Hur Man Samlar Zinnia Frön? 25 Foton Hur Ser Blomfrön Ut? Hur Samlar Jag Hemma På Rätt Sätt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Samlar Zinnia Frön? 25 Foton Hur Ser Blomfrön Ut? Hur Samlar Jag Hemma På Rätt Sätt?

Video: Hur Man Samlar Zinnia Frön? 25 Foton Hur Ser Blomfrön Ut? Hur Samlar Jag Hemma På Rätt Sätt?
Video: Frösamla 12 fröer jag samlar just nu I Odlingsdagboken Samla frön 2024, Maj
Hur Man Samlar Zinnia Frön? 25 Foton Hur Ser Blomfrön Ut? Hur Samlar Jag Hemma På Rätt Sätt?
Hur Man Samlar Zinnia Frön? 25 Foton Hur Ser Blomfrön Ut? Hur Samlar Jag Hemma På Rätt Sätt?
Anonim

Varje blomsterhandlare drömmer om en vacker trädgård med attraktiva, snygga och färgglada blommor. Så, zinnias är populära, men problemet är att detta är en årlig gröda, och därför måste du köpa frön varje år. För att spara pengar och vara säker på utsikterna för planteringsmaterial kan du försöka samla fröna själv och gro dem hemma. Hur man skördar zinnia frön korrekt?

Bild
Bild

Hur ser fröet ut?

För att noga överväga utseendet på fröna kan du lägga dem på ett vitt pappersark. Då kommer det att bli märkbart att plantmaterialet för den presenterade kulturen är av tre typer.

  • Platta sköldar. Sådana korn är bruna i färg, platta till formen och har ett spår upptill. Dessa frön används för odling av vanliga, icke-dubbla sorter, även om de togs bort från den dubbla blomställningen.
  • Lansformade frön. Denna art har en mörkare nyans och ser ut som en långsträckt granulat, avsmalnande mot basen. Denna typ av frö kännetecknas av dålig groning, men om trädgårdsmästaren lyckas gro en spjutformad form, kommer dubbla och halvdubbla blommor att dyka upp i hans trädgård.
  • Avlånga frön med ett skott. De presenterade kornen har en grå färg och en långsträckt form, i slutet kan du se en sylformad svans. Vanligtvis ligger denna sort på de extrema raderna, och därför är det inte ett problem att skilja den från andra arter. Detta planteringsmaterial är avsett att odla dubbla blommor med fulla huvuden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tar dig tid och snabbt sorterar ut torra frön, kan du på sommaren plantera separat icke-dubbla, halv-dubbla och dubbla blommor. Oroa dig inte om de flesta frön ser ut som platta sköldar.

Ja, de kommer att göra enkla icke-dubbla blommor med vanliga korgar, men även denna typ av kultur ser väldigt estetiskt tilltalande ut när den odlas, särskilt om sådana blommor planteras i ett stort område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insamlingstid

Inom två månader efter blomningen bildas fröna och blir fullvärdiga för groning. Det rekommenderas att använda de första formade blommorna för detta ändamål. Erfarna blomsterodlare, även under spirande, utser exemplar som de gillar mer än andra. Till exempel kan pinnar placeras nära sådana buskar eller strängar kan bindas runt huvuden.

Det är mycket viktigt att hinna samla plantmaterial före de första höstfrostarna, eftersom denna kultur inte tål kylan. Om i den region där växten odlas är de första frosten möjliga redan i mitten av september, så troligtvis bör de första blommorna du gillar blomma senast i mitten av sommaren. En annan viktig punkt vid insamling: det är lämpligt att göra detta i torrt och klart väder under dagtid, eftersom hösten på morgnarna och kvällarna är rabatten täckt med dagg och överdriven fukt kan försvåra uppsamlingsprocessen.

Om det regnade flera dagar i rad innan det plockas rekommenderas det att vänta 3-4 dagar tills knopparna är ordentligt torra.

Bild
Bild

Vilka färger kan du ta från?

För insamling är frön lämpliga, formade på blommor i rätt form med färgglada kronblad. När du letar efter lämpligt material för framtida plantering, välj växter med en tjock stjälk och ett väl utvecklat huvud. Det är bättre att inte använda underdimensionerade exemplar för att fånga korn, vanligtvis är deras frön av dålig kvalitet och dålig grobarhet.

För att få ett effektivt lovande planteringsmaterial bör du inledningsvis plantera prover med ljusa färger separat från ljusa. Faktum är att blommor med vita och gula kronblad som växer bredvid crimson och röda knoppar kan bli dammiga. Resultatet av ett sådant grannskap blir en växt med ljusa blommor och röda fläckar. Från fröna för nästa år kommer knoppar av en helt annan färg att bildas.

Bild
Bild

Hur samlar man ihop korrekt?

Innan insamling är det nödvändigt att förbereda all nödvändig utrustning. För proceduren behöver du:

  • torr behållare där fröna kommer att placeras;
  • rent torrt papper;
  • papperspåse för förvaring;
  • markör för märken på kuvertet;
  • sax.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Insamlingsförfarandet är följande.

  1. Ta en närmare titt på hur väl de tidigare markerade blommorna är torra för att samla frön. Om huvudet har mörknat, är stammen täckt med en brunaktig nyans, och mitten har fått strukturen hos en stel borste, då är detta prov klart att samla plantmaterial.
  2. Ta försiktigt bort den hårda mitten från blomman med händerna och lägg den i en behållare. Gör detta med alla markerade blommor. Sax kan användas, även om de flesta trädgårdsmästare har lättare att arbeta med sina händer.
  3. När centra har samlats, skaka ut dem på ett vitt papper och sortera igenom. För groning är mer långsträckta sorter av frön lämpliga. Stora frön spirar snabbast; redan på tredje dagen kan de första skotten kläckas ur dem.
  4. Placera de sorterade exemplaren i separata behållare och signera varje art, samt datum för insamling av sperma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts ger frön som har bildats i knopparna som blommar först nästan garanterad spiring. De borde tas i första hand. Om samlingen är planerad till en grumlig regnig dag, klipps blommorna tillsammans med stjälkarna och skickas till förvaring.

Ytterligare förvaring

Vid insamling i vått väder, besluta i förväg var fröna ska skickas till förvaring - detta bör vara ett varmt rum, där plantmaterialet kan torka ordentligt och inte bli offer för förorenande processer. När de blöta blommorna skärs med stjälken, buntas de, knyts och hängs. Så snart buskarna är väl torra, tas fröna ur lådorna och hälls på vitt papper.

Bild
Bild

Underlåtenhet att följa lagringsreglerna kan leda till att fröna som samlas in med sådan iver kommer att förlora sin spiring. Ibland, på grund av vårdslöshet vid lagringsförhållanden, erhålls sjuka och svaga växter från planteringsmaterialet. I detta avseende är det viktigt att följa flera regler.

Först och främst, kom ihåg att det är förbjudet att lagra spannmål i en plastpåse, annars kommer det att provocera bildning av ruttning, vilket gör plantmaterialet oförmöget att gro. För förvaring är papperspåsar, kuvert, bomullspåsar eller till och med vanliga servetter mer lämpliga. Lägg en pappersbehållare med torra frön på en sval, mörk plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare använder kylskåpets nedre hylla som förvaring, men i det här fallet är det värt att se till att det inte sker något plötsligt temperaturfall. Ofta används ett sängbord för förvaring på en isolerad loggia. Under lagring är det viktigt att observera fröna, i god tid bli av med exemplar som påverkas av svampen och ändra lagringsförhållandena i tid i en sådan situation.

I väntan på sådd kan frön lagras i 3-4 år. Varje år sorteras inokulatet ut och bortskaffas olämpliga för plantering av prover.

Att samla och lagra zinniafrön är en enkel, om än något noggrann process, som kräver uthållighet och omsorg. Med tillräckligt med ansträngningar för detta kommer odlaren att äga ljusa, attraktiva, frodiga blommor som odlas oberoende av frön.

Rekommenderad: