Växa I Det öppna Fältet, Sorten
Video: Cineraria Flowers: How To Grow And Care For Cineraria Plants ,Easy To Grow 2024, April
Cineraria Silver (44 Bilder): är Det En årlig Eller Flerårig? Plantera Och Ta Hand Om Cineraria Vid Havet, Växa I Det öppna Fältet, Sorten "Silver Kommer Att Ge" Och Andr
Cineraria Silver (44 Bilder): är Det En årlig Eller Flerårig? Plantera Och Ta Hand Om Cineraria Vid Havet, Växa I Det öppna Fältet, Sorten "Silver Kommer Att Ge" Och Andr
Anonim

Cineraria silver är efterfrågad bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Och detta är ingen slump - förutom sitt spektakulära utseende har denna kultur sådana egenskaper som enkel jordbruksteknik, torktålighet och enkel reproduktion. I artikeln kommer vi att överväga beskrivningen av denna kultur, vi kommer att analysera funktionerna för plantering och vård.

Bild
Bild

Beskrivning

Växten representeras idag av ett stort antal sorter, vilket gör att varje finsmakare av attraktiva grödor kan välja en växt för sina individuella preferenser. Cineraria kan framgångsrikt odlas inte bara i öppen mark, utan också i växthusförhållanden, liksom när den hålls hemma på en veranda eller fönsterbrädan.

Bild
Bild

Cineraria silverfärgad, ett annat namn på askträdets rosewort, fick sitt namn mot bakgrund av bladens utseende, på vilket det finns en slags grå pubescens. På grund av denna funktion ges kultur ibland en beskrivning som liknar ett moln med öppet arbete. Såväl som i olika källor kan du hitta flera andra namn på sådana buskar - vid havet eller havet cineraria, cineraria maritima och andra.

Bild
Bild

Anläggningen, när den är utvecklad, kan bilda en tjock och attraktiv matta i det öppna fältet, vars höjd kan justeras efter trädgårdens ägares preferenser. Snidade löv med en ovanlig form gör det möjligt att använda cineraria i gemensamma planteringar som huvudbakgrund, medan de rotar ljusare sorter av blommande grödor för rabatter i förgrunden.

Bild
Bild

Höjden på en vuxen växt kan vara upp till en meter, men dessa värden varierar beroende på vilken sort som odlas. Grundvattens stjälk sticker ut för sin tendens att förgrena sig starkt . Lövverket är stort, dess form kan vara lireformad eller oval, oftast kommer den gröna massan att bli dissekerad.

Bild
Bild

Cineraria kastar ut blommor av blommor, representerade av korgar med vassblommor . Hjärtat av blommor inkluderar närvaron av flera kronblad i den centrala delen av korgen. Beroende på sorten kommer kulturens dominerande färg att vara vit, vinröd, röd eller djuplila. Blomställningarnas färg är övervägande gul. Vildrosen går in i blomningsfasen i juni; under bekväma förhållanden varar växtsäsongen fram till ankomsten av den första frosten.

Bild
Bild

Är det en årlig eller flerårig?

I sin naturliga miljö är cineraria silvrig en flerårig. Oftast finns flerårig kultur på tropiska afrikanska breddgrader. I andra klimat är det vanligt att odla växten som enårig; i sällsynta fall kan du hitta en biennal i rabatter.

Bild
Bild

Olika sorter

Bland de tillgängliga sorterna av rosmarin är det värt att lyfta fram de mest efterfrågade.

Bild
Bild

Silver kommer att ge

Prydnadskultur, med ett uttalat spetsigt utseende av bladen. Silver Dust är en liten, tätt pubescent växt som blir mer attraktiv när den växer. Den gröna massan av sorten är huggen, kulturen kommer att vara flätig vid beröring, färgen är silver. Växten används mycket ofta av amatörblomstrare och landskapsdesigners.

Bild
Bild

Oftast finns kulturen i kantkompositioner, i rabatter när den odlas tillsammans med andra trädgårdsblommor.

Bild
Bild

Cineraria blodig

En sort av universell typ som kräver särskild omsorg, eftersom busken går igenom en ganska lång växtsäsong. Växtens dekorativa attraktivitet betonas av de små snövit blomställningarna med en röd kant. Plantering av grödor utförs vanligtvis på vintern eller tidig vår.

Bild
Bild

Stelata

En hybridsort av en rosmarin. Bloody cineraria användes som moderns kultur för denna växt. Bland de uttrycksfulla skillnaderna i den nya busken är det värt att lyfta fram en annan färg på blomställningarna - en nyans av indigo . I genomsnitt kan busken växa upp till 70 centimeter i höjd, medan kulturen skapar en attraktiv matta av stora löv på marken.

Bild
Bild

Nana

Denna buske lockar trädgårdsmästare på grund av närvaron av vackra blomställningar som ser ut som kamomill. Förutom, den dekorativa överklagan kompletteras med färgen på blommorna, som kännetecknas av en vinröd mitt och rika rosa kronblad.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Med tanke på denna kultur för att rota i din trädgård är det värt att känna till några av nyanserna när det gäller plantering av cineraria. Rent generellt alla sorter av markörta anpassar sig väl och utvecklas i valfri jord . Växten kommer dock att må bäst i jordar som är berikade med användbara mikroelement med bra luftning, utan fuktstagnation, vilket kan leda till sönderfall av rotsystemet.

Bild
Bild

Därför rekommenderas det innan du planterar att befrukta det valda området med mineralföreningar avsedda för trädgårdsblommor. Om du planerar att plantera flera buskar måste hålen för plantering förberedas i steg om 20-25 centimeter, detta gäller också intervallerna mellan raderna. Om det finns en önskan att få en tjock kontinuerlig matta av cineraria på rabatten, kan avståndet mellan plantorna minskas.

Bild
Bild

Och det kommer också att vara mer korrekt att välja platser för plantering av växter i det öppna fältet med god tillgång till solljus, men marken växer bra i halvskugga.

Bild
Bild

Planteringsalgoritmen innehåller flera steg

  • På platsen grävs det erforderliga antalet hål med ett djup som är större än rotsystemet för de växter som väljs för plantering.
  • Röta innebär att cineraria placeras i mitten av gropen, tillsammans med en jordklump. Samtidigt bör man försöka bevara dess integritet.
  • Dessutom komprimeras jorden, grödorna bevattnas.
  • Om plantering utförs under en period då nattfrost är möjligt, bör du ta hand om skyddet för blommor på natten. För dessa ändamål kan du använda allt fiberduk, trädgårdsfilm.
Bild
Bild

En lämplig temperatur för utveckling av cineraria i det öppna fältet är + 20 ° C . Men friska växter som redan har passerat anpassningsperioden efter plantering klarar dock mindre dagliga skillnader i termometervärden. Den kritiska temperaturen för kulturen kommer att vara + 4 ° C och lägre. Under sådana förhållanden kommer den ovanjordiska delen av anläggningen att börja dö av.

Bild
Bild

Rotsystemet tål sänkning till -2 ° C.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att kulturen ska visa maximal attraktivitet och utvecklas korrekt, kommer det att vara nödvändigt att utföra ett antal obligatoriska agrotekniska åtgärder.

Bild
Bild

Vattning

Cineraria är motståndskraftig mot torka, därför är naturliga nederbörd vanligtvis tillräckligt för att matas i mittfältet. men en långvarig brist på vattning bör i alla fall undvikas . Det är möjligt att avgöra att växten i rabatten inte har tillräckligt med fukt genom utseendet på den ovanjordiska delen - vilda rosens löv blir slöa, och blomningen stannar också eller förekommer inte alls.

Bild
Bild

Det är mest korrekt att utföra rotvattning, undvika fukt på den gröna massan . För bevattning rekommenderas att bara ta varmt vatten, tidigare avgjort. Vätskan ska injiceras i gångarna, sedan lossas, ta bort ogräs.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma mängden vattning, eftersom vattendämpning i jorden kan provocera utvecklingen av svampsjukdomar.

Bild
Bild

Toppdressing

För god blomning och tillväxt matas cinerariabuskar bäst också. Vissa trädgårdsmästare använder mineralkomplex två gånger i månaden . För hela plantans utveckling kommer det dock att räcka med en injektion av kvävehaltiga föreningar i fasen av aktiv tillväxt tills knopparna läggs på våren.

Bild
Bild

Beskärning

För att växa en vacker blommande växt i trädgården, under vård av cineraria, är det nödvändigt att i tid korrigera beskärningen av vissna knoppar i tid. Sådana enkla manipulationer kommer att stimulera växten att bilda nya äggstockar.

Bild
Bild

Vintrar

I regioner med ett milt klimat kan vildrosen buskar lämnas i rabatten för vintern för att bevara kulturen i trädgården nästa år. För att eliminera oönskad frysning brukar trädgårdsmästare vanligtvis täcka växten med ett lager mulch, med hjälp av trädgårdsblad för detta. På våren måste skyddet tas bort, sanitär beskärning av de fragment som drabbades under vinterperioden bör utföras.

Bild
Bild

I ett hårt klimat, med betydande temperaturfall på vintern, grävs cineraria vanligtvis ur rabatter; för förvaring hemma är buskarna rotade i krukor. Det rekommenderas att hålla plantorna på vintern vid rumstemperatur, medan du ibland vattnar. På våren kan marken transplanteras tillbaka till den öppna marken.

Bild
Bild

Genom att observera en liknande övervintringsalgoritm kan silvercineraria framgångsrikt odlas även i Ural och Sibirien som en flerårig trädgårdsväxt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det mest produktiva alternativet för att få en ny växt är metoden att odla vildrosen med plantplanteringsmetoden. På det öppna fältet är det ganska svårt att skapa lämpliga förutsättningar för tillväxt av en ny gröda från frön, så fröna gror inomhus . I allmänhet sticker det insamlade planteringsmaterialet från marken ut för sin höga grobarhet.

Bild
Bild

Denna process kräver ett antal agrotekniska arbeten

  • Först måste du förbereda behållare och jord för att så frön. Som regel används lös och bördig trädgårdsjord eller köpt substrat blandat med sand i lika stora proportioner för dessa ändamål.
  • Marken hälls i behållare eller krukor, tampas och fuktas, och sedan fördelas fröna över ytan. Det är inte nödvändigt att fördjupa dem i marken - det räcker med att täcka dem ovanpå med ett lager sand eller fuktigt papper.
  • Behållaren med de planterade fröna måste dessutom täckas med glas eller transparent film.
Bild
Bild

Ytterligare omsorg kommer att vara att regelbundet fukta plantorna genom att spraya en vätska . Lufttemperaturen i rummet bör vara + 25 ° С. Som regel visas de första skotten efter en och en halv vecka efter plantering. Efter uppkomsten av plantor avlägsnas täckmaterialet. Växter måste dyka när två äkta blad bildas på dem. Efter transplantation behöver grödor befruktning. I öppen mark kan unga cineraria rotas i maj-juni, förutsatt att plantorna har odlats sedan december.

Bild
Bild

Och du kan också få en ny kultur genom att samla in och plantera sticklingar. Som regel utförs arbete med upphandling av plantmaterial på sommaren, vid en tidpunkt då marken växer aktivt. Lämpliga sticklingar för efterföljande odling kommer att vara apikala stjälkar, vars optimala längd är cirka 10 centimeter.

Bild
Bild

Separata behållare med trädgårdsjord och sand förbereds för sticklingar, och ett dräneringsskikt måste finnas i behållaren . Innan planteringen förblir sticklingarna i en tillväxtstimulator för rotsystemet, planteringsmaterialet rotas i marken med en tredjedel. För ytterligare groning kommer växter att behöva skapa ett minihushåll. Att ta hand om sticklingar är regelbunden vattning. Efter rotningen av cineraria tas täckmaterialet bort, plantorna hålls svala tills våren anländer.

Bild
Bild

Du kan plantera unga växter i trädgården vid en tidpunkt då lufttemperaturen inte längre kommer att vara under + 16 ° C. Innan du transplanterar måste marken gradvis vänja sig vid gatan och lämna behållaren i flera timmar i frisk luft för härdning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten kännetecknas av sin immunitet mot många sjukdomar. Dock långvarig torka eller vattendragning av jorden kan leda till minskad resistens mot olika typer av råtta, mögel och rost … Om tecken på sjukdom upptäcks på den ovanjordiska delen av kulturen är det nödvändigt att behandla cineraria med fungicider, och även att justera bevattningsregimen.

Bild
Bild

Bland de skadedjur som utgör en fara för marken är det värt att notera:

bladlöss

Bild
Bild

spindelkvalster

Bild
Bild

vitfluga

Bild
Bild

Som regel angriper sådana skadedjur växten under perioder med intensiv värme. För att förstöra farliga insekter i trädgården använder de sig av att spraya buskarna med insekticider.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

En sådan kultur är efterfrågad som huvudbakgrund när man skapar olika sorters blomsterarrangemang i trädgården. Oftast är silverfärgade buskar rotade tillsammans med ljusa och blommande trädgårdsväxter på alpiga kullar, i stenträdgårdar.

Bild
Bild

Och även silver cineraria kan användas för att skapa originalmönster på stora områden i trädgården. Kulturen kombineras harmoniskt med orange eller röda blommor.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare föredrar att kombinera buskens vitaktiga lövverk med ljusa färger, dessutom kompletteras kulturen vackert med känsliga vita eller rosa blommor.

Bild
Bild

Förutom gruppplanteringar finns markanläggningen i landskapsdesign som enstaka planteringar i form av en öppnad matta, som kommer att se lakonisk och attraktiv ut i blomningsfasen, före och efter den.

Rekommenderad: